Snel klaar recept om uiterst lekkere wortelpuree te maken van Piet Huysentruyt uit SOS Piet en een variant voor wortelstoemp van Jeroen Meus.
Stamppot, stoemp of puree: wat is het verschil? Stamppot is het Nederlandse woord voor het Belgische stoemp: een gerecht van geplette aardappelen met groenten en soms ook spek. Een typisch winter recept blijkt uit de keuze van groenten: veelal koolsoorten. Een speciale variant is aardappelen met wortelen en ajuin wat in nederland hutspot noemt en in België gewoon wortelstoemp.
Het verschil tussen stoemp en puree zit hem in het "pureren" van de aardappels. Stoemp maak je met een aardappelstamper zodat je nog brokjes in je gerecht zal vinden. Puree maak je met een passe vit, een staafmixer of een blender.
Hoe fijner je de aardappelen plet of pureert, hoe meer zetmeel vrijkomt om het gerecht te binden. Vandaar dat je in recepten voor stoemp of stamppot veel meer aardappelen terugvindt dan in recepten voor puree.
Om de meeste smaak van de wortelen te behouden, stoof je ze best in wat water totdat al het water verdwenen is, zoals in dit recept voor wortelstoemp van Jeroen Meus.
Om snel te werken met minder afwas, kook je alleen wortelen en aardappelen in 1 pot, giet af, pureer en breng verder op smaak zoals in onderstaand recept van SOS Piet.
Wortelpuree recept
- 8 grote wortelen
- 3 gewone aardappelen
- koud water en zout
- een passe-vite
- muskaatnoot en instant groentebouillon (Piet maakt nu reclame voor Maggi poederbouillon)
- 1 eetlepel room (of meer als de puree te droog blijft na het toevoegen van de room en de boter)
- een klein klontje boter
Hoe maakt SOS Piet wortelpuree
- Kook de aardappelen en de wortelen samen gaar in gezouten water.
- Giet alles af en laat goed uitdampen in een vergiet.
- Zorg ervoor dat de kookpot volledig droog is alvorens de groenten er weer bij te voegen: schud nog even op zodat er geen extra kookwater meer achterblijft.
- Pureer dan alles met een passe vite, een aardappelstamper of doe alles gewoon in de blender en mix.
- Voeg dan de peper, muskaatnoot, boter en wat room toe en meng opnieuw. Proef en voeg meer kruiding of room toe aan de wortelpuree tot de juiste smaak en consistentie gewenst is.
Wat Piet niet doet maar voor sommigen ook lekker kan zijn is extra bruine suiker door de puree te mengen.
Je kan ook eerst ajuin fijnsnipperen en aanstoven. Daarbij de stukjes wortel voegen, met wat bouillon overgieten (tot de wortelen net niet onder staan) en kruiden. Daar de aardappels op leggen, aan de kook brengen tot er flink wat stoom vrijkomt, dan een deksel op de pot en een 3 kwartier op een zeer zacht vuurtje gaarsudderen alvorens tot puree te stampen met boter en room. Voor de niet vegetariërs: dit serveert heerlijk met een stuk gebakken worst of spek.
Een reactie achterlaten