• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

4x appelmoes maken! Wie maakt de lekkerste: Jij, Jeroen Meus, Grootmoeder of Piet Huysentruyt?

Kies 1 van deze 4 makkelijke recepten om zelf lekker appelmoes te maken. Plus tips welke appelrassen kiezen voor appelspijs: met of zonder knapperige stukjes...

Onskookboek.be » Makkelijke Recepten » 4x appelmoes maken! Wie maakt de lekkerste: Jij, Jeroen Meus, Grootmoeder of Piet Huysentruyt?

16 Reacties

Kies uit 1 van deze 4 makkelijke recepten om zelf appelmoes te maken.

Plus tips welke appelrassen kiezen voor appelcompote met of zonder knapperige stukjes.

Hoe maak jij je lekkerste appelmoes (met peren, met rozijnen in plaats van suiker, met kaneel …)? Laat het weten in een reactie onderaan!

Zelf appelmoes maken met het recept van Jeroen Meus

Inhoud

  • 1 Hoe maakt Jeroen Meus appelmoes?
    • 1.1 Welke appels voor appelmoes?
  • 2 Hoe maakt Jeroen Meus appelmoes?
  • 3 4x appelmoes maken! Wie maakt de lekkerste: Jij, Jeroen Meus, Grootmoeder of Piet Huysentruyt?
    • 3.1 Ingrediënten
    • 3.2 Bereiding 
  • 4 Grootmoeders appelmoes recepten
    • 4.1 Grootmoeder’s appelmoes recept 1:
    • 4.2 Recept 2: Grootmoeders appelmoes recept zonder karameliseren van de appels:
  • 5 Appelmoes van Piet Huysentruyt – Dat is altijd smullen!
    • 5.1 Hoe maakt Piet appelmoes?
  • 6 Hoe “appelspijs” of appelmoes bewaren?

Hoe maakt Jeroen Meus appelmoes?

Broodpudding met appel
7 Broodpudding Recepten: 7 redenen om nooit nog oud brood weg te gooien!

Volgens Jeroen is zelf appelmoes maken echt kinderspel.

Dat klopt ook wel: zolang je weet maar weet hoe.

Hoe maak je dus appelmoes, vraag je?

Wel… Zorg ervoor dat de bodem van je kookpot volledig met water bedekt is, vooraleer je de appels onder deksel laat sudderen. Uiteraard altijd sudderen op een klein vuurtje.

Voor meer tips kan je hier bij SOS Piet terecht.

Welke appels voor appelmoes?

Sos Piet Appelcake
2 heerlijke recepten uit SOS Piet voor appelcake met en zonder eieren: een eenvoudige vier vierde cake met appels en Piet’s appelcake met verse gist maar zonder eieren.

Jeroen verkiest voor appelmoes het Boskoop ras. Liever niet met een Granny Smith zegt hij erbij.

Uiteraard kan je elke appel tot moes koken. Zogenaamde moesappels of stoofappels: zullen echter sneller uit elkaar vallen dan de zogenaamde bakappels.

Volgende appelrassen zijn moesappels of stoofappels:

  • Gala
  • Goudreinet
  • Jonagold
  • Red Delicious
Recept appelcake
Geniet van zeer lekkere zelf gebakken appelcake met dit makkelijk recept: appelcake die altijd lukt en ieder kan bakken: ook als je nooit hebt leren koken!!!

Minder geschikt voor moes, tenzij je graag knapperige stukjes appel in je appelcompote (of gebak) wil:

  • Cox Oranje
  • Elstar

Met welke appels of fruitcombinatie maak jij het liefst appelmoes? Laat het weten in een reactie onderaan!

Hoe maakt Jeroen Meus appelmoes?

Aanbranden zal dus volgens Jeroen nooit gebeuren:

  • wanneer je vanaf het begin al een flinke scheut water hebt toegevoegd en
  • je de stoofpot niet droog kookt.

4x appelmoes maken! Wie maakt de lekkerste: Jij, Jeroen Meus, Grootmoeder of Piet Huysentruyt?

https://www.onskookboek.be
Kies 1 van deze 4 makkelijke recepten om zelf lekker appelmoes te maken. Plus tips welke appelrassen kiezen voor appelspijs: met of zonder knapperige stukjes...
4.89 from 17 votes
Print Recept Pin Recept
Prep Tijd 15 mins
Kook Tijd 30 mins
Totaal 45 mins
Gerecht Bijgerecht
Keuken Klassiek
Servings 4

Ingrediënten

  • 8 appels ongeveer 1,25 kg appels voor 1 kg appelmoes
  • 1 klontje boter
  • 1 scheutje water
  • 1 eetlepel witte kristalsuiker

Bereiding
 

  • Jeroen schilt Boskoop appels en verwijderd zaden en klokhuis.
  • In een pot smelt hij een flinke kont boter en voegt een flinke scheut water toe.
  • Hierin snijd hij de geschilde appels verder in stukken.
  • Wie wil strooit nu nog wat suiker over de appelstukjes.
  • Laat met deksel op de pot op een klein vuur sudderen tot de appels "kapot gekookt zijn" tot moes. Roer zo nu en dan door de appels zodat zeker niets aanbrand.
Keyword Appels, Jeroen Meus, Oma, Piet Huysentruyt
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!

 

Grootmoeders appelmoes recepten

Grootmoeders recepten zijn eigenlijk een verbetering van hoe Jeroen het doet hierboven.

Grootmoeder’s appelmoes recept 1:

Appelmoes maken

Maak het lekkerste ontbijt van Sandra Bekkari: havermout pannenkoeken die zo goed vullen dat je er dus de ganse morgen gezond mee verder kan.

Voor meer smaak in je appelcompote, begin je met de appels eerst te karameliseren in boter. Hoe breder je pan of pot, hoe makkelijker je de appelstukjes kan karameliseren.

De suiker voeg je pas naar smaak op het einde toe. Grootmoeder maakte immers appelmoes van “appels uit den hof”. De mengeling van appels die onder de appelbomen werden geraapt. Daar wist je dus nooit op voorhand of het zuur of zoet ging zijn. Dus eerst proeven van je appelmoes, en dan pas naar jouw persoonlijke smaak suiker toevoegen.

Recept 2: Grootmoeders appelmoes recept zonder karameliseren van de appels:

Zelf appelmoes maken

  • 1 kg appels
  • 100 tot 200 ml water
  • suiker naar smaak (max 125 gram)
  • 1 eierdooier indien gewenst
  1. Appeltaart met bladerdeeg
    Een makkelijke taart, snel klaar in 20 minuten gebakken, voor elke gelegenheid, heerlijk met vanilleijs of crème fraîche: appeltaart met bladerdeeg en vanille.

    De appels ofwel goed wassen en met de schil in stukken snijden. Of de appels schillen alvorens in stukken te snijden.

  2. Klokhuis verwijderen.
  3. De appelstukjes opzetten in koud water.
  4. Als de appels na 20 tot 30 minuten gaar zijn: doorsteken of fijn pletteren.
  5. Roer er naar smaak suiker door.
  6. Wie wil: kan het appelmoes binden met een eierdooier.

Appelmoes van Piet Huysentruyt – Dat is altijd smullen!

Appelmoes Piet Huysentruyt

Rode kool met appeltjes
Wat is lekker als ‘t buiten weer kouder wordt? Zoete rodekool met appeltjes! Kies uit onze Top 5 recepten: op Grootmoeders Wijze, degelijk door Jeroen Meus,…

Piet kiest voor Jonagold. Waarom? Omdat deze zowel wat zuur als wat zoet in zich heeft. Volgens Piet gaat het zuur de appel beter tot moes helpen koken. Een niet zure appel zal dus volgens Piet altijd in stukjes blijven.

Hoeveel suiker doe je bij de appels? Piet zegt: 1 eetlepel per appel… Een kleine appel weegt misschien 120 gram, en een grote al direct 220 gram… Dus: suiker toevoegen doe je volledig naar eigen smaak! Begin met een beetje (bijvoorbeeld 1 eetlepel per kilogram appels). Nadat je de moes genaakt hebt, kan je nog altijd extra aanzoeten.

Voor bloedworst met appelmoes gebruikt Piet 2 appels per bloedworst. De bloedworst zelf bak je op een laag vuurtje in een anti kleeflaagpan, en draai je pas om als je een korstje aan de worst hebt gebakken. Beulingen of bloedworsten zijn al gekookt, dus kan je ook zo eten. De baktijd is dus alleen belangrijk om de worst op te warmen en voor de liefhebbers: om er een korstje aan of rondomrond te bakken.

Hoe maakt Piet appelmoes?

  1. Smelt wat hoeveboter in een kookpot.
  2. Snel, makkelijk en lekker bakken met appels? 4 appels, 20 minuten bakken en geniet van deze appelcrumble bij ‘n lekker kopje koffie of met vanille-ijs.

    Schil de appels, snijd in stukjes en begin aan te stoven. Hoe langer je de appels laat stoven i de boter, hoe meer de suikers van de appels zullen karameliseren: karamel – een heerlijk extra smaak zonder dat je ook maar een extra ingredient moet toevoegen! Bovendien gaat de boter een beetje in de appel getrokken worden, zodat je uiteindelijk een meer smeuïge appelmoes zal krijgen.

  3. Strooi er wat kaneelpoeder en suiker over.
  4. Giet er nog een scheutje water bij: zodat de bodem bedekt wordt met water en de appels net verder karameliseren. Zet een deksel op de pot en laat de appels een half uur onder deksel verder gaar koken.
  5. Stamp de appels met een aardappelstamper fijn naar wens.

Hoe “appelspijs” of appelmoes bewaren?

Appelmoes bewaren

  • Makkelijkst na hetkoken laten afkoelen, in bakjes of zakjes scheppen en de diepvries in.
  • Gebruik je flink wat suiker, dan kan je je appelspijs – net zoals confituur – even laten opkoken. In reine potjes doen, schroefdeksel erop en bewaart toch wel 1 jaar.
  • Gebruik je geen suiker, dan kan je de appelmoes ook 30 minuten wecken op 100 graden.

En jij? Hoe maak jij de appelmoes nog lekkerder? Laat het weten in een reactie onderaan!

Filed Under: 57 Makkelijke recepten: voor het hele gezin

Reader Interactions

Reacties

  1. Frank Bovelander zegt

    november 17, 2021 at 7:51 pm

    5 stars
    Een compôte met Normandische appelcider, een hele steranijs, weinig suiker, kaneelstokje, Elstar-appels voor de stevige beet.

    Beantwoorden
  2. Liliane zegt

    oktober 11, 2021 at 4:10 am

    5 stars
    De appelen ( diverse soorten ) in stukjes zet ikzelf op in een weinig water. Daaraan voeg ik op gevoel kaneelpoeder, gemberpoeder, geelwortelpoeder, zwarte peper, nootmuskaat, ietwat pili pili en een weinig himalayazout aan toe. Suiker laat ik achterwege. Deze moes met nog stukjes of gepureerd kokend in schone glazen potten, randen proper maken en direct sluiten met schroefdeksel. Koel en donker bewaren gedurende een aantal maanden.

    Beantwoorden
  3. Loeki Lensen zegt

    januari 25, 2021 at 12:55 am

    Ik heb gedroogde abrikozen en cranberries toegevoegd en een beetje mandarijnen sap en wat citroen en natuurlijk bruine suiker erg lekker.

    Beantwoorden
    • Ons Kookboek zegt

      januari 25, 2021 at 1:16 am

      5 stars
      Dank Loeki voor jouw lekkere appelmoes versie!

      Beantwoorden
  4. Veerle Van Damme zegt

    september 3, 2020 at 4:34 am

    ik gebruik noch water, noch boter. De kookpot wel even omspoelen met water. Er mag geen water blijven instaan. Boskoopappelen in 4 snijden, schillen en ontdoen van klokhuis. Kaneel toevoegen. Daarna op de allerlaagste temperatuur langzaam laten garen. Op het einde, naargelang, al dan niet suiker toevoegen. Ik voeg er geen suiker aan toe, het is lekkerder zonder.
    Appelen branden zo nooit aan. In boter stoven maakt de moes alleen maar vettig.

    Beantwoorden
    • Ons Kookboek zegt

      oktober 27, 2020 at 2:53 pm

      5 stars
      Dank voor je tip Veerle!

      Beantwoorden
  5. Joke zegt

    oktober 2, 2019 at 11:19 pm

    4 stars
    Als je verschillende soorten appels bij elkaar kookt heb je minder of geen suiker nodig.
    Ideaal voor diabetici.

    Beantwoorden
    • Ons Kookboek zegt

      oktober 3, 2019 at 1:09 am

      5 stars
      Dank Joke!

      Beantwoorden
  6. Joske zegt

    september 28, 2019 at 1:20 pm

    5 stars
    Ik maak mijn appelmoes 8n microgolf oven,
    De appels schillen op fijne schijfjes snijden, suiker erover, afdekken en 20′ in microgolfoven,
    Brand nooit aan, enis zonder boter

    Beantwoorden
    • Ons Kookboek zegt

      oktober 3, 2019 at 1:11 am

      5 stars
      Dank Joske!

      Is bovendien ook zonder water en voor wie geen suiker wil toevoegen: puur appel!

      Beantwoorden
  7. Ludwig zegt

    september 28, 2019 at 4:10 am

    Jonagold

    Beantwoorden
    • Ons Kookboek zegt

      oktober 3, 2019 at 1:22 am

      5 stars

      Jonagold

      Jonagold: een sappige appel: hoe meer blos, hoe meer smaak!

      Dank voor je reactie Ludwig!

      Beantwoorden
  8. Joke Heemeijer zegt

    september 28, 2019 at 1:09 am

    Ik kook appelmoes in een laagje water van 2 Goudreinetten en 2 Elstar wat kaneel erover.
    Als dit gaar is, neem ik de pan van het vuur en doe daar dan nog 1 banaan i.p.v. suiker.
    Met de blender maak ik alles glad en dit smaakt heerlijk

    Beantwoorden
    • Ons Kookboek zegt

      oktober 3, 2019 at 1:38 am

      5 stars

      Goudreinet
      Goudreinet (Schone van Boskoop): bevat veel vocht en kookt tot moes

      Elstar

      Elstar: blijft ietwat knapperig na het koken

      Dank Joke voor de banaantip als "suikervervanger".

      Voor wie wil: de banaan eerst bakken, geeft alweer een extra smaak aan je moes.

      Beantwoorden
  9. Janny zegt

    september 28, 2019 at 12:38 am

    4 stars
    Ik voeg aan de appelmoes een beetje kaneel en wat kruidnagel toe. Soms gebruik ook een flinke scheut witte wijn om de appels in te koken.

    Beantwoorden
    • Ons Kookboek zegt

      oktober 3, 2019 at 1:39 am

      5 stars
      Dank voor de kruidnagel en witte wijntip Janny! Klinkt lekker!

      En dat doet er dan weer aan denken dat: de witte wijn ook vervangen kan worden met cider :-)

      Beantwoorden

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

15 Allernieuwste Recepten

  • Stoofpot van hert met appelen en veenbessen
  • Vegetarische Hutsepot – Goedkoop met Wintergroeten
  • Zelf een heerlijk notenbrood bakken? Dat doe je zo
  • Verras je gasten met een heerlijke ijskoffie!
  • Appelcrumble: Simpel, snel én lekker
  • Eenvoudige appeltaart met bladerdeeg: klaar in 20 minuten…
  • Appelbeignets: altijd lekker – Voor jong én oud!
  • Butternutsoep met gember! Lekker soepje: klaar in 30 minuten
  • 4x appelmoes maken! Wie maakt de lekkerste: Jij, Jeroen Meus, Grootmoeder of Piet Huysentruyt?
  • Lekker Ontbijten met granola van Sandra Bekkari : makkelijk op voorhand klaargemaakt!
  • Witte chocolademousse zonder gelatine – Eens iets anders…
  • Salade Nicoise: Franse Topklassieker – Klaar in 30 minuten!
  • Topklassieker! Recept voor Appelcake: die ieder kan bakken
  • Heerlijke havermout pannenkoeken van Sandra Bekkari en Pascale Naessens: genieten met appel en honing
  • 7 verbazingwekkende Pannenkoek Recepten: heb je ‘t Jeroen Meus recept al geproefd?

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu
  • 17 Simpele Pasta Recepten: want ‘n bord pasta smaakt altijd!
  • 21 Lekkerste Salades
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen…

Ook lekker…

  • Chocolade Recepten
  • Lekker met kip – 12 heerlijke recepten om van te smullen
  • 12 lekkerste Koekjes Recepten
  • 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look… Hoe kuisen?
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download onze Kookboeken…
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2023 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!

OnsKookboek.be vraagt om uw toestemming om cookies te gebruiken voor het volgende: 1. Gepersonaliseerde advertenties en inhoud, advertentie- en inhoudsmeting, doelgroep inzichten en productontwikkeling. 2. Informatie op een apparaat opslaan en/of openen. JA - Toestemming!Geen toestemming gevenLees meer