2 makkelijke en lekkere uiensoep recepten van Piet Huysentruyt uit SOS Piet, zonder de PH potjes maar wel met ingrediënten die ook jij nu in je keuken hebt.
Piet werkt voor een commerciële zender en slaagt er in om 4 producten te promoten in deze soep: 2 van zijn kruidenpotjes, de typische Alpro voor bakken en braden en natuurlijk maakt hij bouillon op basis van zijn eigen instant potjes. Grappig genoeg hoef je er alleen nog ajuin aan toe te voegen, en je ajuinsoep is klaar…
Je zou haast vergeten dat het hoofdingrediënt van uiensoep wel degelijk de uien zijn en niet de reclame-ingrediënten. Voor een lekker resultaat gebruik je liefst een mengeling van verschillende uiensoorten (maak bijvoorbeeld zelf een groentenbouillon met veel ui, sjalot, look en prei) en hoe langer je de uien in een pan laat stoven op een zeer laag vuurtje, hoe lekkerder je soep.
Tenslotte is uiensoep klassiek een Frans recept, dus de extra PH kruiden maken niet echt onderdeel uit van het klassieke Frans basisrecept. Gebruik wat je in je keuken kan vinden op basis van volgende weetjes:
- de spaghettimix bestaat uit basilicum, poeder van tomaten, cayenne- en zwarte peper, mierikswortel en zeste van citroen. Al deze smaken kan je reeds verwerken in je groentenbouillon waar je tomaat, geraspte citroen, mierikswortel, en pepers kan aan toevoegen
- Piet’s cajunkruiden bestaan ondertussen niet meer, maar was een mengeling van pikante (peper) kruiden, dus opnieuw te vervangen met cayennepeper
Recept uiensoep uit De Perfecte Keuken
- PH Spaghetti- of Cajunkruiden
- 3 liters kippenbouillon (snel gemaakt met water en PH kippenbouillon of vervang met kippeblokjes van een ander merk of trek je eigen bouillon van kip) Vervang de kruiden en de bouillon met zelfgemaakte, goed gekruide groentenbouillon: groentenbouillon moet minder dan 1 uur trekken, dus best snel klaar)
- 12 uien
- boter of olie om te bakken
- sneedjes stokbrood met flink wat geraspte kaas
Uiensoep klaarmaken:
- Uien schillen en fijn snijden.
- Boter in een pan laten bruinen of olie verwarmen in een pan en hierin de uien bruin bakken.
- Blussen met wat (kippen)bouillon, maak alle aanbaksels los en voeg dan de rest van de bouillon toe.
- Kruid de soep naar smaak en laat 45 minuten koken.
- Serveer de uiensoep met geroosterde sneden stokbrood waar je flink wat geraspte kaas oplegt alvorens te roosteren onder de gril van de oven (deur open laten zodat de gril aanblijft en blijf bij de oven zodat het brood niet zwart verbrand, het kan snel gaan!)
Uiensoep recept uit SOS Piet
Piet maakt hier soep in een kleinere pot met in verhouding meer ajuinen en minder bouillon, als we vergelijken met bovenstaand recept:
- 1 liter bouillon (Piet gebruikt water + zijn merk kippenbouillon, wij raden ten sterkste aan zelf een bouillon te trekken, ondertussen kan je de uien zeer lang laten stoven op een zeer laag vuurtje)
- 5 grote uien
- hoeveboter
- peper en zout naar smaak
- kruiden: laurier, tijm en PH Italian Mix
- toast met kaas: voor zij die geen oven of gril hebben, kan je het brood toasten in de broodtoaster of met een beetje olie bakken in een Tefalpan. Smeer er dan wat kruidenkaas met knoflook op, en serveer bovenop de soep
Hoe uiensoep klaarmaken:
- Smelt de hoeveboter in een grote stoofpot met dikke bodem, snijd ondertussen de uien in ringen en laat ze op een laag vuur langzaam maar zeker karameliseren.
- Blus de ajuinen met de bouillon, schraap eventuele aanbaksels los, kruid, breng aan de kook en laat een half uurtje verder pruttelen. (voor een dikkere soep met meer smaak, laat je het deksel van de pot).
- Piet legt dan zijn sneden brood met kaas onder een gril totdat de kaas begint op te borrelen en serveert bovenop zijn uiensoep. Wij serveren er nog een glaasje rode wijn bij.
Een reactie achterlaten