Makkelijk recept om in minder dan 30 minuten lekkere kotelet te bakken. Ondertussen kan je snel een mosterdsaus maken zodat je goedkoper en even lekker kan eten als op restaurant.
Voor een nog meer lekkere saus, kan je de saus maken met het braadvocht van het vlees. Als je het braadvocht van het gebakken vlees gaat gebruiken, moet je er wel voor zorgen dat de stukken vlees net in de braadpan passen, zodat de boter niet gaat verbranden (wat een onaangename, ongezonde en bittere smaak zou geven) .
Als je het braadvocht wil gebruiken, haal je het vlees uit de pan en houd warm, alvorens de rest van de saus rechtstreeks in de pan te maken, zonder verder tijd te verliezen met zeven en mixen. Koteletten van 1 tot 2 cm bak je in de pan in’t totaal 15 minuten. Vraag uw slager om raad.
Varkenskotelet met saus recept
Per 1 stuk vlees:
- 1 dikke varkenskotelet
- peper en zout
- 1 fijngesnipperde sjalot
- fond (ingedikte bouillon) van kalf (50 ml)
- room (50 ml)
- mosterdpickels (2 keer 1 eetlepel)
- witte wijn (50 ml)
- 2 klontjes boter
Hoe kotelet bakken en serveren met een zachte roomsaus
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Doe wat boter in een ovenvaste kleefpan (Inox pan) of braadpannetje, smelt er de boter in, kruid ondertussen het vlees langs beide kanten met peper en zout en bruin in de pan. Kleur het vlees goed bruin langs beide kanten en zet dan 5 minuten in de voorverwarmde oven. Wil je de oven niet aansteken, laat dan aan elke kant 7 tot 8 minuten bakken. Zorg ervoor dat de boter niet verbrandt, dus houd het vuur laag, smelt desnoods wat meer boter in de pan of voeg de laatste 5 minuten enkele eetlepels water toe.
- In een sauspannetje smelt je een klontje boter en stoof er de fijngesnipperde sjalot in aan.
- Blus de gestoofde sjalot met een beetje witte wijn en laat de wijn uitkoken.
- Voeg de fond toe en een eetlepel mosterdpickles, voeg de scheut room toe, mix met een staafmixer en haal door een zeef. Kruid met peper en zout en een extra eetlepel mosterdpickles.
- Snijd het been van de varkenskotelet, snijd het vlees in schijfjes en serveer naast het been met de romige mosterdsaus.
Leave a Reply