De snelste spinaziepuree volgens een beproefd recept van mijn moeder plus allerlei tips en variaties zodat je zal genieten van lekkere, Vlaamse spinaziestoemp.
De gezondheidsvoordelen van spinazie hoeven we je waarschijnlijk niet meer uit te leggen: ieder weet dat spinazie rijk is aan ijzer (goed voor het bloed). Wie van gezondheid en wetenschappen geen kaas heeft gegeten, die kent uiteraard stripfiguur Popeye die telkens beresterk wordt na het nuttigen van een blik spinazie…
Natuurlijk wordt het nog gezonder wanneer je verse spinazie gebruikt. Ikzelf heb trouwens nog nooit spinazie uit blik gegeten, maar… Het pakje gehakte diepvries spinazie was in moeders keuken dikwijls te vinden: gewoon ontdooien en direct te verwerken in aardappelpuree. Dus geen tijdrovend gedoe met wassen en uitlekken – en daarna nog een manier vinden (en een extra pan) om de verse spinazie klaar te maken.
Toentertijd werd de spinazie nog in 1 grote blok verkocht, nu kan je diepvries spinazie kopen in handige deelblokjes: dus makkelijk te doseren en je gebruikt gewoon zoveel als je nodig hebt.
Bovendien kan je het jezelf nog makkelijker maken door diepvries spinazie te kopen waar reeds room of Boursin kaas in verwerkt zit, dus minder aparte ingrediënten die bovendien ook nog eens slecht kunnen worden in je ijskast. Wel erbij vermelden dat deze Iglo diepvries spinazie groentebouillon met dextrose bevat, toegevoegde suiker dus: 0,8 gram suikers per 100 gram van het ganse product. “Smaakt heel goed”, laat moeder graag weten.
Variaties om spinaziepuree te maken
Uiteraard kan je vertrekken met verse spinazie. Niets gezonder dan verse spinazie die je maar 1 keer opwarmt en daarna volledig opeet. Het lekkerst is hoeveboter te smelten in een wok of in je grootste pan, daarin stukjes spek krokant te bakken, daarna wat geplette look erbij en tenslotte de uitgelekte spinaziebladeren 1 minuutje roerbakken tot de bladeren serieus inkrimpen en het vocht begint vrij te komen. Fijnhakken of snel met een staafmixer fijnmixen en onder je aardappelpuree verwerken.
Verhoudingen aardappel en andere groenten in puree:
- minstens 1/4de aardappel,
- of 1/3 de aardappel 2/3 de spinazie
- of 1/2 de aardappel (dus half aardappel/half groente).
- of 2/3de aardappel en 1/3de groenten.
- (Jeroen Meus heeft een keertje in Dagelijkse Kost bij gebakken zalm een spinaziepuree geserveerd van 1 kg aardappelen en 100 gram spinazie: resultaat was een zeer lichtgroen gekleurde aardappelpuree, niet echt meer spinaziepuree te noemen)
Half aardappel / half groenten is ideaal wanneer je met een vork je aardappels tot stoemp verwerkt. Bovendien eet je dan evenveel groenten als aardappels, kwestie dat groenten eten altijd gezond is en lekker te verwerken in een aardappelpuree.
Gebruik je maar 1/4de aardappels in puree, dan neem je best een staafmixer (niet te lang pureren, anders krijg je ‘behangerspap’…) of een mixer met kloppers of een passe-vite (ook wel roerzeef genaamd in het Nederlands, maar moeder spreekt Vlaams in haar keuken…) om je aardappels fijn te pureren: zodat je zo toch weer flink wat zetmeel in je puree krijgt en deze dus niet te plat zal worden.
Uiteraard moet je hier afwegen de tijd die je wint met kloppers tegenover de tijd die je verliest met afwas. Moeder gebruikte steevast de passe-vite voor aardappelpuree om kroketten mee te maken. Voor een pot aardappelen voor meer dan 4 personen, werd de mixer met kloppers bovengehaald, zoniet gewoon fijnstampen met een vork (vader maakte de witste aardappelpuree gewoon met een vork… lekker!).

Verder nog naar oude, Vlaamse aardappelpuree recepten waar in plaats van melk, karnemelk door de aardappels werd geroerd (tot half zoveel karnemelk als de hoeveelheid aardappels), 3 variaties op gewone spinaziepuree:
- vervang de spinazie met verse zurkelblaadjes of
- gebruik mascarpone of andere vette platte kaas (roomkaas) in plaats van room of melk of kaas.
- uiteraard kan je elk overschotje kaas mee in je puree raspen: wel pas de puree bijzouten nadat de kaas eronder gemengd is, want kaas bevat al flink wat zout.
Tot slot ook winnaars voor bij of onder spinaziestoemp:
- hard gekookt ei door de puree stampen of 1 tot 2 verse eierdooiers in plaats van hoeveboter of spekvet
- spiegeleitje bij de puree serveren
- het spek in kleine stukjes bakken en met het spekvet door de puree mengen, zonder enige andere vetstof of kaas of boter
Genoeg inspiratie? Ga dan aan de slag met moeders snelste recept met tevens het minste afwas wegens alles in 1 pot klaar te maken: smakelijk!

Spinaziepuree
Ingrediënten
Voor 2 tot 3 personen
- 400 to t 500 gram aardappelen
- water
- rotszout
- 300 gram Iglo gehakte diepvries spinazie met kruidenkaas (naar wens, geldbeugel en smaak)
- spek: 1 dikke snede per persoon
- een klein klontje hoeveboter om het spek in te bakken
- naar wens: spekvet of hoeveboter 1/2 eetlepel
- naar wens: een scheutje een half glas volle melk (begin met een beetje: meer kan je altijd toevoegen, teveel kan je er echter niet meer uithalen!)
- naar smaak: nootmuskaat rotszout, peper van de molen
- naar wens: mosterd
Bereiding
- Laat de gehakte diepvries spinazie ontdooien.
- Bak het spek in een pan met wat hoeveboter in een niet te hete pan die vol ligt met spek (zodat het vet niet gaat aanbakken in plaatsen waar geen spek in de pan zou liggen).
- Kook de aardappelen gaar in water met een weinig rotszout: giet ze daarna af, voeg een snuif nootmuskaat toe en pureer (kan hier best snel met een vork).
- Voeg de ontdooide gehakte - met Boursin kaas - spinazie bij de aardappelen, voeg ook extra hoeveboter of het spekvet uit de pan toe en een scheutje volle melk, meng met een vork en laat samen even stoven op een zacht vuurtje. Voeg indien de puree te dik is naar wens meer melk toe maar niet teveel, zodat je geen te dunne of "platte" - zoals moeder het noemt - puree krijgt.
- Proef en breng verder op smaak met peper en rotszout.
- Serveer je spinaziepuree met een snede spek per persoon en een schep lekkere mosterd.
Een reactie achterlaten