Ons Kookboek

Lekkere en makkelijke recepten die ieder kan maken

Vol au vent recept

3x ongelooflijk lekkere vol au vent van Jeroen Meus, Piet Huysentruyt en ‘t recept op grootmoeders wijze

  • ☃ KERST ⛄
  • A-Z-Index ☜
  • ☕ SOEP ☕
  • ♨ GEBAK
  •   Vlees
  • Makkelijk
  • Chocolade
  • Lekker
  • Paleo
  • Winter
  • ☘ Salade
  • ⛲ Smoothies
  • Privacy

Hoe lekkere bleekselderij koken op grootmoeders wijze met kaassaus of bechamelsaus

November 22, 2018 door Moeder

Klassiek en makkelijk recept om bleekselderij te koken en lekker te serveren met kaassaus, aardappel en kip.

Weet je welke groenten je beter kan stoven in plaats van te koken?

Je vindt ze in het lijstje hieronder.

Bleekselderij koken

Waarom groenten stoven of koken?

Broccolipuree

Hoe broccoli koken? Dat doe je 5x zo! + 2 lekkere Broccoli Recepten van Jeroen Meus

Stoven is de beste bereidingswijze om het gehalte aan voedingsstoffen zo hoog mogelijk te houden.

Dikwijls wordt het vrijgekomen stoofvocht nog gebonden met aardappelbloem, zodat alles van de groente op je bord terecht zal komen.

Dus bij stoven zal je niets met het kookwater weggooien, want je zal alles opeten.

Wat is het verschil tussen stoven en afkoken?

  • (Af)koken doe je in water. Stoven doe je in vetstof en eigen vocht.
  • Of anders gezegd: stoven is garen in een pan met deksel zonder vloeistof.

Welke groenten kook je dan wel?

  • 15 lekkere, warme hutsepot, stoemp en aardappelpuree recepten (4x Jeroen Meus): zodat jij snel zonder veel afwas 1 gerecht zal koken met wat jij ‘t liefst eet.

    Kook alleen groenten die moeilijk zacht worden wanneer je ze alleen zou stoven. Je kent uiteraard het meest typisch voorbeeld: aardappels.

Hoe kook je groenten?

  • Kook verse groenten steeds in kokend water, dus niet overgieten met koud water en dan aan de kook brengen. (groenten opkoken vertrekkend van koud water is goed om soep te koken).

Welke groenten zijn ideaal om te stoven?

  • andijvie
  • erwtjes
  • kropsla
  • prei
  • rabarber
  • rapen
  • Witloof stoven

    Witloof stoven: weet je vanaf wanneer je het lekkerste witloof kan kopen? En weet je welk witloof het lekkerst is? Klik hier voor je makkelijk, snel recept om lekker witloof te stoven of braiseren. + BUDGET: zelf een deksel maken.

    rode kool
  • schorseneer
  • ui
  • witloof
  • wortel

Zie je bleekselder in bovenstaand lijstje?

Neen.

Bleekselderij (of voetselder of witte selder) ga je dus niet stoven, maar wel koken.

Uiteraard kan je groenten die moeilijker zacht worden dan degene in bovenstaand lijstje, eerst voorkoken en daarna verder stoven.

Welke groenten kook jij en welke groenten stoof jij?

Bleekselderij koken op grootmoeders wijze met kaassaus

Wil je ook grootmoeders heerlijke kippensoep klaarmaken zoals op de foto?

Lees dan hier verder voor haar lekker ouderwets recept.

Hoe lekkere bleekselderij koken op grootmoeders wijze met kaassaus of bechamelsaus
 
Bewaar Print
Werktijd
10 min
Kooktijd
20 min
Totaal
30 min
 
Klassiek en makkelijk recept om bleekselderij te koken en lekker te serveren met kaassaus, aardappel en kip. Weet jij welke groenten je beter kan stoven?
Website: https://www.onskookboek.be
Soort recept: Groenten
Cuisine: Klassiek
Voor hoeveel personen: 4
Ingredienten
Voor de selder
  • bleekselderij met dikke stengels
  • gezouten, kokend wateer
Voor de kaassaus of bechamelsaus
  • 40 gram boetr
  • 25 gram bloem
  • 125 ml volle melk
  • 125 ml kookvocht van de selder
  • gemalen Gruyère kaas (50 gram)
  • peper, zeezout, nootmuskaat, vers geperst citroensap
Bereiding
  1. Gewassen en gesneden stengels van bleekselderij in stukken van 6cm snijden.
  2. Opzetten in kokend zout water. Kooktijd bleekselderij: ongeveer 15 min laten koken.
  3. Maak daarna een blonde roux met de bloem en de helft van de suiker: dus goed roeren tot er geen klontertjes bloem meer te bespeuren vallen en je een koekjesgeur begint te ruiken.
  4. Er al klutsend de volle melk en de kookvocht van de selder ondermenden en even laten doorkoken: je bechamelsaus is klaar.
  5. Strooi er naar wens gemalen kaas bij en roer tot de kaas gesmolten is. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat, een vleugje citroensap.
  6. Hou de selder warm en dresseer met de saus.
3.4.3177

 

Welke groente eet jij het liefst en hoe maak jij ze klaar?

 

Ga je dit recept Printen? Geef je dan je waardering en een dankjewel in een reactie hieronder? Dankuwel!

Elke Week Nieuwe OnsKookboek.be Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen +100.000 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste email adres in:

 

Na uw dubbel bevestigd inschrijven, gaat u akkoord met dit Privacy Beleid

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recepten Zoeken

7 Allernieuwste Recepten

  • 3x ongelooflijk lekkere vol au vent van Jeroen Meus, Piet Huysentruyt en ‘t recept op grootmoeders wijze
  • 5x ongelooflijk lekkere preisoep maken: met maar 3 ingrediënten…
  • 2x lekkere hete bliksem – Recept van Sandra Bekkari of klassieke ovenschotel met aardappel
  • 3x lekkere pastinaaksoep van Jeroen Meus, Piet Huysentruyt of: ongelooflijk oosters
  • 2x lekkere worstenbroodjes maken, met recept van Jeroen Meus
  • Klassieker: Grootmoeders Rijstpap maken, Beter dan Jeroen Meus en Sandra Bekkari
  • 2x Aioli Recept van Jeroen Meus of: lekker zonder staafmixer!

De Beste Recepten Van OnsKooboek.be

  • Heerlijke havermout pannenkoeken van Sandra Bekkari: genieten met appel en honing
  • Lekkere knolseldersoep soep - Je maakt ze makkelijk zo
  • Champignonsoep
  • 3 Lekkere broccolisoep recepten: Jeroen Meus, Sandra Bekkari paleo!, Piet Huysentruyt
  • Recept Appelcake
  • Hier is je Lekkerste Stoofvlees op grootmoeders wijze
  • Bereid je Beste Butternutsoep met (Groot)Moeder's Beproefd Recept
  • Hoe broccoli koken? Dat doe je 5x zo! + 2 lekkere Broccoli Recepten van Jeroen Meus
  • Alfabetische Recepten Index van A tot Z

7 Makkelijkste Recepten …

  • Witloof stoven: weet je wanneer je het lekkerste witloof kan kopen?
  • Lekker Ontbijten met granola van Sandra Bekkari : makkelijk op voorhand klaargemaakt!
  • Hoe broccoli koken? Dat doe je 5x zo! + 2 lekkere Broccoli Recepten van Jeroen Meus
  • 5 tips om je perfecte Knolselderpuree te maken: ongelooflijk lekker!
  • Aardappelgratin Piet Huysentruyt
  • Koolrabi recept
  • Spinazie Klaarmaken

Aanbevolen en Populair

Soep Recepten voor elke dag

Wie Wil Koekjes of Taart?

Taart recepten

Vlees | Wild | Kip | Curry

Vlees, Wild, Kip en Curry Recepten

Copyright © 2019 · Gezond Leven : Hoe Cholesterol Verlagen ·

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.OkLees meer