Wil je weten Hoe Lang je lekkere broccoli mag koken?
En hoe precies?
Leer 5 manieren hoe je best broccoli kan koken, snijden, stomen, roerbakken, stoven of klaarmaken in de microgolfoven.
Met kooktijden en foto’s geïllustreerd.
Of maak heerlijke broccolipuree of broccoli ovenschotel van Jeroen Meus.
Hoe lang broccoli koken: kooktijden per kookwijze

De stengels van de broccoli moeten langer koken dan de roosjes.
Dus voeg je tijdens het koken eerst de stengels toe en enkele minuten later de bloemhoofdjes (roosjes).
Maak de kooktijd net lang genoeg totdat de broccoli knapperig gaar is, gebruik volgende richtlijnen:
- broccoli koken in zout water: 4 to 7 minuten
- stomen: 3 to 5 minuten
- magnetron met beetje water en afgedekt: 3 to 5 minutes.
- bloempjes gestoofd in olijfolie met look en gedroogde paprikasnippers: 5 minuten.
- roerbakken of wokken met look en gember of zwarte bonensaus: 3 tot 5 minuten.
Broccoli wassen en snijden

Vooraleer je start met de broccoli te bereiden, spoel je het hoofd grondig af met koud water en verwijder je verwelkte of beschadigde bladeren.
Nadat de broccoli is gesneden, dompel je het hoofd in zout water of azijn water om alle eventuele insecten binnen de roosjes te verwijderen.
Snijd de stengel van de bloemen op de plaats waar “de takken naar de roosjes” beginnen.
Snijd elke bloem van de stengel, zodat je een klein bloempje met 1 zeer kort steeltje onderaan overhoud. Indien de bloem te groot lijkt, snijd je ze in de lengte doormidden.
Wil je ook de stengel gebruiken,schil dan indien gewenst de harde, buitenste laag weg met behulp van een aardappelschillertje. Snijd de stengel in de lengte in 4 door, houd de delen samen en snijd ze dwars tot de gewenste grootte.
Broccoli Stomen
Ga nu moeder’s meest makkelijke broccolisoep recept maken: zodat je in minder dan 20 minuten zal genieten van een lekkere, beproefde kom dampende soep. Neem een stoomkorf en vul een pot met water zodat het water nooit in de stoomkorf gaatjes kan komen.
- Zet de pot met water op een hoog vuur en laat koken,
- Plaats de broccoli stengelstukjes in het stoommandje en plaats de mand boven het kokende water in de pot. Dek af en laat 4 tot 5 minuten stomen.
- Voeg dan de bloempjes stukken, dek opnieuw af en stoom voor een extra 5 minuten of totdat de broccoli knapperig gaar is.
- Neem het stoommandje uit de pot en de broccoli is klaar om te serveren.
Broccoli in de magnetron ofte microgolf oven
Van alle broccoli recepten is dit toch wel het makkelijkst. Met tip om ook je kinderen ervan te laten smullen. Plaats de broccoli in een magnetron bestendige schotel met deksel. Zorg ervoor dat de roosjes in het midden liggen, omringd met de stengels.
- Sprenkel 2 eetlepels water over de broccoli stukken.
- Dek de schotel af en zet de microgolfoven op hoge stand voor 5 tot 6 minuten. Draai de schotel halverwege de kooktijd wanneer je microgolf oven binnenin niet automatisch ronddraait.
- Laat de groente na het koken 4 tot 5 minuten afgedekt rusten .
- Verwijder overtollig vocht en serveer.
Na het koken kan je deze broccoli eenvoudig serveren met kaassaus, saus op basis van het kookvocht, citroensap, boter of gewoon een beetje zout. Meer over dit soort saus lees je hieronder in Jeroen’s recepten
Broccolipuree maken a la Jeroen Meus

Deze broccolipuree kan je zo serveren, of mee verwerken in de ovenschotel van Jeroen in het recept dat hierop volgt.
- Smelt flink wat boter in een stoofpot. Snijd 1 ui fijn en begin zachtjes aan te stoven.
- Gooi er enkele geschilde knoflookteentjes bij. Jeroen gebruikt slechts 1 knoflookteentje en spendeert extra tijd om het fijn te pletten. Wij doen dat niet: de knoflook gaat immers tijdens het koken wel zacht worden en flink wat smaak inboeten, dus gewoon meer toevoegen zonder “moeilijk” pletwerk.
- Ondertussen schil je je de aardappels (700tal gram), snijd in kleine blokjes (klein: minstens 16 blokjes per aardappel) en stoof mee aan. Dus zo nu en dan wel roeren.
- Snijd (700 gram) broccoliroosjes los, ga er nog even met een mes door om ze wat kleiner te maken en voeg toe.
- Giet er een klein scheutje water bij, strooi er wat rotszout over, voeg een laurierblad toe, breng aan de kook, zet een deksel op de pot en laat 10 minuten sudderen.
- Haal dan het deksel van de pot en laat verder stoven zodat het extra vocht kan verdampen.
- Pureer grofweg met een aardappelstamper, proef en kruid indien nodig met peper, rotszout en nootmuskaat.
Jeroen’s recept: ovenschotel met broccoli en zalm en witte saus

Deze makkelijke broccoli ovenschotel maak je 3 lagen:
- Op de bodem de broccolipuree van hierboven
- Daarop geplukte, gepocheerde zalm
- Daarboven een laagje geraspte kaas om te gratineren onder de gril.
1. Hoe eerst de zalm pocheren?
- Giet een half fles droge, witte wijn in een stoofpot en vul aan met water tot 1 liter. Kruid met 1 eetlepel zeezout, peper en kruidentuiltje.
- Breng net aan de kook, leg je zalmmoten in het water en laat zo net onder het kookpunt een 9 minuten pocheren.
- Haal daarna de zal met een schuimspaan weer uit de pot.
2. Hoe witte saus maken voor bij de zalm?

Een klassieke witte saus maak je met een witte roux.
Hoe een witte roux klaarmaken?
- Hiervoor laat je boter smelten zonder deze te bruinen.
- Op een laag vuurtje roer je er bloem door.
- Goed blijven roeren zodat de zetmeelkorrels in de bloem openbarsten en zo de saus zullen binden.
Afhankelijk van het vocht dat je nu toevoegt, krijgt de saus haar naam. Sommige zal je zeker kennen:
- Voeg je er water of bouillon aan toe, dan heb je botersaus.
- Voeg je er nu melk aan toe, dan heb je bechamelsaus gemaakt. Voeg hierbij kaas en je hebt kaassaus: lekker bij vis, eieren en groenten. Voeg je bij de melk room, dan heb je roomsaus: zeer lekker bij bloemkool, witloof en… rapen.
Jeroen bevochtigt met het kookvocht van de gepocheerde zalm en voegt dan nog room toe:
Zo lekker als op restaurant… 75 gram boter smelten in een sauspot. Hier 75 gram bloem doorroeren tot je duidelijk een koekjesgeur begint te ruiken.
- Giet hierbij het pocheervocht van de zalm en roer tot dikke saus.
- Maar romiger door er room naar wens bij te voegen.
- Proeven en verder op smaak brengen met vers geperst citroensap (van een halve citroen), peper en indien nodig meer zeezout.
3. Hoe Jeroen’s broccolipuree ovenschotel met gepocheerde zalm klaarmaken?
- Pluk het roze vlees uit de zalmmoten. Het vet en de graten verwijder je dus, de rest doe je in een grote kom.
Kies 1 van deze 17 bieren om het lekkerste stoofvlees van Jeroen Meus te maken. Met Vlaamse ingrediënten die je waarschijnlijk nog niet kent, zodat je klassiek Vlaams stoofvlees zal serveren, liefst met frieten. Overgiet de zalm met de witte saus: niet teveel, zorg ervoor dat de zalm overheerst. Of: net genoeg saus zodat je de vis makkelijk in de ovenschotel kan gieten zonder dat saus begint weg te lopen.
- Je voorbereiding is klaar, dus alles in de ovenschaal. Eerst de broccolipuree in een mooie laag uitspreiden.
- Daarboven de zalm in de witte saus in 1 laag uitsmeren.
- Daarover (100tal gram) gemalen kaas overstrooien.
- Zet de zalm broccoli ovenschotel onder een gril in de oven en laat gratineren tot de kaas mooi goudbruin kleurt. Smakelijk!
Hoe lang broccoli koken in gezouten water?

Hoe broccoli koken? Dat doe je 5x zo! + 2 lekkere Broccoli Recepten van Jeroen Meus
Ingrediënten
- broccoli
- water
- rotszout of zeezout
- 1 steelpan
Bereiding
- Breng gezouten water aan de kook in een steelpan.
- Voeg de stukjes stengel toe en laat 2 minuten koken.
- Voeg de bloemen met de steeltjes toe en laat 4 tot 5 minuten verder koken tot de broccoli knapperig gaar is.
- Na uitlekken is je broccoli klaar om te serveren.
Een reactie achterlaten