Lekker en makkelijk recept om creme brulee te maken dat je 1 tot 2 dagen op voorhand al kan klaarmaken zodat je geen stress hebt en kan genieten van je gezelschap tijdens de feestdagen. Wel veel werk, maar makkelijk werk.
Gebruik zelfgemaakte vanillesuiker. Dit doe je door een vers of gekookt en gedroogd vanillestokje in een bokaal met suiker te steken. Hoe langer je wacht, hoe meer vanillearoma in de suiker trekt. Hoe meer vanillestokjes in de pot, hoe meer aroma.
Je kan dit lekkere dessert al een dag op 2 op voorhand klaarmaken en net voor het serveren kan je er de suiker op karameliseren.
Leg een keukenhanddoek op de bodem van de ovenschotel of bakplaat, zodat de puddingschaaltjes ietwat vaster staan.
Haal de pudding uit de oven als deze nog wat wobbelig is: is de pudding in de oven al vast, dan is hij zeker te hard gekookt.
Creme brulee recept ingrediënten
- 1 liter slagroom
- 1 vanillestokje zowel de zaadjes als het stokje
- 100 gram zelf gemaakte vanillesuiker + extra vanillesuiker voor te branden
- 6 eierdooiers van grote biologische eieren
- ongeveer 2 liter warm-heet water
Hoe maak je creme brulee
- Begin met de oven voor te verwarmen op 160 graden Celsius.
- Doe de room met het vanillestokje en de vanillezaadjes in een middelgrote pot en breng op een matig hoog vuur net aan de kook. Neem dan van het vuur, sluit af met een deksel en laat het vanillestokje een kwartiertje trekken.
- Neem 100 gram vanillesuiker, doe in een kom met de losgeklopte eierdooiers en klop op volle snelheid met een elektrische mixer wit.
- Voeg dan beetje bij beetje de vanilleroom toe onder voortdurend roeren met een handgarde of handklopper (dus niet volle bak kloppen met de mixer). Langzaam de warme room toevoegen, zodat de dooiers niet gaan schiften noch stollen.
- Giet de room in een pot met schenkmond, zodat je later alles makkelijk in potjes kan gieten.
- Staat er nu schuim op de room, laat dan enkele uren rusten onder plastiekfolie en werk dan pas verder.
- Giet deze flan in 6 ovenschaaltjes (typische creme brulee schaaltjes zijn ongeveer 200 tot 240 ml).
- Plaats de 6 ovenschaaltjes in een diepe braadslee of grote ovenschotel met een keukenhanddoek op de bodem. Zet alles in de oven en giet er dan voldoende warm water in tot halverwege de hoogte van de ovenschoteltjes.
- Bak net lang genoeg totdat de pudding zich vast begint te zetten maar in het midden toch nog wat beweegt als je tegen het ovenschaaltje tikt (40 tot 45 minuten bakken).
- Haal de creme brulee schaaltjes 1 voor 1 uit het water en laat ze minstens een 2tal uur tot 3 dagen afkoelen inde ijskast.
- Haal minstens een half uur voor het serveren uit de ijskast.
- Verdeel de rest van de suiker gelijkmatig over de 6 ovenschaaltjes: niet te veel, ongeveer 1/3de theelepeltje suiker. Schud wat met de pudding zodat de suiker zich gelijkmatig verdeelt over het oppervlakte.
- Heb je geen bunzenbrandertje, zet de potjes dan onder de gril en blijf erbij staan tot je de suiker ziet verkleuren. Haal dan weer uit de oven.
- Met een keuken bunzenbrandertje (je kan ze in supermarkten – zoals in Blokker – terugvinden onder de naam creme brulee brander) smelt je de vanillesuiker zodat je een knapperige bovenkant krijgt. Zet de vlam loodrecht op het midden in het potje boven de suiker tot je ergens de suiker ziet verbruinen.
- neem dan het potje in je hand, houd het schuin en draai voortdurend rond zodat de gesmolten bruine suiker zich egaal over de pudding kan uitvloeien. Blijf met de vlam boven de suiker zodat alle suiker verkleurt.
- Laat de net gebrande creme brulee eventjes afkoelen zodat niemand zich verbrandt aan de suiker en serveer. Wacht niet te lang met het serveren, de suikerkorst moet krokant geserveerd worden.
Een reactie achterlaten