Makkelijk recept om zelf aioli te maken zodat je snel een lekkere, koude looksaus kan serveren.
Lekker bij vissoep, brood of garnalen.
En serveer het ook eens bij frieten of gebakken aardappelen.
Wat is aioli?

Aioli is eigenlijk een soort mayonaise van olijfolie waar de emulsie wordt verkregen dankzij de knoflookpuree.
Een eierdooier maakt het natuurlijk nog makkelijker om een emulsie te maken.
Echte mayonaise bevat natuurlijk ook mosterd – ook een ingredient om een emulsie beter te doen lukken – en gebruikt klassiek een meer neutraal smakende olie.
Je kan je aioli steeds mengen met wat echte mayonaise voor een iets zachtere smaak.
Hoe gaat Jeroen Meus aioli maken?
Zoals mayonnaise met de staafmixer. Maar…
Met… zeewier!

Hij doet in een smalle, hoge maatbeker:
- 3 eierdooiers,
- 2 fijngesneden knoflookteentjes,
- een scheutje azijn van De Blauwe Hand
- een scheutje lauw water
- en een koffielepel mosterd.
- Hij zet er de staafmixer op en mixte even door elkaar.
- Dan (200 ml) olie langzaam erbij en ondertussen de mixer in en uit het mengsel halen, zodat je meer lucht in de mayonaise mengt.
Als de aioli dik is, kan je er alle richtingen mee uit. Zo serveren of zoals Jeroen het deed:
- Zeewier (80 gram) met wat sesamolie, azijn, peper en zout blenderen.
Dit door de aioli roeren met 1 of 2 eetlepels zure room.
Het klassieke aioli recept, zonder staafmixer
Benodigdheden
- 250 tot 500 ml olijfolie
- knoflookteentjes naar believen (minimum 2 grote teentjes)
- 1 eigeel
- vers geperst citroensap naar smaak (1 eetlepel)
- zeezout
- witte peperpoeder
Aioli zelf klaarmaken zonder staafmixer

2x Aioli Recept van Jeroen Meus of: lekker zonder staafmixer!
Ingrediënten
- 250 to t 500 ml olijfolie
- knoflookteentjes naar believen minimum 2 grote teentjes
- 1 eigeel
- vers geperst citroensap naar smaak 1 eetlepel
- zeezout
- witte peperpoeder
Bereiding
- Klop met een mes op de teentjes knoflook zodat ze makkelijker pellen.
- Snijd de teentjes in stukjes, doe ze in de vijzel met wat grof zeezout (de grove kristallen zeezout zullen tegen de knoflook schuren en zo de look sneller en makkelijker tot puree helpen verwerken)
- Voeg de eierdooier toe en roer met de stamper tot het eigeel volledig in de knoflookpuree is opgenomen.
- Voeg druppelsgewijs de olie toe aan het mengsel, en klop met een garde tot de olie wordt geëmulgeerd in de puree vooraleer weer een extra beetje olie toe te voegen.
- Voeg net zoveel olie tot je voldoende aioli hebt.
- Pers en eer beetje citroensap bij, voeg wat witte peper toe, roer goed door elkaar en proef. Pas de smaak aan indien nodig (gewoon extra fijn zout, peperpoeder, citroensap).
- Doe de aioli in een potje met deksel en bewaar enkele dagen in de ijskast of serveer onmiddellijk op knapperig Frans brood.
En welke is jouw favoriete dipsaus?
Dank je wel
Graag gedaan Marie Jo en prettige feestdagen gewenst!