Op zoek naar een makkelijk recept voor witte champignonsoep? Genieten van zelfgemaakte verse champignonsoep kan binnen de 40 minuten met dit makkelijk recept.
Ken jezelf en pas de zuurtegraad van de soep aan naar eigen smaak en voorkeur: sommige mensen houden van zeer zure champignonsoep, anderen laten de citroen weg uit het recept.
Deze soep serveert heerlijk met gebakken broodkorstjes (van "echt" oud brood, veel minder lekker met korstjes van "fabrieksbrood").
Oude of grote champignons zijn onderaan de hoed dikwijls bruin: het is deze bruine kleur die ook in de soep terug te vinden zal zijn. Wil je een zo wit mogelijke soep, kiest dan voor superverse, kleine champignons die volledig wit zijn.
Recept champignonsoep voor 3 personen
- 3 eetlepels boter
- 1 kleine ajuin, fijngesneden
- een bakje van 250 gram witte champignons, fijngesneden (indien gewenst, enkele apart houden voor de garnering)
- 2 eetlepels bloem
- 250 ml groentebouillon
- 500 ml melk
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie
- zout en peper naar smaak
- indien gewenst: citroensap naar smaak
- indien gewenst: 2 eetlepels crème fraîche
Champignonsoep maken
- Smelt 3 eetlepels boter in een soeppot op een laag vuur, maar laat de boter niet bruin worden.
- Voeg de in stukjes gesneden ui en champignons toe. Voeg peper en zout toe en de fijngehakte peterselie. Roer alles goed om in de boter, zet een deksel op de pot en laat op een zeer laag vuur 15 minuten stoven.
- Voeg dan onder voortdurend roeren de bloem toe totdat er geen klontertjes meer aanwezig zijn.
- Voeg de bouillon en de melk toe, breng aan de kook en roer zo nu en dan om.
- Van zodra de soep kookt, zet je het vuur lager, doe het deksel op de pot en laar 15 minuten sudderen.
- Neem enkele champignons apart uit de soep en pureer de soep.
- Snijd indien gewenst verse champignonstukjes of zeer dunne champignonschijfjes in de soep.
- Voeg voor het serveren de room bij in de champignonsoep en voeg indien gewenst wat citroensap toe naar smaak.
Ons Kookboek zegt
Dank Christiane,
Zonder room kan inderdaad ook, met room geeft een wat feestelijker gevoel.
Smakelijk en fijne dag gewenst!
christiane van nuland zegt
ik gebruik kippebouillonblokjes (4 op 1 liter of iets meer) geen room… voor witter te maken een beetje melk….
ARNO zegt
Super lekker. ik maakte hem al een vijf tal keer.
Nathalie Speeckaert zegt
lusten of niet mogen eten? Er bestaan recepten zonder al deze ingrediënten maar dan maak je beter een soort bouillon met stukjes champignon in.
Fabiola de Bock zegt
ik lust niets van melk en kazen dus het is niet makkelijk iets te maken zonder dat allemaal kunnen jullie me helpen