• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

Hoe lekkere bleekselderij koken op grootmoeders wijze met kaassaus of bechamelsaus

Klassiek en makkelijk recept om bleekselderij te koken en lekker te serveren met kaassaus, aardappel en kip. Weet jij welke groenten je beter kan stoven?

Onskookboek.be » Makkelijke Recepten » Hoe lekkere bleekselderij koken op grootmoeders wijze met kaassaus of bechamelsaus

2 Reacties

Klassiek en makkelijk recept om bleekselderij te koken en lekker te serveren met kaassaus, aardappel en kip.

Weet je welke groenten je beter kan stoven in plaats van te koken?

Je vindt ze in het lijstje hieronder.

Bleekselderij koken

Waarom groenten stoven of koken?

Broccolipuree
Hoe broccoli koken? Dat doe je 5x zo! + 2 lekkere Broccoli Recepten van Jeroen Meus

Stoven is de beste bereidingswijze om het gehalte aan voedingsstoffen zo hoog mogelijk te houden.

Dikwijls wordt het vrijgekomen stoofvocht nog gebonden met aardappelbloem, zodat alles van de groente op je bord terecht zal komen.

Dus bij stoven zal je niets met het kookwater weggooien, want je zal alles opeten.

Wat is het verschil tussen stoven en afkoken?

  • (Af)koken doe je in water. Stoven doe je in vetstof en eigen vocht.
  • Of anders gezegd: stoven is garen in een pan met deksel zonder vloeistof.

Welke groenten kook je dan wel?

  • 15 lekkere, warme hutsepot, stoemp en aardappelpuree recepten (4x Jeroen Meus): zodat jij snel zonder veel afwas 1 gerecht zal koken met wat jij ‘t liefst eet.

    Kook alleen groenten die moeilijk zacht worden wanneer je ze alleen zou stoven. Je kent uiteraard het meest typisch voorbeeld: aardappels.

Hoe kook je groenten?

  • Kook verse groenten steeds in kokend water, dus niet overgieten met koud water en dan aan de kook brengen. (groenten opkoken vertrekkend van koud water is goed om soep te koken).

Welke groenten zijn ideaal om te stoven?

  • andijvie
  • erwtjes
  • kropsla
  • prei
  • rabarber
  • rapen
  • Witloof stoven
    Witloof stoven: weet je vanaf wanneer je het lekkerste witloof kan kopen? En weet je welk witloof het lekkerst is? Klik hier voor je makkelijk, snel recept om lekker witloof te stoven of braiseren. + BUDGET: zelf een deksel maken.

    rode kool

  • schorseneer
  • ui
  • witloof
  • wortel

Zie je bleekselder in bovenstaand lijstje?

Neen.

Bleekselderij (of voetselder of witte selder) ga je dus niet stoven, maar wel koken.

Uiteraard kan je groenten die moeilijker zacht worden dan degene in bovenstaand lijstje, eerst voorkoken en daarna verder stoven.

Welke groenten kook jij en welke groenten stoof jij?

Bleekselderij koken op grootmoeders wijze met kaassaus

Wil je ook grootmoeders heerlijke kippensoep klaarmaken zoals op de foto?

Lees dan hier verder voor haar lekker ouderwets recept.

Hoe lekkere bleekselderij koken op grootmoeders wijze met kaassaus of bechamelsaus

https://www.onskookboek.be
Klassiek en makkelijk recept om bleekselderij te koken en lekker te serveren met kaassaus, aardappel en kip. Weet jij welke groenten je beter kan stoven?
4.50 from 2 votes
Print Recept Pin Recept
Prep Tijd 10 minutes mins
Kook Tijd 20 minutes mins
Totaal 30 minutes mins
Gerecht Groenten
Keuken Klassiek
Servings 4

Ingrediënten

Voor de selder

  • bleekselderij met dikke stengels
  • gezouten kokend wateer

Voor de kaassaus of bechamelsaus

  • 40 gram boter
  • 25 gram bloem
  • 125 ml volle melk
  • 125 ml kookvocht van de selder
  • gemalen Gruyère kaas (50 gram)
  • peper zeezout, nootmuskaat, vers geperst citroensap

Bereiding
 

  • Gewassen en gesneden stengels van bleekselderij in stukken van 6cm snijden.
  • Opzetten in kokend zout water. Kooktijd bleekselderij: ongeveer 15 min laten koken.
  • Maak daarna een blonde roux met de bloem en de boter: dus goed roeren tot er geen klontertjes bloem meer te bespeuren vallen en je een koekjesgeur begint te ruiken.
  • Er al klutsend de volle melk en de kookvocht van de selder ondermenden en even laten doorkoken: je bechamelsaus is klaar.
  • Strooi er naar wens gemalen kaas bij en roer tot de kaas gesmolten is. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat, een vleugje citroensap.
  • Hou de selder warm en dresseer met de saus.
Keyword Bleekselder, Selder
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!

 

Welke groente eet jij het liefst en hoe maak jij ze klaar?

 

Filed Under: 57 Makkelijke recepten: voor het hele gezin

Reader Interactions

Reacties

  1. Ons Kookboek zegt

    oktober 6, 2021 at 1:38 am

    5 stars
    Dank Arlette,

    Wat je zegt is correct, en we hebben het recept ondertussen aangepast.

    Heel veel dank en fijne dag verder!

    Beantwoorden
  2. Arlette zegt

    september 30, 2021 at 3:43 pm

    Beste
    Er staat een foutje in het online recept van bleekselderij op grootmoeders wijze met kaassaus.
    Onder puntje 3 staat: maak een roux met bloem en suiker. Suiker zal boter moeten zijn, veronderstel ik.
    Vriendelijke groeten
    Arlette

    Beantwoorden

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

15 Allernieuwste Recepten

  • Stoofvlees? Maak je lekkerste Rendang Recept uit Maleisië
  • Saté: zo maak jij dit heerlijke gerecht 
  • Stoofpot van hert met appelen en veenbessen
  • Vegetarische Hutsepot – Goedkoop met Wintergroeten
  • Zelf een heerlijk notenbrood bakken? Dat doe je zo
  • Verras je gasten met een heerlijke ijskoffie!
  • Appelcrumble: Simpel, snel én lekker
  • Eenvoudige appeltaart met bladerdeeg: klaar in 20 minuten…
  • Appelbeignets: altijd lekker – Voor jong én oud!
  • Butternutsoep met gember! Lekker soepje: klaar in 30 minuten
  • 4x appelmoes maken! Wie maakt de lekkerste: Jij, Jeroen Meus, Grootmoeder of Piet Huysentruyt?
  • Lekker Ontbijten met granola van Sandra Bekkari : makkelijk op voorhand klaargemaakt!
  • Witte chocolademousse zonder gelatine – Eens iets anders…
  • Salade Nicoise: Franse Topklassieker – Klaar in 30 minuten!
  • Topklassieker! Recept voor Appelcake: die ieder kan bakken

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu
  • 17 Simpele Pasta Recepten: want ‘n bord pasta smaakt altijd!
  • 21 Lekkerste Salades
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen…

Ook lekker…

  • Chocolade Recepten
  • Lekker met kip – 12 heerlijke recepten om van te smullen
  • 12 lekkerste Koekjes Recepten
  • 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look… Hoe kuisen?
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download onze Kookboeken…
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2023 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!