• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

5x kotelet bakken: in de oven, Jeroen Meus, marineren of…

4 makkelijke recepten om lekker varkenskotelet te bakken. Snel in minder dan 30 min, gemarineerd, klassiek volgens Jeroen Meus en Oma of: lamskotelet marineren.

Onskookboek.be » Vlees Gerechten » Kotelet bakken

Laat een Reactie achter

4 makkelijke recepten om lekker varkenskotelet te bakken.

Makkelijk recept om in minder dan 30 minuten lekkere kotelet te bakken. Ondertussen kan je snel een mosterdsaus maken zodat je goedkoper en even lekker kan eten als op restaurant.

Of kies uit de 4 andere recepten: klassiek volgens Jeroen Meus of Oma, snel of traag marineren of: lamskotelet marineren.

Koteletten van 1 tot 2 cm bak je in de pan in’t totaal 15 minuten. Vraag uw slager om raad.

Kotelet bakken

Inhoud

  • 1 Hoe lekker sappige kotelet bakken, met 'n snelle mosterdsaus
    • 1.1 Ingrediënten
    • 1.2 Bereiding 
    • 1.3 Tips en Weetjes
  • 2 Snel spieringkotelet marineren – Eten op tafel in 90 minuten
    • 2.1 Ingrediënten
    • 2.2 Hoe snel gemarineerde koteletten met rijst maken
  • 3 Gebakken spieringkotelet met aardappelen en wortel – Recept Jeroen Meus
  • 4 Varkenskotelet op grootmoeders wijze – in een nieuw jasje
    • 4.1 Koteletten op grootmoeders wijze: recept
    • 4.2 Hoe kotelet met radicchio of met witloof klaarmaken
  • 5 Lamskoteletten marineren: Om je vingers bij af te likken!
    • 5.1 Lamskoteletten recept
    • 5.2 Hoe lamskotelet met rijst maken

Hoe lekker sappige kotelet bakken, met 'n snelle mosterdsaus

https://www.onskookboek.be
Makkelijk recept om in minder dan 30 minuten lekkere varkenskotelet te bakken. Met snelle mosterdsaus, zodat je goedkoper en even lekker eet als op restaurant.
5 from 1 vote
Print Recept Pin Recept
Prep Tijd 5 mins
Kook Tijd 25 mins
Totaal 30 mins
Gerecht Vlees
Keuken Klassiek
Servings 1

Ingrediënten

  • 1 dikke varkenskotelet doe alles x 4 voor 4 koteletten
  • peper en zout
  • 1 fijngesnipperde sjalot
  • fond ingedikte bouillon van kalf (50 ml)
  • room 50 ml
  • mosterdpickels 2 keer 1 eetlepel
  • witte wijn 50 ml
  • 2 klontjes boter

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Doe wat boter in een ovenvaste kleefpan (Inox pan) of braadpannetje, smelt er de boter in, kruid ondertussen het vlees langs beide kanten met peper en zout en bruin in de pan. Kleur het vlees goed bruin langs beide kanten en zet dan 5 minuten in de voorverwarmde oven. Wil je de oven niet aansteken, laat dan aan elke kant 7 tot 8 minuten bakken. Zorg ervoor dat de boter niet verbrandt, dus houd het vuur laag, smelt desnoods wat meer boter in de pan of voeg de laatste 5 minuten enkele eetlepels water toe.
  • In een sauspannetje smelt je een klontje boter en stoof er de fijngesnipperde sjalot in aan.
  • Blus de gestoofde sjalot met een beetje witte wijn en laat de wijn uitkoken.
  • Voeg de fond toe en een eetlepel mosterdpickles, voeg de scheut room toe, mix met een staafmixer en haal door een zeef. Kruid met peper en zout en een extra eetlepel mosterdpickles.
  • Snijd het been van de varkenskotelet, snijd het vlees in schijfjes en serveer naast het been met de romige mosterdsaus.

Tips en Weetjes

Voor een nog meer lekkere saus, kan je de saus maken met het braadvocht van het vlees. Als je het braadvocht van het gebakken vlees gaat gebruiken, moet je er wel voor zorgen dat de stukken vlees net in de braadpan passen, zodat de boter niet gaat verbranden (wat een onaangename, ongezonde en bittere smaak zou geven) .
Als je het braadvocht wil gebruiken, haal je het vlees uit de pan en houd warm, alvorens de rest van de saus rechtstreeks in de pan te maken, zonder verder tijd te verliezen met zeven en mixen.
Keyword Makkelijke Recepten
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!

 

Snel spieringkotelet marineren – Eten op tafel in 90 minuten

Spieringkotelet marineren

Makkelijk varkenskotelet recept met een snelle, oosterse, pikante marinade. De marinade moet slechts 1 uur inwerken, zodat je snel van een smaakvol oosters gerecht zal genieten.

Voor 4 personen, klaar in 1 uur 30 minuten, inclusief de marinade. Je kan het vlees ook een nachtje laten marineren: voor het avondmaal van de dag daarop. Smaakt uiteraard nog lekkerder.

Serveer met rijst, gekookt met bijvoorbeeld ui en paprika’s… En je hebt eens iets anders op tafel dan het klassieke gebakken vlees met aardappels.

Ingrediënten

  • 4 mooie varkenskoteletten

Voor de marinade:

  • 2 eetlepels tomatenconcentraat
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 koffielepels poedersuiker
  • 3 teentjes look
  • 1/2 koffielepel chilipoeder
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • peper en zout

Voor de lekkere rijst:

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 rode peper
  • 1 groene peper
  • 1 ajuin
  • 250 gram rijst
  • 1 blokje kippenbouillon
  • minstens 125 ml water
  • 1 blikje mais natuur

Hoe snel gemarineerde koteletten met rijst maken

  1. Meng het tomatenconcentraat met twee eetlepels olie, de suiker, de geplette lookteentjes, de chili, de peterselie, peper en zout. Strijk de varkenskoteletten hiermee aan beide zijde in. Dek ze af en laat ze een goed uur rusten.
  2. Stoof de gehakte ui en de in kleine blokjes gesneden pepers in een stoofpan met drie eetlepels olijfolie.
  3. Wanneer ze goed zacht zijn, voegt u er zeer geleidelijk de rijst bij. Goed mengen en een minuut laten stoven.
  4. Giet er dan een halve kop water en het bouillonblokje bij. Breng dit aan de kook.
  5. Voeg hier dan de uitgelekte mais aan toe en laat alles 15 tot 20 minuten pruttelen op een zacht vuurtje.
  6. Ondertussen braadt u de koteletten op een matig vuur in een pan met anti-kleeflaag.
  7. Strijk ze tijdens het braden in met de rest van de saus.
  8. Breng de rijst nog wat op smaak en dien hem op als bijgerecht van de pikante varkenskoteletten.

Gebakken spieringkotelet met aardappelen en wortel – Recept Jeroen Meus

Gebakken aardappelen met wortelen en varkenskotelet

3 lekkere en goedkope recepten van Jeroen Meus zodat je snel 1 volledige maaltijd kan klaarmaken.

Op 13 maart 2012 vierde Jeroen Meus zijn 34ste verjaardag. We keken dan ook uit naar zijn verjaardagsuitzending op Dagelijkse Kost… In de hoop een recept te zien voor makkelijke verjaardaghapjes of… Alvast een originele verjaardagstaart.

Maar geen van beide. Jeroen maakte zijn favoriete Vlaamse kost! Aardappelpuree met gestoofde wortelen, gebakken spieringkotelet en… De jus van het vlees naar aloude traditie: in een kuiltje in de aardappelpuree gegoten.

Hieronder de 3 recepten:

  • Tips om spiering of kotelet te bakken met boter in de pan
  • Aardappelpuree smeuïg gemaakt met melk, boter en eierdooiers
  • Lekker gestoofde wortelen met ui, tijm en geglaceerd met lopende honing.

Varkenskotelet op grootmoeders wijze – in een nieuw jasje

Een makkelijk varkenskotelet recept zodat je met 1 pot en weinig afwas zowel je vlees als je groenten kan klaarmaken en nog sneller werken door je aardappels niet te schillen.

Radicchio

Radicchio is familie van witloof, maar mooi rood. Het maakt dit koteletten recept mooi om naar te kijken en lekker om te eten. Geen radicchio te koop in de winkel? Vervang dan met gewoon witloof.

We geven de groenten meer smaak door ze te stoven in de pan van het vlees.

Koteletten op grootmoeders wijze: recept

  • 1 kg biologische, vastkokende aardappels: niet schillen!
  • 3 kleine kropjes radicchio (rode andijvie, roodlof, rode sla)
  • 4 varkenskoteletten
  • peper van de molen
  • zout
  • 4 eetlepels olijfolie om te bakken
  • verse marjolein
  • 125 ml droge witte wijn

Hoe kotelet met radicchio of met witloof klaarmaken

  1. Kuis vastkokende, biologische aardappels, schil ze niet en kook ze gaar in gezouten kokend water.
  2. Ondertussen de kropjes schoonmaken, wassen en drogen, halveren en dwars in reepjes snijden.
  3. De koteletten langs beide kanten kruiden met zout en peper.
  4. De olijfolie verhitten in een pan waar het vlees net in past en de koteletten in totaal vijf minuten aanbakken langs beide kanten.
  5. Neem het vlees uit de pan, houd warm door er aluminiumfolie rond te wikkelen en laat rusten.
  6. Kruid de radicchio met peper en zout en stoof aan in de vleespan.
  7. Giet de wijn erover en laat een 6tal minuten onder deksel stoven.
  8. Kruid met de verse marjolein, leg de stukken vlees opnieuw bij in de pan. Giet het vleesnat dat uit het vlees is gekomen terug over het vlees en warm alles weer op.
  9. De koteletten weer in de pan leggen, het bakvocht erover gieten en opwarmen.
  10. Serveer de varkenskoteletten met aardappels gekookt in de schil.

Lamskoteletten marineren: Om je vingers bij af te likken!

Gemarineerde lamskoteletten

Makkelijk lamskotelet recept met lekkere marinade. Tijdens de garing heb je nog tijd om kerrie rijst te koken en een snelle saus maken van de vleesjus.

Nadat je het vlees een nachtje hebt laten marineren: zitten alle smaken reeds in je vlees. Dus gewoon klaarmaken en wel… klaar!

Je kan de koteletten gewoon serveren met gekookte aardappels, of lekker met jonge, gebakken patatjes. Vermits de marinade wat oosters getint is met sojasaus, kan je even goed een lekkere kerrie rijst koken.

Recept voor 6 tot 10 personen, klaar in 1 uur na een nachtje marineren.

Lamskoteletten recept

  • 1200 gram aan lamskotelet
  • 50 gram hoeveboter

Voor de marinade:

  • 200 ml warm water
  • 100 ml vloeibare honing
  • 2 knoflookteentjes
  • 100 ml sojasaus

Voor de rijst:

  • 25 gram hoeveboter
  • 1 ajuin
  • 1 koffielepel kerriepoeder
  • 2 kopjes rijst
  • 4 kopjes water (1 liter)
  • een snuif zout

Voor de saus:

  • 3 appelsienen
  • peper en zout

Hoe lamskotelet met rijst maken

  1. Neem een vuurvaste Pyrex maatbeker en meet er 200 ml warm water in af.
  2. Roer er de honing door totdat de honing volledig is opgelost.
  3. Plet de knoflookteentjes en voeg toe aan de maatbeker.
  4. Giet de sojasaus in de maatbeker en roer goed door elkaar.
  5. Neem een vuurvaste schotel, leg er de lamskoteletten in en giet er de marinade over. Dek af met aluminiumfolie, een deksel of met plastiekfolie, zet in de ijskast en laat een nachtje marineren.
  6. De volgende dag neem je de lamskoteletjes uit de marinade, dep droog of laat uitlekken.
  7. Smelt de hoeveboter in een pan en bruin de koteletten snel langs beide kanten aan (in meerdere keren als de koteletten niet in 1 keer in de pan gaan: zorg ervoor dat de pan vol ligt met vlees en dat de boter niet aanbrand, desnoods de boter afkoelen door extra boter in de pan te smelten en het vuur lager te draaien).
  8. Doe al het vlees in de pan, giet er 150 ml van de marinade over en laat op een laag vuurtje 20 minuten pruttelen.
  9. Snijd de ajuin fijn, smelt de rest van de hoeveboter (25 gram) in een andere pan en stoof er de ajuin in aan tot de stukjes glazig worden en strooi er dan het kerriepoeder over: schud goed met de pan zodat het kerriepoeder de ajuinstukjes goed bedekt.
  10. Roer er dan de 2 kopjes rijst door en roer 2 minuten verder.
  11. Giet er 4 kopjes water, strooi er wat zout over, roer goed om, breng aan de kook en laat een 12 tot 20 tal minuten sudderen, tot de rijst gaar gekookt is.
  12. Voor de garnering snijd je van 2 sinaasappels de schil weg tot aan het vruchtvlees en snijd dan de sinaasappel in stukjes. Zet apart.
  13. Voor de saus pers je de 3de appelsien.
  14. Als het vlees gegaard is, neem je de koteletten uit de pan, zet apart en houd warm.
  15. Schep het vet uit de pan en voeg het sinaasappelsap bij het vleesvocht en de marinade: laat nog een minuutje pruttelen.
  16. Serveer de lamskoteletten met de stukjes sinaasappel, de saus en de rijst.

Filed Under: Vlees Gerechten

Reader Interactions

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

15 Allernieuwste Recepten

  • Stoofpot van hert met appelen en veenbessen
  • Vegetarische Hutsepot – Goedkoop met Wintergroeten
  • Zelf een heerlijk notenbrood bakken? Dat doe je zo
  • Verras je gasten met een heerlijke ijskoffie!
  • Appelcrumble: Simpel, snel én lekker
  • Eenvoudige appeltaart met bladerdeeg: klaar in 20 minuten…
  • Appelbeignets: altijd lekker – Voor jong én oud!
  • Butternutsoep met gember! Lekker soepje: klaar in 30 minuten
  • 4x appelmoes maken! Wie maakt de lekkerste: Jij, Jeroen Meus, Grootmoeder of Piet Huysentruyt?
  • Lekker Ontbijten met granola van Sandra Bekkari : makkelijk op voorhand klaargemaakt!
  • Witte chocolademousse zonder gelatine – Eens iets anders…
  • Salade Nicoise: Franse Topklassieker – Klaar in 30 minuten!
  • Topklassieker! Recept voor Appelcake: die ieder kan bakken
  • Heerlijke havermout pannenkoeken van Sandra Bekkari en Pascale Naessens: genieten met appel en honing
  • 7 verbazingwekkende Pannenkoek Recepten: heb je ‘t Jeroen Meus recept al geproefd?

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu
  • 17 Simpele Pasta Recepten: want ‘n bord pasta smaakt altijd!
  • 21 Lekkerste Salades
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen…

Ook lekker…

  • Chocolade Recepten
  • Lekker met kip – 12 heerlijke recepten om van te smullen
  • 12 lekkerste Koekjes Recepten
  • 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look… Hoe kuisen?
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download onze Kookboeken…
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2023 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!