Ons Kookboek

Lekkere en makkelijke recepten die ieder kan maken

3x Irish Coffee: Verrassend van Jeroen Meus – Klassiek met Kick van SOS Piet

  • ☃ KERST ⛄
  • A-Z-Index ☜
  • ☕ SOEP ☕
  • ♨ GEBAK
  •   Vlees
  • Makkelijk
  • Chocolade
  • Lekker
  • Paleo
  • Winter
  • ☘ Salade
  • ⛲ Smoothies
  • Privacy

Limoncello maken

March 22, 2016 door Ons Kookboek

Gegarandeerd genieten wanneer je deze makkelijke limoncello zal maken: met slechts 3 ingrediënten en een tijdje geduld maak je de goedkoopste likeur zelf thuis.

In onze goede oude studententijd leerden we niet alleen wat in de verplichte leerboeken stond, maar uiteraard probeerden we ook zo lekker mogelijk te eten en te drinken met een zeer bescheiden budget. Een ideale en goedkope likeur maakten we met goedkope vodka en citrusvrucht schillen (zowel citroen, sinaasappel, mandarijntjes en zelfs pompelmoes: zolang je er maar op let dat je geen bitter wit mee in de alcohol laat trekken, maar wel alleen de aromatische, gekleurde zeste):

  • Telkenmale werd gewacht tot iemand een citroen of sinaasappel of rond sinterklaas mandarijntjes at of nodig had tijdens het koken: de schil werd dan geraspt en in een bokaal met vodka gelegd. Zo lieten we de geraspte schillen van een 5 tot 10tal vruchten trekken in 1 liter vodka.
  • 1 week na de laatste schil bij in de vodka ging, kookten we een kwartiertje lang 1 liter water met 300 tot 600 gram suiker en wat fruit naar wens (aardbei) op een zacht vuurtje. Laat afkoelen tot kamertemperatuur (je wil immers geen alcohol uit de vodka doen vervliegen door er hete siroop door te mengen!) en meng door de citroenvodka.
  • Doe in kleine flesjes, sluit goed af en drink de volgende 2 weken alleen koffie of thee…
  • Na 2 weken bewaar je alles in de ijskast (inderdaad, de geraspte schillen niet uitfilteren).
  • Leg je een fles een tijdje in de het diepvriesvakje van je koelkast (vandaar een kleine fles wegens weinig plaats…) – of buiten in de sneeuw – en serveer ijskoud. Deze likeur heeft dan ongeveer een alcohol gehalte van rond de 15%, maar met veel meer smaak en minder zuur dan een zelfgemaakte citroenjenever.

Italiaanse limoncello

Limoncello makenEchte Italiaanse limoncello wordt vooral gemaakt in de streek rondom Pompeii (om eens iets anders over Pompeii dan het feit dat het bedolven werd na een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius) en waar vind je nog lekkere citroenen … inderdaad in Sardinië en Sicilië.

Het authentieke recept maakt gebruik van schillen van de Sorrento of Sfusato citroenen. Zoals in ons studentenrecept, worden de schillen gemacereerd in alcohol: echter niet in vodka maar wel in pure alcohol, zodat er nog meer kleur, aroma’s en etherische olieën in de alcohol opgelost worden. Het resultaat is een geel gekleurde alcohol die wordt aangezoet met simpele suikersiroop.

De smaak, helderheid en stroperigheid hangt af van de verhouding suiker-water in de siroop en van de temperatuur tijdens het macereren. Opaque gekleurde limoncello’s – vergelijk met ouzo verdunt met water – ontstaan als gevolg van het spontane emulgeren van de geëxtraheerd citroenolie met de suikersiroop.

Limoncello maken
 
Bewaar Print
Werktijd
1 h
Kooktijd
1 h
Totaal
2 h
 
Gegarandeerd genieten wanneer je deze makkelijke limoncello zal maken: met slechts 3 ingrediënten en een tijdje geduld maak je de goedkoopste likeur zelf thuis.
Website: http://www.OnsKookboek.be
Soort recept: Drank
Cuisine: Italie
Voor hoeveel personen: 20
Ingredienten
  • 1 liter pure alcohol (96%)
  • 10 citroenen
  • 400 gram suiker
  • 500 gram/ml water
Bereiding
  1. Snijd met een dunschiller de schil in lange repen van de citroenen (zo kan je de citroenen nog voor iets anders gebruiken: ideaal in de winter tijdens een verkoudheid: thee maken met echte honing van echte bijen van bij de imker en citroen).
  2. Neem een zeer scherp mes, snijd het witte merg van de schil en gooi weg.
  3. Doe de schillen in een (2tal liter) bokaal, overgiet met pure alcohol, sluit de bokaal en laat een 3 weken trekken op kamertemperatuur.
  4. Doe de laatste dag van het macereren de suiker met het water in een pot met dikke bodem, verwarm en blijf roeren tot de suiker gesmolten is. Breng even aan de kook en laat dan volledig afkoelen.
  5. Giet de afgekoelde siroop bij in de bokaal met de alcohol en citroenschillen en laat 10 dagen rusten.
  6. Giet je likeur daarna door een zeef zodat je de schillen makkelijk kan verwijderen.
  7. Giet je limoncello in kleine flessen en bewaar in de ijskast. Serveer ijskoud na een maaltijd als digestief.
3.4.3177
 

Share and Enjoy !

Elke Week Nieuwe OnsKookboek.be Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen +100.000 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste email adres in:

 

Na uw dubbel bevestigd inschrijven, gaat u akkoord met dit Privacy Beleid

Comments

  1. Kareltje says

    July 11, 2018 at 7:41 pm

    Dit lijkt mij inderdaad een experimenteel studenten drankje met een alcoholpercentage van ruim 54%.

    Verdubbel je hoeveelheid suiker en verdubbel je hoeveelheid water en je houdt nog een gevaarlijk lekker drankje over met 38% alcohol. En daar kun je dan nog iets langer van genieten ook.

    Reply
  2. Paul Guillaume says

    July 2, 2016 at 10:48 am

    Ingredienten:
    "500 gram/ml water": dit begrijp ik niet.

    Reply
    • Ons Kookboek says

      July 13, 2016 at 3:50 pm

      Paul, ik zie het nu ook, ietwat verwarrende eenheid gram/ml 🙂
      Ofwel 500 gram water
      Ofwel 500 ml water wou ik zeggen.

      Reply
  3. Ons Kookboek Recepten says

    March 3, 2016 at 9:07 am

    Wanneer je het in een drankhandel niet kan vinden, is het altijd wel te koop bij de apotheker, wel erbij zeggen dan dat je alcohol wil om te drinken, zodat je niet met veel goedkopere – maar niet voor consumptie geschikte – ontsmettingsalcohol naar huis gaat. "Puur" wil zeggen 96%, dus alles wat je kan vinden boven de 80% is al flink dichtbij.

    Reply
  4. Maja Rötgers says

    February 16, 2016 at 8:39 pm

    Hoe kom ik aan pure alcohol?

    Reply
  5. Ria Leemans says

    February 4, 2016 at 7:29 am

    Punt 3.
    Is dat 3 weken of 3 dagen laten trekken?

    Reply
    • Ons Kookboek says

      February 8, 2016 at 5:39 pm

      Dag Ria,

      Dank, heb het veranderd: is inderdaad 3 weken (minstens 1 week tot 40 dagen), je kan indien gewenst elke week proeven of je nog langer wil macereren.

      Succes!

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

AFVALLEN in 2021?

Tijdelijke aanbieding...KLIK HIER!

Recepten Zoeken

7 Allernieuwste Recepten

  • 3x Irish Coffee: Verrassend van Jeroen Meus – Klassiek met Kick van SOS Piet
  • 5x Wonderlijke Worstenbroodjes maken met bladerdeeg: Jeroen Meus, Jamie Oliver, Piet Huysentruyt…
  • Je Snelste Eierpunch recept: Nu maken = Nu drinken!
  • Warme winterse Gluhwein maken doe je snel zo!
  • 7 Keilekkere Konijn Recepten! Klaarmaken met pruimen, op grootmoeders wijze … of à la Jeroen Meus
  • Lekkere speculaas maken à la Jeroen Meus
  • 5x Rode kool met appeltjes – Altijd heerlijk huiselijke herfstkost!

De Beste Recepten Van OnsKooboek.be

  • Konijn klaarmaken
  • Spruitjes koken
  • 7 Broodpudding Recepten: 7 redenen om nooit nog oud brood weg te gooien!
  • Witloof stoven
  • Speculaas cookies
  • Worstenbroodjes Jeroen Meus

7 Makkelijkste Recepten …

  • Witloof stoven
  • Granola Sandra Bekkari
  • Broccoli stomen
  • Hoe maak je guacamole

Aanbevolen en Populair

Soep Recepten voor elke dag

Wie Wil Koekjes of Taart?

Taart recepten

Vlees | Wild | Kip | Curry

Vlees, Wild, Kip en Curry Recepten

Copyright © 2021 · Gezond Leven : Hoe Cholesterol Verlagen ·

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.OkLees meer