Kies uit deze 5 lekkere pastinaaksoep recepten. 1: klassiek met appel volgens Jeroen Meus. 2: verrassende volgens Piet Huysentruyt. 3 + 4: nieuwe Bonus recepten van Sandra Bekkari, Of 5: lekker oosters genieten van een warme kom roomsoep.
Daarom gaat hij het zoete in evenwicht brengen met appel.
Nu zijn de appels tegenwoordig ook flink zoet, dus we raden aan dat je hier een Granny Smith gebruikt.
Verder de klassieke soep zelve met ui en bleekselder als soepgroente. Wel geserveerd met gremolata (fijngeraspte zeste van citroen + fijngeraspt knoflookteentje en flink wat fijngehakte peterselie).
Jeroen’s ingrediënten:
Kies 1 van deze 17 bieren om het lekkerste stoofvlees van Jeroen Meus te maken. Met Vlaamse ingrediënten die je waarschijnlijk nog niet kent, zodat je klassiek Vlaams stoofvlees zal serveren, liefst met frieten.
1 flinke klont hoeveboter
1 grote ui
2 zure appels (Goudreinette, Pink Lady, Junami of de overal wel te vinden groene Granny Smith)
stengels van een halve bleekselderij
5 pastinaken
kruidentuiltje
vers gemaakte kippenbouillon
room
peper en zeezout of rotszout
Hoe maakt Jeroen Meus pastinaaksoep?
Smelt de hoeveboter in een soeppot met dikke bodem. Snijd de ui halfdoor, dan in ringen en begin aan te stoven.
We gaan de appels niet schillen (Jeroen doet dit wel, niet echt duidelijk waarom). Wel klokhuis verwijderen. In stukken snijden en mee aanstoven.
Bleekelderstengels (zonder blad) in stukken snijden en mee aanstoven.
Pastinaken schillen, in stukken snijden en mee aanstoven.
Kruidentuiltje erbij en alles goed onder zetten met de bouillon (Jeroen gebruikt 3 liter).
Aan de kook brengen en een half uurtje laten pruttelen.
Kruidentuiltje verwijderen.
Pastinaaksoep pureren, room toevoegen, proeven en bijkruiden met peper en rotszout of zeezout. Snelst geserveerd met alleen peterselie.
Recept 2: Zoete Pastinaaksoep van Piet Huysentruyt
Op zoek naar een heerlijke pudding met biersmaak? Ga dan aan de slag met dit lekker en makkelijk bier soep recept.
Piet gaat nog een flinke stap verder dan Jeroen.
Volgens Piet is de pastinaak zo zoet, dat het eigenlijk een fruit zou kunnen zijn.
Dus gaat Piet er… een zoete soep mee maken.
Zoete soepen ken je waarschijnlijk wel: zoals de klassieker karnemelksoep met beschuit. Of biersoep: een heerlijke pudding met biersmaak.
Makkelijk pastinaaksoep recept zodat je eenvoudige pastinaak zal omtoveren met oosterse smaken tot een lekkere, vullende en (hart)verwarmende kom soep voor op een koude dag.
Kies uit deze 31 paleo soepen zodat je elke dag van de maand zal genieten van lekkere, gezonde soep! Bespaar op paleo kookboeken: maak elk soep recept paleo met onze tips.
Onderstaand 3de recept: om aan te tonen dat je klassieke recepten al snel kan omtoveren in paleo recepten (of omgekeerd).
Bovendien wordt het een lekker oosters recept met een wortel die voor onze jaartelling al op het menu stond bij de Egyptische farao’s (of hun onderdanen).
We hebben het klassieke recept dus aangepast voor mensen die het paleo dieet volgen. Dit dieet is goed wanneer je wil afvallen, wanneer je spijsverteringsproblemen uit de wereld wil helpen en wanneer je als diabetes patient je bloedsuiker zo constant mogelijk wil houden. Iedereen die het een maand volhoudt, gaat duidelijk afvallen. Wie zondigt met suiker, pasta en brood, zal niet echt gewicht gaan verliezen.
Ben je een echte paleo jager/verzamelaar, weet dan dat pastinaak ook in het wild groeit in de lage landen, het makkelijkst te vinden op bermen en percelen waar ook brandnetels groeien.
Ook Jeroen Meus zweert bij verse bouillon…
Zelf makkelijk kippensoep maken? Je kan het met dit recept wanneer je water kan koken: zodat je met weinig werk zal genieten van een lekker dampende kom soep. Met smaaktips van Jeroen Meus en hoe GOEDKOOP bouillon van kippenbeenderen trekken.
Groentebouillon kan je zelf snel in 15 minuten maken volgens dit recept.
Wie toch naar een bouillonblokje wil grijpen: kies voor een biologisch blokje met zo weinig mogelijk zout (anders kan je net zo goed selderzout gebruiken) en zeker geen MSG of andere smaakversterkers.
Wat is Pastinaak?
We vermeldden het al eerder: pastinaak was reeds bij de oude Egyptenaren bekend. Hij werd ook hier volop geteeld en gegeten, maar is in onbruik geraakt na de opmars van de aardappel. Dit gezegd zijnde, kan je hem deze ietwat vergeten groente dus als aardappelvervanger inschakelen: lekker in pastinaakpuree, gebakken (pastinaakfrietjes!0 en uiteraard om soepen mee in te dikken.
Pastinaakwortels bevriezen niet en gaan lekkerder smaken na de eerste vorst. De beste oogstmaanden zijn november en december, maar je kan ze rustig verder in de grond laten overwinteren (zolang je maar geen te natte, zware grond hebt) en oogsten tot maart.
Bonus 1: Broccoli pastinaak soep van Sandra Bekkari
15 lekkere, warme hutsepot, stoemp en aardappelpuree recepten (4x Jeroen Meus): zodat jij snel zonder veel afwas 1 gerecht zal koken met wat jij ’t liefst eet.Wist je dat Sandra een nieuw (27 sept 2019) kookboek heeft met gezonde recepten: die je in minder dan 30 minuten op tafel kan zetten?
Het noemt "Fast Food"…
Maar wie Sandra kent, die weet dat al haar recepten snel klaar zijn, zo ook dit lekkere recept om pastinaaksoep te maken met 2 superfood ingrediënten:
knoflook en
broccoli.
En wist je dat je van pastinaak ook deze lekkere pastinaak frietjes kan bakken? Je doet het makkelijk zo:
Hoe pastinaak frietjes bakken?
Snijd pastinaak in dikke frieten.
Droogdeppen in een handdoek.
Schik ze op een bakplaat, kruid met peper, rotszout en indien gewenst wat tijm. Overgiet met olie om te bakken en werk met je handen goed door elkaar zodat elk frietje met olie bedekt is.
Laat een half uurtje gaar bakken in de oven op 180 graden. Wel zo nu en dan omroeren: zodat je pastinaak frietjes niet zullen aanbakken.
Sandra’s broccoli pastinaak soep recept
Hoe broccoli koken? Dat doe je 5x zo! + 2 lekkere Broccoli Recepten van Jeroen Meus2 uien
knoflookteentjes naar smaak
olijfolie
6 pastinaakwortels
2 broccoli
2 liter bouillon
rotszout en peper naar smaak
Hoe maakt Sandra Bekkari broccoli pastinaak broccoli soep?
Verwarm de olijfolie in een pot. Snijd de uien fijn en stoof zachtjes aan.
Kies uit deze 2 lekkere rijstpap recepten: klassiek van mijn grootmoeder of vernieuwend van Jeroen Meus, zodat je gegarandeerd zal genieten van een lekker, smeuïg dessert.Plet knoflookteentjes en stoof mee aan tot de uien glazig zijn.
Snijd de stammen van de broccoli in stukjes en stoof mee aan.
Schil de pastinaakwortels, snijd in stukjes en stoof mee aan.
Overgiet met bouillon, breng aan de kook en laat een half uurtje pruttelen.
Voeg dan de broccoliroosjes toe, breng aan de kook en laat 5 minuten pruttelen.
Pureer met een staafmixer en breng verder op smaak met zout en peper.
Serveer je soep met geroosterde pastinaakvellen zoals in het frietjes recept van hierboven… Maar blijf bij je oven, want voor je het weet zijn ze zwart geroosterd. En werk op bakpapier: zodat je je bakplaat niet moet afwassen :-)
Bonus 2: pastinaak wortelsoep van Sandra Bekkari
Het volledige recept kan je terugvinden in "Nooit meer diëten: 4" van Sandra Bekkari. Onze variant gaat als volgt:
Pastinaak wortelsoep ingrediënten
Op zoek naar een lekker wortelpuree recept? Maak dan deze wortelpuree met alle ingrediënten in 1 pot. Dus: veel smaak en weinig afwas!olijfolie
2 uien
1 steranijs
1 theelepel currypoeder (Sandra gebruikt komijn)
peper
zeezout
2 pastinaken
minstens zelfde gewicht aan wortelen
anderhalve liter groentebouillon
(tijm en oregano naar wens)
naar smaak: yoghurt
Hoe pastinaak wortelsoep maken
Zeer makkelijk recept om zelf lekkere wortelsoep te maken zodat je niet alleen lekker kan eten, maar ook flink wat vitamine A opdoet, wat dan weer goed is voor je ogen.Begin met de in stukjes gesneden uien aan te stoven in olijfolie. Voeg er de steranijs aan toe en kruid met curry, peper en zeezout.
Schil de wortelen en de pastinaken, snijd in stukjes en laat even mee aanstoven.
Overgiet met groentebouillon, voeg indien gewenst een snuifje tijm en oregano toe. Breng aan de kook en laat een half uurtje pruttelen.
Verwijder de steranijs en pureer de rest van de soep.
Proef en breng je pastinaak wortelsoep verder op smaak met peper, zeezout en yoghurt.
Wil je er iets lekker en knapperigs bij serveren? Maak dan gewoon broodkorstjes in flink wat boter in de pan.
Heb je dit lekker oosters pastinaaksoep recept al geproefd?
Kies uit deze 5 lekkere pastinaaksoep recepten. 1: klassiek met appel volgens Jeroen Meus. 2: verrassende volgens Piet Huysentruyt. 3 + 4: nieuwe Bonus recepten van Sandra Bekkari, Of 5: lekker oosters genieten van een warme kom roomsoep.
een scheut olijfolieof een kleinere scheut olijfolie + 1 klontje hoeveboter voor wie klassiek - dus niet paleo - kookt
1grote ui
4knoflookteentjes
1stuk verse gemberwortel3 cm
1eetlepel garam masala
rotszout naar smaak
6pastinaakwortels
1/2literkokosmelkof volle melk voor klassiek, dus niet paleo kookt
1litergroentebouillon
versgemalen zwarte peper
Indien gewenst voor de garnering:
150gramspekof oud brood voor korstjes te bakken of knapperig stokbrood
1verse rodegrote chilipeper
1handvol verse korianderblaadjes
Bereiding
Verhit een scheutje olijfolie (en de hoeveboter) in een brede soeppot met dikke bodem.
Schil de ajuin, hak in grove stukken en begin aan te stoven.
Schil de knoflookteentjes, plet door er met je hand of iets anders op te kloppen en stoof mee aan.
Snijd de gemberwortel fijn en roer door de ajuinen.
Roer er de garam masala kruiden en wat rotszout door en laat een 5 tot 10 minuten stoven zonder dat de ajuin aanbakt.
Ondertussen tijd om de pastinaken te schillen en in grove stukken te snijden: hoe kleiner de stukken, hoe liever (kortere gaartijd en meer smaak door het aanstoven), maar hoe langer je snijwerk duurt.
Voeg de stukjes pastinaak bij de ajuin en laat een 5tal minuten mee aanstoven, roer zo nu en dan om.
Overgiet met (kokos)melk en groentebouillon, breng aan de kook en laat een half uurtje onder deksel garen.
Ondertussen bak je stukjes spek en indien gewenst ook broodkorstjes (brood is niet paleo).
Voor extra garnering: verwijder de zaadjes uit de chilipeper en snijd de peper fijn. Hak verse korianderblaadjes fijn.
Wanneer de pastinaakstukjes duidelijk gaar gekookt zijn (je kan ze makkelijk met een vork platdrukken), dan pureer je de soep met een staafmixer.
Proef en voeg indien nodig wat meer peper en zout toe.
Serveer je pastinaaksoep naar wens met spek, vers gesneden rode peper, verse korianderblaadjes, een extra scheut olijfolie of gewoon krokant stokbrood.
Graag gedaan Janny,
Laat het je smaken!
Heerlijke Oosterse pastinaak soep op deze winterse dag! Dank u voor het gemakkelijke recept.