Ons Kookboek

Lekkere en makkelijke recepten die ieder kan maken

3x Irish Coffee: Verrassend van Jeroen Meus – Klassiek met Kick van SOS Piet

  • ☃ KERST ⛄
  • A-Z-Index ☜
  • ☕ SOEP ☕
  • ♨ GEBAK
  •   Vlees
  • Makkelijk
  • Chocolade
  • Lekker
  • Paleo
  • Winter
  • ☘ Salade
  • ⛲ Smoothies
  • Privacy

Gebakken rijst maken

Op zoek naar een makkelijk en lekker recept om gebakken rijst te maken? Kookdocente Rosie uit Singapore onthult je alle geheimen met ingrediënten uit de supermarkt. Dit recept maak je voor 4 en is (met wat oefening) klaar binnen de 30 minuten.

Oefening maakt de meester: van zodra je dit recept een paar keer hebt gemaakt en je van buiten weet hoe het moet, heb je binnen de kortste tijd een heerlijk Indisch gerecht op tafel: even snel of wellicht nog sneller dan het af te halen bij de meeneem-Chinees.

Maak net zoveel als je die dag gaat opeten. Zou je de volgende dag het vlees met de rijst en de groenten weer willen opwarmen, dan zal vooral je vlees niet meer lekker mals zijn.

Maak het gerecht zo pittig als je zelf wil: verwijder de zaadjes voor minder pittig, lange groene pepers zijn ook minder pittig. Hoe meer pepers, hoe meer pit.

Rosie deelt hieronder haar favoriete recept: niet met een potje sambal oelek of andere kant en klare toestanden uit een potje. Gewoon eerlijke ingrediënten waarvoor je niet naar de toko of de Chinese supermarkt moet. Net zoals in Singapore of de andere landen in zuid-oost Azië: zo kan je bijvoorbeeld in Maleisië dagen zoeken zonder je ook maar ergens een potje sambal oelek tegenkomt. Aziaten gaan immers elke dag naar de markt, kopen alle ingrediënten vers (in Vietnam gebruiken vele mensen niet eens een ijskast, dus alles elke dag weer vers van de markt) en gaan dan snel aan de slag.

Gebakken rijst recept

  • rijst voor 4 personen: koken zoals op de verpakking staat of zoals op je rijstkoker vermeld
  • 300 gram vlees van het rund voor in de wok (dus de betere stukken van het rund zoals een mooie steak)
  • 2 middelgrote ajuinen
  • 2 lange, rode, "hete" pepers
  • 100 gram groene prinsessenbonen
  • 3 teentjes look
  • zonnebloemenolie om te bakken (4tal eetlepels)
  • 1 grote wok

Naar smaak:

  • gewone sojasaus (3tal eetlepels)
  • ketjap (1 eetlepel)

Hoe maak je zelf lekkere gebakken rijst

Grote foto: gebakken rijst van Rosie G

  1. Kook de rijst in water, in de rijstkoker of op zijn westers in het rijstbuiltje.
  2. Snijd ondertussen alle ingrediënten voor in de wok: snijd het vlees in lange, dunne repen (5tal mm dikte).
  3. Snijd de ajuin in niet te kleine stukken (bijvoorbeeld zoals bij de Chinees)
  4. Snijd de pepers in grote stukken (zodat je ze later makkelijk kan terugvinden en je niet op kleine stukjes gaat bijten tijdens het eten)
  5. Snijd de prinsessenbonen in kleine stukjes (minder dan 1 cm)
  6. Snijd de look fijn.
  7. Verhit de wok op een hoog vuur, doe er de olie in en laat goed opwarmen.
  8. Doe er de look bij en roer voortdurend om tot de aroma’s vrijkomen (niet langer dan een halve minuut, de look mag niet bruin verkleuren nog bitter gaan ruiken). Zet het vuur indien nodig iets lager.
  9. Doe er dan de ajuinen bij, bak een halve minuut onder voortdurend roeren en voeg dan de peperstukjes toe. Blijf een 2 tot 3 tal minuten roeren tot de geuren van de ajuin en de pepers je keuken vullen.
  10. Doe de stukjes groene bonen bij en roerbak verder, voeg 1 eetlepel sojasaus toe en roer verder op een middelhoog vuur tot alles een kleurtje krijgt (maximaal een 3tal minuten, de exacte tijd hangt natuurlijk af van de hitte van de wok).
  11. Voeg dan het vlees toe en bak verder onder voortdurend roeren. Merk je dat de wok te droog wordt, voeg dan wat meer olie toe. Als je het beste van het rund hebt gekocht, kan je het vlees gewoon dichtschroeien of nog even verder laten bakken (maximaal 3 minuten): te lang gebakken vlees wordt taai.
  12. Tijd om er de gekookte rijst onder te roeren met 2 eetlepels sojasaus en 1 eetlepel ketjap. Roer totdat alle ingrediënten door elkaar gemend zijn, proef en voeg indien nodig meet sojasaus toe.
  13. Serveer je gebakken rijst onmiddellijk: smakelijk of zoals ze in’t Indonesisch zeggen: "Selamat makan!" Serveert heerlijk met gebakken spiegelei, acar (zelf gepekelde groenten), zelf gemaakte sambal of kroepoek.

Rosie GBovenstaand recept wordt aangeboden door Rosie G.

Wil je leren hoe je dit en andere authentieke Indische of Aziatische gerechten perfect thuis kan koken? Boek dan hier een kookworkshop bij Rosie.

Rosie G. is een chefkok uit Singapore en werkt tegenwoordig als kookdocente in Amsterdam. Haar specialiteit is de Aziatische keuken.

Ze heeft haar eigen bedrijf Flavours Of Singapore en doceert kookworkshops en kookcursussen voor particulieren en bedrijven. Neem ook eens een kijkje op haar website: www.flavoursofsingapore.nl

Share and Enjoy !

Elke Week Nieuwe OnsKookboek.be Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen +100.000 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste email adres in:

 

Na uw dubbel bevestigd inschrijven, gaat u akkoord met dit Privacy Beleid

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

AFVALLEN in 2021?

Tijdelijke aanbieding...KLIK HIER!

Recepten Zoeken

7 Allernieuwste Recepten

  • 3x Irish Coffee: Verrassend van Jeroen Meus – Klassiek met Kick van SOS Piet
  • 5x Wonderlijke Worstenbroodjes maken met bladerdeeg: Jeroen Meus, Jamie Oliver, Piet Huysentruyt…
  • Je Snelste Eierpunch recept: Nu maken = Nu drinken!
  • Warme winterse Gluhwein maken doe je snel zo!
  • 7 Keilekkere Konijn Recepten! Klaarmaken met pruimen, op grootmoeders wijze … of à la Jeroen Meus
  • Lekkere speculaas maken à la Jeroen Meus
  • 5x Rode kool met appeltjes – Altijd heerlijk huiselijke herfstkost!

De Beste Recepten Van OnsKooboek.be

  • Konijn klaarmaken
  • 7 Broodpudding Recepten: 7 redenen om nooit nog oud brood weg te gooien!
  • Spruitjes koken
  • Witloof stoven
  • Speculaas cookies
  • Ontbijt Sandra Bekkari

7 Makkelijkste Recepten …

  • Witloof stoven
  • Granola Sandra Bekkari
  • Broccoli stomen
  • Hoe maak je guacamole

Aanbevolen en Populair

Soep Recepten voor elke dag

Wie Wil Koekjes of Taart?

Taart recepten

Vlees | Wild | Kip | Curry

Vlees, Wild, Kip en Curry Recepten

Copyright © 2021 · Gezond Leven : Hoe Cholesterol Verlagen ·

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.OkLees meer