Grootmoeder’s vingerlikkend lekker pannekoeken recept met gist…
En oma’s geheim om je pannekoeken nog luchtiger te krijgen: zonder zelfrijzende bloem…
Lekker!
Heerlijk warme gistpannenkoeken bakken: zal je gegarandeerd lukken met oma’s recept!
Inhoud
Tips en Weetjes
Als grootmoeder gistpannekoeken maakte, serveerde ze deze ofwel feestelijk met hete kriekensaus met bloemsuiker ofwel gewoon opgerold met suiker of zelfgemaakte aardbeienconfituur…
Heerlijk! Gewoon het beslag van de lepel likken was al lekker… en de geur van gist, zoals bij het bakken van brood, haar wafels en zo nu en dan als het kermis was: lekkere smoutebollen gebakken in reuzel.
Waar is de tijd? Alvast dichterbij dan je denkt als je onderstaand recept gaat bakken.
Hoe Gistpannenkoeken Bakken
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 2 eieren dooiers en eiwit scheiden
- 750 ml melk
- 1 eetlepel suiker
- 10 gram verse gist
- 50 gram goed warme gesmolten boter
- boter of spekvet om te bakken
Bereiding
- Breek de gist in wat lauwe melk en maak vloeibaar. Voeg wat suiker bij en wacht tot de gist begint te werken (bubbels komen op het papje).
- Het geheim van luchtige pannekoeken: klop ondertussen het eiwit stijf.
- Doe de bloem in een diepe kom en maak een kuiltje in het midden. Voeg het gistpapje toe en meng er langzamerhand de melk en de bloem door. Klop flink zodat je een samenhangend beslag bekomt.
- Blijf flink kloppen en houd de kom op zijn kant zodat je de klonters beter ziet en je ze er allemaal kan uitkloppen.
- Klop er dan de eierdooiers onder.
- Klop er de gesmolten boter door.
- Voeg als laatste het stijf geklopte eiwit toe, dek de kom af en laat op een warme plaats rijzen.
- Verwarm een gietijzeren koekenpan (of een hedendaagse anti aankleefpan), smeer in met boter of spekvet, giet er een weinig beslag op en laat de pannekoeken aan beide kanten bakken (pas omdraaien als de bovenkant helemaal droog is, anders zal de koek breken).
Extra: 8 Lekkere, veel snellere pannenkoek recepten zonder gist
- 7 verbazingwekkende Pannenkoek Recepten: heb je ‘t Jeroen Meus recept al geproefd?
- Je snelste Pannenkoeken Recept! – "Van den BoerinnenBond"
- 3x lekkere dikke Pannenkoeken van Jeroen Meus: smullen gegarandeerd!
- Grootmoeders klassieker: je lekkerste gistpannenkoeken!
- Glutenvrije pannenkoeken bakken: lekkerder dan gewone pannenkoeken!
- Kies uit deze 3 beproefde, makkelijke havermout pannenkoeken recepten…
- Wil je in 10 minuten lekkere pannenkoeken smullen van Piet Huysentruyt?
- Lekker flamberen en genieten met roomijs van Crêpes Suzette
- Heerlijke havermout pannenkoeken van Sandra Bekkari en Pascale Naessens: genieten met appel en honing
Brenda Zwaenepoel zegt
Superlekker !!
Dupont Pierre zegt
lekker
Roel Welters zegt
Doe de bloem in een diepe kom en maak een kuiltje in het midden. Voeg het gistpapje toe en meng er langzamerhand de melk en de bloem door???
Ons Kookboek zegt
Misschien beter verwoord als volgt, Roel: Meng langzamerhand
demeer melk en bloem door het gistpapje