Kies uit 1 van deze 4 makkelijke recepten om zelf appelmoes te maken.
Plus tips welke appelrassen kiezen voor appelcompote met of zonder knapperige stukjes.
Hoe maak jij je lekkerste appelmoes (met peren, met rozijnen in plaats van suiker, met kaneel …)? Laat het weten in een reactie onderaan!
Inhoud
Hoe maakt Jeroen Meus appelmoes?

Volgens Jeroen is zelf appelmoes maken echt kinderspel.
Dat klopt ook wel: zolang je weet maar weet hoe.
Hoe maak je dus appelmoes, vraag je?
Wel… Zorg ervoor dat de bodem van je kookpot volledig met water bedekt is, vooraleer je de appels onder deksel laat sudderen. Uiteraard altijd sudderen op een klein vuurtje.
Voor meer tips kan je hier bij SOS Piet terecht.
Welke appels voor appelmoes?

Jeroen verkiest voor appelmoes het Boskoop ras. Liever niet met een Granny Smith zegt hij erbij.
Uiteraard kan je elke appel tot moes koken. Zogenaamde moesappels of stoofappels: zullen echter sneller uit elkaar vallen dan de zogenaamde bakappels.
Volgende appelrassen zijn moesappels of stoofappels:
- Gala
- Goudreinet
- Jonagold
- Red Delicious

Minder geschikt voor moes, tenzij je graag knapperige stukjes appel in je appelcompote (of gebak) wil:
- Cox Oranje
- Elstar
Met welke appels of fruitcombinatie maak jij het liefst appelmoes? Laat het weten in een reactie onderaan!
Hoe maakt Jeroen Meus appelmoes?
Aanbranden zal dus volgens Jeroen nooit gebeuren:
- wanneer je vanaf het begin al een flinke scheut water hebt toegevoegd en
- je de stoofpot niet droog kookt.

4x appelmoes maken! Wie maakt de lekkerste: Jij, Jeroen Meus, Grootmoeder of Piet Huysentruyt?
Ingrediënten
- 8 appels ongeveer 1,25 kg appels voor 1 kg appelmoes
- 1 klontje boter
- 1 scheutje water
- 1 eetlepel witte kristalsuiker
Bereiding
- Jeroen schilt Boskoop appels en verwijderd zaden en klokhuis.
- In een pot smelt hij een flinke kont boter en voegt een flinke scheut water toe.
- Hierin snijd hij de geschilde appels verder in stukken.
- Wie wil strooit nu nog wat suiker over de appelstukjes.
- Laat met deksel op de pot op een klein vuur sudderen tot de appels "kapot gekookt zijn" tot moes. Roer zo nu en dan door de appels zodat zeker niets aanbrand.
Grootmoeders appelmoes recepten
Grootmoeders recepten zijn eigenlijk een verbetering van hoe Jeroen het doet hierboven.
Grootmoeder’s appelmoes recept 1:

Voor meer smaak in je appelcompote, begin je met de appels eerst te karameliseren in boter. Hoe breder je pan of pot, hoe makkelijker je de appelstukjes kan karameliseren.
De suiker voeg je pas naar smaak op het einde toe. Grootmoeder maakte immers appelmoes van “appels uit den hof”. De mengeling van appels die onder de appelbomen werden geraapt. Daar wist je dus nooit op voorhand of het zuur of zoet ging zijn. Dus eerst proeven van je appelmoes, en dan pas naar jouw persoonlijke smaak suiker toevoegen.
Recept 2: Grootmoeders appelmoes recept zonder karameliseren van de appels:
- 1 kg appels
- 100 tot 200 ml water
- suiker naar smaak (max 125 gram)
- 1 eierdooier indien gewenst
Een makkelijke taart, snel klaar in 20 minuten gebakken, voor elke gelegenheid, heerlijk met vanilleijs of crème fraîche: appeltaart met bladerdeeg en vanille. De appels ofwel goed wassen en met de schil in stukken snijden. Of de appels schillen alvorens in stukken te snijden.
- Klokhuis verwijderen.
- De appelstukjes opzetten in koud water.
- Als de appels na 20 tot 30 minuten gaar zijn: doorsteken of fijn pletteren.
- Roer er naar smaak suiker door.
- Wie wil: kan het appelmoes binden met een eierdooier.
Appelmoes van Piet Huysentruyt – Dat is altijd smullen!

Piet kiest voor Jonagold. Waarom? Omdat deze zowel wat zuur als wat zoet in zich heeft. Volgens Piet gaat het zuur de appel beter tot moes helpen koken. Een niet zure appel zal dus volgens Piet altijd in stukjes blijven.
Hoeveel suiker doe je bij de appels? Piet zegt: 1 eetlepel per appel… Een kleine appel weegt misschien 120 gram, en een grote al direct 220 gram… Dus: suiker toevoegen doe je volledig naar eigen smaak! Begin met een beetje (bijvoorbeeld 1 eetlepel per kilogram appels). Nadat je de moes genaakt hebt, kan je nog altijd extra aanzoeten.
Voor bloedworst met appelmoes gebruikt Piet 2 appels per bloedworst. De bloedworst zelf bak je op een laag vuurtje in een anti kleeflaagpan, en draai je pas om als je een korstje aan de worst hebt gebakken. Beulingen of bloedworsten zijn al gekookt, dus kan je ook zo eten. De baktijd is dus alleen belangrijk om de worst op te warmen en voor de liefhebbers: om er een korstje aan of rondomrond te bakken.
Hoe maakt Piet appelmoes?
- Smelt wat hoeveboter in een kookpot.
Snel, makkelijk en lekker bakken met appels? 4 appels, 20 minuten bakken en geniet van deze appelcrumble bij ‘n lekker kopje koffie of met vanille-ijs. Schil de appels, snijd in stukjes en begin aan te stoven. Hoe langer je de appels laat stoven i de boter, hoe meer de suikers van de appels zullen karameliseren: karamel – een heerlijk extra smaak zonder dat je ook maar een extra ingredient moet toevoegen! Bovendien gaat de boter een beetje in de appel getrokken worden, zodat je uiteindelijk een meer smeuïge appelmoes zal krijgen.
- Strooi er wat kaneelpoeder en suiker over.
- Giet er nog een scheutje water bij: zodat de bodem bedekt wordt met water en de appels net verder karameliseren. Zet een deksel op de pot en laat de appels een half uur onder deksel verder gaar koken.
- Stamp de appels met een aardappelstamper fijn naar wens.
Hoe “appelspijs” of appelmoes bewaren?
- Makkelijkst na hetkoken laten afkoelen, in bakjes of zakjes scheppen en de diepvries in.
- Gebruik je flink wat suiker, dan kan je je appelspijs – net zoals confituur – even laten opkoken. In reine potjes doen, schroefdeksel erop en bewaart toch wel 1 jaar.
- Gebruik je geen suiker, dan kan je de appelmoes ook 30 minuten wecken op 100 graden.
En jij? Hoe maak jij de appelmoes nog lekkerder? Laat het weten in een reactie onderaan!
Een compôte met Normandische appelcider, een hele steranijs, weinig suiker, kaneelstokje, Elstar-appels voor de stevige beet.
De appelen ( diverse soorten ) in stukjes zet ikzelf op in een weinig water. Daaraan voeg ik op gevoel kaneelpoeder, gemberpoeder, geelwortelpoeder, zwarte peper, nootmuskaat, ietwat pili pili en een weinig himalayazout aan toe. Suiker laat ik achterwege. Deze moes met nog stukjes of gepureerd kokend in schone glazen potten, randen proper maken en direct sluiten met schroefdeksel. Koel en donker bewaren gedurende een aantal maanden.
Ik heb gedroogde abrikozen en cranberries toegevoegd en een beetje mandarijnen sap en wat citroen en natuurlijk bruine suiker erg lekker.
Dank Loeki voor jouw lekkere appelmoes versie!
ik gebruik noch water, noch boter. De kookpot wel even omspoelen met water. Er mag geen water blijven instaan. Boskoopappelen in 4 snijden, schillen en ontdoen van klokhuis. Kaneel toevoegen. Daarna op de allerlaagste temperatuur langzaam laten garen. Op het einde, naargelang, al dan niet suiker toevoegen. Ik voeg er geen suiker aan toe, het is lekkerder zonder.
Appelen branden zo nooit aan. In boter stoven maakt de moes alleen maar vettig.
Dank voor je tip Veerle!
Als je verschillende soorten appels bij elkaar kookt heb je minder of geen suiker nodig.
Ideaal voor diabetici.
Dank Joke!
Ik maak mijn appelmoes 8n microgolf oven,
De appels schillen op fijne schijfjes snijden, suiker erover, afdekken en 20′ in microgolfoven,
Brand nooit aan, enis zonder boter
Dank Joske!
Is bovendien ook zonder water en voor wie geen suiker wil toevoegen: puur appel!
Jonagold
Jonagold: een sappige appel: hoe meer blos, hoe meer smaak!
Dank voor je reactie Ludwig!
Ik kook appelmoes in een laagje water van 2 Goudreinetten en 2 Elstar wat kaneel erover.
Als dit gaar is, neem ik de pan van het vuur en doe daar dan nog 1 banaan i.p.v. suiker.
Met de blender maak ik alles glad en dit smaakt heerlijk
Goudreinet (Schone van Boskoop): bevat veel vocht en kookt tot moes
Elstar: blijft ietwat knapperig na het koken
Dank Joke voor de banaantip als "suikervervanger".
Voor wie wil: de banaan eerst bakken, geeft alweer een extra smaak aan je moes.
Ik voeg aan de appelmoes een beetje kaneel en wat kruidnagel toe. Soms gebruik ook een flinke scheut witte wijn om de appels in te koken.
Dank voor de kruidnagel en witte wijntip Janny! Klinkt lekker!
En dat doet er dan weer aan denken dat: de witte wijn ook vervangen kan worden met cider :-)