Pudding maken zonder pakjes is makkelijker dan je denkt. Met melk, eieren en een bindmiddel tover je in een half uurtje een romig nagerecht op tafel. Van klassieke vanillepudding tot chocolade, karamel of zelfs koffie: dit basisrecept geeft je meteen 7 lekkere variaties.

? Snel naar…
Hoe maak je verse vanillepudding met Imperial bloem?
Niets makkelijker uiteraard dan vanillepudding maken met een zakje vanillebloem van Imperial zoals moeder dat thuis maar al te dikwijls deed:
- 750 ml volle melk afmeten, er eerst een halve tas mee vullen en dan de rest van de melk in een sauspot met dikke bodem al roerend met een houten lepel aan de kook brengen.
- Ondertussen doe je bij de tas melk de vanillebloem en roer goed om, totdat er geen klontertjes meer in het papje te bespeuren zijn.
- Wanneer de melk kookt, roer je er eerst een 75tal gram suiker door tot de suiker is opgelost in de melk.
- Daarna roer je er de tas met vanillebloempap door, breng aan de kook en laat 1 minuutje onder voortdurend roeren indikken.
- Neem de pot van het vuur en roer nog even verder, zodat de pudding zeker niet gaat aanbranden aan de bodem van de toch wel hete pot.
- Schep de pudding dan in glazen kommetjes, roer er indien gewenst banaan, koekjes of chocoladesnippers door en geniet warm of koud (koude pudding serveert heerlijk met een warme vruchtensaus)
Hoe pudding maken?

Maar je hoeft geen Imperial zakjes in huis te hebben om pudding te maken! Al wat je nodig hebt is:
- melk (vruchtensap tot zelfs wijn)
- ei(eren)
- een bindmiddel (meelsoort maïzena, tapioca, griesmeel, broodkruim (denk broodpudding!), beschuit, rijst, gelatine…)
- indien gewenst: (gedroogd) fruit, vanille, kaneel, amandelen, cacao, chocolade, karamel…
In principe is een pudding zo dik, dat je hem uiteindelijk zonder kommetje serveert. Hiervoor moet je:
- een dikke binding maken en
- je vorm vooraf in koud water zetten.
Een ietwat “minder gebonden pudding” noemt eigenlijk (fijnere) “room” en wordt dan wel in een glas of kommetje geserveerd. Heb je mooie kommetjes, serveer dan zowel pudding als room in een kommetje: spaart je werk uit en je kan de pudding warm serveren!
Pudding gemaakt met meel giet je onmiddellijk warm in de vorm, pudding gebonden met gelatine laat je eerst wat afkoelen in je kookpot, zodat de gelatine niet zal zakken in je kommetjes.
Vanillepudding en andere puddingen
Onderaan het recept voor vanillepudding, 7 variaties hierop zijn wanneer je geen vanille in huis hebt:
- karamelpudding: neem 125 gram suiker waarvan je eerst 100 gram laat karameliseren alvorens onder het mengsel te roeren
- chocoladepudding: smelt 1 tot 2 repen chocolade (varieer telkens de smaak van je chocoladepudding door telkens een andere reep door de melk te roeren) in de melk wanneer ze kookt
- koffiepudding: roer 1 koffielepel oploskoffie door de kokende melk
- cacaopudding: 1 eetlepel cacaopoeder door de kokende melk roeren
- sinaasappelpudding: pers 2 sinaasappels uit en leng verder met melk aan tot 1 liter.
- citroenpudding: vervang het vanillestokje met de zeste van citroen
- jouw pudding variatie: … voeg toe in een reactie!
Wat room of “dunnere pudding betreft”, minder maïzena gebruiken dan hieronder (10 tot 20 gram minder).
Neem als vuistregel dat 1 eierdooier even veel bindkracht heeft als 10 gram maïzena: voor wie maïzena met eierdooiers wil vervangen of omgekeerd geen eierdooier wil gebruiken. Eiwit heeft geen bindende kracht maar maakt het nagerecht wel luchtiger.
En tenslotte vanillepudding met rozijnen: volg onderstaand recept – indien gewenst zonder ei -. Kook 100 gram rozijnen gaar in 100 ml water en roer de gare rozijnen door de pudding alvorens in een vorm te gieten.

Pudding maken
Ingrediënten
- 1 liter volle melk
- 70 gram maïzena
- 100 gram griessuiker
- 1 ei
- 1 vanillestokje of 1 zakje vanillesuiker
Bereiding
- Neem een kom, doe er de eierdooier, de helft van de suiker, de maïzena en wat koude melk in en klop tot schuim.
- Klop in een andere kom het eiwit et de rest van de suiker stijf.
- Breng de melk met het vanillestokje in een sauspan met dikke bodem aan de kook.
- Roer de melk door de kom met de eierdooier, giet dan terug in de sauspan, blijf roeren en laat goed doorkoken.
- Neem van het vuur en laat lichtjes afkoelen.
- Spatel er dan het opgeklopte eiwit door.
- Voor koude pudding: giet de pudding in met water uitgespoelde vormpjes, laat koud worden, ontvorm en serveer als koud nagerecht: lekker met aardbeiensaus of kriekensaus of karamelsaus. Voor warme pudding: giet het dessert in je mooiste kopjes en serveer.
Veel gestelde vragen over pudding
Hoe maak je pudding zonder puddingpoeder?
Je maakt pudding zonder poeder door melk, suiker, maïzena en eidooiers te gebruiken. Door het zachtjes te verwarmen en goed te roeren krijg je een romige, gladde pudding.
Hoe voorkom je klontertjes in zelfgemaakte pudding?
Meng de maïzena eerst met een beetje koude melk tot een glad papje. Voeg dit pas daarna bij de warme melk en blijf voortdurend roeren met een garde om klonters te vermijden.
Hoe zorg je dat er geen vel op je pudding komt?
Dek de pudding meteen af met plasticfolie of bakpapier dat rechtstreeks op het oppervlak ligt. Zo komt er geen lucht aan en vormt er zich geen vel.
Welke smaken pudding kan je maken naast vanille?
Naast klassieke vanillepudding kan je ook chocoladepudding, karamelpudding, koffiepudding of zelfs fruitige varianten zoals banaan of aardbei maken.
Hoe lang kan je zelfgemaakte pudding bewaren?
Zelfgemaakte pudding bewaar je het best afgedekt in de koelkast. Zo blijft hij 2 tot 3 dagen lekker vers. Serveer hem altijd goed gekoeld.
Meer lekkere nagerechten om zelf te maken
- Zelf rijstpap maken – romig en heerlijk met kaneel
- Chocolademousse recept – luchtig en onweerstaanbaar
- Mokka-ijs maken – zonder ijsmachine
Ik heb een vraag.
Ik wil dit recept gebruiken om een pudding te maken Er staat eventueel zonder ei. Als ik het ei weglaat moet ik daarvoor in de plaats dan iets anders toevoegen? En wat doet het met de smaak als ik het ei weglaat?
Ik hoor het graag!
Beste Marjan,
Zie tips: Neem als vuistregel dat 1 eierdooier even veel bindkracht heeft als 10 gram maïzena: voor wie maïzena met eierdooiers wil vervangen of omgekeerd geen eierdooier wil gebruiken. Eiwit heeft geen bindende kracht maar maakt het nagerecht wel luchtiger.