• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

Aardappelgratin Piet Huysentruyt

Lekker klaar binnen het uur: het meest eenvoudige recept voor aardappelgratin van Piet Huysentruyt uit De Perfecte Keuken.

U bent hier: OnsKookboek.be>>Allerhande recepten>>Aardappelgratin Piet Huysentruyt

2 Reacties

Lekker klaar binnen het uur: het meest eenvoudige recept voor aardappelgratin van Piet Huysentruyt uit De Perfecte Keuken.

Piet gebruikt een mandoline om de aardappelen te snijden: een rechthoekige rasp of schaaf waarmee je flinterdunne plakjes kunt maken wanneer je er een stuk groente heen en weer over beweegt. Gaat evenzeer met een gewoon, scherp mes. Droog de aardappelen wel goed af alvorens in plakjes te snijden. Hoe dikker de aardappelschijven, hoe langer de gaartijd in de oven.

Voor een eenpansgerecht met aardappelgratin en gehakt in 1 schotel, neem je een kijkje op dit aardappelgratin recept. Om wat tijd te winnen kan je de aardappelen enkele minuten voorkoken.

Voel met een vork na het bakken in de oven of de aardappelen wel degelijk gaar zijn.

Piet gebruikte een halve liter room in zijn recept. Piet had ook een trombose, dus ben je ietwat gezond bezig met je cholesterolwaarden, vervang dan de slagroom en melk met cashewnotenmelk: week minstens 100 gram rauwe cashewnoten 1 uur in water, spoel af en blend met 1 liter water tot melk. Hoe meer cashewnoten je gebruikt, hoe romiger je notenmelk wordt.

Om meer smaak in de melk te krijgen, kook je ze met extra kruiden en laat even trekken alvorens bij de aardappelen te gieten (tijm, rozemarijn, laurierblad).

Aardappelgratin recept voor 4 personen

  • een halve liter volle melk
  • een halve liter room
    • (of vervang de room en melk met 1 liter zelfgemaakte cashewnotenmelk)
  • 1 kilo aardappels, bij voorkeur bintjes
  • een teentje knoflook, fijngesneden of geraspt
  • peper en zout
  • eventueel geraspte kaas

Bereiding aardappelgratin

Aardappelgratin Piet Huysentruyt

  1. Oven voorverwarmen op 200 graden.
  2. Doe de melk en de room in een pot, kruid met peper en zout en breng aan de kook. Voeg er de fijn gemaakte knoflook aan toe.
  3. Neem een scherp mes of een mandoline en snijd de gewassen en goed afgedroogde aardappelen in fijn schijfjes. Was de schijfjes na het snijden niet meer!
  4. Vet een vuurvaste ovenschotel in, leg er laagjes aardappelschijfjes, kruid elk laagje met peper en zout en druk even aan.
  5. Giet het melkmengsel over de aardappelen tot deze juist onder staan.
  6. Zet de vuurvaste schotel 40 minuten in de oven op 180 graden (tot de aardappels gaar zijn). Neem uit de oven als de schijfjes gaar zijn.

Piet Huysentruyt tip: als je graag aardappelgratin met kaas eet, voeg de kaas dan toe nadat de schotel al 25 minuten in de oven heeft gestaan.

Filed Under: Allerhande recepten

Elke Week Nieuwe OnsKookboek.be Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen +100.000 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste email adres in:

 

Na uw dubbel bevestigd inschrijven, gaat u akkoord met dit Privacy Beleid

Reader Interactions

Reacties

  1. Bart Van Den Eynde zegt

    oktober 23, 2013 at 11:27 am

    en wat hebben we geleerd : ten eerste …

    Beantwoorden
  2. Isabel Van Remoortere zegt

    juli 9, 2013 at 11:57 am

    wat eten we vandaag?

    Beantwoorden

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

7 Allernieuwste Recepten

  • Eiersalade: makkelijker dan Jeroen Meus
  • Kersenconfituur én Rabarber confituur: de LEKKERSTE confituren die je makkelijk zal maken
  • 3x Lekkere knolseldersoep soep – Je maakt ze makkelijk zo
  • 3x lamsburger, hamburger of kalfsburger – welke verkies jij?
  • Hoe kalfsgebraad in de pan klaarmaken – Met lekkere saus!
  • Rendiergebraad op Ardeense Wijze – Eens iets anders!
  • 5x kotelet bakken: in de oven, Jeroen Meus, marineren of…

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu
  • Pasta recepten
  • Salade
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen…

Ook lekker…

  • Chocolade Recepten
  • Kip
  • Koekjes
  • 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look… Hoe kuisen?
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download ons Paleo Recepten Kookboek
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2022 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!