• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

Aardappelpuree maken met radijsjesloof, lekker en goedkoop

Makkelijk oorlogsrecept om aardappelpuree te maken zodat je goedkoop zal genieten van het loof van je radijsjes: dus niets gaat verloren en geen mosterd nodig.

U bent hier: OnsKookboek.be>>Allernieuwste recepten>>Aardappelpuree maken met radijsjesloof, lekker en goedkoop

Laat een Reactie achter

Makkelijk oorlogsrecept om aardappelpuree te maken zodat je goedkoop zal genieten van het loof van je radijsjes: dus niets gaat verloren en geen mosterd nodig.

Lof van radijsjes: een vergeten groente! Was tijdens de oorlog van 1940-44 zeer geliefd doordat men het warm en koud kon bereiden. Eten was tijdens de oorlog zéér schaars, dus proberen zou ik zeggen. Veel beter dan de worteltaart of de pompoenconfituur die al een half uurtje in mijn moeder’s boterhammen getrokken was bij het thuiskomen na school rond 4 uur in de oorlogsjaren.

Aardappelpuree maken met radijsjes loof

Radijs of “Knollekes” groeien in lente en zomermaanden. Ook wat vroeger kan je ze oogsten onder glas. Je eet ze koud in een salade. Tijdens de oorlog werden de knolletjes bestrooid met zout en opgegeten bij de boterham, zeker bij warm weer. Het loof ging dan in de stamppot zoals hierboven.

Gebruik je slechts 1 kookpot zoals in onderstaand grootmoeders recept, dan heb je uiteraard minder afwas.

Spinaziepuree
Nog makkelijker puree maken met diepvries spinazie en mosterd.

Pureren in grootmoeders tijd gebeurde met de passe-vite of roerzeef in het Nederlands. In de foto werd de staafmixer erin gezet: je zal merken dat nerven van het loof van de radijzen rond het mes gaan vastzitten, dat is dus wat extra kuiswerk.

Onderaan dus grootmoeder’s aardappelpuree van radijsjesloof recept. Zeer lekker met worst , spek of ander vlees (wat tijdens de oorlog zeer schaars was) en wegens de pittige smaak van het loof van de radijsjes, heb je niet eens mosterd nodig zoals bij moeder’s spinaziepuree recept.

Aardappelpuree maken met radijsjesloof, lekker en goedkoop

Moeder @ https://www.onskookboek.be
Makkelijk oorlogsrecept om aardappelpuree te maken zodat je goedkoop zal genieten van het loof van je radijsjes: dus niets gaat verloren en geen mosterd nodig.
5 from 1 vote
Print Recept Pin Recept
Prep Tijd 10 mins
Kook Tijd 20 mins
Totaal 30 mins
Gerecht Stamppot
Keuken Oorlogsrecepten
Servings 4

Ingrediënten

  • loof van 1 bussel radijsjes onder de oorlog was de aardappelpuree minder groen dan in de foto
  • 1 grote aardappel per persoon
  • een klontje hoeveboter
  • een scheutje melk
  • rotszout naar smaak

Bereiding
 

  • Was en blancheer (of kook tot het gaar is, soms zijn het dikke nerven) het loof van een bussel radijsjes in een kookpot met water en zout.
  • Giet af.
  • Kook in dezelfde pot aardappelen in water met zout tot ze gaar zijn.
  • Giet af.
  • Doe de aardappelen met het loof door in de passe vite.
  • Breng alles terug in de kookpot, voeg een weinig melk en boter toe. Laat al roerend stoven tot de boter is gesmolten.
  • Voeg indien nodig wat zout toe.
  • Onnodig je puree te kruiden: het radijsjes loof heeft van nature een zeer pittige smaak.
Keyword Aardappelpuree, Budget, Hutsepot, Oma, Stoemp
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!

 

Filed Under: Allernieuwste recepten, Lente Recepten, Makkelijke Recepten

Elke Week Nieuwe OnsKookboek.be Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen +100.000 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste email adres in:

 

Na uw dubbel bevestigd inschrijven, gaat u akkoord met dit Privacy Beleid

Reader Interactions

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

7 Allernieuwste Recepten

  • Superverse kervelsoep met balletjes – 9 Recepten
  • Brood Bakken: Grootmoeder’s Wit + 7x Bruin + 3x Jeroen Meus
  • Topfavoriet! Asperges a la Flamande – Puur genieten van Belgische kwaliteit
  • Asperges met Zalm – Genieten in 15 minuten
  • Je TOP 7 aspergesoep recepten voor 2022! Eenvoudig, klassiek
  • Simpel snel Bananen Smoothie – fris Genieten op hete dagen!
  • Je 5 beste Aardappelsalades van Jamie Oliver tot Jeroen Meus

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

Volg Ons Op…

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • Kerstrecepten
  • Pasta recepten
  • Salade
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten

Ook lekker…

  • Broccoli
  • Chocolade Recepten
  • Gezond
  • Jamie Oliver
  • Kip
  • Koekjes
  • Lente Recepten
  • Mosselen
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download ons Paleo Recepten Kookboek
  • 120 Recepten voor Beginners
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2022 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!