Go Back
–+ servings
Rode kool met appeltjes

Hoe snel rode kool maken?

https://www.onskookboek.be
Wat is lekkerder dan zoete rodekool met appeltjes: als 't buiten weer kouder wordt? Deze makkelijke klassieker smaakt heerlijk met friet en gehaktballen. Tip...
4.75 from 4 votes
Prep Tijd 15 minutes
Kook Tijd 30 minutes
Totaal 55 minutes
Gerecht Groente
Keuken Klassiek
Servings 4

Ingrediënten

  • 2 to t 4 eetlepels echte ongezouten hoeveboter
  • 4 Granny Smith appeltjes
  • 2 grote uien: gesnipperd
  • 1 rode kool 1kg of wat meer in de winkel gewogen
  • 50 gram bruine suiker
  • 2 eetlepels ciderazijn of appelazijn of balsamicoazijn
  • 1 eetlepel ja, eetlepel zeezout (dit lijkt veel zout, maar is de juiste hoeveelheid, gebruik minder als je je eigen kookkunst vertrouwen wil)
  • 1/4 theelepel gemalen kruidnagel
  • 1/4 theelepel piment ook well allspice genoemd of wat kaneel, peper en snuifje nootmuskaat
  • 80 ml droge rode wijn of porto gebruik je zoete porto, voeg dan wat minder dan 50 gram suiker toe
  • 2 eetlepels zure rode bessen gelei
  • zout en peper indien gewenst wat rode cayenne pepervlokken

Bereiding
 

  • Smelt de boter in een pot met dikke bodem en roer er de in stukjes gesneden appel door.
  • Hak ondertussen de ui fijn en doe bij de appels, roer opnieuw om.
  • Verwijder de buitenste bladeren van de kool, snijd deze verticaal in 2, verwijder de harde kern en hak dan fijn.
  • Voeg de fijngesneden rode kool toe en laat een 8 tal minuten koken tot de kool ietwat verwelkt.
  • Doe in een apart kommetje de azijn met de suiker, zout en kruiden, roer goed om en roer dan door de rode kool.
  • Dek af en laat de kool een 10 tal minuten sudderen tot ze zacht maar ook knapperig is.
  • Roer er de rode wijn en rode bessen gelei door en laat 5 minuten verder sudderen zonder deksel.
  • Breng verder op smaak met zout en peper.
Keyword Herfst
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!