2x snel, makkelijk en lekker aspergesoep maken doe je zo!
Het ganse jaar door goedkoop met groene asperges.
Of maak altijd lekkere, klassieke aspergesoep met aspergeschillen: dankzij het recept van Sandra Bekkari.
Aspergesoep met schillen: recept van Sandra Bekkari

Geniet van de populairste soep van het voorjaar: aspergesoep van Sofie Dumont met tip om ook de aspergeschillen te gebruiken: dus lekker goedkoop en boordevol smaak!
Klassieke aspergesoep maken met schillen doe je als volgt:
- Begin zoals Sandra met het schillen van 1/2 kg witte asperges.
- Doe zowel de aspergeschillen en de aspergevoeten in een liter bouillon. Laat pruttelen, zodat er extra aspergesmaak in je bouillon getrokken zal worden.
- Verhit olijfolie in een soeppot. Zoals in elk klassiek soep recept, stoof je er een fijngesneden ui in glazig.
- Schil ook een aardappel, snijd in stukjes en voeg toe. Het zetmeel van de aardappel zal je aspergesoep mooi binden. Jaja, Sandra Bekkari doet een aardappel mee in de soep. Super klassiek dus in plaats van Sandra’s typische eigen versies van oude klassiekers. Een teken aan de wand dat ze ging stoppen met haar VTM kookprogramma Open Keuken? Voor wie het nog niet wist: Sandra’s Open Keuken gaat wel degelijk volledig dicht.
- De aspergetoppen houd je bij voor de garnering! Snijd je geschilde aspergestengels in kleine ringetjes en voeg toe. Hoe dunner je ringetjes, hoe minder voelbare vezels in je mond: dus een smeuïger gevoel.
- Kruid met rotszout en peper van de molen.
- Zet een zeef boven je soeppot en giet er de bouillon door. De aspergeschillen hebben hun werk gedaan en gaan op de composthoop. Laat pruttelen tot alle groten gegaard zijn (minstens een kwartier).
- Wie wil voegt nu muntblaadjes toe: persoonlijk vind ik dat niet zo lekker in een niet pikante soep. Pureer de soep met een staafmixer.
- Proef en breng verder op smaak met peper, rotszout en zeste van onbespoten citroen.
- Laat weer doorkoken, zodat het zetmeel van de aardappel de soep beter zal binden. En je kan tegelijk de aspergetoppen nu garen in plaats van apart te bakken zoals Sandra dat doet.
Het ganse jaar door goedkope groene aspergesoep maken

3x lekkere aspergesoep maken: zonder room, aspergeroomsoep à la Jeroen Meus of misschien à la Sandra Bekkari…
Net zoals hierboven: alweer een makkelijk, snel en lekker recept om aspergesoep te maken.
Voor een zeer smeuïge witte aspergesoep schil je best de asperges of doe je de soep voor het serveren – na het pureren – door een zeef en verwijder je de pulp.
Groene aspergesoep maak je sneller, want je hoeft ze niet te schillen.
Vooraleer je gaat winkelen, denk er dan aan dat het inlandse witte aspergeseizoen loopt van april tot en met juni. Buiten dit seizoen zal je natuurlijk meer moeten betalen en vind je nog makkelijk groene asperges. Vraag je kruidenier om raad.
Hoe maak jij aspergesoep? Laat het weten in een reactie!
- 2 bundeltjes gewassen groene asperges (een 400 tot 500 gram), je kan natuurlijk ook witte asperges gebruiken
- 750 ml goede groentebouillon
- 1 middelgrote witte ajuin, fijngehakt
- 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
- 1 middelgrote witte aardappel, geschild en in blokjes gesneden
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel zeezout
- vers gemalen peper
- 80 ml crème fraîche
- Snijd de harde uiteinden van de asperges en doe ze in een pot met groentebouillon: laat sudderen op een matig vuurtje.
- Verhit ondertussen de olijfolie in een soeppot met dikke bodem en stoof er de ajuin en bleekselderij in zacht voor een 5tal minuten.
- Voeg de aardappelblokjes toe, kruid met ¼ theelepel zeezout en wat vers gemalen peper. Laat een 4tal minuten verder stoven en voeg als de pan te droog wordt wat extra olijfolie toe.
- Giet 750 ml van de bouillon door een zeef bij de aangestoofde groenten. Breng aan de kook en laat net zolang pruttelen tot de aardappelstukjes zacht gekookt zijn (5tal minuten). Proef en voeg indien nodig meer zout toe.
- Snijd de asperges in stukken en laat 5 minuten mee pruttelen in de soeppot met de bouillon en de gare soepgroenten.
- Vis enkele aspergepunten uit de soep voor de garnering (1 per bord). Pureer de soep met een staafmixer of blender (doe voor een meer smeuïge soep de gepureerde soep door een zeef).
- Proef en voeg indien nodig meer peper of zout toe. Voeg de crème fraîche toe en roer of mix met de staafmixer door de aspergesoep en serveer met de overgehouden aspergepunt.
dat ben ik