• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

2x Aioli Recept van Jeroen Meus of: lekker zonder staafmixer!

2 makkelijk recepten om zelf aioli te maken, zodat je snel een lekkere, koude looksaus kan serveren bij vissoep, brood of garnalen. Ook lekker bij frieten en gebakken aardappelen.

Onskookboek.be » Allerhande recepten » 2x Aioli Recept van Jeroen Meus of: lekker zonder staafmixer!

2 Reacties

Makkelijk recept om zelf aioli te maken zodat je snel een lekkere, koude looksaus kan serveren.

Lekker bij vissoep, brood of garnalen.

En serveer het ook eens bij frieten of gebakken aardappelen.

Aioli maken

Wat is aioli?

Witte kool salade
Lekker, makkelijk, snel klaar en supergezond recept voor witte kool salade. Heerlijk genieten bij gefrituurde gerechten (zoals kip, vis en frieten), of bijvoorbeeld in/op gepofte aardappels in plaats van de klassieke dot mayonnaise of crème fraîche.

Aioli is eigenlijk een soort mayonaise van olijfolie waar de emulsie wordt verkregen dankzij de knoflookpuree.

Een eierdooier maakt het natuurlijk nog makkelijker om een emulsie te maken.

Echte mayonaise bevat natuurlijk ook mosterd – ook een ingredient om een emulsie beter te doen lukken – en gebruikt klassiek een meer neutraal smakende olie.

Je kan je aioli steeds mengen met wat echte mayonaise voor een iets zachtere smaak.

Hoe gaat Jeroen Meus aioli maken?

Zoals mayonnaise met de staafmixer. Maar…

Met… zeewier!

Voorgerecht vis Jeroen Meus
Op zoek naar een makkelijk voorgerecht? Kies dan uit 1 van deze 3 koude voorgerechten van Jeroen Meus. + Bonus: Koud aperitiefhapje dat je op voorhand kan klaarmaken.
Jeroen noemt zijn recept gepast een lookmayonnaise.

Hij doet in een smalle, hoge maatbeker:

  • 3 eierdooiers,
  • 2 fijngesneden knoflookteentjes,
  • een scheutje azijn van De Blauwe Hand
  • een scheutje lauw water
  • en een koffielepel mosterd.
  1. Hij zet er de staafmixer op en mixte even door elkaar.
  2. Dan (200 ml) olie langzaam erbij en ondertussen de mixer in en uit het mengsel halen, zodat je meer lucht in de mayonaise mengt.

Als de aioli dik is, kan je er alle richtingen mee uit. Zo serveren of zoals Jeroen het deed:

  1. Zeewier (80 gram) met wat sesamolie, azijn, peper en zout blenderen.
    Dit door de aioli roeren met 1 of 2 eetlepels zure room.

Het klassieke aioli recept, zonder staafmixer

 

Benodigdheden

  • 250 tot 500 ml olijfolie
  • knoflookteentjes naar believen (minimum 2 grote teentjes)
  • 1 eigeel
  • vers geperst citroensap naar smaak (1 eetlepel)
  • zeezout
  • witte peperpoeder

Aioli zelf klaarmaken zonder staafmixer

Aioli maken

2x Aioli Recept van Jeroen Meus of: lekker zonder staafmixer!

https://www.onskookboek.be
2x lekkere aioli maken doe je met deze recepten: zodat je lekkere, koude looksaus kan serveren bij vissoep, brood, garnaal, mossel, gebakken aardappel of friet.
4.43 from 7 votes
Print Recept Pin Recept
Prep Tijd 15 minutes mins
Totaal 15 minutes mins
Gerecht Dipsaus
Keuken Klassiek
Servings 4

Ingrediënten

  • 250 to t 500 ml olijfolie
  • knoflookteentjes naar believen minimum 2 grote teentjes
  • 1 eigeel
  • vers geperst citroensap naar smaak 1 eetlepel
  • zeezout
  • witte peperpoeder

Bereiding
 

  • Klop met een mes op de teentjes knoflook zodat ze makkelijker pellen.
  • Snijd de teentjes in stukjes, doe ze in de vijzel met wat grof zeezout (de grove kristallen zeezout zullen tegen de knoflook schuren en zo de look sneller en makkelijker tot puree helpen verwerken)
  • Voeg de eierdooier toe en roer met de stamper tot het eigeel volledig in de knoflookpuree is opgenomen.
  • Voeg druppelsgewijs de olie toe aan het mengsel, en klop met een garde tot de olie wordt geëmulgeerd in de puree vooraleer weer een extra beetje olie toe te voegen.
  • Voeg net zoveel olie tot je voldoende aioli hebt.
  • Pers en eer beetje citroensap bij, voeg wat witte peper toe, roer goed door elkaar en proef. Pas de smaak aan indien nodig (gewoon extra fijn zout, peperpoeder, citroensap).
  • Doe de aioli in een potje met deksel en bewaar enkele dagen in de ijskast of serveer onmiddellijk op knapperig Frans brood.
Keyword Levant, Look, Middellandse Zee, Olijfolie
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!

 

En welke is jouw favoriete dipsaus?

Filed Under: 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu, Allerhande recepten

Reader Interactions

Reacties

  1. Marie Jo zegt

    december 22, 2018 at 2:58 am

    5 stars
    Dank je wel

    Beantwoorden
    • Ons Kookboek zegt

      december 22, 2018 at 9:18 pm

      5 stars
      Graag gedaan Marie Jo en prettige feestdagen gewenst!

      Beantwoorden

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

15 Allernieuwste Recepten

  • 4x appelmoes maken! Wie maakt de lekkerste: Jij, Jeroen Meus, Grootmoeder of Piet Huysentruyt?
  • Zelf pudding maken: Vanillepudding & 7 makkelijke variaties
  • Oerdegelijke koffie zonder tierlantijntjes
  • Zo kook je gevarieerder dan ooit
  • Simpele witloofsoep op grootmoeders wijze: Zacht & vol smaak
  • Vichyssoise recept – Romige preisoep, warm & koud lekker!
  • 5 heerlijke sauzen om te serveren bij vis
  • Hoe maak je pudding nog lekkerder? – Tip: met limoen of…

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu
  • 17 Simpele Pasta Recepten: want ’n bord pasta smaakt altijd!
  • 21 Lekkerste Salades
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen…

Ook lekker…

  • Chocolade Recepten
  • Lekker met kip – 12 heerlijke recepten om van te smullen
  • 12 lekkerste Koekjes Recepten
  • 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look… Hoe kuisen?
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download onze Kookboeken…
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2025 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!