Goedkoop, makkelijk en lekker ossenstaartsoep recept zodat je met een stokbrood erbij geserveerd een serieus vullende maaltijd op tafel kan zetten.
Klaar in , 4.5 sterren gebaseerd op 8 reviews.
Makkelijk recept, gewoon op tijd beginnen, want de smaakt wordt alleen maar beter als je soeppot lang kan pruttelen.
Engelse ossenstaartsoep recept
- 1.25 kg ossenstaart
- 2×2 eetlepels bloem
- 2 tot 3 eetlepels olijfolie
- 1 grote wortel, grof gehakt
- 1 raap , grof gehakt
- 1 stengel bleekselder stengel, grof gehakt
- 1 grote ui , grof gehakt
- 1 laurierblad
- een paar takjes verse tijm (1/2 theelepel gedroogde tijm of 1/3 theelepel gedroogd tijmpoeder)
- 1 theelepel zwarte peperkorrels
- 2 theelepels tomatenpuree
- 300 ml rode wijn
- 1.200 ml runderbouillon
- 2 eetlepels boter op kamertemperatuur
- een handvol fijngesneden peterseliebladeren
Ossenstaartsoep maken
- Snijd het overtollig vet uit de ossenstaart stukken.
- Meng in een ondiepe kom 2 eetlepels van de bloem met zout en peper.
- Verhit de helft van de olie in een grote, zware pot tot goed heet.
- Rol de stukken ossenstaart in de gekruide bloem, schud overtollige bloem af en bak elke kant 2 tot 2 en een halve minuut tot ze gelijkmatig bruin zijn. Neem de stukken vlees uit de pan en zet apart.
- Voeg de rest van de olie toe aan de pan, samen met de gehakte groenten, de kruiden en peperkorrels. Stoof alles voor 4 tot 5 minuten tot de groenten beginnen te verzachten.
- Voeg de tomatenpuree en de rest van de gekruide bloem toe, roer een 2 tal minuten verder en voeg indien te droog meer olie toe.
- Blus de groenten met de wijn en maak met een houten lepel eventuele aanbaksels op de bodem van de pan los.
- Laat een paar minuten koken.
- Voeg de stukken vlees toe alsook de runderbouillon tot het vlees onder staat.
- Breng aan de kook en draai dan het vuur zachter zodat de soep kan sudderen.
- Schep onzuiverheden die naar het oppervlakte gestegen zijn met een schuimspaan weg.
- Dek de pot halvelings af en laat op een laag vuur 3 uur sudderen tot het vlees van de ossenstaart mals is en makkelijk van het been afkomt.
- Neem de stukken vlees uit de soep (met een lepel, spaan of spaghettitang) en laat ze iets afkoelen.
- Zeef de bouillon door een fijne zeef in een propere pot, en druk met een pollepel op de groenten zodat zoveel mogelijk vocht door de zeef druipt.
- Als het vlees koud genoeg is om ermee te werken, trek je het vlees van de ossenstaart en versnipper het in kleine stukjes.
- Meng de 2 resterende eetlepels bloem met de zachte boter en klop beetje bij beetje door de sudderende bouillon. Laat daarna 5 minuten sudderen.
- Proef en breng indien nodig verder op smaak met zout of kruiden.
- Voeg het vlees terug in de pot en laat opwarmen.
Dien de ossenstaartsoep op met knapperig brood en de rest van de wijn.
Een reactie achterlaten