Zin om eens iets anders te eten dan gewoon gekookte aardappelen? Ga dan dit makkelijk recept voor lekkere vichyssoise soep maken: kan zowel warm als koud gedronken worden.
De legende zegt dat de chef die deze soep heeft (her)uitgevonden dacht aan de warme aardappel-preisoep die zijn moeder net had gekookt, waar hij dan koude melk bij goot om zo direct van de niet meer te hete soep te kunnen genieten.
Recept voor 8 personen, klaar in 4 uren: de tijd om de soep koud te laten worden is in de 4 uur inbegrepen.
Ingrediënten
- 2 aardappelen
- 1 bos prei
- anderhalve liter kippenbouillon
- 100 ml room
- 1 eierdooier
- klontje boter
- fijngesnipperde bieslook
- peper en zout
Bereiding
- Voor deze meest geliefde Franse koude soep gebruik je alleen de witte delen van de prei, fijngesnipperd en even gestoofd in de boter, maar liefst niet gebakken.
- Overgiet met de kippenbouillon, voeg de in blokjes gesneden aardappels toe en breng aan de kook.
- Zodra de aardappels gaar zijn, haal je de pan van het vuur en bind je de soep met room en eierdooier.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Laat de Vichyssoise soep ijskoud worden (in een koud of ijswater bad) en bestrooi, vlak voor het opdienen met gesnipperde bieslook.
Een reactie achterlaten