Go Back
+ servings
Balletjes in tomatensaus Peter Goossens

Hemels Lekkere Balletjes in tomatensaus van Peter Goossens

Peter Goossens
Feestelijk 3 sterren recept voor balletjes in tomatensaus met 27 lekkere ingrediënten van Peter Goossens uit De Beste Hobbykok van Vlaanderen.
5 from 4 votes
Prep Tijd 15 minutes
Kook Tijd 1 hour 30 minutes
Totaal 1 hour 45 minutes
Gerecht Bijgerecht
Keuken 3 Michelin sterren, Klassiek
Servings 6

Ingrediënten

Tomatensaus recept:

  • 1 kg 100 gram tomaten uit blik van je favoriete merk
  • 3 trostomaten samen 300 gram in stukjes gesneden en bestrooid met 20 gram bloem
  • 1 middelgrote ui van 140 gram
  • 2 wortelen van samen 115 gram
  • 100 ml madeirawijn of sherry
  • 75 gram witte bleek selder
  • 25 gram tomatenconcentraat
  • 25 gram echte boter
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 klontje kristalsuiker

Fijngesneden kruiden en laurierblad voor in de saus:

  • 1 vers takje tijm
  • 1 vers takje rozemarijn
  • 1 vers takje dragon
  • 1 vers takje marjolein
  • 5 verse blaadjes basilicum
  • 1 laurierblad

Gehaktballetjes recept:

  • 1 kg gemengd runds en varkensgehakt
  • 100 ml melk
  • 50 gram chapelure
  • 2 verse eieren van organisch geteelde kippen
  • bak de gehaktballetjes in 100 gram echte boter
  • Garnituur voor bij de tomatensaus volgens Peter:
  • 1 bosje peterselie
  • 2 bakjes witte champignons Champignons de Paris
  • zout
  • zwarte peper

Garnituur voor bij de tomatensaus... als je vergat champignons te kopen zoals wij:

  • sla van geraspte worteltjes tomaat, zure augurken en slablaadjes

Bereiding
 

Tomatensaus maken:

  • Snijd de ui, wortel, selder en de look in stukjes en stoof aan op een laag vuur in boter: zorg ervoor dat de knoflook nooit bruin kleurt.
  • Kook ondertussen de madeirawijn voor 2/3de in.
  • Wanneer de groenten gestoofd zijn, voeg je het tomatenconcentraat, de verse tomaten en de tomaten uit blik toe.
  • Kruid de groenten met peper en zout en voeg het suikerklontje toe.
  • Voeg de ingekookte madeirawijn toe, de fijn gesneden verse kruiden en het laurierblad. Laat de tomatensaus nu 1 uur pruttelen op een laag vuur.
  • Maak ondertussen de gehaktballetjes:
  • Meng het gehakt vlees met de eieren, de melk en de chapelure.
  • Rol hiervan (pingpong)balletjes met de hand.
  • Bak de gehaktballetjes lichtjes aan in boter.

Garnituur:

  • Hak de peterselie fijn en zet apart.
  • Snijd de champignons in 4, kruid met peper en zout en bak in boter gaar.

Tomatensaus met balletjes afwerken:

  • Mix na 1 uur pruttelen de saus met een staafmixer en doe door een zeef of een passe vite.
  • Voeg de gehaktballetjes toe aan de tomatensaus.
  • Serveer met de champignons en de fijn gehakte peterselie.

Tips en Weetjes

Dit balletjes in tomatensaus recept van Peter Goossens smaakt overheerlijk met pasta en natuurlijk ook met frietjes. Bij gebrek aan verse champignons kozen wij voor gekookte basmatirijst en serveerden er een vers slaatje
bij.
Keyword Gehakt, Tomaten
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!