Onbeschrijfelijk lekkere kruisbessenjam maken doe je met 1 van deze 2 recepten: klassiek of gedurfd met jenever, dus leuk om je man mee in de keuken te krijgen.
Kwestie dat je manlief in ruil voor dat extra glaasje jenever al meteen aan het werk kan zetten om je kookpotten, confituurpotten en lepels kraakzuiver af te laten wassen alvorens van het eindresultaat te mogen genieten.
Klassiek kruisbessenconfituur maken
Moeder kookt al wel eens meer met alcohol zoals in de makkelijk taart recept rechts…
Klassiek echter maak je confituur door 1 kilogram fruit te koken met 1 kilogram geleisuiker. (verhouding 1/1).
Wegens het hoge pectinegehalte van de stekelbessen, kan je ook gewone suiker gebruiken: je moet dan wel langer koken tot je jam de gewenste dikte heeft.
Belangrijk is hier de kruisbessen net niet rijp te plukken, kwestie dat je anders met zoveel geleisuiker wel een echt zoete confituur maakt. Doe de kruisbessen in een pot en zet op het vuur. Van zodra de bessen openbarsten, voeg je evenveel gewicht aan suiker toe. Breng al roerend aan de kook en blijf roeren tot je confituur de gewenste dikte bereikt.
Trouwens niet rijpe kruisbessen verwerk je ook heerlijk in bijvoorbeeld deze kruisbessentaart: smullen verzekerd. Veel makkelijker wordt het wanneer je de stekelbessenjam gewoon op je pannenkoeken doet :-)
Tip: het werkt steeds makkelijker wanneer je stekelbessen uit de diepvries gebruikt wegens:
- Tijdens de drukke, hete zomermaanden moet je dus niet in de keuken staan roeren.
- En na ontdooien komt het sap veel makkelijker vrij, dus veel makkelijker om er je suiker in op te lossen.
Je kan uiteraard ook de geleisuiker (verhouding 1 deel suiker op 2 delen fruit) gebruiken wanneer je de kruisbessen wel lekker rijp – dus lekker zoet – hebt geplukt.
Gebruik wanneer je gewone suiker gebruikt steeds een brede pot: zodat het overtollige vocht sneller zal verdampen.
Blijf roeren zodat de suiker niet aanbrand, overtollig vocht nog makkelijker zal verdampen en de pectine zoveel mogelijk in de confituur blijft in plaats van in schuim terecht te komen.
Doe steeds de confituurtest: druip enkele druppels op een koud bord en laat afkoelen: worden de druppels na een 2tal minuten stijf, dan zal ook je confituur evenzeer opstijven na afkoelen. Logisch uiteraard.
Maar wie eens graag iets anders proeft, die voegt jenever, porto, whiskey of cognac bij de kruisbessenjam toe, zoals in onderstaand recept.
Smakelijk!
Grootmoeder's kruisbessenjam met jenever... hik, hik!
Ingrediënten
- 1 kilo kruisbessen
- 1 kilo suiker
- 150 ml jenever
Bereiding
- Was de kruisbessen, verwijder de steeltjes, doe in een brede pot en giet er 150 ml jenever over.
- Breng de kruisbessen aan de kook en laat een 10 minuten sudderen tot de bessen zacht gekookt zijn. Indien gewenst kan je nu met de aardappelstamper de bessen wat fijn stampen of zet er heel even de mixer in.
- Voeg de suiker toe, breng zachtjes aan de kook en blijf roeren tot de suiker volledig opgelost is.
- Zet dan het vuur hoger en kook al roerend een 8tal minuten verder: tot je confituur de gewenste dikte heeft bereikt. Nog een confituurtest: druip wat jam in een glas koud water. Vorm de jam direct een bolletje en valt het op de bodem van het glas, dan is je confituur dik genoeg.
- Is je confituur niet dik genoeg, kook dan 2 minuten langer en test opnieuw.
- Wanneer je stekelbessen dik genoeg gekookt is, schuim je af en giet of schep in met kokende damp of kokend water gereinigde en gedroogde confituurpotten en schroef er onmiddellijk het deksel op.
Lieve zegt
LEKKer!!