Makkelijk oorlogsrecept om aardappelpuree te maken zodat je goedkoop zal genieten van het loof van je radijsjes: dus niets gaat verloren en geen mosterd nodig.
Lof van radijsjes: een vergeten groente! Was tijdens de oorlog van 1940-44 zeer geliefd doordat men het warm en koud kon bereiden. Eten was tijdens de oorlog zéér schaars, dus proberen zou ik zeggen. Veel beter dan de worteltaart of de pompoenconfituur die al een half uurtje in mijn moeder’s boterhammen getrokken was bij het thuiskomen na school rond 4 uur in de oorlogsjaren.
Radijs of “Knollekes” groeien in lente en zomermaanden. Ook wat vroeger kan je ze oogsten onder glas. Je eet ze koud in een salade. Tijdens de oorlog werden de knolletjes bestrooid met zout en opgegeten bij de boterham, zeker bij warm weer. Het loof ging dan in de stamppot zoals hierboven.
Gebruik je slechts 1 kookpot zoals in onderstaand grootmoeders recept, dan heb je uiteraard minder afwas.

Pureren in grootmoeders tijd gebeurde met de passe-vite of roerzeef in het Nederlands. In de foto werd de staafmixer erin gezet: je zal merken dat nerven van het loof van de radijzen rond het mes gaan vastzitten, dat is dus wat extra kuiswerk.
Onderaan dus grootmoeder’s aardappelpuree van radijsjesloof recept. Zeer lekker met worst , spek of ander vlees (wat tijdens de oorlog zeer schaars was) en wegens de pittige smaak van het loof van de radijsjes, heb je niet eens mosterd nodig zoals bij moeder’s spinaziepuree recept.

Aardappelpuree maken met radijsjesloof, lekker en goedkoop
Ingrediënten
- loof van 1 bussel radijsjes onder de oorlog was de aardappelpuree minder groen dan in de foto
- 1 grote aardappel per persoon
- een klontje hoeveboter
- een scheutje melk
- rotszout naar smaak
Bereiding
- Was en blancheer (of kook tot het gaar is, soms zijn het dikke nerven) het loof van een bussel radijsjes in een kookpot met water en zout.
- Giet af.
- Kook in dezelfde pot aardappelen in water met zout tot ze gaar zijn.
- Giet af.
- Doe de aardappelen met het loof door in de passe vite.
- Breng alles terug in de kookpot, voeg een weinig melk en boter toe. Laat al roerend stoven tot de boter is gesmolten.
- Voeg indien nodig wat zout toe.
- Onnodig je puree te kruiden: het radijsjes loof heeft van nature een zeer pittige smaak.
Een reactie achterlaten