Gegarandeerd genieten wanneer je deze makkelijke limoncello zal maken: met slechts 3 ingrediënten en een tijdje geduld maak je de goedkoopste likeur zelf thuis.
In onze goede oude studententijd leerden we niet alleen wat in de verplichte leerboeken stond, maar uiteraard probeerden we ook zo lekker mogelijk te eten en te drinken met een zeer bescheiden budget. Een ideale en goedkope likeur maakten we met goedkope vodka en citrusvrucht schillen (zowel citroen, sinaasappel, mandarijntjes en zelfs pompelmoes: zolang je er maar op let dat je geen bitter wit mee in de alcohol laat trekken, maar wel alleen de aromatische, gekleurde zeste):
- Telkenmale werd gewacht tot iemand een citroen of sinaasappel of rond sinterklaas mandarijntjes at of nodig had tijdens het koken: de schil werd dan geraspt en in een bokaal met vodka gelegd. Zo lieten we de geraspte schillen van een 5 tot 10tal vruchten trekken in 1 liter vodka.
- 1 week na de laatste schil bij in de vodka ging, kookten we een kwartiertje lang 1 liter water met 300 tot 600 gram suiker en wat fruit naar wens (aardbei) op een zacht vuurtje. Laat afkoelen tot kamertemperatuur (je wil immers geen alcohol uit de vodka doen vervliegen door er hete siroop door te mengen!) en meng door de citroenvodka.
- Doe in kleine flesjes, sluit goed af en drink de volgende 2 weken alleen koffie of thee…
- Na 2 weken bewaar je alles in de ijskast (inderdaad, de geraspte schillen niet uitfilteren).
- Leg je een fles een tijdje in de het diepvriesvakje van je koelkast (vandaar een kleine fles wegens weinig plaats…) – of buiten in de sneeuw – en serveer ijskoud. Deze likeur heeft dan ongeveer een alcohol gehalte van rond de 15%, maar met veel meer smaak en minder zuur dan een zelfgemaakte citroenjenever.
Italiaanse limoncello
Echte Italiaanse limoncello wordt vooral gemaakt in de streek rondom Pompeii (om eens iets anders over Pompeii dan het feit dat het bedolven werd na een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius) en waar vind je nog lekkere citroenen … inderdaad in Sardinië en Sicilië.
Het authentieke recept maakt gebruik van schillen van de Sorrento of Sfusato citroenen. Zoals in ons studentenrecept, worden de schillen gemacereerd in alcohol: echter niet in vodka maar wel in pure alcohol, zodat er nog meer kleur, aroma’s en etherische olieën in de alcohol opgelost worden. Het resultaat is een geel gekleurde alcohol die wordt aangezoet met simpele suikersiroop.
De smaak, helderheid en stroperigheid hangt af van de verhouding suiker-water in de siroop en van de temperatuur tijdens het macereren. Opaque gekleurde limoncello’s – vergelijk met ouzo verdunt met water – ontstaan als gevolg van het spontane emulgeren van de geëxtraheerd citroenolie met de suikersiroop.

Limoncello maken
Ingrediënten
- 1 liter pure alcohol 96%
- 10 citroenen
- 400 gram suiker
- 500 gram/ml water
Bereiding
- Snijd met een dunschiller de schil in lange repen van de citroenen (zo kan je de citroenen nog voor iets anders gebruiken: ideaal in de winter tijdens een verkoudheid: thee maken met echte honing van echte bijen van bij de imker en citroen).
- Neem een zeer scherp mes, snijd het witte merg van de schil en gooi weg.
- Doe de schillen in een (2tal liter) bokaal, overgiet met pure alcohol, sluit de bokaal en laat een 3 weken trekken op kamertemperatuur.
- Doe de laatste dag van het macereren de suiker met het water in een pot met dikke bodem, verwarm en blijf roeren tot de suiker gesmolten is. Breng even aan de kook en laat dan volledig afkoelen.
- Giet de afgekoelde siroop bij in de bokaal met de alcohol en citroenschillen en laat 10 dagen rusten.
- Giet je likeur daarna door een zeef zodat je de schillen makkelijk kan verwijderen.
- Giet je limoncello in kleine flessen en bewaar in de ijskast. Serveer ijskoud na een maaltijd als digestief.
Dit lijkt mij inderdaad een experimenteel studenten drankje met een alcoholpercentage van ruim 54%.
Verdubbel je hoeveelheid suiker en verdubbel je hoeveelheid water en je houdt nog een gevaarlijk lekker drankje over met 38% alcohol. En daar kun je dan nog iets langer van genieten ook.
Ingredienten:
"500 gram/ml water": dit begrijp ik niet.
Paul, ik zie het nu ook, ietwat verwarrende eenheid gram/ml :-)
Ofwel 500 gram water
Ofwel 500 ml water wou ik zeggen.
Wanneer je het in een drankhandel niet kan vinden, is het altijd wel te koop bij de apotheker, wel erbij zeggen dan dat je alcohol wil om te drinken, zodat je niet met veel goedkopere – maar niet voor consumptie geschikte – ontsmettingsalcohol naar huis gaat. "Puur" wil zeggen 96%, dus alles wat je kan vinden boven de 80% is al flink dichtbij.
Hoe kom ik aan pure alcohol?
Punt 3.
Is dat 3 weken of 3 dagen laten trekken?
Dag Ria,
Dank, heb het veranderd: is inderdaad 3 weken (minstens 1 week tot 40 dagen), je kan indien gewenst elke week proeven of je nog langer wil macereren.
Succes!