Er is iets magisch aan pasta zelf maken. Je handen in een deegje, een stuif bloem in de lucht, en even het gevoel dat je een Italiaanse nonna bent – nuja, zonder het accent. En wist je? Het is écht niet moeilijk. Met wat bloem en ei maak je in een halfuurtje verse pasta die 1000 keer beter smaakt dan eender wat uit een doosje. Je weet het pas als je het geproefd hebt…

Waarom zelf pasta maken?
Zelf pasta maken draait in de eerste plaats om de smaak. Uiteraard is er het plezier van iets creëren van nul, in je eigen keuken.
- Smaak: verse pasta heeft een zachte beet en neemt sauzen beter op.
- Kwaliteit: jij kiest zelf je bloem en eieren, zeker zonder bewaarmiddelen.
- Voldoening: even kneden, rollen, snijden… en trots aan tafel schuiven met weer iets écht huisgemaakt.
Kortom: een keukenplezier waar je ieder blij mee zal maken.
Welke bloem gebruik je?
Niet zomaar eender welke bloem!
Voor perfecte pasta heb je sterke bloem nodig met veel gluten (eiwitten). Dat maakt het deeg elastisch en werkbaar. Makkelijkst is de 12% eiwitrijke durumgries van Zelfbakker.be. ’s Morgens online bestelt en je kan de volgende werkdag beginnen
- Ideaal voor wie zweert dat pasta van Italiaanse bloem moet gemaakt worden: tipo 00-bloem (zeer fijn gemalen, hoog in gluten). – Fout natuurlijk dat het Italiaans moet zijn: de Italianen hebben het pasta maken geleerd van de Chinezen (Marco Polo)
- Alternatief: semola di grano duro (harde tarwe, typisch voor spaghetti).
- Niet: gewone patisseriebloem of de goedkoopste supermarkbloem – meestal te zwak, je deeg scheurt.
Tip: je vindt tipo 00 tegenwoordig gewoon in de supermarkt of bij Italiaanse speciaalzaken.
Om het jezelf makkelijk te maken, kan je een pastamachine aanschaffen. Hierdoor kun je je pastadeeg makkelijk dun rollen. Op zulke machine kan je bovendien verschillende kopstukken zetten, die je pasta snijden tot spaghetti, linguine en dergelijke. Maar als het je eerste keer is, volstaat je deegrol.
Zelf pasta maken (met of zonder pastamachine) – makkelijk basisrecept
Ingrediënten
- 3 eieren van biologische teelt + 1 extra bij de hand indien nodig
- 250 g ongeveer 2 kopjes gewone tarwebloem
- 2 eetlepels olijfolie
Bereiding
Maak het deeg:
- Gebruik een keukenrobot om makkelijker te werken of doe alles met de hand. Stort dan de bloem op een proper werkvlak en maak in het midden een kuiltje. Breek hierin de 3 eieren en voeg de olijfolie toe.
Meng de ingrediënten:
- Breek de eierdooiers met je vingers en werk geleidelijk bloem van buiten naar binnen tot een papje ontstaat. Meng verder tot een samenhangend deeg.
Beoordeel het deeg:
- Voelt het deeg te droog? Voeg dan een extra eierdooier toe. Maar maak het deeg zeker niet te plakkerig (voeg niet direct de ganse nieuwe eierdooier toe).
Kneden:
- Zodra het deeg samenkomt, kneed je het tot het glad en elastisch is. (met de keukenrobot: 10-tal minuten)
Laat rusten:
- Wikkel de deegbal in plasticfolie en laat minstens 30 minuten rusten. Zo ontspannen de gluten en zal je deeg makkelijker uitrollen.
Rol uit:
- Werk met een pastamachine (volgens gebruiksaanwijzing) of met de deegrol. Snijd de deegbal in vier stukken en rol elk stuk uit tot ongeveer 3 mm dikte.
Snijd de pasta:
- Bebloem het werkvlak en het deeg. Rol het vel op, snijd in stroken van 1 cm breed, en rol ze terug open. Bestrooi opnieuw met bloem om plakken te vermijden.

Laat drogen (optioneel):
- Laat de verse pasta eventueel een uurtje drogen op een rek of handdoek.
Kook de pasta:
- Kook in ruim kokend gezouten water met een scheutje olie. Verse pasta is sneller beetgaar dan droge. kan al gaar zijn na 45 seconden tot 1 minuut. Kan ook 2 tot 3 minuten duren. Niet te snel afschudden! Laat ze daarna eventueel nog 15 seconden meekoken in de saus zodat de pasta extra smaken zal opnemen.
Tips en Weetjes
- Voeg aan je deeg wat spinaziepuree of rode biet toe: geeft een mooie kleur.
- Geen pastamachine? Rol gewoon dun uit met een deegrol en snijd met scherp mes of een pizzasnijder.
- Strooi wat extra bloem op je werkblad zodat het deeg niet plakt.
- Serveer met lekkere, lichte sauzen: tomaat, citroenboter of verse pesto doen het altijd goed.
Veelgestelde vragen over zelf pasta maken
Welke bloem gebruik ik voor zelf pasta te maken?
Gebruik tipo 00-bloem of semola di grano duro van 12% eiwit. Die bevatten veel gluten, waardoor het deeg soepel en elastisch wordt. Gewone patisseriebloem is te zwak.
Hoe lang moet verse pasta koken?
Verse pasta kook je maar 2 à 3 minuten. Zodra ze boven komt drijven, is ze beetgaar.
Kan ik pastadeeg bewaren?
Ja, gewikkeld in folie blijft pastadeeg 1 dag goed in de koelkast. Je kunt het ook invriezen, maar laat het volledig ontdooien voor gebruik.
Heb ik een pastamachine nodig?
Neen, met een deegrol lukt het ook prima. Rol gewoon zo dun mogelijk uit en snijd met een mes of pizzasnijder.
Meer lekkere pasta-ideeën
Spaghetti Bolognese à la Piet HuysentruytDe klassieker der klassiekers: eenvoudig, rijk van smaak en altijd een hit aan tafel.
Makkelijke pasta-ovenschotel met gehaktComfortfood op z’n best – romig, hartig en perfect om op voorhand klaar te maken.
Frisse koude pastasalade (2 varianten)Ideaal voor zomerdagen of bij de barbecue – snel, fris en verrassend lekker.
Goulash van Piet Huysentruyt (heerlijk bij pasta)Zalig stoofpotje met rijke saus – serveer met pasta voor een stevige, winterse maaltijd.
3x Spaghetti Bolognese makenVan snel tot authentiek Italiaans – ontdek jouw favoriete manier om bolognese te maken.
3x Lasagne maken: klassiek, gezond of feestelijkKies tussen lasagne bolognese, Sandra Bekkari’s variant of de versie van Jeroen Meus.







Beste,
Wat een mooi recept is dat, verse pasta zelf maken.
Graag zou ik willen weten: Kan ik van amandelmeel of kokosmeel of andere melen verse pasta maken?
Ik volg namelijk Paleo en kan niet altijd de pasta kopen die ik wil.
Mvg.Gerry Herbold
Beste Gerry,
We hebben hier niet direct een beproefd recept om paleo pasta te maken. Neem alvast eens een kijkje bij
http://www.neopaleodieet.com/courgette-pasta-maken/ of koop konjac/shirataki noedels, die zijn wel volledig paleo. Ondertussen gaan wij op zoek naar een beproefd recept.
Smakelijk!