3x snel, makkelijk en lekker aspergesoep maken doe je zo!
Het ganse jaar door goedkoop met groene asperges.
Of maak altijd lekkere, klassieke aspergesoep met aspergeschillen: dankzij het recept van Sandra Bekkari.
Groene aspergesoep maken – werkwijze Jeroen Meus Dagelijkse Kost
Blijkt dat na wat zoekwerk: Jeroen Meus in Dagelijkse Kost nergens een groene aspergesoep maakt. Jammer, want groene asperges hebben direct 2 voordelen over witte:
- je hoeft ze niet te schillen (tenzij ze superdik zijn)
- en je kan ze het ganse jaar vers kopen
We kiezen daarom voor Jeroen’s makkelijkste aspergesoep bereiding:
- Soepgroenten apart stoven
- Asperges apart koken
- Bij dat kookvocht enkele bouillonblokjes en je ‘bouillon is klaar’
- Bouillon bij de soepgroenten en gaar laten pruttelen.
- Pureren en al dan niet zeven.
Jeroen gaat de gepureerde soep door een zeef duwen. Dat komt omdat hij de schillen van de asperges mee heeft gestoofd en gekookt. Uiteraard zijn aspergeschillen zeer vezelrijk (daarom dat we de asperges schillen): vandaar dat je extra vezels en draadjes kan uitzeven. Mag wel, moet niet.
Tip: de punten van de groene asperges kan je apart gaar bakken in boter en zo serveren in de gepureerde soep.
Ingrediënten
- 1 kg groene asperges
- 2 liter kokend water
- 1 flinke klont hoeveboter
- uien
- knoflookteentjes naar wens
- 1 dikke preistengel: groen mag eraan blijven want we gebruiken groene asperges
- 1 dikke stengel witte selder
- 3 aardappels
- kruidentuiltje
- bouillonblokjes
- room naar wens
Bereiding
- Kook je groene asperges in goed gezouten, heet water gaar. Heet uit de elektrische waterkoker om sneller te werken moest dat nodig zijn.
- In je grootste soeppot smelt je en flinke klont hoeveboter.
- Snijd vervolgens de soepgroenten in stukjes en begin 1 voor 1 mee aan te stoven. Heb je aspergeschillen, dan snijd je ook die fijn en voeg toe. De aardappels voeg je laatst toe.
- Laat stoven naar wens. Je kan de soepgroenten bruinen voor extra smaken. Wat je uiteraard niet zou doen bij een witte aspergesoep.
- Kruidentuiltje erbij en overgieten met het kookvocht van de asperges. Naar smaak bouillonblokjes toevoegen. Hoeveel bouillonblokjes hangt af van de hoeveelheid zout die je in het kookvocht van de asperges hebt gedaan. Voeg indien nodig meer water toe, zodat alle groenten onder staan. Breng aan de kook en laat minstens een half uurtje pruttelen.
- Vis het kruidentuiltje uit de soeppot. Pureer de soep met een staafmixer.
- Laat nog even doorkoken, zodat de het losgekomen zetmeel van de aardappels de soep nog beter zal doen binden (Jeroen doet dit niet). Voor een fijnere soep, duw je ze door een zeef of roer door een passe-vite (roerzeef). Dit is vooral aan te raden wanneer je aspergeschillen mee met je soepgroenten laat koken.
- Snijd de gare asperges in stukken en warm weer op in de soep. Je kan ook een deel van de al gare aspergestukjes mee pureren.
- Werk indien gewenst af met een scheutje room.
Aspergesoep met schillen: recept van Sandra Bekkari

Klassieke aspergesoep maken met schillen doe je als volgt:
- Begin zoals Sandra met het schillen van 1/2 kg witte asperges.
- Doe zowel de aspergeschillen en de aspergevoeten in een liter bouillon. Laat pruttelen, zodat er extra aspergesmaak in je bouillon getrokken zal worden.
- Verhit olijfolie in een soeppot. Zoals in elk klassiek soep recept, stoof je er een fijngesneden ui in glazig.
- Schil ook een aardappel, snijd in stukjes en voeg toe. Het zetmeel van de aardappel zal je aspergesoep mooi binden. Jaja, Sandra Bekkari doet een aardappel mee in de soep. Super klassiek dus in plaats van Sandra’s typische eigen versies van oude klassiekers. Een teken aan de wand dat ze ging stoppen met haar VTM kookprogramma Open Keuken? Voor wie het nog niet wist: Sandra’s Open Keuken gaat wel degelijk volledig dicht.
- De aspergetoppen houd je bij voor de garnering! Snijd je geschilde aspergestengels in kleine ringetjes en voeg toe. Hoe dunner je ringetjes, hoe minder voelbare vezels in je mond: dus een smeuïger gevoel.
- Kruid met rotszout en peper van de molen.
- Zet een zeef boven je soeppot en giet er de bouillon door. De aspergeschillen hebben hun werk gedaan en gaan op de composthoop. Laat pruttelen tot alle groten gegaard zijn (minstens een kwartier).
- Wie wil voegt nu muntblaadjes toe: persoonlijk vind ik dat niet zo lekker in een niet pikante soep. Pureer de soep met een staafmixer.
- Proef en breng verder op smaak met peper, rotszout en zeste van onbespoten citroen.
- Laat weer doorkoken, zodat het zetmeel van de aardappel de soep beter zal binden. En je kan tegelijk de aspergetoppen nu garen in plaats van apart te bakken zoals Sandra dat doet.
Het ganse jaar door goedkope groene aspergesoep maken

Net zoals hierboven: alweer een makkelijk, snel en lekker recept om aspergesoep te maken.
Voor een zeer smeuïge witte aspergesoep schil je best de asperges of doe je de soep voor het serveren – na het pureren – door een zeef en verwijder je de pulp.
Groene aspergesoep maak je sneller, want je hoeft ze niet te schillen.
Vooraleer je gaat winkelen, denk er dan aan dat het inlandse witte aspergeseizoen loopt van april tot en met juni. Buiten dit seizoen zal je natuurlijk meer moeten betalen en vind je nog makkelijk groene asperges. Vraag je kruidenier om raad.
Hoe maak jij aspergesoep? Laat het weten in een reactie!

2x lekkere aspergesoep maken: 1x groene aspergesoep, 1x klassiek à la Sandra Bekkari
Ingrediënten
- 2 bundeltjes gewassen groene asperges een 400 tot 500 gram, je kan natuurlijk ook witte asperges gebruiken
- 750 ml goede groentebouillon
- 1 middelgrote witte ajuin fijngehakt
- 2 stengels bleekselderij fijngehakt
- 1 middelgrote witte aardappel geschild en in blokjes gesneden
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel zeezout
- vers gemalen peper
- 80 ml crème fraîche
Bereiding
- Snijd de harde uiteinden van de asperges en doe ze in een pot met groentebouillon: laat sudderen op een matig vuurtje.
- Verhit ondertussen de olijfolie in een soeppot met dikke bodem en stoof er de ajuin en bleekselderij in zacht voor een 5tal minuten.
- Voeg de aardappelblokjes toe, kruid met ¼ theelepel zeezout en wat vers gemalen peper. Laat een 4tal minuten verder stoven en voeg als de pan te droog wordt wat extra olijfolie toe.
- Giet 750 ml van de bouillon door een zeef bij de aangestoofde groenten. Breng aan de kook en laat net zolang pruttelen tot de aardappelstukjes zacht gekookt zijn (5tal minuten). Proef en voeg indien nodig meer zout toe.
- Snijd de asperges in stukken en laat 5 minuten mee pruttelen in de soeppot met de bouillon en de gare soepgroenten.
- Vis enkele aspergepunten uit de soep voor de garnering (1 per bord). Pureer de soep met een staafmixer of blender (doe voor een meer smeuïge soep de gepureerde soep door een zeef).
- Proef en voeg indien nodig meer peper of zout toe. Voeg de crème fraîche toe en roer of mix met de staafmixer door de aspergesoep en serveer met de overgehouden aspergepunt.
dat ben ik