Zelf makkelijk kippensoep maken? Je kan het met dit recept wanneer je water kan koken: zodat je met weinig werk zal genieten van een lekker dampende kom soep.
Een ideale opkikker voor wie verkouden is… zolang je de moeite doet om de kip in een pot met water op te zetten en minstens een uurtje wil laten pruttelen. Dus niet snel even water met een bouillonblokje drinken… Bouillon trekken verklaart zichzelf: je zal alle goede bestanddelen uit het vlees, maar ook uit de beenderen! in je bouillon trekken, zodat je je lichaam zal geven wat het niet zal vinden in een bouillonblokje.
Nu hoef je niet verkouden te zijn om kippensoep te gaan maken: het houd je gewoon gezond en verwarmt dikwijls ook je hart.
Bovendien is het gewoon uitermate makkelijk om bouillon te maken: gewoon alles in de pot en pruttelen maar. Wil je echter meer smaken in de bouillon, volg dan deze tips om groentebouillon te trekken.
En om zelf een zeer smaakvolle kippensoep te maken, raden we aan dat je het karkas van een geroosterde kip mee laat sudderen. Dus volgende keer je een kip roostert: de beenderen direct gebruiken om een bouillon van te trekken zoals in dit recept, of vries de beenderen in en gebruik later wanneer je een kippensoep extra smaak wil geven.
Onderaan is een snel basisrecept met weinig werk: alles in de pot en pas na het pruttelen versnijden. Voor meer smaken kan je bijvoorbeeld bij Jeroen Meus uit Dagelijkse Kost inspiratie opdoen en laurierblad, kruidnagel, steranijs en peperbolletjes toevoegen. In plaats van “Jeroen’s kippenbouten” raden we voor meer smaak en micronutriënten een ganse kip aan, inclusief kop, poten en organen (vooral deze laatste zitten boordevol smaak en voedingsstoffen die je anders amper tot nooit zou binnenkrijgen).
Onderaan dus een basis kippensoep recept dat je in de meeste kookboeken wel zal terugvinden, behalve dan de idee om je soepgroenten ten hoogste in de lengte half door te snijden, zodat je ze makkelijk weer uit de bouillon kan halen.
Wil je deze soep binden, kook dan na het trekken van de bouillon de kippenbouillon verder met rijst tot de rijst gaar gekookt is. Kook zonder deksel, zodat de smaken in je bouillon meer geconcentreerd worden maar kruid de soep pas nadat de rijst gekookt is (gebruik ongeveer 50 gram rijst per 2 liter bouillon).
Wil je de soep sneller serveren maar toch binden, doe dan een eierdooier in elke soepkom, overgiet met de hete bouillon net voor het serveren en roer goed om.
- 1 ganse biologische losloop echte scharrelkip (heel belangrijk, anders heeft je soep veel minder smaak, dus ook minder gezonde voedingsstoffen!), inclusief beenderen en organen + indien je het hebt: een karkas van een geroosterde kip
- 1 grote ajuin
- 4 wortelen
- 4 bleekselderstengels
- water om alles net onder te zetten
- rotszout en vers gemalen peper naar smaak
- Snijd je kip in stukken naar wens (kan ook in zijn geheel in je pot wanneer je snij-tijd wil winnen) en snijd je soepgroenten half door.
- Doe alles in een soeppot met dikke bodem, voeg water toe tot alle ingrediënten onder staan en breng aan de kook.
- Zet het vuur lager en schuim af.
- Laat zonder deksel sudderen tot het kippenvlees makkelijk van de beenderen valt: hoe ouder je kip, hoe langer de kooktijd, reken ergens tussen 3 kwartier en 2 uur.
- Haal alle ingrediënten uit de pot en breng je kippenbouillon op smaak met peper en rotszout.
- Ondertussen snijd je de soepgroenten fijn, trek je het vlees van de kip en voeg je beide weer toe aan de bouillon.
- Roer goed om en serveer de toch wel makkelijkste kippensoep die je ooit gemaakt hebt. Smakelijk!
Leave a Reply