Wil je zelf lekkere verse pasta maken met de deegrol of met de pastamachine? Volg dan dit recept en kies zelf welke bloem je gaat gebruiken: bepaal dus zelf de smaak van je pasta.
Zelf snel verse pasta maken kan in minder dan 30 minuten met gewone bloem, eieren en een deegrol: verse pasta kookt bovendien zeer snel (binnen de minuut) beetgaar: dus blijf bij je kookpot en proef alvorens het vuur al dan niet uit te draaien.
Het recept op zich is niet moeilijk, maar zoals met brood is het ook hier dat oefening kunst baart. Het deeg moet elastisch genoeg zijn om uit te rollen zonder te gaan kleven. Dit wordt makkelijker als je het deeg wat laat rusten.
Tenslotte kan je gaan spelen met verschillende soorten bloem: Jeroen Meus gebruikt bijvoorbeeld al eens "semola" of griesmeel, Jamie Oliver gebruikt dan weer "farina di grano tenero": zeer fijn gezeefde bloem die ideaal is voor cakes te maken. En niets belet je een mengeling van zowel gewone bloem als griesmeel te maken tot je de voor jou ideale smaak en consistentie bekomt.
Voor zij die liever met een pastamachine werken is het geweten dat je deeg minder "perfect" en minder zacht moet zijn dan als je het met de hand gaat uitrollen. Piet Huysentruyt zweert zelfs bij de pastamachine wanneer hij in SOS Piet ravioli ging maken, maar weet dat de Italianen en de Aziaten al generaties voor ons noedels maakten volledig met de hand zonder pastamachine.
De meeste chefs zijn het er wel over eens dat per ongeveer elke 100 gram bloem je 1 ei gebruikt in het pastadeeg. Sommigen voegen een klein beetje water of olijfolie toe. In onderstaand recept vertrek je van 250 gram bloem en 3 eieren. Wordt het deeg tijdens het kneden helemaal niet elastisch, dan voeg je eerst een extra eierdooier toe en kneed opnieuw.
Ingrediënten om zelf verse pasta te maken
- 3 eieren van de biologische teelt (+ 1 extra ander bij de hand indien nodig)
- 250 gram (2tal kopjes) gewone tarwebloem
- 2 eetlepels olijfolie
Hoe zelf verse pasta maken
- Stort de bloem op een proper werkvlak en
- maak in het midden een kuiltje waarin je de 3 eieren en
- de olijfolie in doet.
- Voor snel en makkelijk te werken, gebruik je een keukenrobot. Heb je dit niet of wil je je armspieren wat oefenen, breek dan de eierdooiers met je vingers en werk de bloem van buiten in het kuiltje met de eieren tot een papje en daarna tot een deeg.
- Kneed de ingrediënten even tot een deegbal: als dit niet lukt en het deeg na even kneden toch te droog aanvoelt, voeg je een extra eierdooier toe.
- Kneed even verder tot je een bal kan vormen (die daarom nog verre van elastisch is!)
- Kneed nu verder totdat het pastadeeg niet te droog en niet meer plakkerig is, rol je het op tot een gladde deegbal.
- Heb je een pastamachine, volg dan de gebruiksaanwijzingen van de machine. Als je met de hand verder werkt, snijd je de deegbal in 4 en werk met elk stuk apart verder.
- Bebloem een werkvlak en rol het deeg in een zo rechthoekig mogelijk vel uit
- tot een dikte van 3 mm.
- Bebloem de bovenkant en
- bebloem de onderkant.
- Rol het vel pasta op.
- Met het scherpste mes dat je in je keuken kan vinden snijd je nu stukken van dezelfde breedte (1 cm)
- Rol de 1 cm rolletjes terug open en bestrooi met bloem zodat ze niet aan elkaar gaan plakken.
Verse paste laat je indien gewenst 1 uur drogen alvorens een 45 tal seconden te garen in kokend zout water met een scheutje olie en een 15 tal seconden mee te garen in je pastasaus zodat de pasta de smaak van de saus kan opnemen.
Beste,
Wat een mooi recept is dat, verse pasta zelf maken.
Graag zou ik willen weten: Kan ik van amandelmeel of kokosmeel of andere melen verse pasta maken?
Ik volg namelijk Paleo en kan niet altijd de pasta kopen die ik wil.
Mvg.Gerry Herbold
Beste Gerry,
We hebben hier niet direct een beproefd recept om paleo pasta te maken. Neem alvast eens een kijkje bij
http://www.neopaleodieet.com/courgette-pasta-maken/ of koop konjac/shirataki noedels, die zijn wel volledig paleo. Ondertussen gaan wij op zoek naar een beproefd recept.
Smakelijk!