Ben jij een echte pasta liefhebber? Dan ren je misschien regelmatig naar de winkel om weer eens een voorraadje pasta in te slaan. Maar wist je dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is om zelf pasta te maken? Die smaakt eens zo goed en je zult er je gezinsleden zeker mee weten te charmeren!
Als je zelf pasta maakt zal deze veel verser en van betere kwaliteit zijn dan pasta uit een pakje. Terwijl de pasta in de winkel misschien al een tijdje op de planken heeft gelegen, kun je met zelfgemaakte pasta genieten van de heerlijke smaak van verse ingrediënten. Bovendien kan je zelf kiezen welke ingrediënten je gebruikt, zoals de eieren en het meel, waardoor je een gezondere en echt smaakvolle pasta kunt maken. Let wel op, om goede pasta te maken, moet de bloem veel gluten bevatten. Die maken het deeg elastisch. De tarwebloem uit de supermarkt bevat die gluten meestal niet en is dus niet geschikt voor pasta. Alleen volkorenmeel of bloem met een hoog eiwitgehalte en veel sterke gluten is geschikt voor pasta.
Maar hoe maak je pasta dan, hoor ik je al denken. Wel, dat is helemaal niet zo moeilijk. Je hebt zelfs maar twee simpele ingrediënten nodig om zelf verse pasta te maken. Jawel, twee! Met speciale bloem en eieren kneed je zo je eigen pastadeeg. Is je deeg klaar, dan kan je het op je keukenwerkblad uitrollen met een deegrol en tortellini, ravioli of andere pastavormpjes maken.
Om het jezelf makkelijk te maken, kan je ook een pastamachine aanschaffen. Hierdoor kun je je pastadeeg helemaal dun rollen. Op een pastamachine kan je bovendien verschillende kopstukken zetten die je pasta snijden tot spaghetti, linguine en dergelijke. Een pastamachine is kortom een handige tool die in elke nieuwe keuken zou moeten staan.
Is je pasta klaar? Dan is het tijd om er een lekker gerechtje van te maken! Kook verse pasta altijd in een ruime pan met gezouten water, een koffielepel per liter water. Een kooktijd van 2 à 3 minuten is voldoende. Verse pasta zal meteen naar de bodem van de kookpot zakken. Als de pasta na een paar minuten weer komt bovendrijven, is hij beetgaar en dus helemaal perfect. Ook met pastasauzen kun je eindeloos variëren. Een tip? Verse pasta is doorgaans wat zwaarder dan pasta uit een pakje. Kies daarom best voor een lichte saus zoals pesto of een tomatensaus en vermijd dat je gerechtje een bom wordt door er kaassaus of dergelijke bij te serveren. Heb vooral veel plezier bij het experimenteren met pastagerechten en geniet van het resultaat!
Een reactie achterlaten