Wil jij lekkere tiramisu maken die lang stijf blijft zodat je het goed op voorhand kan klaarmaken? Maak dan dit makkelijk tiramisu recept uit SOS Piet met tip hoe het dessert te snijden zonder het uit elkaar te rukken.
Rebecca heeft tiramisu gemaakt die niet opstijft en waar er nog klonters oploskoffie in te vinden zijn. Piet legt uit waar het fout loopt. Rebecca dacht slim te zijn: ze las in haar tiramisu recept dat de koffie eerst wat moet afkoelen. Dus dacht Rebecca tijd te winnen door te starten met koud water en hierin zo goed en zo kwaad als het gaat oploskoffie in op te lossen. Jammer genoeg loopt het 3 keer fout:
- oploskoffie lost niet echt goed op in koud water
- de smaak is niet optimaal voor een tiramisu en
- koude koffie trekt niet goed in de lange vinger koekjes, lauwe koffie daarentegen wel, wat verklaart waarom haar oorspronkelijk recept vraagt om de koffie even te laten afkoelen.
Boudoirkoekjes of lange vingers koekjes slagen er niet in om koude koffie op te slorpen. Het is dus niet belangrijk welk soort koffie je gebruikt, maar zorg er altijd voor dat de koffie lauw is.
Tiramisu recept ingrediënten
- amaretto (1 borrelglas of een redelijke scheut naar smaak)
- sterke koffie, lauw (1/5 pot)
- boudoirkoekjes (lange vingers, 1 pak)
- 5 eierdooiers
- 4 eiwitten
- 5 eetlepels suiker (voor bij de dooiers)
- 5 eetlepels suiker (voor bij de eiwitten)
- 500 gram mascarpone
Tiramisu maken
- Giet de lauwe koffie in een grote, ronde kom en roer er de amaretto onder. Dip dan de boudoirkoekjes in de lengte met de koekjes-kant naar onder half in de koffie en schik met de natte koekjes-kant naar onder in een platte kom. Dip het koekje in en uit de koffie en laat het vooral niet weken in de koffie, anders krijg je een slap, doordrenkt koekje of een soort koekjes-mousse.
- Zorg ervoor dat er wat spatie blijft tussen de koekjes, zodat straks het mascarponebeslag mooi tussen de koekjes kan dringen.
- Het geheim van een luchtige tiramisuvulling zit hem in het gebruiken van de eiwitten: hoe minder eiwitten, hoe dikker en steviger de vulling: de ideale, smeuïge verhouding is 5 eierdooiers, 4 eiwitten en 500 gram mascarpone. Klop het eiwit met de suiker volledig stijf totdat je de kom boven je hoofd kan omkeren en het eiwit in de kom blijft.
- Klop de eierdooiers met de suiker goed luchtig. Voeg de mascarpone bij de opgeklopte dooiers en roer met een garde goed om (links Rebecca’s tiramisu vulling die op crème au beurre en rechts mooi luchtige eierdooiers geklopt met mascarpone a la Piet).
- Meng er dan met de garde het eiwit onder: de ideale vulling is redelijk stijf en bevat geen enkel spatje vocht. Schep de tiramisuvulling met een pollepel over de koekjes in de kom: schep 2 pollepels over de koekjes en
- spreid het egaal over de koekjes met een eetlepel.
- Dompel opnieuw boudoirkoekjes in het koffie-amarettomengsel en schik ze bovenop de laag tiramisu-vulling.
- Schep er met een pollepel weer 2 of 3 scheppen mascarpone-room over, en
- met een mes dat langer is dan de kom egaliseer je de mascarpone-vulling tot de hoogte van de kom. Zet de tiramisu in de ijskast en laat 1 nachtje rusten. Vermits mascarpone kan vergeleken worden met vet en melk doe je er niet direct cacaopoeder op. Als de taart 1 nacht in de koelkast staat, zou de cacao de melk opslorpen uit de mascarpone en je vormt alzo een laag chocomelk over je tiramisu.
- De volgende dag net voor het serveren neem je een zeef, doe hierin echt, bitter cacaopoeder en strooi naar snaak over de mascarpone-vulling. Hoe meer bitterheid van de cacaonoot je wenst, des te dikker strooi je het cacaopoeder over de tiramisu.
- Neem een kom met lauw water (lichaamstemperatuur), dompel er een zeer scherp fijn mes en snijdt met het mes door de taart.
- Als het met niet lauw noch scherp is, dan zou de snede niet mooi fijn zijn maar zou ze de ganse tiramisu door en uit elkaar trekken. Dompel het mes opnieuw in het lauwe water en maak de volgende snede.
- Haal na het snijden de stukken tiramisu uit de kom met een palet en
- serveer.
Maria Bruyninckx zegt
heel lekker
Rik En Vera Labeeuw zegt
zeer lekker