• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

Wortelpuree maken

Snel klaar recept om uiterst lekkere wortelpuree te maken van Piet Huysentruyt uit SOS Piet en een variant voor wortelstoemp van Jeroen Meus.

U bent hier: OnsKookboek.be>>Makkelijke Recepten>>Wortelpuree maken

Laat een Reactie achter

Snel klaar recept om uiterst lekkere wortelpuree te maken van Piet Huysentruyt uit SOS Piet en een variant voor wortelstoemp van Jeroen Meus.

Stamppot, stoemp of puree: wat is het verschil? Stamppot is het Nederlandse woord voor het Belgische stoemp: een gerecht van geplette aardappelen met groenten en soms ook spek. Een typisch winter recept blijkt uit de keuze van groenten: veelal koolsoorten. Een speciale variant is aardappelen met wortelen en ajuin wat in nederland hutspot noemt en in België gewoon wortelstoemp.

Het verschil tussen stoemp en puree zit hem in het "pureren" van de aardappels. Stoemp maak je met een aardappelstamper zodat je nog brokjes in je gerecht zal vinden. Puree maak je met een passe vit, een staafmixer of een blender.

Hoe fijner je de aardappelen plet of pureert, hoe meer zetmeel vrijkomt om het gerecht te binden. Vandaar dat je in recepten voor stoemp of stamppot veel meer aardappelen terugvindt dan in recepten voor puree.

Om de meeste smaak van de wortelen te behouden, stoof je ze best in wat water totdat al het water verdwenen is, zoals in dit recept voor wortelstoemp van Jeroen Meus.

Om snel te werken met minder afwas, kook je alleen wortelen en aardappelen in 1 pot, giet af, pureer en breng verder op smaak zoals in onderstaand recept van SOS Piet.

Wortelpuree recept

  • 8 grote wortelen
  • 3 gewone aardappelen
  • koud water en zout
  • een passe-vite
  • muskaatnoot en instant groentebouillon (Piet maakt nu reclame voor Maggi poederbouillon)
  • 1 eetlepel room (of meer als de puree te droog blijft na het toevoegen van de room en de boter)
  • een klein klontje boter

Hoe maakt SOS Piet wortelpuree

  1. Kook de aardappelen en de wortelen samen gaar in gezouten water.
  2. Giet alles af en laat goed uitdampen in een vergiet.
  3. Zorg ervoor dat de kookpot volledig droog is alvorens de groenten er weer bij te voegen: schud nog even op zodat er geen extra kookwater meer achterblijft.
  4. Pureer dan alles met een passe vite, een aardappelstamper of doe alles gewoon in de blender en mix.
  5. Voeg dan de peper, muskaatnoot, boter en wat room toe en meng opnieuw. Proef en voeg meer kruiding of room toe aan de wortelpuree tot de juiste smaak en consistentie gewenst is.

Wat Piet niet doet maar voor sommigen ook lekker kan zijn is extra bruine suiker door de puree te mengen.

Snel en makkelijk recept om wortelpuree te maken: stap voor stap foto's: kook de groenten samen, pureer en breng verder op smaak

Je kan ook eerst ajuin fijnsnipperen en aanstoven. Daarbij de stukjes wortel voegen, met wat bouillon overgieten (tot de wortelen net niet onder staan) en kruiden. Daar de aardappels op leggen, aan de kook brengen tot er flink wat stoom vrijkomt, dan een deksel op de pot en een 3 kwartier op een zeer zacht vuurtje gaarsudderen alvorens tot puree te stampen met boter en room. Voor de niet vegetariërs: dit serveert heerlijk met een stuk gebakken worst of spek.

Filed Under: Makkelijke Recepten

Elke Week Nieuwe OnsKookboek.be Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen +100.000 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste email adres in:

 

Na uw dubbel bevestigd inschrijven, gaat u akkoord met dit Privacy Beleid

Reader Interactions

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

7 Allernieuwste Recepten

  • Eiersalade: makkelijker dan Jeroen Meus
  • Kersenconfituur én Rabarber confituur: de LEKKERSTE confituren die je makkelijk zal maken
  • 3x Lekkere knolseldersoep soep – Je maakt ze makkelijk zo
  • 3x lamsburger, hamburger of kalfsburger – welke verkies jij?
  • Hoe kalfsgebraad in de pan klaarmaken – Met lekkere saus!
  • Rendiergebraad op Ardeense Wijze – Eens iets anders!
  • 5x kotelet bakken: in de oven, Jeroen Meus, marineren of…

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu
  • Pasta recepten
  • Salade
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen…

Ook lekker…

  • Chocolade Recepten
  • Kip
  • Koekjes
  • 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look… Hoe kuisen?
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download ons Paleo Recepten Kookboek
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2022 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!