• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

Lekkere speculaas maken à la Jeroen Meus

Lekker en makkelijk speculaas recept, zodat je snel je eigen koekjes zal bakken à la Jeroen Meus: met speculaaskruiden van bij je bakker of zelf maken. + 7 extra recepten voor speculaas, speculoos, pepernoten, kruidnoten en kaneelkoekjes.

Onskookboek.be » Featured » Lekkere speculaas maken à la Jeroen Meus

6 Reacties

Lekker en makkelijk speculaas recept zodat je snel je eigen koekjes kan bakken.

Met speculaaskruiden van bij de bakker of…

Kies uit de lijst speculaaskruiden.

+ Lijstje van 6 recepten voor speculaas, speculoos, pepernoten, kruidnoten en kaneelkoekjes.

Speculaas

Inhoud

  • 1 Handige Tips!
  • 2 Hoe zelf speculaaskruiden maken
  • 3 Speculaas recept a la Jeroen Meus
  • 4 Lekkere speculaas maken à la Jeroen Meus
    • 4.1 Ingrediënten
    • 4.2 Bereiding 
  • 5 6 extra speculaas, speculoos, pepernoten, kruidnoten en kaneelkoekjes recepten

Handige Tips!

Heb je geen houten speculaasvormpjes noch uitsteekvormpjes, rol het deeg dan op tot een worst en snijd er even dikke koekjes uit.

Voor het beste resultaat maak je het deeg best een nacht op voorhand en bak je pas de volgende dag.

Speculoos recept
Makkelijk en lekker speculoos recept zodat je met kaneel en honing of met zelf gemaakte speculaaskruiden zeer lekkere koekjes kan bakken.

Om snel te werken laat je het deeg na het kneden in de diepvries opstijven en verwerk na een half uurtje of zo tot koekjes.

Hoe zelf speculaaskruiden maken

Speculaas wordt gemaakt met speculaaskruiden: een kruidenmengeling waar altijd kaneel in zit, dikwijls ook nootmuskaat en peper. Heb je geen “echte” speculaaskruiden, dan noemt het koekje speculoos. De makkelijkste kruidenmengeling bevat 7 delen kaneelpoeder op 2 delen kruidnagelpoeder. Voor meer zelf gemaakte speculaaskruiden mengelingen kan je inspiratie opdoen met volgende mengsels:

  • 1 deel zwarte peper
  • 1 deel korianderpoeder
  • 1 deel anijspoeder
  • Sinterklaas speculaas
    Lekker recept om zelf sinterklaas speculaas te bakken zodat je met weinig ingrediënten en weinig kruiden toch echte speculaas kan maken zowel met en zonder houten speculaasvormen.

    2 delen muskaatnoot

  • 2 delen kruidnagelenpoeder
  • 6 delen kaneelpoeder

In England doen ze dan weer graag gember onder de kruidenmengeling:

Minder sterk van smaak:

  • 1 deel kardemonpoeder
  • 2 delen gemberpoeder
  • 5 delen kruidnagelpoeder
  • 5 delen foelie (de iets zachter smakende buitenkant van de nootmuskaat)
  • 20 delen kaneelpoeder

Sterkere smaak dan het vorige (minder kaneel, extra peper en nootmuskaat in plaats van foelie):

  • Speculoos
    Makkelijk recept om zelf speculoos te maken met weinig ingrediënten, zodat je met wat je maar kan vinden in je keuken onmiddellijk lekkere koekjes kan gaan bakken.

    1 deel kardemonpoeder

  • 2 delen gemberpoeder
  • 2 delen zwarte peperpoeder
  • 4 delen kruidnagelpoeder
  • 4 delen nootmuskaat
  • 15 delen kaneelpoeder

Heb je alleen kaneel?

Vervang dan de speculaaskruiden met kaneel en zorg dan voor extra smaak door nootjes in je beslag te verkruimelen of te spelen met smaakvolle, donkere, artisanaal bereide suikers (zoals de Indonesische Gula Java) of molasse suiker.

Hoe maak jij je speculaaskruiden?

Speculaas cookies

Speculaas recept a la Jeroen Meus

Kaastaart met speculoos
Plattekaastaart recepten van Jeroen Meus en Piet Huysentruyt

Volgens Jeroen Meus is speculaas maken redelijk eenvoudig, maar je moet het weten… :-)

In Met Meus en Vork vertelde hij dat je eigenlijk alleen speculaaskruiden (1/2 theelepel) nodig hebt, en die kan je vinden bij je bakker. Maar hijzelf gebruikt in onderstaand recept de helft speculaaskruiden en de helft kaneelpoeder.

Hoe dik ga je je speculaas maken, vraag je?

Zo dik je maar wil… Maar:

Jeroen kiest voor 3 mm dikte.

Hoe dikker, hoe moeilijker te bijten. We hoorden een flink krokante beet van de koekjes die Jeroen uit zijn oven haalde. uiteraard: hoe dikker je koekjes, hoe langer je ze moet bakken.

Veel bakplezier!

Lekkere speculaas maken à la Jeroen Meus

https://www.onskookboek.be
Lekker en makkelijk speculaas recept, zodat je snel je eigen koekjes zal bakken à la Jeroen Meus: met speculaaskruiden van bij je bakker of zelf maken.
4.67 from 9 votes
Print Recept Pin Recept
Prep Tijd 15 mins
Kook Tijd 12 mins
Totaal 27 mins
Gerecht Gebak
Keuken Klassiek
Servings 4

Ingrediënten

  • 675 gram zelfrijzende bloem
  • 400 gram donkerbruine suiker: hoe donkerder de suiker hoe donkerder het koekje
  • een halve theelepel kaneelpoeder
  • een halve theelepel speculaaskruiden
  • 175 gram malse warme maar niet gesmolten hoeveboter, al dan niet even in de microgolf gezet
  • een scheutje water maximaal 125 ml
  • 1 biologisch ei van loslopende scharrelkippen die wel degelijk hun eigen kostje opscharrelen

Bereiding
 

  • Doe de zelfrijzende bloem met de bruine suiker, speculaaskruiden en kaneel in een kom en roer om.
  • Maak een kuiltje in het midden en breek er het ei in. Voeg ook de hoeveboter toe en meng in een keukenrobot. Je kan ook een mixer gebruiken of met de hand werken. Voeg ook een scheutje water toe en meng verder tot een stevig deeg en het water helemaal in het deeg verdeeld is.
  • Bol het deeg op, wikkel in plastiekfolie en laat een nachtje of 2 rusten in de ijskast... Zodat de kruiden goed in het deeg kunnen trekken en het deeg weer opstijft: om later makkelijk koekjes uit te snijden. Ga je schijfjes speculaas maken, rol het deeg dan op in een cylinder in plaats van een bol.
  • Maak je schijfjesspeculoos, snijd dan plakjes van de cylinder en leg op het boterpapier op een bakplaat.
  • Gebruik je uitsteekvormpjes, bebloem (met gewone bloem) dan een werkvlak zodat het deeg niet blijft plakken en rol uit tot 3mm dikte (hoe dikker de koekjes, hoe langer je ze moet bakken).
  • Heb je speculaasvormpjes, bebloem (met gewone bloem of stuifbloem) dan het houten speculaasvormpje, duw het vol met deeg, snijd met een mes het teveel aan deeg af, draai de vorm om en klop het deegkoekje uit de vorm op het boterpapier op de bakplaat.
  • Bak de speculaas koekjes een 10 tot 12 tal minuten in de op 180 graden voorverwarmde oven.
Keyword Koekjes, Sint
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!

6 extra speculaas, speculoos, pepernoten, kruidnoten en kaneelkoekjes recepten

Meer inspiratie gewenst? Neem dan ook een kijkje in volgende 6 lekkere recepten:

  1. Makkelijk recept om zelf zeer lekkere speculaas te maken met kruiden en noten zodat je met toch weinig werk koekjes kan bakken met meer dan 10 verschillende smaken.
  2. Wil je op Sinterklaasdag nog snel zelf koekjes bakken die naar speculaas smaken, probeer dan dit makkelijk kaneelkoekjes recept uit India.
  3. Zeer makkelijk recept om zelf kruidnoten te bakken, zodat je al snel 100 koekjes kan bakken die je kan inpakken en wegschenken.
  4. 2 lekkere pepernoten recepten zodat je ofwel makkelijk en snel kan genieten van de koekjes ofwel lekkere koekjes kan bakken met walnoten en een laagje chocolade of glazuur errond.
  5. Kijk hier hoe je zelf makkelijk pepernoten kan maken zodat je goedkoop en vooral lekker kan snoepen zonder schadelijke bewaarstoffen of ongezonde vetten.
  6. Makkelijk pepernoten recept zodat je zelf snel lekkere koekjes kan bakken zonder bewaarstoffen en je bij elke beet precies weet wat je eet.

Filed Under: 12 lekkerste Koekjes Recepten, Taart Recepten

Reader Interactions

Reacties

  1. Ons Kookboek zegt

    december 10, 2021 at 5:06 pm

    5 stars
    Dag Lutgarde,

    We hebben het wat duidelijker vermeld in het recept: zelfrijzende bloem voor in het deeg, gewone bloem of stuifbloem voor op het werkvlak.

    En… ze zijn lekkerder met 1/2 extra theelepel speculaaskruiden :-)

    Smakelijk!

    Beantwoorden
  2. Lutgarde zegt

    november 2, 2021 at 4:55 pm

    4 stars
    De ene keer word er over bloem en dan zelfrijzende bloem gesproken !
    Is het zo dat ene keer zelfrijzende en andere keer gewone bloem

    Beantwoorden
  3. Ons Kookboek zegt

    oktober 6, 2021 at 1:49 am

    5 stars
    Dag Stan,

    Dat was een foutje in het recept: die “5 gram witte peper” is niet nodig. Ik heb het ondertussen verwijderd.

    Dankuzeer en goededag gewenst!

    Beantwoorden
  4. Stan zegt

    september 9, 2021 at 2:14 am

    Wat is de juiste hoeveekheid witte peper? Die staat in gram en de rest in delen dus de juiste verhouding kan je niet afleiden.

    Beantwoorden
  5. De Greef mariella zegt

    oktober 6, 2019 at 4:23 pm

    5 stars
    Deeg in frigo leggen en gebruik je al het water vo de speculaas te maken

    Beantwoorden
    • Ons Kookboek zegt

      oktober 6, 2019 at 6:42 pm

      5 stars
      Beste Mariella,

      We waren inderdaad vergeten te vermelden dat je het deeg in de frigo laat rusten. Hebben we net aangepast, dank voor de melding!

      Gebruik net zoveel water tot je een goed stevig deeg hebt.

      Beantwoorden

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

15 Allernieuwste Recepten

  • Stoofpot van hert met appelen en veenbessen
  • Vegetarische Hutsepot – Goedkoop met Wintergroeten
  • Zelf een heerlijk notenbrood bakken? Dat doe je zo
  • Verras je gasten met een heerlijke ijskoffie!
  • Appelcrumble: Simpel, snel én lekker
  • Eenvoudige appeltaart met bladerdeeg: klaar in 20 minuten…
  • Appelbeignets: altijd lekker – Voor jong én oud!
  • Butternutsoep met gember! Lekker soepje: klaar in 30 minuten
  • 4x appelmoes maken! Wie maakt de lekkerste: Jij, Jeroen Meus, Grootmoeder of Piet Huysentruyt?
  • Lekker Ontbijten met granola van Sandra Bekkari : makkelijk op voorhand klaargemaakt!
  • Witte chocolademousse zonder gelatine – Eens iets anders…
  • Salade Nicoise: Franse Topklassieker – Klaar in 30 minuten!
  • Topklassieker! Recept voor Appelcake: die ieder kan bakken
  • Heerlijke havermout pannenkoeken van Sandra Bekkari en Pascale Naessens: genieten met appel en honing
  • 7 verbazingwekkende Pannenkoek Recepten: heb je ‘t Jeroen Meus recept al geproefd?

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu
  • 17 Simpele Pasta Recepten: want ‘n bord pasta smaakt altijd!
  • 21 Lekkerste Salades
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen…

Ook lekker…

  • Chocolade Recepten
  • Lekker met kip – 12 heerlijke recepten om van te smullen
  • 12 lekkerste Koekjes Recepten
  • 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look… Hoe kuisen?
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download onze Kookboeken…
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2023 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!

OnsKookboek.be vraagt om uw toestemming om cookies te gebruiken voor het volgende: 1. Gepersonaliseerde advertenties en inhoud, advertentie- en inhoudsmeting, doelgroep inzichten en productontwikkeling. 2. Informatie op een apparaat opslaan en/of openen. JA - Toestemming!Geen toestemming gevenLees meer