Lees hoe je makkelijk mosselen kan kuisen en de mosselbaard verwijdert bij wilde en gekweekte mosselen.
Met beproefd recept om mosselen klaar te maken en te serveren met een snel maar lekker mosterdsausje.
Welke van de volgende 15 mossel recepten: vind jij de lekkerste?
Inhoud
Hoe mosselen kopen: spoelen of kuisen?
Koop alleen mosselen die goed gesloten zijn. Als je de schelpen van een mossel
met je handen kan open trekken, dan heb je geen verse waar.
Vraag steeds uw visboer om raad. Dezer dagen worden meestal gekweekte mosselen verkocht die vooraleer te worden verpakt een tijdje in een tank doorbrengen waardoor ze zelf eventuele onzuiverheden, gruis en zand uit hun schelp spoelen. Dit maakt dat je de mosselen alleen even moet spoelen onder de kraan. Gooi altijd beschadigde, gebarsten of gebroken schelpen weg, alsook mosselen die zich nadat je er lichtjes mee op het aanrecht hebt getikt, niet sluiten na een paar minuten wachten.
De mosselbaard is eetbaar en onschadelijk, maar niet direct overheerlijk. Snijd daarom de baarden zoveel mogelijk weg of sneller: doe een droge handdoek om je vingers en ruk de baard met 1 snelle beweging uit de mossel. Let erop dat je de baard wegtrekt in de richting waar de schelpen scharnieren. Als je de baard zou wegtrekken naar de kant waar de mossel openkomt, zou je de mossel met al dit geweld kunnen doden. De baarden zijn geen zeewier maar wel degelijk een deel van de mossel, die meestal voor de verkoop zoveel mogelijk worden verwijderd.
Wilde mosselen worden traditioneel 5 keer thuis gespoeld: doe ze in een emmer, giet er koud water over en roer goed om met een houten stok. Neem de mosselen 1 per 1 uit de emmer, en geef ze een duw tussen duim en wijsvinger: elke mossel die na een lichte duw opengaat, gooi je weg. Als er zich grijze korsten op de schelpen bevinden, snijd je ze weg met een mes of schrob je ze met een borsteltje.
Verwijder de baarden zoals hierboven vermeld. Doe de mosselen in een andere emmer, roer ze opnieuw om, laat even staan zodat alle onzuiverheden naar de bodem van de emmer vallen en neem de mosselen met de hand uit de emmer, in een nieuwe emmer met water. Herhaal dit nog een 2 tal keren tot het water zuiver blijft.
Laat de wilde mosselen 1 tot anderhalf uur weken op een koele plaats in zout water zodat ze zelf weer water opnemen en het overtollig zand en gruis in hun schelpen kunnen verwijderen.
Hoe mosselen koken
Mosselen zijn een goedkoop en zeer smakelijk voedsel, zolang je ze niet langer laat koken tot ze open komen. 1 of 2 minuten langer op het vuur kan, maar na meer dan een 7tal minuten krijgen de mosselen een rubberachtige structuur en verdwijnt het grootste deel van de smaak.
Sommige mensen laten net voor het koken de mosselen een 20 tal minuten weken in melk voor een “speciale” smaak. Doe dit echter niet te lang, want een mossel kan alleen overleven in (zout) zeewater.

Hoe mosselen kuisen en klaarmaken
Ingrediënten
- soepgroenten grof gesneden selder, ui en peterselie (hoeveel soepgroenten voor 4 personen: zie gedetailleerd receptvoorbeeld onder dit recept)
- mosselen (hoeveel mosselen voor 4 personen: zie gedetailleerd receptvoorbeeld onder dit recept)
- peper
- een klein beetje zout naar smaak
- azijn of water, wijn, bier
Bereiding
- Mosselen al dan niet kuisen: zoals hierboven is uitgelegd.
- De werkwijze is daarna steeds dezelfde. Leg wat soepgroenten (grof gesneden selder, ui en peterselie) op de bodem van een pot.
- Vul de pot met mosselen. Laat wat ruimte open, zodat de mosselen zich gemakkelijk kunnen openen.
- Kruid met flink wat peper, en vooral niet veel zout! De mosselen geven bij het open komen hun zoute vloeistof vrij.
- Giet er een beetje azijn, water, wijn of bier over. Doe het deksel op de pot en laat koken tot de mosselen open gaan (4 tot 7 minuten).
Tips en Weetjes

- 100 ml yoghurt,
- 2 eetlepels Dijon mosterd,
- 1 eetlepel zure room en
- naar smaak: 1 koffielepel honing.
Welk bier bij mosselen en hoeveel mosselen per persoon?
Wil jij gekookte mosselen met bier klaarmaken, maar weet je niet welk bier te kiezen? Lees hier verder voor het lekkere recept met de correcte biersoorten.
De logica is simpel: de smaak van het bier bepaald grotendeels de smaak van het kookvocht.
- Dit kookvocht bestaat uit de gestoofde soepgroenten,
- het bier en
- het zeewater van de mosselen nadat ze openen als ze gekookt zijn.
Normaal worden mosselen natuur gekookt met water en een scheutje azijn. En fijnere variant is het water en de azijn te vervangen met witte wijn.
Kies je voor bier? Dan zoek je een niet bitter bier om de mosselen in
te bereiden:
- Witbieren zoals Hoegaarden zijn neutraal,
- bruine bieren zoals Rodenbach en Gulden Draak werken ook goed (ideaal trouwens in stoofvlees met bier) en
- zure lambiek (of afgeleide bieren zoals geuze en faro) zijn ideaal.
Proef eerst van het bier vooraleer je ermee koken. Wat je dus niet gebruikt voor dit recept zijn:
- sterk gehopte bieren,
- pils,
- Guinness…
- of al wat in de eerste plaats uitgesproken bitter smaakt.
Voeg geen zout toe: het zeewater/vocht dat uit de mosselen komt zal voor voldoende zout zorgen.
Serveer liefst met (stok)brood: makkelijk (je moet alleen de mosselen klaarmaken) en je gaat immers lekker kookvocht hebben om het brood in te doppen.
Ingrediënten voor gekookte mosselen voor 4 personen
- minstens 1 kilogram gekuiste mosselen per persoon
- een klontje boter
- 1 flesje (250 ml) niet bitter bier
Soepgroenten (WUPS):
- 1 Wortel
- 1 ajUin
- 1 Preistengel
- 1 groene Selder
- wat zwarte peper en een laurierblaadje
Voor de dipsaus:
- mosterd
- indien gewenst mayonaise
- naar smaak een scheutje azijn of een stuk citroen
- kookvocht van de mosselen
Hoe de mosselen met bier koken
- Begin eerst met de dipsaus voor te bereiden, geef ieder een kommetje met mosterd en leg er een stukje verse citroen naast. Zet een pot mayonaise en een pot mosterd op tafel. Zorg dat het kookvocht van de mosselen ook op tafel komt, zodat ieder in zijn potje naar smaak kookvocht, mayonaise en citroen kan toevoegen.
- Ga dan alle soepgroenten wassen en snijd ze in stukken van ongeveer 1 centimeter.
- Neem je mosselpot, smelt er de boter in en laat de soepgroenten er enkele minuten in stoven, kruid met peper.
- Voeg dan het bier toe en breng aan de kook.
- Voeg dan de mosselen toe en laat koken tot de mosselen zich openen, schud als je een grote pot hebt de mosselen een keer om.
- Serveer de gekookte mosselen met de mosterd, brood of frieten.
Extra Mossel Recepten
De meeste mossel recepten hieronder: zijn een variant van hierboven:
- met extra groenten voor het stomen van de mosselen of
- een extra recept om een saus met room te maken op basis van het lekkere kookvocht.
Wist je dat je met mosselen (en andere schelpdieren) snel een heerlijk soepje kan maken?
- Hoeveel mosselen per persoon?
- Mosselen natuur: grootmoeder’s goede, oude dagelijkse kost
- Mosselen met look
- Hoe mosselen klaarmaken: kies uit stomen, grillen, bakken…
- Hoe 1/2 kg mosselen maken voor dummies: in 7 stappen
- Mosselen maken op de wijze van Piet Huysentruyt
- Hoe mosselen bakken
- Mosselen maken met bier
- 3 mossel recepten: Mosselen Marinieres, Mosselen met look, Mosselen met bier
- Mosselen met tomaten
- 3x mosselen koken en bakken in de wok of… frituren
Een reactie achterlaten