Op zoek naar een beproefd rettich soep recept? Ga dan aan de slag met dit recept van mijn grootmoeder zodat je makkelijk, snel en goedkoop zal genieten van rammenas of radijsjessoep.
Heb je een overschotje kaas bij de hand, rasp dit dan door de soep net voor het pureren. Proeven en dan pas rotszout toevoegen: koop eens een ander goedkoop restje kaas bij de kaasboer, en je zal telkenmale een anders smakende maar steeds wel lekkere en ietwat pittige soep serveren.
Wat is rettich en… wat dacht je van rapensoep of radijsjesloofpuree?
BUDGET!

Makkelijk oorlogsrecept om aardappelpuree te maken zodat je goedkoop zal genieten van het loof van je radijsjes: dus niets gaat verloren en geen mosterd nodig.
Inderdaad: het loof van de radijsjes hoef je helemaal niet weg te gooien, maar kan je ook opeten. In de tweede wereldoorlog werd bij mijn grootouders thuis het loof van de radijsjes verwerkt onder de aardappelpuree voor flink wat meer smaak en voedingsstoffen, zonder extra geld uit te geven. Mijn moeder doet dat nog steeds, zoals hier beschreven in haar lekker en goedkoop aardappelpuree recept.
En wanneer je met radijsjesloof aardappelpuree kan maken, dan kan je er ook soep mee maken zoals in dit recept.
Rettich in Maleisië is: die “lange witte op een wortel gelijkende knol”, die een nietsvermoedende meid meebrengt van de supermarkt, wanneer je haar winkelen stuurt voor… pastinaken 🙂 “U vroeg een witte wortel meneer, dit is een witte wortel meneer” … 🙂 Er gaat echter niets verloren in onze keuken, dus even moeder opgebeld want haar ouders hadden een tuin vol met wat nu “vergeten groenten” heet. En vermist we eigenlijk pastinaaksoep wilden maken vandaag, werd het dus rettich soep.
Rettich, radijsjes en rammenas

Makkelijk pastinaaksoep recept zodat je eenvoudige pastinaak zal omtoveren met oosterse smaken tot een lekkere, vullende en (hart)verwarmende kom soep voor op een koude dag.
Rettich is Duits (en ook in Nederland de gangbare benaming) voor Rammenas: ook deze stond welig te groeien in de tuin van mijn grootouders en werd – net zoals radijsjes – lekker vers uit “den hof” gegeten bij de boterham.
Radijsjes zijn voor zover ik me kan herinneren ook de eerste “groenten” die ikzelf gezaaid en geoogst heb wegens zeer makkelijk en zeer snel oogstbaar.
Rammenas is iets minder pittig dan radijsjes, de pittigheid wordt gegeven door de mosterdolie in de wortel of knol. Mosterd… dus fijngeraspt ideaal voor in salade, mee in de dressing, of door de platte kaas (roomkaas) als broodbeleg met schijfjes tomaat en bieslook: jeugdherinneringen van toen ik nog gluten at 🙂
Rammenas en radijsjes zijn pittig, en om de smaak wat te verzachten zal je in vele, oude recepten aardappel of melk zien voorbijkomen wegens 2 goedkope smaakverzachters die in grootmoeders tijd makkelijk voorhanden waren (de aardappels in de kelder, een stuk kaas onder de kaasstolp en voor de verse melk even een wandelingetje maken naar “den boer” om het melkkitje te laten vullen met vers gemelkte melk (dus zonder stabilisatoren: melk waar je dus nog zelf boter mee kon maken in de boterton!).
Dus weer 1 van die vergeten groenten (je kan de rettich al op oude Egyptische afbeeldingen terugvinden) die je dieet meer zal variëren en een plant die je volledig in de soep kan verwerken (het loof is ideaal als garnering).
Smakelijk!
- 1 tot 2 eetlepels olijfolie
- 2 uien (90 gram)
- 400 gram rettich (dat was het gewicht van 1 rammenas)
- peper van de molen
- 1 aardappel (120 gram)
- 4 eetlepels volle melk
- 625 ml water
- indien gewenst en voorhanden: 4 eetlepels crème fraîche of 50 gram overschotje van kaas)
- flink wat verse groene tuinkruidengarnering (munt, rettichloof, bieslook, peterselie) en wat kleingesneden rauwe rettich
- rotszout
- Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een brede soeppot. Snijd 1 ui fijn en begin aan te stoven. Snijd de tweede ui fijn en stoof ook mee aan.
- Snijd ondertussen de rettich in kleine stukjes en stoof mee aan. Zet het vuur wat hoger, roer zo nu en dan om en bak tot de uien beginnen te bruinen en de rettich glazig kleurt.
- Schil ondertussen de aardappel in kleine stukjes en voeg ook toe: voeg indien de bodem van de pot te droog wordt meer olijfolie toe.
- Voeg water, melk, peper (en rotszout voor wie geen kaas gaat toevoegen) toe: breng aan de kook en laat sudderen tot alle groenten gaar zijn.
- Pureer je rettich soep met een staafmixer, pureer er indien gewenst ook kaas door, breng verder op smaak met rotszout en serveer met fijngesneden rettich en flink wat verse, groene tuinkruiden.
Leave a Reply