Klassiek en makkelijk recept om bleekselderij te koken en lekker te serveren met kaassaus, aardappel en kip.
Weet je welke groenten je beter kan stoven in plaats van te koken?
Je vindt ze in het lijstje hieronder.
Waarom groenten stoven of koken?

Stoven is de beste bereidingswijze om het gehalte aan voedingsstoffen zo hoog mogelijk te houden.
Dikwijls wordt het vrijgekomen stoofvocht nog gebonden met aardappelbloem, zodat alles van de groente op je bord terecht zal komen.
Dus bij stoven zal je niets met het kookwater weggooien, want je zal alles opeten.
Wat is het verschil tussen stoven en afkoken?
- (Af)koken doe je in water. Stoven doe je in vetstof en eigen vocht.
- Of anders gezegd: stoven is garen in een pan met deksel zonder vloeistof.
Welke groenten kook je dan wel?
15 lekkere, warme hutsepot, stoemp en aardappelpuree recepten (4x Jeroen Meus): zodat jij snel zonder veel afwas 1 gerecht zal koken met wat jij ‘t liefst eet. Kook alleen groenten die moeilijk zacht worden wanneer je ze alleen zou stoven. Je kent uiteraard het meest typisch voorbeeld: aardappels.
Hoe kook je groenten?
- Kook verse groenten steeds in kokend water, dus niet overgieten met koud water en dan aan de kook brengen. (groenten opkoken vertrekkend van koud water is goed om soep te koken).
Welke groenten zijn ideaal om te stoven?
- andijvie
- erwtjes
- kropsla
- prei
- rabarber
- rapen
Witloof stoven: weet je vanaf wanneer je het lekkerste witloof kan kopen? En weet je welk witloof het lekkerst is? Klik hier voor je makkelijk, snel recept om lekker witloof te stoven of braiseren. + BUDGET: zelf een deksel maken. rode kool
- schorseneer
- ui
- witloof
- wortel
Zie je bleekselder in bovenstaand lijstje?
Neen.
Bleekselderij (of voetselder of witte selder) ga je dus niet stoven, maar wel koken.
Uiteraard kan je groenten die moeilijker zacht worden dan degene in bovenstaand lijstje, eerst voorkoken en daarna verder stoven.
Welke groenten kook jij en welke groenten stoof jij?
Bleekselderij koken op grootmoeders wijze met kaassaus
Wil je ook grootmoeders heerlijke kippensoep klaarmaken zoals op de foto?
Lees dan hier verder voor haar lekker ouderwets recept.

Hoe lekkere bleekselderij koken op grootmoeders wijze met kaassaus of bechamelsaus
Ingrediënten
Voor de selder
- bleekselderij met dikke stengels
- gezouten kokend wateer
Voor de kaassaus of bechamelsaus
- 40 gram boter
- 25 gram bloem
- 125 ml volle melk
- 125 ml kookvocht van de selder
- gemalen Gruyère kaas (50 gram)
- peper zeezout, nootmuskaat, vers geperst citroensap
Bereiding
- Gewassen en gesneden stengels van bleekselderij in stukken van 6cm snijden.
- Opzetten in kokend zout water. Kooktijd bleekselderij: ongeveer 15 min laten koken.
- Maak daarna een blonde roux met de bloem en de boter: dus goed roeren tot er geen klontertjes bloem meer te bespeuren vallen en je een koekjesgeur begint te ruiken.
- Er al klutsend de volle melk en de kookvocht van de selder ondermenden en even laten doorkoken: je bechamelsaus is klaar.
- Strooi er naar wens gemalen kaas bij en roer tot de kaas gesmolten is. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat, een vleugje citroensap.
- Hou de selder warm en dresseer met de saus.
Welke groente eet jij het liefst en hoe maak jij ze klaar?
Dank Arlette,
Wat je zegt is correct, en we hebben het recept ondertussen aangepast.
Heel veel dank en fijne dag verder!
Beste
Er staat een foutje in het online recept van bleekselderij op grootmoeders wijze met kaassaus.
Onder puntje 3 staat: maak een roux met bloem en suiker. Suiker zal boter moeten zijn, veronderstel ik.
Vriendelijke groeten
Arlette