Ons Kookboek

Lekkere en makkelijke recepten die ieder kan maken

3x Irish Coffee: Verrassend van Jeroen Meus – Klassiek met Kick van SOS Piet

  • ☃ KERST ⛄
  • A-Z-Index ☜
  • ☕ SOEP ☕
  • ♨ GEBAK
  •   Vlees
  • Makkelijk
  • Chocolade
  • Lekker
  • Paleo
  • Winter
  • ☘ Salade
  • ⛲ Smoothies
  • Privacy

Grootmoeder’s kruisbessenjam met jenever… hik, hik!

July 22, 2017 door Ons Kookboek

Onbeschrijfelijk lekkere kruisbessenjam maken doe je met 1 van deze 2 recepten: klassiek of gedurfd met jenever, dus leuk om je man mee in de keuken te krijgen.

Kwestie dat je manlief in ruil voor dat extra glaasje jenever al meteen aan het werk kan zetten om je kookpotten, confituurpotten en lepels kraakzuiver af te laten wassen alvorens van het eindresultaat te mogen genieten.

Kruisbessenjam

Klassiek kruisbessenconfituur maken

Makkelijke taart

Maak Moeder’s makkelijk taart met whiskey lukt altijd, lekker, geen mixer nodig en snel klaar.

Moeder kookt al wel eens meer met alcohol zoals in de makkelijk taart recept rechts…

Klassiek echter maak je confituur door 1 kilogram fruit te koken met 1 kilogram geleisuiker. (verhouding 1/1).

Wegens het hoge pectinegehalte van de stekelbessen, kan je ook gewone suiker gebruiken: je moet dan wel langer koken tot je jam de gewenste dikte heeft.

Belangrijk is hier de kruisbessen net niet rijp te plukken, kwestie dat je anders met zoveel geleisuiker wel een echt zoete confituur maakt. Doe de kruisbessen in een pot en zet op het vuur. Van zodra de bessen openbarsten, voeg je evenveel gewicht aan suiker toe. Breng al roerend aan de kook en blijf roeren tot je confituur de gewenste dikte bereikt.

Havermout pannenkoeken

Kies uit deze 3 beproefde, makkelijke havermout pannenkoeken recepten, lekker geserveerd met (stekelbessen)confituur.

Trouwens niet rijpe kruisbessen verwerk je ook heerlijk in bijvoorbeeld deze kruisbessentaart: smullen verzekerd. Veel makkelijker wordt het wanneer je de stekelbessenjam gewoon op je pannenkoeken doet 🙂

Tip: het werkt steeds makkelijker wanneer je stekelbessen uit de diepvries gebruikt wegens:

  • Tijdens de drukke, hete zomermaanden moet je dus niet in de keuken staan roeren.
  • En na ontdooien komt het sap veel makkelijker vrij, dus veel makkelijker om er je suiker in op te lossen.

Je kan uiteraard ook de geleisuiker (verhouding 1 deel suiker op 2 delen fruit) gebruiken wanneer je de kruisbessen wel lekker rijp – dus lekker zoet – hebt geplukt.

Gebruik wanneer je gewone suiker gebruikt steeds een brede pot: zodat het overtollige vocht sneller zal verdampen.

Basisrecept pannenkoeken

Makkelijk en snel basisrecept voor lekkere pannenkoeken met receptentips zodat jij zelf naar eigen smaak en ingrediënten je lekkerste pannenkoeken zal bakken: serveer lekker met confituur!

Blijf roeren zodat de suiker niet aanbrand, overtollig vocht nog makkelijker zal verdampen en de pectine zoveel mogelijk in de confituur blijft in plaats van in schuim terecht te komen.

Doe steeds de confituurtest: druip enkele druppels op een koud bord en laat afkoelen: worden de druppels na een 2tal minuten stijf, dan zal ook je confituur evenzeer opstijven na afkoelen. Logisch uiteraard.

Maar wie eens graag iets anders proeft, die voegt jenever, porto, whiskey of cognac bij de kruisbessenjam toe, zoals in onderstaand recept.

Smakelijk!

Grootmoeder's kruisbessenjam met jenever... hik, hik!
 
Bewaar Print
Werktijd
15 min
Kooktijd
25 min
Totaal
40 min
 
Onbeschrijfelijk lekkere kruisbessenjam maken doe je met 1 van deze 2 recepten: klassiek of gedurfd met jenever, dus leuk om je man mee in de keuken te krijgen.
Website: https://www.onskookboek.be
Soort recept: Confituur
Cuisine: Klassiek
Voor hoeveel personen: 4
Ingredienten
  • 1 kilo kruisbessen
  • 1 kilo suiker
  • 150 ml jenever
Bereiding
  1. Was de kruisbessen, verwijder de steeltjes, doe in een brede pot en giet er 150 ml jenever over.
  2. Breng de kruisbessen aan de kook en laat een 10 minuten sudderen tot de bessen zacht gekookt zijn. Indien gewenst kan je nu met de aardappelstamper de bessen wat fijn stampen of zet er heel even de mixer in.
  3. Voeg de suiker toe, breng zachtjes aan de kook en blijf roeren tot de suiker volledig opgelost is.
  4. Zet dan het vuur hoger en kook al roerend een 8tal minuten verder: tot je confituur de gewenste dikte heeft bereikt. Nog een confituurtest: druip wat jam in een glas koud water. Vorm de jam direct een bolletje en valt het op de bodem van het glas, dan is je confituur dik genoeg.
  5. Is je confituur niet dik genoeg, kook dan 2 minuten langer en test opnieuw.
  6. Wanneer je stekelbessen dik genoeg gekookt is, schuim je af en giet of schep in met kokende damp of kokend water gereinigde en gedroogde confituurpotten en schroef er onmiddellijk het deksel op.
3.4.3177
 

Share and Enjoy !

Elke Week Nieuwe OnsKookboek.be Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen +100.000 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste email adres in:

 

Na uw dubbel bevestigd inschrijven, gaat u akkoord met dit Privacy Beleid

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

AFVALLEN in 2021?

Tijdelijke aanbieding...KLIK HIER!

Recepten Zoeken

7 Allernieuwste Recepten

  • 3x Irish Coffee: Verrassend van Jeroen Meus – Klassiek met Kick van SOS Piet
  • 5x Wonderlijke Worstenbroodjes maken met bladerdeeg: Jeroen Meus, Jamie Oliver, Piet Huysentruyt…
  • Je Snelste Eierpunch recept: Nu maken = Nu drinken!
  • Warme winterse Gluhwein maken doe je snel zo!
  • 7 Keilekkere Konijn Recepten! Klaarmaken met pruimen, op grootmoeders wijze … of à la Jeroen Meus
  • Lekkere speculaas maken à la Jeroen Meus
  • 5x Rode kool met appeltjes – Altijd heerlijk huiselijke herfstkost!

De Beste Recepten Van OnsKooboek.be

  • 7 Broodpudding Recepten: 7 redenen om nooit nog oud brood weg te gooien!
  • Konijn klaarmaken
  • Spruitjes koken
  • Witloof stoven
  • Speculaas cookies
  • Ontbijt Sandra Bekkari

7 Makkelijkste Recepten …

  • Witloof stoven
  • Granola Sandra Bekkari
  • Broccoli stomen
  • Hoe maak je guacamole

Aanbevolen en Populair

Soep Recepten voor elke dag

Wie Wil Koekjes of Taart?

Taart recepten

Vlees | Wild | Kip | Curry

Vlees, Wild, Kip en Curry Recepten

Copyright © 2021 · Gezond Leven : Hoe Cholesterol Verlagen ·

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.OkLees meer