• Skip to main content
  • Skip to header right navigation
  • Skip to site footer

Ons Kookboek

Lekkere en makkelijke recepten die ieder kan maken

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

4x appelmoes maken! Wie maakt de lekkerste: Jij, Jeroen Meus, Grootmoeder of Piet Huysentruyt?

September 1, 2020 door Ons Kookboek

Kies uit 1 van deze 4 makkelijke recepten om zelf appelmoes te maken.

Plus tips welke appelrassen kiezen voor appelcompote met of zonder knapperige stukjes.

Hoe maak jij je lekkerste appelmoes (met peren, met rozijnen in plaats van suiker, met kaneel …)? Laat het weten in een reactie onderaan!

Zelf appelmoes maken met het recept van Jeroen Meus

Inhoud

  • 1 Hoe maakt Jeroen Meus appelmoes?
    • 1.1 Welke appels voor appelmoes?
  • 2 Hoe maakt Jeroen Meus appelmoes?
  • 3 4x appelmoes maken! Wie maakt de lekkerste: Jij, Jeroen Meus, Grootmoeder of Piet Huysentruyt?
    • 3.1 Ingrediënten  
    • 3.2 Bereiding 
  • 4 Grootmoeders appelmoes recepten
    • 4.1 Grootmoeder’s appelmoes recept 1:
    • 4.2 Recept 2: Grootmoeders appelmoes recept zonder karameliseren van de appels:
  • 5 Appelmoes van Piet Huysentruyt – Dat is altijd smullen!
    • 5.1 Hoe maakt Piet appelmoes?
  • 6 Hoe "appelspijs" of appelmoes bewaren?

Hoe maakt Jeroen Meus appelmoes?

Broodpudding met appel
7 Broodpudding Recepten: 7 redenen om nooit nog oud brood weg te gooien!

Volgens Jeroen is zelf appelmoes maken echt kinderspel.

Dat klopt ook wel: zolang je weet maar weet hoe.

Hoe maak je dus appelmoes, vraag je?

Wel… Zorg ervoor dat de bodem van je kookpot volledig met water bedekt is, vooraleer je de appels onder deksel laat sudderen. Uiteraard altijd sudderen op een klein vuurtje.

Voor meer tips kan je hier bij SOS Piet terecht.

Welke appels voor appelmoes?

Sos Piet Appelcake
2 heerlijke recepten uit SOS Piet voor appelcake met en zonder eieren: een eenvoudige vier vierde cake met appels en Piet’s appelcake met verse gist maar zonder eieren.

Jeroen verkiest voor appelmoes het Boskoop ras. Liever niet met een Granny Smith zegt hij erbij.

Uiteraard kan je elke appel tot moes koken. Zogenaamde moesappels of stoofappels: zullen echter sneller uit elkaar vallen dan de zogenaamde bakappels.

Volgende appelrassen zijn moesappels of stoofappels:

  • Gala
  • Goudreinet
  • Jonagold
  • Red Delicious
Recept appelcake
Geniet van zeer lekkere zelf gebakken appelcake met dit makkelijk recept: appelcake die altijd lukt en ieder kan bakken: ook als je nooit hebt leren koken!!!

Minder geschikt voor moes, tenzij je graag knapperige stukjes appel in je appelcompote (of gebak) wil:

  • Cox Oranje
  • Elstar

Met welke appels of fruitcombinatie maak jij het liefst appelmoes? Laat het weten in een reactie onderaan!

Hoe maakt Jeroen Meus appelmoes?

Aanbranden zal dus volgens Jeroen nooit gebeuren:

  • wanneer je vanaf het begin al een flinke scheut water hebt toegevoegd en
  • je de stoofpot niet droog kookt.

4x appelmoes maken! Wie maakt de lekkerste: Jij, Jeroen Meus, Grootmoeder of Piet Huysentruyt?

https://www.onskookboek.be
Kies 1 van deze 4 makkelijke recepten om zelf lekker appelmoes te maken. Plus tips welke appelrassen kiezen voor appelspijs: met of zonder knapperige stukjes...
4.8 from 10 votes
Print Recept Pin Recept
Prep Tijd 15 mins
Kook Tijd 30 mins
Totaal 45 mins
Gerecht Bijgerecht
Keuken Klassiek
Servings 4

Ingrediënten
  

  • 8 appels ongeveer 1,25 kg appels voor 1 kg appelmoes
  • 1 klontje boter
  • 1 scheutje water
  • 1 eetlepel witte kristalsuiker

Bereiding
 

  • Jeroen schilt Boskoop appels en verwijderd zaden en klokhuis.
  • In een pot smelt hij een flinke kont boter en voegt een flinke scheut water toe.
  • Hierin snijd hij de geschilde appels verder in stukken.
  • Wie wil strooit nu nog wat suiker over de appelstukjes.
  • Laat met deksel op de pot op een klein vuur sudderen tot de appels "kapot gekookt zijn" tot moes. Roer zo nu en dan door de appels zodat zeker niets aanbrand.

 

Grootmoeders appelmoes recepten

Grootmoeders recepten zijn eigenlijk een verbetering van hoe Jeroen het doet hierboven.

Grootmoeder’s appelmoes recept 1:

Appelmoes maken

Maak het lekkerste ontbijt van Sandra Bekkari: havermout pannenkoeken die zo goed vullen dat je er dus de ganse morgen gezond mee verder kan.

Voor meer smaak in je appelcompote, begin je met de appels eerst te karameliseren in boter. Hoe breder je pan of pot, hoe makkelijker je de appelstukjes kan karameliseren.

De suiker voeg je pas naar smaak op het einde toe. Grootmoeder maakte immers appelmoes van “appels uit den hof”. De mengeling van appels die onder de appelbomen werden geraapt. Daar wist je dus nooit op voorhand of het zuur of zoet ging zijn. Dus eerst proeven van je appelmoes, en dan pas naar jouw persoonlijke smaak suiker toevoegen.

Recept 2: Grootmoeders appelmoes recept zonder karameliseren van de appels:

Zelf appelmoes maken

  • 1 kg appels
  • 100 tot 200 ml water
  • suiker naar smaak (max 125 gram)
  • 1 eierdooier indien gewenst
  1. Appeltaart met bladerdeeg
    Een makkelijke taart, snel klaar in 20 minuten gebakken, voor elke gelegenheid, heerlijk met vanilleijs of crème fraîche: appeltaart met bladerdeeg en vanille.
    De appels ofwel goed wassen en met de schil in stukken snijden. Of de appels schillen alvorens in stukken te snijden.
  2. Klokhuis verwijderen.
  3. De appelstukjes opzetten in koud water.
  4. Als de appels na 20 tot 30 minuten gaar zijn: doorsteken of fijn pletteren.
  5. Roer er naar smaak suiker door.
  6. Wie wil: kan het appelmoes binden met een eierdooier.

Appelmoes van Piet Huysentruyt – Dat is altijd smullen!

Appelmoes Piet Huysentruyt

Piet kiest voor Jonagold. Waarom? Omdat deze zowel wat zuur als wat zoet in zich heeft. Volgens Piet gaat het zuur de appel beter tot moes helpen koken. Een niet zure appel zal dus volgens Piet altijd in stukjes blijven.

Hoeveel suiker doe je bij de appels? Piet zegt: 1 eetlepel per appel… Een kleine appel weegt misschien 120 gram, en een grote al direct 220 gram… Dus: suiker toevoegen doe je volledig naar eigen smaak! Begin met een beetje (bijvoorbeeld 1 eetlepel per kilogram appels). Nadat je de moes genaakt hebt, kan je nog altijd extra aanzoeten.

Voor bloedworst met appelmoes gebruikt Piet 2 appels per bloedworst. De bloedworst zelf bak je op een laag vuurtje in een anti kleeflaagpan, en draai je pas om als je een korstje aan de worst hebt gebakken. Beulingen of bloedworsten zijn al gekookt, dus kan je ook zo eten. De baktijd is dus alleen belangrijk om de worst op te warmen en voor de liefhebbers: om er een korstje aan of rondomrond te bakken.

Hoe maakt Piet appelmoes?

  1. Smelt wat hoeveboter in een kookpot.
  2. Schil de appels, snijd in stukjes en begin aan te stoven. Hoe langer je de appels laat stoven i de boter, hoe meer de suikers van de appels zullen karameliseren: karamel – een heerlijk extra smaak zonder dat je ook maar een extra ingredient moet toevoegen! Bovendien gaat de boter een beetje in de appel getrokken worden, zodat je uiteindelijk een meer smeuïge appelmoes zal krijgen.
  3. Strooi er wat kaneelpoeder en suiker over.
  4. Giet er nog een scheutje water bij: zodat de bodem bedekt wordt met water en de appels net verder karameliseren. Zet een deksel op de pot en laat de appels een half uur onder deksel verder gaar koken.
  5. Stamp de appels met een aardappelstamper fijn naar wens.

Hoe "appelspijs" of appelmoes bewaren?

Appelmoes bewaren

  • Makkelijkst na hetkoken laten afkoelen, in bakjes of zakjes scheppen en de diepvries in.
  • Gebruik je flink wat suiker, dan kan je je appelspijs – net zoals confituur – even laten opkoken. In reine potjes doen, schroefdeksel erop en bewaart toch wel 1 jaar.
  • Gebruik je geen suiker, dan kan je de appelmoes ook 30 minuten wecken op 100 graden.

En jij? Hoe maak jij de appelmoes nog lekkerder? Laat het weten in een reactie onderaan!

Previous Post: « Spinaziesoep 2x Spinaziesoep – Altijd een verrassend groen soepje!
Next Post: Ultieme Uiensoep met Bier – Altijd een Topper! Uiensoep »

Reader Interactions

OF EEN ANDER RECEPT?

Comments

  1. Loeki Lensen

    January 25, 2021 at 12:55 am

    Ik heb gedroogde abrikozen en cranberries toegevoegd en een beetje mandarijnen sap en wat citroen en natuurlijk bruine suiker erg lekker.

    Reply
    • Ons Kookboek

      January 25, 2021 at 1:16 am

      5 stars
      Dank Loeki voor jouw lekkere appelmoes versie!

      Reply
  2. Veerle Van Damme

    September 3, 2020 at 4:34 am

    ik gebruik noch water, noch boter. De kookpot wel even omspoelen met water. Er mag geen water blijven instaan. Boskoopappelen in 4 snijden, schillen en ontdoen van klokhuis. Kaneel toevoegen. Daarna op de allerlaagste temperatuur langzaam laten garen. Op het einde, naargelang, al dan niet suiker toevoegen. Ik voeg er geen suiker aan toe, het is lekkerder zonder.
    Appelen branden zo nooit aan. In boter stoven maakt de moes alleen maar vettig.

    Reply
    • Ons Kookboek

      October 27, 2020 at 2:53 pm

      5 stars
      Dank voor je tip Veerle!

      Reply
  3. Joke

    October 2, 2019 at 11:19 pm

    4 stars
    Als je verschillende soorten appels bij elkaar kookt heb je minder of geen suiker nodig.
    Ideaal voor diabetici.

    Reply
    • Ons Kookboek

      October 3, 2019 at 1:09 am

      5 stars
      Dank Joke!

      Reply
  4. Joske

    September 28, 2019 at 1:20 pm

    5 stars
    Ik maak mijn appelmoes 8n microgolf oven,
    De appels schillen op fijne schijfjes snijden, suiker erover, afdekken en 20′ in microgolfoven,
    Brand nooit aan, enis zonder boter

    Reply
    • Ons Kookboek

      October 3, 2019 at 1:11 am

      5 stars
      Dank Joske!

      Is bovendien ook zonder water en voor wie geen suiker wil toevoegen: puur appel!

      Reply
  5. Ludwig

    September 28, 2019 at 4:10 am

    Jonagold

    Reply
    • Ons Kookboek

      October 3, 2019 at 1:22 am

      5 stars

      Jonagold

      Jonagold: een sappige appel: hoe meer blos, hoe meer smaak!

      Dank voor je reactie Ludwig!

      Reply
  6. Joke Heemeijer

    September 28, 2019 at 1:09 am

    Ik kook appelmoes in een laagje water van 2 Goudreinetten en 2 Elstar wat kaneel erover.
    Als dit gaar is, neem ik de pan van het vuur en doe daar dan nog 1 banaan i.p.v. suiker.
    Met de blender maak ik alles glad en dit smaakt heerlijk

    Reply
    • Ons Kookboek

      October 3, 2019 at 1:38 am

      5 stars

      Goudreinet
      Goudreinet (Schone van Boskoop): bevat veel vocht en kookt tot moes

      Elstar

      Elstar: blijft ietwat knapperig na het koken

      Dank Joke voor de banaantip als "suikervervanger".

      Voor wie wil: de banaan eerst bakken, geeft alweer een extra smaak aan je moes.

      Reply
  7. Janny

    September 28, 2019 at 12:38 am

    4 stars
    Ik voeg aan de appelmoes een beetje kaneel en wat kruidnagel toe. Soms gebruik ook een flinke scheut witte wijn om de appels in te koken.

    Reply
    • Ons Kookboek

      October 3, 2019 at 1:39 am

      5 stars
      Dank voor de kruidnagel en witte wijntip Janny! Klinkt lekker!

      En dat doet er dan weer aan denken dat: de witte wijn ook vervangen kan worden met cider 🙂

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sidebar

Vind Je Recept!

7 Allernieuwste Recepten

  • 3x Irish Coffee: Verrassend van Jeroen Meus – Klassiek met Kick van SOS Piet
  • 5x Wonderlijke Worstenbroodjes maken met bladerdeeg: Jeroen Meus, Jamie Oliver, Piet Huysentruyt…
  • Je Snelste Eierpunch recept: Nu maken = Nu drinken!
  • Warme winterse Gluhwein maken doe je snel zo!
  • 7 Keilekkere Konijn Recepten! Klaarmaken met pruimen, op grootmoeders wijze … of à la Jeroen Meus
  • Lekkere speculaas maken à la Jeroen Meus
  • Stoofvlees van Jeroen Meus met smaken die je nog nooit geproefd zal hebben

Smakelijk!

Laat een reactie of geef ons gewoon 5 sterretjes … 🙂 DANK!

 

Volg ons op

Sociale Media:

Top Index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • Kerstrecepten
  • Pasta recepten
  • Salade
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten

Ook lekker…

  • Broccoli
  • Chocolade Recepten
  • Gezond
  • Jamie Oliver
  • Kip
  • Koekjes
  • Lente Recepten
  • Mosselen
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download ons Gratis Paleo Recepten Kookboek
  • 120 Recepten voor Beginners
  • Privacybeleid

Copyright © 2021 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!

Terug naar boven