Lekker en makkelijk speculaas recept zodat je snel je eigen koekjes kan bakken.
Met speculaaskruiden van bij de bakker of…
Kies uit de lijst speculaaskruiden.
+ Lijstje van 6 recepten voor speculaas, speculoos, pepernoten, kruidnoten en kaneelkoekjes.
Inhoud
Handige Tips!
Heb je geen houten speculaasvormpjes noch uitsteekvormpjes, rol het deeg dan op tot een worst en snijd er even dikke koekjes uit.
Voor het beste resultaat maak je het deeg best een nacht op voorhand en bak je pas de volgende dag.
Om snel te werken laat je het deeg na het kneden in de diepvries opstijven en verwerk na een half uurtje of zo tot koekjes.
Hoe zelf speculaaskruiden maken
Speculaas wordt gemaakt met speculaaskruiden: een kruidenmengeling waar altijd kaneel in zit, dikwijls ook nootmuskaat en peper. Heb je geen “echte” speculaaskruiden, dan noemt het koekje speculoos. De makkelijkste kruidenmengeling bevat 7 delen kaneelpoeder op 2 delen kruidnagelpoeder. Voor meer zelf gemaakte speculaaskruiden mengelingen kan je inspiratie opdoen met volgende mengsels:
- 1 deel zwarte peper
- 1 deel korianderpoeder
- 1 deel anijspoeder
2 delen muskaatnoot
- 2 delen kruidnagelenpoeder
- 6 delen kaneelpoeder
In England doen ze dan weer graag gember onder de kruidenmengeling:
Minder sterk van smaak:
- 1 deel kardemonpoeder
- 2 delen gemberpoeder
- 5 delen kruidnagelpoeder
- 5 delen foelie (de iets zachter smakende buitenkant van de nootmuskaat)
- 20 delen kaneelpoeder
Sterkere smaak dan het vorige (minder kaneel, extra peper en nootmuskaat in plaats van foelie):
1 deel kardemonpoeder
- 2 delen gemberpoeder
- 2 delen zwarte peperpoeder
- 4 delen kruidnagelpoeder
- 4 delen nootmuskaat
- 15 delen kaneelpoeder
Heb je alleen kaneel?
Vervang dan de speculaaskruiden met kaneel en zorg dan voor extra smaak door nootjes in je beslag te verkruimelen of te spelen met smaakvolle, donkere, artisanaal bereide suikers (zoals de Indonesische Gula Java) of molasse suiker.
Hoe maak jij je speculaaskruiden?
Speculaas recept a la Jeroen Meus
Volgens Jeroen Meus is speculaas maken redelijk eenvoudig, maar je moet het weten… :-)
In Met Meus en Vork vertelde hij dat je eigenlijk alleen speculaaskruiden (1/2 theelepel) nodig hebt, en die kan je vinden bij je bakker. Maar hijzelf gebruikt in onderstaand recept de helft speculaaskruiden en de helft kaneelpoeder.
Hoe dik ga je je speculaas maken, vraag je?
Zo dik je maar wil… Maar:
Jeroen kiest voor 3 mm dikte.
Hoe dikker, hoe moeilijker te bijten. We hoorden een flink krokante beet van de koekjes die Jeroen uit zijn oven haalde. uiteraard: hoe dikker je koekjes, hoe langer je ze moet bakken.
Veel bakplezier!
Lekkere speculaas maken à la Jeroen Meus
Ingrediënten
- 675 gram zelfrijzende bloem
- 400 gram donkerbruine suiker: hoe donkerder de suiker hoe donkerder het koekje
- een halve theelepel kaneelpoeder
- een halve theelepel speculaaskruiden
- 175 gram malse warme maar niet gesmolten hoeveboter, al dan niet even in de microgolf gezet
- een scheutje water maximaal 125 ml
- 1 biologisch ei van loslopende scharrelkippen die wel degelijk hun eigen kostje opscharrelen
Bereiding
- Doe de zelfrijzende bloem met de bruine suiker, speculaaskruiden en kaneel in een kom en roer om.
- Maak een kuiltje in het midden en breek er het ei in. Voeg ook de hoeveboter toe en meng in een keukenrobot. Je kan ook een mixer gebruiken of met de hand werken. Voeg ook een scheutje water toe en meng verder tot een stevig deeg en het water helemaal in het deeg verdeeld is.
- Bol het deeg op, wikkel in plastiekfolie en laat een nachtje of 2 rusten in de ijskast... Zodat de kruiden goed in het deeg kunnen trekken en het deeg weer opstijft: om later makkelijk koekjes uit te snijden. Ga je schijfjes speculaas maken, rol het deeg dan op in een cylinder in plaats van een bol.
- Maak je schijfjesspeculoos, snijd dan plakjes van de cylinder en leg op het boterpapier op een bakplaat.
- Gebruik je uitsteekvormpjes, bebloem (met gewone bloem) dan een werkvlak zodat het deeg niet blijft plakken en rol uit tot 3mm dikte (hoe dikker de koekjes, hoe langer je ze moet bakken).
- Heb je speculaasvormpjes, bebloem (met gewone bloem of stuifbloem) dan het houten speculaasvormpje, duw het vol met deeg, snijd met een mes het teveel aan deeg af, draai de vorm om en klop het deegkoekje uit de vorm op het boterpapier op de bakplaat.
- Bak de speculaas koekjes een 10 tot 12 tal minuten in de op 180 graden voorverwarmde oven.
6 extra speculaas, speculoos, pepernoten, kruidnoten en kaneelkoekjes recepten
Meer inspiratie gewenst? Neem dan ook een kijkje in volgende 6 lekkere recepten:
- Makkelijk recept om zelf zeer lekkere speculaas te maken met kruiden en noten zodat je met toch weinig werk koekjes kan bakken met meer dan 10 verschillende smaken.
- Wil je op Sinterklaasdag nog snel zelf koekjes bakken die naar speculaas smaken, probeer dan dit makkelijk kaneelkoekjes recept uit India.
- Zeer makkelijk recept om zelf kruidnoten te bakken, zodat je al snel 100 koekjes kan bakken die je kan inpakken en wegschenken.
- 2 lekkere pepernoten recepten zodat je ofwel makkelijk en snel kan genieten van de koekjes ofwel lekkere koekjes kan bakken met walnoten en een laagje chocolade of glazuur errond.
- Kijk hier hoe je zelf makkelijk pepernoten kan maken zodat je goedkoop en vooral lekker kan snoepen zonder schadelijke bewaarstoffen of ongezonde vetten.
- Makkelijk pepernoten recept zodat je zelf snel lekkere koekjes kan bakken zonder bewaarstoffen en je bij elke beet precies weet wat je eet.
Ons Kookboek zegt
Dag Lutgarde,
We hebben het wat duidelijker vermeld in het recept: zelfrijzende bloem voor in het deeg, gewone bloem of stuifbloem voor op het werkvlak.
En… ze zijn lekkerder met 1/2 extra theelepel speculaaskruiden :-)
Smakelijk!
Lutgarde zegt
De ene keer word er over bloem en dan zelfrijzende bloem gesproken !
Is het zo dat ene keer zelfrijzende en andere keer gewone bloem
Ons Kookboek zegt
Dag Stan,
Dat was een foutje in het recept: die “5 gram witte peper” is niet nodig. Ik heb het ondertussen verwijderd.
Dankuzeer en goededag gewenst!
Stan zegt
Wat is de juiste hoeveekheid witte peper? Die staat in gram en de rest in delen dus de juiste verhouding kan je niet afleiden.
De Greef mariella zegt
Deeg in frigo leggen en gebruik je al het water vo de speculaas te maken
Ons Kookboek zegt
Beste Mariella,
We waren inderdaad vergeten te vermelden dat je het deeg in de frigo laat rusten. Hebben we net aangepast, dank voor de melding!
Gebruik net zoveel water tot je een goed stevig deeg hebt.