Feestelijk 3 sterren recept voor balletjes in tomatensaus met 27 lekkere ingrediënten van Peter Goossens uit De Beste Hobbykok van Vlaanderen.
Zoals elke chef weet ook Peter dat een tomatensaus pas lekker wordt naarmate je de tomaten lang laat pruttelen.
Bovendien gaat Peter extra “leeftijd” aan de saus toevoegen door een madeirawijn in te koken! Madeirawijn heeft reeds een oxidatieproces ondergaan en werd reeds aan temperaturen van 60 graden blootgesteld.

De balletjes zelf bereidt Peter op klassieke wijze: met gemengd gehakt, melk, ei en paneermeel. Dan gebakken in boter alvorens toe te voegen aan de hemels lekkere tomatensaus.
Wil je een evenzeer lekker tomatensaus met balletjes recept van peter Goossens maken?
Maar met veel minder ingrediënten?
Je vindt het in deze lijst van 17 goddelijke gehaktballetjes!
Recept Balletjes in Tomatensaus Peter Goossens

Hemels Lekkere Balletjes in tomatensaus van Peter Goossens
Ingrediënten
Tomatensaus recept:
- 1 kg 100 gram tomaten uit blik van je favoriete merk
- 3 trostomaten samen 300 gram in stukjes gesneden en bestrooid met 20 gram bloem
- 1 middelgrote ui van 140 gram
- 2 wortelen van samen 115 gram
- 100 ml madeirawijn of sherry
- 75 gram witte bleek selder
- 25 gram tomatenconcentraat
- 25 gram echte boter
- 3 teentjes knoflook
- 1 klontje kristalsuiker
Fijngesneden kruiden en laurierblad voor in de saus:
- 1 vers takje tijm
- 1 vers takje rozemarijn
- 1 vers takje dragon
- 1 vers takje marjolein
- 5 verse blaadjes basilicum
- 1 laurierblad
Gehaktballetjes recept:
- 1 kg gemengd runds en varkensgehakt
- 100 ml melk
- 50 gram chapelure
- 2 verse eieren van organisch geteelde kippen
- bak de gehaktballetjes in 100 gram echte boter
- Garnituur voor bij de tomatensaus volgens Peter:
- 1 bosje peterselie
- 2 bakjes witte champignons Champignons de Paris
- zout
- zwarte peper
Garnituur voor bij de tomatensaus... als je vergat champignons te kopen zoals wij:
- sla van geraspte worteltjes tomaat, zure augurken en slablaadjes
Bereiding
Tomatensaus maken:
- Snijd de ui, wortel, selder en de look in stukjes en stoof aan op een laag vuur in boter: zorg ervoor dat de knoflook nooit bruin kleurt.
- Kook ondertussen de madeirawijn voor 2/3de in.
- Wanneer de groenten gestoofd zijn, voeg je het tomatenconcentraat, de verse tomaten en de tomaten uit blik toe.
- Kruid de groenten met peper en zout en voeg het suikerklontje toe.
- Voeg de ingekookte madeirawijn toe, de fijn gesneden verse kruiden en het laurierblad. Laat de tomatensaus nu 1 uur pruttelen op een laag vuur.
- Maak ondertussen de gehaktballetjes:
- Meng het gehakt vlees met de eieren, de melk en de chapelure.
- Rol hiervan (pingpong)balletjes met de hand.
- Bak de gehaktballetjes lichtjes aan in boter.
Garnituur:
- Hak de peterselie fijn en zet apart.
- Snijd de champignons in 4, kruid met peper en zout en bak in boter gaar.
Tomatensaus met balletjes afwerken:
- Mix na 1 uur pruttelen de saus met een staafmixer en doe door een zeef of een passe vite.
- Voeg de gehaktballetjes toe aan de tomatensaus.
- Serveer met de champignons en de fijn gehakte peterselie.
Tips en Weetjes
bij.
dankjewel
Graag gedaan Roger, en… laat het je smaken!