Op zoek naar een makkelijk en lekker recept om gebakken rijst te maken? Kookdocente Rosie uit Singapore onthult je alle geheimen met ingrediënten uit de supermarkt. Dit recept maak je voor 4 en is (met wat oefening) klaar binnen de 30 minuten.
Oefening maakt de meester: van zodra je dit recept een paar keer hebt gemaakt en je van buiten weet hoe het moet, heb je binnen de kortste tijd een heerlijk Indisch gerecht op tafel: even snel of wellicht nog sneller dan het af te halen bij de meeneem-Chinees.
Maak net zoveel als je die dag gaat opeten. Zou je de volgende dag het vlees met de rijst en de groenten weer willen opwarmen, dan zal vooral je vlees niet meer lekker mals zijn.
Maak het gerecht zo pittig als je zelf wil: verwijder de zaadjes voor minder pittig, lange groene pepers zijn ook minder pittig. Hoe meer pepers, hoe meer pit.
Rosie deelt hieronder haar favoriete recept: niet met een potje sambal oelek of andere kant en klare toestanden uit een potje. Gewoon eerlijke ingrediënten waarvoor je niet naar de toko of de Chinese supermarkt moet. Net zoals in Singapore of de andere landen in zuid-oost Azië: zo kan je bijvoorbeeld in Maleisië dagen zoeken zonder je ook maar ergens een potje sambal oelek tegenkomt. Aziaten gaan immers elke dag naar de markt, kopen alle ingrediënten vers (in Vietnam gebruiken vele mensen niet eens een ijskast, dus alles elke dag weer vers van de markt) en gaan dan snel aan de slag.
Gebakken rijst recept
- rijst voor 4 personen: koken zoals op de verpakking staat of zoals op je rijstkoker vermeld
- 300 gram vlees van het rund voor in de wok (dus de betere stukken van het rund zoals een mooie steak)
- 2 middelgrote ajuinen
- 2 lange, rode, “hete” pepers
- 100 gram groene prinsessenbonen
- 3 teentjes look
- zonnebloemenolie om te bakken (4tal eetlepels)
- 1 grote wok
Naar smaak:
- gewone sojasaus (3tal eetlepels)
- ketjap (1 eetlepel)
Hoe maak je zelf lekkere gebakken rijst
- Kook de rijst in water, in de rijstkoker of op zijn westers in het rijstbuiltje.
- Snijd ondertussen alle ingrediënten voor in de wok: snijd het vlees in lange, dunne repen (5tal mm dikte).
- Snijd de ajuin in niet te kleine stukken (bijvoorbeeld zoals bij de Chinees)
- Snijd de pepers in grote stukken (zodat je ze later makkelijk kan terugvinden en je niet op kleine stukjes gaat bijten tijdens het eten)
- Snijd de prinsessenbonen in kleine stukjes (minder dan 1 cm)
- Snijd de look fijn.
- Verhit de wok op een hoog vuur, doe er de olie in en laat goed opwarmen.
- Doe er de look bij en roer voortdurend om tot de aroma’s vrijkomen (niet langer dan een halve minuut, de look mag niet bruin verkleuren nog bitter gaan ruiken). Zet het vuur indien nodig iets lager.
- Doe er dan de ajuinen bij, bak een halve minuut onder voortdurend roeren en voeg dan de peperstukjes toe. Blijf een 2 tot 3 tal minuten roeren tot de geuren van de ajuin en de pepers je keuken vullen.
- Doe de stukjes groene bonen bij en roerbak verder, voeg 1 eetlepel sojasaus toe en roer verder op een middelhoog vuur tot alles een kleurtje krijgt (maximaal een 3tal minuten, de exacte tijd hangt natuurlijk af van de hitte van de wok).
- Voeg dan het vlees toe en bak verder onder voortdurend roeren. Merk je dat de wok te droog wordt, voeg dan wat meer olie toe. Als je het beste van het rund hebt gekocht, kan je het vlees gewoon dichtschroeien of nog even verder laten bakken (maximaal 3 minuten): te lang gebakken vlees wordt taai.
- Tijd om er de gekookte rijst onder te roeren met 2 eetlepels sojasaus en 1 eetlepel ketjap. Roer totdat alle ingrediënten door elkaar gemend zijn, proef en voeg indien nodig meet sojasaus toe.
- Serveer je gebakken rijst onmiddellijk: smakelijk of zoals ze in’t Indonesisch zeggen: “Selamat makan!” Serveert heerlijk met gebakken spiegelei, acar (zelf gepekelde groenten), zelf gemaakte sambal of kroepoek.
Bovenstaand recept werd aangeboden door Rosie G.
Wil je leren hoe je dit en andere authentieke Indische of Aziatische gerechten perfect thuis kan koken? Dat kon in een kookworkshop bij Rosie.
Rosie G. is een chefkok uit Singapore en werkte als kookdocente in Amsterdam. Haar specialiteit is de Aziatische keuken.
Ze heeft haar eigen bedrijf Flavours Of Singapore en doceert kookworkshops en kookcursussen voor particulieren en bedrijven.
Een reactie achterlaten