3 lekkere chocomousse recepten van Piet Huysentruyt waarvan 2 uit SOS Piet.
Volgens Piet klop je eiwit op met suiker. Je kan het evenzeer goed stijfkloppen zonder suiker, maar de opgeloste suiker gaat het eiwit steviger maken.
De meeste chocoladesmaak krijg je logischerwijze door met pure chocolade te werken zoals in het eerste recept.
In het tweede recept wordt gewerkt met melkchocolade: deze mousse heeft duidelijk een minder uitgesproken chocoladesmaak als het vorige recept. Het is echter veel sneller klaar en geserveerd met chocoladesnippers kan je spelen met meer chocoladesmaken.
Het derde recept is een zware dessert omdat het hoofdingrediënt opgeklopte room is, geserveerd op een laagje advocaat. Serveer dit liefst in kleine glaasjes want het is een calorieën-bom.
1. Pure chocomousse
Gebruik voor deze mousse pure – fondant – chocolade en klop alle ingrediënten zo schuimig mogelijk.
Ingrediënten:
- 400 gram pure chocolade
- 100 gram boter
- 4 dooiers van organisch gevoede kippen (de dooiers zijn geler en sterker)
- 10 eiwitten van organisch gevoede kippen (het schuim klopt stijver op)
- 100 gram room
- 100 gram griessuiker
Bereiding:
- Zet een pot met dikke bodem op een zeer laag vuur en smelt hierin de pure chocolade en de boter
- Doe 50 gram suiker bij de dooiers en klop ze op tot schuim
- Doe de andere 50 gram suiker bij het eiwit in een kom en klop stijf onder voortdurend met de kom te draaien zodat er geen klonters in je eiwit komen
- Klop in een andere pot de room stijf
- Als de chocolade net gesmolten is, haal je de pot van het vuur en dompel in koud water.
- Roer direct de schuim van de dooiers onder de chocolade.
- Roer dan de room eronder.
- Schep voorzichtig het stijfgeklopte eiwit onder de chocoladeroom.
- Laat deze pure mousse minstens 2 uur opstijven in de koelkast
2. Melkchocolade mousse
Ingrediënten:
- 100 gram melkchocolade
- 50 ml room
- 30 gram echte boter
- 20 gram griessuiker
- 4 eiwitten
- 2 eierdooiers
- chocoladesnippers
Bereiding:
- Smelt de boter met de chocolade voor 1 minuut in de microgolfoven. Als de chocolade niet genoeg gesmolten is, verwarm 15 seconden langer en probeer opnieuw.
- Roer de room onder de chocolade en de boter.
- Doe de suiker bij de eiwitten en klop zo stijf mogelijk op.
- Roer de dooiers onder het chocolademengsel.
- Roer het opgeklopte eiwit voorzichtig onder het chocolademengsel.
- Verdeel de chocolademousse in kleine potjes, strooi er chocoladesnippers over en laat minimum 2 uur opstijven in de koelkast
3. Advocaat met chocolademousse
Deze keer worden alle gebruikte eieren verwerkt in de mousse en geserveerd op een laagje advocaat.
Ingrediënten:
- 500 ml niet te stijf geklopte room, waarvan je 4 eetlepels apart houdt
- 250 gram fondant chocolade
- 180 gram griessuiker, fijne suiker maar geen bloemsuiker
- 3 eieren
- advocaat
Bereiding:
- Smelt de chocolade op een laag vuur, au bain marie of gemakkelijkst in de microgolfoven. Zorg ervoor dat de chocolade niet te heet wordt en koel direct af als je de chocolade verwarmt rechtstreeks in een pot op het vuur.
- Klop de eierdooiers met de helft van de suiker op tot een stevige massa: de suiker moet volledig opgelost zijn en de room kleurt tamelijk wit
- Voeg de rest van de suiker bij de eiwitten en klop met de kloppers van de mixer stijf: eerst langzaam, dan op volle kracht: als je de pot boven je hoofd ondersteboven houdt, moet die in de pot blijven; zo stijf moet je de eiwitten kloppen voor een goede chocolademousse.
- Laat de chocolade goed afkoelen tot hij ietwat begint op te stijven en roer dan de eierdooierroom onder de chocolade. Hoe minder je roert, hoe luchtiger je chocomousse!, je kan stappen 4, 5 en 6 ook samen doen.
- Meng zachtjes de stijfgeklopte room onder het chocolademengsel.
- Spatel voorzichtig het eiwit onder het chocolademengsel.
- Vul de bodem van een glas met advocaat en doe er de chocomousse in.
- Laat de chocolademousse een ganse nacht opstijven in de ijskast
- Serveer de chocomousse met de overgehouden opgeklopte room bovenop het glas.
lol
hej mooijongen