4 makkelijke recepten om lekker varkenskotelet te bakken.
Makkelijk recept om in minder dan 30 minuten lekkere kotelet te bakken. Ondertussen kan je snel een mosterdsaus maken zodat je goedkoper en even lekker kan eten als op restaurant.
Of kies uit de 4 andere recepten: klassiek volgens Jeroen Meus of Oma, snel of traag marineren of: lamskotelet marineren.
Koteletten van 1 tot 2 cm bak je in de pan in’t totaal 15 minuten. Vraag uw slager om raad.
Inhoud
- 1 Hoe lekker sappige kotelet bakken, met 'n snelle mosterdsaus
- 2 Snel spieringkotelet marineren – Eten op tafel in 90 minuten
- 3 Gebakken spieringkotelet met aardappelen en wortel – Recept Jeroen Meus
- 4 Varkenskotelet op grootmoeders wijze – in een nieuw jasje
- 5 Lamskoteletten marineren: Om je vingers bij af te likken!

Hoe lekker sappige kotelet bakken, met 'n snelle mosterdsaus
Ingrediënten
- 1 dikke varkenskotelet doe alles x 4 voor 4 koteletten
- peper en zout
- 1 fijngesnipperde sjalot
- fond ingedikte bouillon van kalf (50 ml)
- room 50 ml
- mosterdpickels 2 keer 1 eetlepel
- witte wijn 50 ml
- 2 klontjes boter
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Doe wat boter in een ovenvaste kleefpan (Inox pan) of braadpannetje, smelt er de boter in, kruid ondertussen het vlees langs beide kanten met peper en zout en bruin in de pan. Kleur het vlees goed bruin langs beide kanten en zet dan 5 minuten in de voorverwarmde oven. Wil je de oven niet aansteken, laat dan aan elke kant 7 tot 8 minuten bakken. Zorg ervoor dat de boter niet verbrandt, dus houd het vuur laag, smelt desnoods wat meer boter in de pan of voeg de laatste 5 minuten enkele eetlepels water toe.
- In een sauspannetje smelt je een klontje boter en stoof er de fijngesnipperde sjalot in aan.
- Blus de gestoofde sjalot met een beetje witte wijn en laat de wijn uitkoken.
- Voeg de fond toe en een eetlepel mosterdpickles, voeg de scheut room toe, mix met een staafmixer en haal door een zeef. Kruid met peper en zout en een extra eetlepel mosterdpickles.
- Snijd het been van de varkenskotelet, snijd het vlees in schijfjes en serveer naast het been met de romige mosterdsaus.
Tips en Weetjes
Snel spieringkotelet marineren – Eten op tafel in 90 minuten
Makkelijk varkenskotelet recept met een snelle, oosterse, pikante marinade. De marinade moet slechts 1 uur inwerken, zodat je snel van een smaakvol oosters gerecht zal genieten.
Voor 4 personen, klaar in 1 uur 30 minuten, inclusief de marinade. Je kan het vlees ook een nachtje laten marineren: voor het avondmaal van de dag daarop. Smaakt uiteraard nog lekkerder.
Serveer met rijst, gekookt met bijvoorbeeld ui en paprika’s… En je hebt eens iets anders op tafel dan het klassieke gebakken vlees met aardappels.
Ingrediënten
- 4 mooie varkenskoteletten
Voor de marinade:
- 2 eetlepels tomatenconcentraat
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 koffielepels poedersuiker
- 3 teentjes look
- 1/2 koffielepel chilipoeder
- 1 eetlepel gehakte peterselie
- peper en zout
Voor de lekkere rijst:
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 rode peper
- 1 groene peper
- 1 ajuin
- 250 gram rijst
- 1 blokje kippenbouillon
- minstens 125 ml water
- 1 blikje mais natuur
Hoe snel gemarineerde koteletten met rijst maken
- Meng het tomatenconcentraat met twee eetlepels olie, de suiker, de geplette lookteentjes, de chili, de peterselie, peper en zout. Strijk de varkenskoteletten hiermee aan beide zijde in. Dek ze af en laat ze een goed uur rusten.
- Stoof de gehakte ui en de in kleine blokjes gesneden pepers in een stoofpan met drie eetlepels olijfolie.
- Wanneer ze goed zacht zijn, voegt u er zeer geleidelijk de rijst bij. Goed mengen en een minuut laten stoven.
- Giet er dan een halve kop water en het bouillonblokje bij. Breng dit aan de kook.
- Voeg hier dan de uitgelekte mais aan toe en laat alles 15 tot 20 minuten pruttelen op een zacht vuurtje.
- Ondertussen braadt u de koteletten op een matig vuur in een pan met anti-kleeflaag.
- Strijk ze tijdens het braden in met de rest van de saus.
- Breng de rijst nog wat op smaak en dien hem op als bijgerecht van de pikante varkenskoteletten.
Gebakken spieringkotelet met aardappelen en wortel – Recept Jeroen Meus
3 lekkere en goedkope recepten van Jeroen Meus zodat je snel 1 volledige maaltijd kan klaarmaken.
Op 13 maart 2012 vierde Jeroen Meus zijn 34ste verjaardag. We keken dan ook uit naar zijn verjaardagsuitzending op Dagelijkse Kost… In de hoop een recept te zien voor makkelijke verjaardaghapjes of… Alvast een originele verjaardagstaart.
Maar geen van beide. Jeroen maakte zijn favoriete Vlaamse kost! Aardappelpuree met gestoofde wortelen, gebakken spieringkotelet en… De jus van het vlees naar aloude traditie: in een kuiltje in de aardappelpuree gegoten.
Hieronder de 3 recepten:
- Tips om spiering of kotelet te bakken met boter in de pan
- Aardappelpuree smeuïg gemaakt met melk, boter en eierdooiers
- Lekker gestoofde wortelen met ui, tijm en geglaceerd met lopende honing.
Varkenskotelet op grootmoeders wijze – in een nieuw jasje
Een makkelijk varkenskotelet recept zodat je met 1 pot en weinig afwas zowel je vlees als je groenten kan klaarmaken en nog sneller werken door je aardappels niet te schillen.
Radicchio is familie van witloof, maar mooi rood. Het maakt dit koteletten recept mooi om naar te kijken en lekker om te eten. Geen radicchio te koop in de winkel? Vervang dan met gewoon witloof.
We geven de groenten meer smaak door ze te stoven in de pan van het vlees.
Koteletten op grootmoeders wijze: recept
- 1 kg biologische, vastkokende aardappels: niet schillen!
- 3 kleine kropjes radicchio (rode andijvie, roodlof, rode sla)
- 4 varkenskoteletten
- peper van de molen
- zout
- 4 eetlepels olijfolie om te bakken
- verse marjolein
- 125 ml droge witte wijn
Hoe kotelet met radicchio of met witloof klaarmaken
- Kuis vastkokende, biologische aardappels, schil ze niet en kook ze gaar in gezouten kokend water.
- Ondertussen de kropjes schoonmaken, wassen en drogen, halveren en dwars in reepjes snijden.
- De koteletten langs beide kanten kruiden met zout en peper.
- De olijfolie verhitten in een pan waar het vlees net in past en de koteletten in totaal vijf minuten aanbakken langs beide kanten.
- Neem het vlees uit de pan, houd warm door er aluminiumfolie rond te wikkelen en laat rusten.
- Kruid de radicchio met peper en zout en stoof aan in de vleespan.
- Giet de wijn erover en laat een 6tal minuten onder deksel stoven.
- Kruid met de verse marjolein, leg de stukken vlees opnieuw bij in de pan. Giet het vleesnat dat uit het vlees is gekomen terug over het vlees en warm alles weer op.
- De koteletten weer in de pan leggen, het bakvocht erover gieten en opwarmen.
- Serveer de varkenskoteletten met aardappels gekookt in de schil.
Lamskoteletten marineren: Om je vingers bij af te likken!
Makkelijk lamskotelet recept met lekkere marinade. Tijdens de garing heb je nog tijd om kerrie rijst te koken en een snelle saus maken van de vleesjus.
Nadat je het vlees een nachtje hebt laten marineren: zitten alle smaken reeds in je vlees. Dus gewoon klaarmaken en wel… klaar!
Je kan de koteletten gewoon serveren met gekookte aardappels, of lekker met jonge, gebakken patatjes. Vermits de marinade wat oosters getint is met sojasaus, kan je even goed een lekkere kerrie rijst koken.
Recept voor 6 tot 10 personen, klaar in 1 uur na een nachtje marineren.
Lamskoteletten recept
- 1200 gram aan lamskotelet
- 50 gram hoeveboter
Voor de marinade:
- 200 ml warm water
- 100 ml vloeibare honing
- 2 knoflookteentjes
- 100 ml sojasaus
Voor de rijst:
- 25 gram hoeveboter
- 1 ajuin
- 1 koffielepel kerriepoeder
- 2 kopjes rijst
- 4 kopjes water (1 liter)
- een snuif zout
Voor de saus:
- 3 appelsienen
- peper en zout
Hoe lamskotelet met rijst maken
- Neem een vuurvaste Pyrex maatbeker en meet er 200 ml warm water in af.
- Roer er de honing door totdat de honing volledig is opgelost.
- Plet de knoflookteentjes en voeg toe aan de maatbeker.
- Giet de sojasaus in de maatbeker en roer goed door elkaar.
- Neem een vuurvaste schotel, leg er de lamskoteletten in en giet er de marinade over. Dek af met aluminiumfolie, een deksel of met plastiekfolie, zet in de ijskast en laat een nachtje marineren.
- De volgende dag neem je de lamskoteletjes uit de marinade, dep droog of laat uitlekken.
- Smelt de hoeveboter in een pan en bruin de koteletten snel langs beide kanten aan (in meerdere keren als de koteletten niet in 1 keer in de pan gaan: zorg ervoor dat de pan vol ligt met vlees en dat de boter niet aanbrand, desnoods de boter afkoelen door extra boter in de pan te smelten en het vuur lager te draaien).
- Doe al het vlees in de pan, giet er 150 ml van de marinade over en laat op een laag vuurtje 20 minuten pruttelen.
- Snijd de ajuin fijn, smelt de rest van de hoeveboter (25 gram) in een andere pan en stoof er de ajuin in aan tot de stukjes glazig worden en strooi er dan het kerriepoeder over: schud goed met de pan zodat het kerriepoeder de ajuinstukjes goed bedekt.
- Roer er dan de 2 kopjes rijst door en roer 2 minuten verder.
- Giet er 4 kopjes water, strooi er wat zout over, roer goed om, breng aan de kook en laat een 12 tot 20 tal minuten sudderen, tot de rijst gaar gekookt is.
- Voor de garnering snijd je van 2 sinaasappels de schil weg tot aan het vruchtvlees en snijd dan de sinaasappel in stukjes. Zet apart.
- Voor de saus pers je de 3de appelsien.
- Als het vlees gegaard is, neem je de koteletten uit de pan, zet apart en houd warm.
- Schep het vet uit de pan en voeg het sinaasappelsap bij het vleesvocht en de marinade: laat nog een minuutje pruttelen.
- Serveer de lamskoteletten met de stukjes sinaasappel, de saus en de rijst.
Een reactie achterlaten