Lekker, makkelijk, snel klaar en supergezond recept voor witte kool salade. Heerlijk genieten bij gefrituurde gerechten (zoals kip, vis en frieten), of bijvoorbeeld in/op gepofte aardappels in plaats van de klassieke dot mayonnaise of crème fraîche.
In plaats van mayonaise uit de winkel (alle vetten uit de winkel die lang bewaren zijn minder gezond voor hart en bloedvaten dan producten die vers moeten geconsumeerd worden), maken we een gezonder sausje van yogurt en wat crème fraîche.
Witte kool salade recept

Klassiek maak je dus een licht gezoete dressing op basis van mayonaise. Meng volgende ingrediënten (naar smaak) door elkaar en roer door 2 of 3 geraspte wortelen + 1/2 witte kool:
- 120 gram mayonaise
- 1 eetlepel (witte wijn of sherry) azijn
- anderhalve eetlepel vers geperst citroensap
- 1/2 theelepel vers gemalen zwarte peper
- 1/4 theelepel rotszout
- naar smaak (dus proeven en begin met bijvoorbeeld 1 eetlepel) : 2 eetlepels griessuiker
Variaties op het bovenstaand recept voor klassieke dressing:
- vervang suiker door vloeibare honing
- voeg extra wat botermelk of “het water” van yoghurt toe
- vervang rotszout door selderzout (en snijd wat verse selder zo fijn mogelijk en meng door de dressing)
Hoe maak je witte kool salade?

Dit is een salade van verse groenten die je normaal eerst zou gaar koken.
Voor een goede beet zonder vervelend lang te moeten kauwen, is het de bedoeling de groenten zo fijn mogelijk te snijden.
Kool snijd makkelijk fijn met een zeer scherp groot mes, voor wortel gebruik je soms makkelijker een keukenrasp. Hoe jonger de wortelen, hoe makkelijker te bijten.
Een aanrader om snel te werken (ook ideaal om deze groentebouillon in 10 minuten klaar te maken) is vierzijdige box rasp (Box grater) te gebruiken. Sommige merken (zoals de Duitse Westmark) komen met een handig plastiek potje waarin je geraspte groenten meteen invallen. Dit laatste is zeer handig, wanneer je moet werken in een kleine keuken met weinig werkruimte.
Verder is het de eenvoud zelve: groenten fijn maken, dressing erover en genieten maar!
Witte kool salade zonder mayonaise

Je kan net zoals Sandra Bekkari al lang doet in haar recepten van nooit meer diëten de mayonaise vervangen met Griekse yoghurt.
Een ander alternatief is zoals in het recept hieronder: gewone yoghurt (met weinig vet) wat vetter maken door er crème fraîche (bevat ongeveer 35% vet) door te roeren. Griekse yoghurt is echter een heerlijk alternatief: evenzeer lekker maar 3 keer minder vet dan crème fraîche (bevat ongeveer 10% vet).
Heb jij nog andere tips om witte kool salade nog meer lekker te maken, laat dan een reactie!
Smakelijk.

Witte kool salade = de smakelijkste manier om witte kool te maken
Ingrediënten
Voor de salade
- 1/4 witte kool of
- een mengeling naar believen van witte kool, rode kool en wortelen tot je er een maatbeker van 1250 ml mee kan vullen
- indien gewenst: peterselie
Voor de dressing
- 125 ml yogurt of 125 gram Griekse yoghurt indien je geen crème fraîche in huis hebt
- 2 eetlepels crème fraîche
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel vers geperst citroensap
- zout en peper naar smaak
- voor wat extra pit: mosterd naar smaak
Bereiding
- Neem een kommetje en meng hierin alle saus ingrediënten. Proef en pas de ingrediënten aan naar smaak.
- Vul een grote kom met de witte kool en andere fijngesneden groenten (1250 ml) en meng de saus door de salade.
Een reactie achterlaten