Wil ook jij snel lekkere mosselen koken maar weet je niet hoe te beginnen? Lees hier hoe het moet en kies dan uit het lange lijstje lekkere recepten.
Zoals je al kan denken heeft iedereen zowat zijn eigen manier en recept om mosselen te koken. Hebt u echter zelf nog nooit mosselen gekookt, probeer dan met een kleine portie van een halve kilogram zoals aangegeven in onderstaand recept. Lukt dat, probeer dan 1 van de vele mossel recepten uit Ons Kookboek of uit andere kookboeken.
Waar je steeds moet op letten is de mosselen niet te lang te laten koken, anders worden ze zo taai als rubber. Gelukkig is de kooktijd met het oog te volgen: als de mosselen open komen, zijn ze bijna klaar. Ideaal is dan ook de mosselen te koken in een pot met glazen deksel, zodat je kan zien wanneer ze open komen (een 4tal minuten).
Je kookt de mosselen eigenlijk niet onder water, maar je stoomt ze in een bodempje lekkers (soepgroenten met water, wijn of niet bitter bier). In onderstaand recept wordt look toegevoegd: zorg ervoor dat de look niet aanbakt: als de look bitter begint te ruiken, opnieuw beginnen!
Ingrediënten om 1/2 kg mosselen te koken
- uw breedste pan met deksel
- 1/2 kg gekuiste mosselen
- 60 ml witte wijn
- 1 theelepel fijngehakte knoflook
- 1 eetlepel boter (of olijfolie, maar boter is lekkerder om mosselen te koken en je kan je vuur lager zetten alvorens je boter bruin begint te verbranden)
Hoe mosselen koken in 7 stappen
- Zorg dat de mosselen goed gekuist zijn. (lees hoe op de Mosselen kuisen pagina). Zet uw ingrediënten klaar: de witte wijn, boter en fijngehakte knoflook.
- Verwarm een pan op een medium vuur. Smelt de boter in de pan, van zodra de boter gesmolten is: voeg de knoflook toe.
- Kook de look in de boter tot de look lichtjes kleurt. Zorg dat de look niet bruin aanbakt: de lookgeur wordt dan overheersend en de smaak wordt uitermate bitter.
Als u de look toch te hard aanbakt, begin dan helemaal opnieuw! Mosselen koken is pas lekker als alles verloopt zoals het hoort. - Van zodra de look gekleurd is: voeg de mosselen toe. Doe niet teveel mosselen in de pan: teveel mosselen op elkaar maakt het moeilijk voor de mosselen onderaan op de bodem om te openen van zodra de mosselen gekookt zijn. Deze methode om mosselen te garen gebruikt dus zoveel mosselen als uw pan aankan. Met andere woorden: voeg zoveel mosselen toe tot de bodem van uw pan gevuld is met mosselen en niet teveel mosselen op elkaar liggen, gebruik dus een brede pan.
- Roer voorzichtig de mosselen rond in de look-boter totdat de schelpen met vet zijn omringt. Zorg dat de mosselschelpen niet breken als gevolg van te hard roeren.
- Van zodra de mosselen met boter zijn bedekt voegt u de wijn toe. De wijn zal direct beginnen stomen. Doe direct het deksel op de pan! Deze stoom zal de mosselen verder gaar koken tot ze openen.
- Doe het deksel na ongeveer 4 minuten van de pan. Alle tot bijna alle mosselen zouden nu open moeten zijn. Als uw mosselen nog niet open zijn, dan zijn ze ofwel niet lang genoeg gekookt, ofwel zijn ze slecht en gooit u ze weg. Denk eraan dat mosselen reeds openen vooraleer ze volledig gekookt zijn!
- Als echter de meeste mosselen nog gesloten zijn, doe het deksel opnieuw op de pan en wacht nogmaals 1 tot 2 minuten. Mosselen mogen niet te lang koken: "overgekookte" mosselen zijn taai
- Doe de mosselen uit de pan. Overgiet de mosselen met het vocht uit de pan. Dit kookvocht is zeer lekker om vers brood in te soppen!
Een reactie achterlaten