3x genieten van Gratin Dauphinois…
Lekker klaar binnen het uur: het meest eenvoudige recept voor aardappelgratin van Piet Huysentruyt uit De Perfecte Keuken.
Maak je gratin sterker gekruid volgens ’t recept van Jeroen Meus.
Of maak aardappelgratin met gehakt en spinazie: dus je ganse maaltijd klaar in 1 ovenschotel. Om wat tijd te winnen kan je de aardappelen enkele minuten voorkoken…
Inhoud
Simpel aardappelgratin recept van Jeroen Meus
Jeroen’s basisrecept uit Dagelijkse Kost gelijkt zeer sterk op het Recept van Piet. 2 verschillen:
- Jeroen gebruikt gewoon meer kruiden in zijn melk.
- Opgelet: Jeroen bakt én in een koudere oven én korter in tijd… Uiteindelijk hangt hier alles van je oven af: kleurt je kaas te snel, dan zet je de temperatuur lager. Zijn de aardappels niet gaar, dan laat je uiteraard langer garen.
Ingrediënten voor de melk:
- 400 ml room 35%
- 400 ml volle melk
- verse kruiden: twijgjes tijm, laurierblad, twijgje rozemarijn, knoflookteentjes
- muskaatnoot
- rotszout en peper van de molen
Ingrediënten voor de gegratineerde aardappels:
- 1 flinke klont hoeveboter
- ongeveer 1 kg vastkokende aardappels
- 150 gram gemalen kaas
Hoe maakt Jeroen Meus Gratin Dauphinois met kaas?
- Doe alle "ingrediënten voor de melk" in een sauspannetje. Breng bijna aan de kook en laat zo de smaak van de kruiden in de melk trekken.
- Schil ondertussen de aardappels en snijd ze met een mandoline in dunne schijfjes (3mm).
- Neem een vuurvaste ovenschotel.
- Oven voorverwarmen op 160 graden.
- Smelt een flinke klont boter en giet in de ovenschotel. Bestrijk er ook de wanden mee.
- Schik daarover dakpansgewijs de aardappelschijfjes.
- Neem een zeef: houd boven de aardappels en giet hier de melk door. De kruiden gooi je dus weg: deze hebben hun werk gedaan. De schotel niet hoger dan 2/3de vullen.
- Overstrooi met de gemalen kaas.
- Zet minstens een half uur in de oven: tot de aardappels gaar zijn (prik en voel) en de kaas goudbruin gekleurd is.
Gratin dauphinois met gehakt en spinazie: volledige maaltijd
Makkelijk en lekker aardappelgratin recept met spinazie, spek en gehakt… Zodat je in slechts 1 ovenschotel een compleet warme maaltijd kan serveren.
Een ovenschotel dus met lagen:
- Vertrek met aardappelpuree,
- daarboven gebakken spinazie en daarboven
- zeer smaakvol gehakt op basis van hamburgers gebakken met flink wat ajuin.
- naar wens extra lagen en
- werk af met flink wat geraspte kaas.
Tip: leg boven de kaas eens enkele repen spek…
Recept aardappelgratin voor 6 personen
- 1 kg aardappelen
- 200 ml room
- zout, peper en nootmuskaat
- 1 kg spinazie (uit de diepvries)
- 4 hamburgers (uit de diepvries)
- 3 rode uien in kleine stukjes gesneden
- 4 eetlepels poedersuiker
- indien gewenst 6 plakjes spek
- geraspte Gruyère kaas
Hoe gratin maken met extra’s
- Schil de aardappelen. Snijd er enkele schijfjes van. Kook de aardappels in gezouten water gaar voor ongeveer 20 minuten. Maar: haal de schijfjes
er al na een 10tal minuten uit. - Giet de gekookte aardappelen af, doe er zout, peper, nootmuskaat en room bij en pureer.
- Doe de spinazie in een warme pan en bak even aan zodat het water vrijkomt: giet het nat weg of laat het verdampen. Als de pan droog is, voeg dan wat zout, peper en een klontje boter toe en zet apart.
- (Laat de eventueel bevroren hamburgers ontdooien).
- Schil de uien, hak fijn en bak in een pan met wat boter op een middelmatig vuur glazig. Doe er dan 4 eetlepels suiker en 1 theelepel zijn bij. Roer alles goed om en laat een 10 tot 15 minuten op een zeer laag vuur karameliseren.
- Oven voorverwarmen op 180 graden.
- Voeg bij de uien de hamburgers. Maak het gehakt los, roer goed onder de uien en laat een 5tal minuten bakken op een laag vuur.
- In een ingevette vuurvaste schotel doe je eerst een laag aardappelpuree, gevolgd met een laag spinazie en een laag uien met gehakt. Leg er opnieuw een laag spinazie over. Schik er hier en daar een aardappelschijfje over. Bestrooi met geraspte Gruyère kaas. Indien gewenst: leg er de 6 stukken spek op en strooi daar nog wat geraspte Gruyère kaas over.
- Dit aardappelgratin recept is serveerklaar na 15 minuten in de oven: eet smakelijk!
Topklassieker: simpel én lekker Aardappelgratin recept Piet
Ingrediënten
- een halve liter volle melk
- een halve liter room of vervang de room en melk met 1 liter zelfgemaakte cashewnotenmelk
- 1 kilo aardappels bij voorkeur bintjes
- een teentje knoflook fijngesneden of geraspt
- peper en zout
- eventueel geraspte kaas
Bereiding
- Oven voorverwarmen op 200 graden.
- Doe de melk en de room in een pot, kruid met peper en zout en breng aan de kook. Voeg er de fijn gemaakte knoflook aan toe.
- Neem een scherp mes of een mandoline en snijd de gewassen en goed afgedroogde aardappelen in fijn schijfjes. Was de schijfjes na het snijden niet meer!
- Vet een vuurvaste ovenschotel in, leg er laagjes aardappelschijfjes, kruid elk laagje met peper en zout en druk even aan.
- Giet het melkmengsel over de aardappelen tot deze juist onder staan.
- Zet de vuurvaste schotel 40 minuten in de oven op 180 graden (tot de aardappels gaar zijn). Neem uit de oven als de schijfjes gaar zijn.
Tips en Weetjes
- week minstens 100 gram rauwe cashewnoten 1 uur in water,
- spoel af en
- mix met 1 liter water tot "melk". Hoe meer cashewnoten je gebruikt, hoe romiger je notenmelk wordt.
K tp zegt
Wat een heerlijk recept! Aardappelgratin is altijd een favoriet bij ons thuis. Ik kan niet wachten om dit uit te proberen. Bedankt voor het delen!
Isabel Van Remoortere zegt
wat eten we vandaag?
Bart Van Den Eynde zegt
en wat hebben we geleerd : ten eerste … Zo lang geleden alweer