Klassiek en makkelijk recept om bleekselderij te koken en lekker te serveren met kaassaus, aardappel en kip.
Weet je welke groenten je beter kan stoven in plaats van te koken?
Je vindt ze in het lijstje hieronder.
Waarom groenten stoven of koken?
Stoven is de beste bereidingswijze om het gehalte aan voedingsstoffen zo hoog mogelijk te houden.
Dikwijls wordt het vrijgekomen stoofvocht nog gebonden met aardappelbloem, zodat alles van de groente op je bord terecht zal komen.
Dus bij stoven zal je niets met het kookwater weggooien, want je zal alles opeten.
Wat is het verschil tussen stoven en afkoken?
- (Af)koken doe je in water. Stoven doe je in vetstof en eigen vocht.
- Of anders gezegd: stoven is garen in een pan met deksel zonder vloeistof.
Welke groenten kook je dan wel?
- Kook alleen groenten die moeilijk zacht worden wanneer je ze alleen zou stoven. Je kent uiteraard het meest typisch voorbeeld: aardappels.
Hoe kook je groenten?
- Kook verse groenten steeds in kokend water, dus niet overgieten met koud water en dan aan de kook brengen. (groenten opkoken vertrekkend van koud water is goed om soep te koken).
Welke groenten zijn ideaal om te stoven?
- andijvie
- erwtjes
- kropsla
- prei
- rabarber
- rapen
- rode kool
- schorseneer
- ui
- witloof
- wortel
Zie je bleekselder in bovenstaand lijstje?
Neen.
Bleekselderij (of voetselder of witte selder) ga je dus niet stoven, maar wel koken.
Uiteraard kan je groenten die moeilijker zacht worden dan degene in bovenstaand lijstje, eerst voorkoken en daarna verder stoven.
Welke groenten kook jij en welke groenten stoof jij?
Bleekselderij koken op grootmoeders wijze met kaassaus
Wil je ook grootmoeders heerlijke kippensoep klaarmaken zoals op de foto?
Lees dan hier verder voor haar lekker ouderwets recept.
- bleekselderij met dikke stengels
- gezouten, kokend wateer
- 40 gram boetr
- 25 gram bloem
- 125 ml volle melk
- 125 ml kookvocht van de selder
- gemalen Gruyère kaas (50 gram)
- peper, zeezout, nootmuskaat, vers geperst citroensap
- Gewassen en gesneden stengels van bleekselderij in stukken van 6cm snijden.
- Opzetten in kokend zout water. Kooktijd bleekselderij: ongeveer 15 min laten koken.
- Maak daarna een blonde roux met de bloem en de helft van de suiker: dus goed roeren tot er geen klontertjes bloem meer te bespeuren vallen en je een koekjesgeur begint te ruiken.
- Er al klutsend de volle melk en de kookvocht van de selder ondermenden en even laten doorkoken: je bechamelsaus is klaar.
- Strooi er naar wens gemalen kaas bij en roer tot de kaas gesmolten is. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat, een vleugje citroensap.
- Hou de selder warm en dresseer met de saus.
Welke groente eet jij het liefst en hoe maak jij ze klaar?
Leave a Reply