Laatste kans om deze goedkope, heldere aspergesoep te maken met 5 ingrediënten en inlandse witte asperges, zodat ieder zal genieten van een lekkere kom soep met balletjes.
Spotgoedkoop en vooral supergezond omdat we van de schillen een lekkere bouillon zullen maken. Dus geen gedoe met een bouillonblokje waarvan je nauwelijks weet wat er dan wel eigenlijk precies inzit.
Heldere aspergesoep met balletjes

Deze aspergesoep is eigenlijk een “verbeterd” – lees minder werk en ook glutenvrij – afkijksel van mijn schoonzus haar heldere aspergesoep. Met in plaats van gehaktballetjes Duitse “dumplings”, “knoedels” of gewoon in het Duits: “Knödel”. Een soort van “gnocchi” ofte deegballetjes die mee in de soep gekookt worden. Nu had ik haar recept niet gevraagd – staat op mijn Te Doen lijst – … Bovendien had ze haar Knödel glutenvrij gemaakt (met teff dacht ik dat ze bedoelde) en echte Duitse kwark; 2 ingrediënten die ik niet direct in huis heb.
Maar waar iedereen toch steeds verzot op is zijn gewoon balletjes in de soep. Gewoon gedraaid van gemengd gehakt van moeder’s slager (jammer maar helaas gaat deze geweldige beenhouwer met eigen slacht en flink wat eigen bereidingen volgend jaar 2019 op pensioen, en is Zandhoven dus weer een goede winkel armer). Allemaal veel sneller dus klaar dan de Duitse Knödel maar… je mist dan wel het lekkere zure van de platte kaas. En een subtiel zure smaak in soep of bij asperges is steeds een winner.

Gelukkig vonden we in moeder’s tuin een bos citroenmelisse: niet echt zuur maar alvast de citroenaroma’s bij in je soep. Verder nog wat tuinkruiden, ook Duitse – … schoondochter weet je ondertussen wel – , maar om de zachte smaak van de asperges niet te verdoezelen, kozen we alleen voor een extra takje tijm. Voor meer citroensmaak in een fles lees je best hiernaast verder in ons limoncello recept.
Over takjes gesproken… Van de hak op de tak… Terug naar het gehakt. Voor minder werk in je keuken, kan je reeds kant en klare gehaktballetjes kopen. Maar voor de extra smaak kook je de balletjes liefst zelf en gebruik je het kookvocht als bouillon. Voor nog minder werk maakten we – afgekeken van de grotere Knödel – veel grotere dan gewone gehaktballen. Dus minder draaiwerk en lekker gebakken op een laag vuurtje voor nog meer extra smaak aan de gehaktballen, dankzij het bruingebakken korstje.

Verder is deze soep de eenvoud zelve en smaakt uiteraard nog lekkerder wanneer je olijfolie zou vervangen met echte hoeveboter (of ghee voor wie het paleo dieet volgt). Jammer genoeg heeft moeder dat niet in huis plus is hoeveboter ook weer niet iets dat in ieders dieet past. Maar de combinatie echte boter + asperges is nu eenmaal een (zelfs Middeleeuwse) klassieker, denken we maar aan asperges à la Flamande waar de asperges rijkelijk geserveerd worden in een botersaus.
Zoals we reeds zegden: een makkelijke soep:
- maak groentebouillon van de aspergeschillen met ui en wit van prei
- stoof ondertussen de in zeer kleine ringetjes gesneden asperges (inderdaad gewoon stoven zodat ze 1 supergoed gegaard zullen zijn en 2 je je eigen bouillon van de schillen onmiddellijk erbij kan voegen)
Wie maakt de beste aspergesoep? Groene Jeroen Meus vs 2x Sandra Bekkari! kook de gehaktballen in de bouillon of bak apart grote gehaktballen)
- giet je eigen bouillon bij de aspergestukjes
- kook er tenslotte de aspergepunten bij
- breng verder op smaak met peper, rotszout en indien gewenst een zuur ingredient (vers geperst citroensap bijvoorbeeld)
Wie meer inspiratie zoekt voor lekkere recepten met maximaal 5 ingrediënten, die leest hier verder.
Smakelijk!

Heerlijk Heldere Aspergesoep maken doe je lekker zo - zonder mixer!
Ingrediënten
maximaal 5 ingrediënten
- 2 uien
- 2 preistengels
- 1 kg witte asperges
- bouquet garni van verse tuinkruiden in moeders tuin vonden we verse tijm en verse citroenmelisse, ook rozemarijn, maar die hebben we niet gebruikt
- 250 gram gekruid gehakt (niet van rood vlees voor De Voedselzandloper), zoniet gewoon gehakt dat je mengt met peper en rotszout
wat je steeds in huis zou moeten hebben:
- olijfolie
- 1 tot 2 liter water
- peper
- rotszout
- kwaliteitsazijn balsamico azijn, sherry azijn, cider azijn of voor wie veel soepen maakt: verse citroenen of limoenen
Bereiding
- Neem een brede soeppot met dikke boden en verwarm er de olie in.
- Snijd de uien in kleine stukjes en begin aan te stoven: hoe kleiner de stukjes, hoe meer snijwerk maar ook hoe meer smaak in je bouillon.
- Snijd de preistengels in ringetjes en stoof mee aan.
- Ondertussen schil je de witte asperges en verwijder eventueel de voet.
- Doe de aspergeschillen en de voeten bij de ui en prei en overgiet met water tot alles goed onder staat. Voeg extra tuinkruiden toe (bouquet garni: wij kozen voor verse tijm en verse citroenmelisse). Breng aan de kook, zet een deksel op de pot en laat een 3 kwartier sudderen.
- Snijd de toppen van de geschilde asperges en houdt ze apart. De rest van de stengels snijd je in dunne schijfjes. Stoof ze aan in wat vetstof, gier er na enkele minuten sudderen een beetje van de bouillon bij en laat verder onder deksel stoven op een zeer laag vuurtje. Zorg ervoor dat de pot niet uitdroogt, kwestie van niets aan te bakken!
- Rol het gehakt in dikke ballen en bak in 15tal minuten gaar in een pan met olijfolie.
- Wanneer de aspergeschillen 3 kwartier gesudderd hebben, giet je alles door een vergiet: de groentebouillon vang je op in de pot met gestoofde aspergestukjes. Duw zoveel mogelijk bouillon door de zeef.
- Voeg hierbij de gehaktballen en de aspergetoppen, breng aan de kook en laat even sudderen tot de aspergepunten gaar zijn naar wens (een 5tal minuten).
- Proef en breng je heldere aspergesoep verder op smaak met peper, rotszout en indien je voelt dat er iets ontbreekt maar je weet niet wat: dan wat zuur toevoegen, zoals kwaliteitsazijn of voor een zo fris mogelijk smakende toets: vers geperst citroensap.
Een reactie achterlaten