Topklassieker: simpel én lekker Aardappelgratin recept Piet
https://www.onskookboek.be
Lekker klaar binnen het uur: het meest eenvoudige recept voor aardappelgratin van Piet Huysentruyt uit De Perfecte Keuken.
Prep Tijd 15 minutes mins
Kook Tijd 40 minutes mins
Totaal 1 hour hr 10 minutes mins
Gerecht Bijgerecht
Keuken Frankrijk
- een halve liter volle melk
- een halve liter room of vervang de room en melk met 1 liter zelfgemaakte cashewnotenmelk
- 1 kilo aardappels bij voorkeur bintjes
- een teentje knoflook fijngesneden of geraspt
- peper en zout
- eventueel geraspte kaas
Oven voorverwarmen op 200 graden.
Doe de melk en de room in een pot, kruid met peper en zout en breng aan de kook. Voeg er de fijn gemaakte knoflook aan toe.
Neem een scherp mes of een mandoline en snijd de gewassen en goed afgedroogde aardappelen in fijn schijfjes. Was de schijfjes na het snijden niet meer!
Vet een vuurvaste ovenschotel in, leg er laagjes aardappelschijfjes, kruid elk laagje met peper en zout en druk even aan.
Giet het melkmengsel over de aardappelen tot deze juist onder staan.
Zet de vuurvaste schotel 40 minuten in de oven op 180 graden (tot de aardappels gaar zijn). Neem uit de oven als de schijfjes gaar zijn.
Piet Huysentruyt tip: Eet je graag aardappelgratin met kaas? Voeg de kaas pas dan toe: nadat de schotel al 25 minuten in de oven heeft gestaan.
Piet gebruikt een mandoline om de aardappelen te snijden. Dit is een rechthoekige rasp of schaaf: waarmee je flinterdunne plakjes kunt maken wanneer je er een stuk groente heen en weer over beweegt. Gaat evenzeer met een gewoon, scherp mes. Droog de aardappelen wel goed af alvorens in plakjes te snijden. Hoe dikker de aardappelschijven, hoe langer de gaartijd in de oven.
Piet gebruikte een halve liter room in zijn recept. Wil je plantaardig koken? Vervang dan de slagroom en melk met cashewnotenmelk:
- week minstens 100 gram rauwe cashewnoten 1 uur in water,
- spoel af en
- mix met 1 liter water tot "melk". Hoe meer cashewnoten je gebruikt, hoe romiger je notenmelk wordt.
Wil je meer smaken in je melk? Kook ze dan zoals in het recept van Jeroen Meus hierboven. Dus melk koken met extra kruiden (tijm, rozemarijn, laurierblad) en even laten trekken alvorens bij de aardappelen te gieten.
Voel met een vork na het bakken in de oven of de aardappelen wel degelijk gaar zijn.
Keyword Aardappel, Makkelijke Recepten