Go Back
–+ servings

Grootmoeder's kruisbessenjam met jenever... hik, hik!

https://www.onskookboek.be
Onbeschrijfelijk lekkere kruisbessenjam maken doe je met 1 van deze 2 recepten: klassiek of gedurfd met jenever, dus leuk om je man mee in de keuken te krijgen.
5 from 8 votes
Prep Tijd 15 minutes
Kook Tijd 25 minutes
Totaal 40 minutes
Gerecht Confituur
Keuken Klassiek
Servings 4

Ingrediënten

  • 1 kilo kruisbessen
  • 1 kilo suiker
  • 150 ml jenever

Bereiding
 

  • Was de kruisbessen, verwijder de steeltjes, doe in een brede pot en giet er 150 ml jenever over.
  • Breng de kruisbessen aan de kook en laat een 10 minuten sudderen tot de bessen zacht gekookt zijn. Indien gewenst kan je nu met de aardappelstamper de bessen wat fijn stampen of zet er heel even de mixer in.
  • Voeg de suiker toe, breng zachtjes aan de kook en blijf roeren tot de suiker volledig opgelost is.
  • Zet dan het vuur hoger en kook al roerend een 8tal minuten verder: tot je confituur de gewenste dikte heeft bereikt. Nog een confituurtest: druip wat jam in een glas koud water. Vorm de jam direct een bolletje en valt het op de bodem van het glas, dan is je confituur dik genoeg.
  • Is je confituur niet dik genoeg, kook dan 2 minuten langer en test opnieuw.
  • Wanneer je stekelbessen dik genoeg gekookt is, schuim je af en giet of schep in met kokende damp of kokend water gereinigde en gedroogde confituurpotten en schroef er onmiddellijk het deksel op.
Keyword Confituur, Gelei, Geleisuiker, jam, Knoesels, Stekelbessen, Suiker
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!