• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

Aardappelpuree maken met radijsjesloof, lekker en goedkoop

Makkelijk oorlogsrecept om aardappelpuree te maken zodat je goedkoop zal genieten van het loof van je radijsjes: dus niets gaat verloren en geen mosterd nodig.

Onskookboek.be » Allernieuwste recepten » Aardappelpuree maken met radijsjesloof, lekker en goedkoop

Laat een Reactie achter

Makkelijk oorlogsrecept om aardappelpuree te maken zodat je goedkoop zal genieten van het loof van je radijsjes: dus niets gaat verloren en geen mosterd nodig.

Lof van radijsjes: een vergeten groente! Was tijdens de oorlog van 1940-44 zeer geliefd doordat men het warm en koud kon bereiden. Eten was tijdens de oorlog zéér schaars, dus proberen zou ik zeggen. Veel beter dan de worteltaart of de pompoenconfituur die al een half uurtje in mijn moeder’s boterhammen getrokken was bij het thuiskomen na school rond 4 uur in de oorlogsjaren.

Aardappelpuree maken met radijsjes loof

Radijs of “Knollekes” groeien in lente en zomermaanden. Ook wat vroeger kan je ze oogsten onder glas. Je eet ze koud in een salade. Tijdens de oorlog werden de knolletjes bestrooid met zout en opgegeten bij de boterham, zeker bij warm weer. Het loof ging dan in de stamppot zoals hierboven.

Gebruik je slechts 1 kookpot zoals in onderstaand grootmoeders recept, dan heb je uiteraard minder afwas.

Spinaziepuree
Nog makkelijker puree maken met diepvries spinazie en mosterd.

Pureren in grootmoeders tijd gebeurde met de passe-vite of roerzeef in het Nederlands. In de foto werd de staafmixer erin gezet: je zal merken dat nerven van het loof van de radijzen rond het mes gaan vastzitten, dat is dus wat extra kuiswerk.

Onderaan dus grootmoeder’s aardappelpuree van radijsjesloof recept. Zeer lekker met worst , spek of ander vlees (wat tijdens de oorlog zeer schaars was) en wegens de pittige smaak van het loof van de radijsjes, heb je niet eens mosterd nodig zoals bij moeder’s spinaziepuree recept.

Aardappelpuree maken met radijsjesloof, lekker en goedkoop

Moeder @ https://www.onskookboek.be
Makkelijk oorlogsrecept om aardappelpuree te maken zodat je goedkoop zal genieten van het loof van je radijsjes: dus niets gaat verloren en geen mosterd nodig.
5 from 1 vote
Print Recept Pin Recept
Prep Tijd 10 mins
Kook Tijd 20 mins
Totaal 30 mins
Gerecht Stamppot
Keuken Oorlogsrecepten
Servings 4

Ingrediënten

  • loof van 1 bussel radijsjes onder de oorlog was de aardappelpuree minder groen dan in de foto
  • 1 grote aardappel per persoon
  • een klontje hoeveboter
  • een scheutje melk
  • rotszout naar smaak

Bereiding
 

  • Was en blancheer (of kook tot het gaar is, soms zijn het dikke nerven) het loof van een bussel radijsjes in een kookpot met water en zout.
  • Giet af.
  • Kook in dezelfde pot aardappelen in water met zout tot ze gaar zijn.
  • Giet af.
  • Doe de aardappelen met het loof door in de passe vite.
  • Breng alles terug in de kookpot, voeg een weinig melk en boter toe. Laat al roerend stoven tot de boter is gesmolten.
  • Voeg indien nodig wat zout toe.
  • Onnodig je puree te kruiden: het radijsjes loof heeft van nature een zeer pittige smaak.
Keyword Aardappelpuree, Budget, Hutsepot, Oma, Stoemp
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!

 

Filed Under: 57 Makkelijke recepten: voor het hele gezin

Reader Interactions

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

15 Allernieuwste Recepten

  • Stoofpot van hert met appelen en veenbessen
  • Vegetarische Hutsepot – Goedkoop met Wintergroeten
  • Zelf een heerlijk notenbrood bakken? Dat doe je zo
  • Verras je gasten met een heerlijke ijskoffie!
  • Appelcrumble: Simpel, snel én lekker
  • Eenvoudige appeltaart met bladerdeeg: klaar in 20 minuten…
  • Appelbeignets: altijd lekker – Voor jong én oud!
  • Butternutsoep met gember! Lekker soepje: klaar in 30 minuten
  • 4x appelmoes maken! Wie maakt de lekkerste: Jij, Jeroen Meus, Grootmoeder of Piet Huysentruyt?
  • Lekker Ontbijten met granola van Sandra Bekkari : makkelijk op voorhand klaargemaakt!
  • Witte chocolademousse zonder gelatine – Eens iets anders…
  • Salade Nicoise: Franse Topklassieker – Klaar in 30 minuten!
  • Topklassieker! Recept voor Appelcake: die ieder kan bakken
  • Heerlijke havermout pannenkoeken van Sandra Bekkari en Pascale Naessens: genieten met appel en honing
  • 7 verbazingwekkende Pannenkoek Recepten: heb je ‘t Jeroen Meus recept al geproefd?

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu
  • 17 Simpele Pasta Recepten: want ‘n bord pasta smaakt altijd!
  • 21 Lekkerste Salades
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen…

Ook lekker…

  • Chocolade Recepten
  • Lekker met kip – 12 heerlijke recepten om van te smullen
  • 12 lekkerste Koekjes Recepten
  • 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look… Hoe kuisen?
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download onze Kookboeken…
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2023 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!