Go Back

Zelf pasta maken (met of zonder pastamachine) – makkelijk basisrecept

Zelf pasta maken is makkelijker dan je denkt. Met bloem, eieren, wat werk en liefde: tover je binnen het uur verse pasta op tafel – zachter, smaakvoller, vullender en 100% huisgemaakt.
No ratings yet
Prep Tijd 20 minutes
Kook Tijd 1 minute
Rusttijd 30 minutes
Gerecht Basisrecept
Keuken Italiaans
Servings 0

Ingrediënten

  • 3 eieren van biologische teelt + 1 extra bij de hand indien nodig
  • 250 g ongeveer 2 kopjes gewone tarwebloem
  • 2 eetlepels olijfolie

Bereiding
 

Maak het deeg:

  • Gebruik een keukenrobot om makkelijker te werken of doe alles met de hand. Stort dan de bloem op een proper werkvlak en maak in het midden een kuiltje. Breek hierin de 3 eieren en voeg de olijfolie toe.

Meng de ingrediënten:

  • Breek de eierdooiers met je vingers en werk geleidelijk bloem van buiten naar binnen tot een papje ontstaat. Meng verder tot een samenhangend deeg.

Beoordeel het deeg:

  • Voelt het deeg te droog? Voeg dan een extra eierdooier toe. Maar maak het deeg zeker niet te plakkerig (voeg niet direct de ganse nieuwe eierdooier toe).

Kneden:

  • Zodra het deeg samenkomt, kneed je het tot het glad en elastisch is. (met de keukenrobot: 10-tal minuten)

Laat rusten:

  • Wikkel de deegbal in plasticfolie en laat minstens 30 minuten rusten. Zo ontspannen de gluten en zal je deeg makkelijker uitrollen.

Rol uit:

  • Werk met een pastamachine (volgens gebruiksaanwijzing) of met de deegrol. Snijd de deegbal in vier stukken en rol elk stuk uit tot ongeveer 3 mm dikte.

Snijd de pasta:

  • Bebloem het werkvlak en het deeg. Rol het vel op, snijd in stroken van 1 cm breed, en rol ze terug open. Bestrooi opnieuw met bloem om plakken te vermijden.

Laat drogen (optioneel):

  • Laat de verse pasta eventueel een uurtje drogen op een rek of handdoek.

Kook de pasta:

  • Kook in ruim kokend gezouten water met een scheutje olie. Verse pasta is sneller beetgaar dan droge. kan al gaar zijn na 45 seconden tot 1 minuut. Kan ook 2 tot 3 minuten duren. Niet te snel afschudden! Laat ze daarna eventueel nog 15 seconden meekoken in de saus zodat de pasta extra smaken zal opnemen.

Tips en Weetjes

  • Voeg aan je deeg wat spinaziepuree of rode biet toe: geeft een mooie kleur.
  • Geen pastamachine? Rol gewoon dun uit met een deegrol en snijd met scherp mes of een pizzasnijder.
  • Strooi wat extra bloem op je werkblad zodat het deeg niet plakt.
  • Serveer met lekkere, lichte sauzen: tomaat, citroenboter of verse pesto doen het altijd goed.
Keyword bloem voor pasta, pasta maken stap voor stap, pastadeeg recept, verse pasta, zelf pasta maken
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!