Go Back

Hoe Gistpannenkoeken Bakken

Grootmoeder's vingerlikkend lekker pannekoeken recept met gist en haar geheim om pannekoeken nog luchtiger te krijgen zonder zelfrijzende bloem.
4.63 from 8 votes
Prep Tijd 10 days
Kook Tijd 10 days
Gerecht Gebak
Keuken Klassiek
Servings 0

Ingrediƫnten

  • 250 gram bloem
  • 2 eieren dooiers en eiwit scheiden
  • 750 ml melk
  • 1 eetlepel suiker
  • 10 gram verse gist
  • 50 gram goed warme gesmolten boter
  • boter of spekvet om te bakken

Bereiding
 

  • Breek de gist in wat lauwe melk en maak vloeibaar. Voeg wat suiker bij en wacht tot de gist begint te werken (bubbels komen op het papje).
  • Het geheim van luchtige pannekoeken: klop ondertussen het eiwit stijf.
  • Doe de bloem in een diepe kom en maak een kuiltje in het midden. Voeg het gistpapje toe en meng er langzamerhand de melk en de bloem door. Klop flink zodat je een samenhangend beslag bekomt.
  • Blijf flink kloppen en houd de kom op zijn kant zodat je de klonters beter ziet en je ze er allemaal kan uitkloppen.
  • Klop er dan de eierdooiers onder.
  • Klop er de gesmolten boter door.
  • Voeg als laatste het stijf geklopte eiwit toe, dek de kom af en laat op een warme plaats rijzen.
  • Verwarm een gietijzeren koekenpan (of een hedendaagse anti aankleefpan), smeer in met boter of spekvet, giet er een weinig beslag op en laat de pannekoeken aan beide kanten bakken (pas omdraaien als de bovenkant helemaal droog is, anders zal de koek breken).
Keyword Gist, Oma
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!