Kies uit deze 31 paleo soepen zodat je elke dag van de maand zal genieten van lekkere, gezonde soep! Bespaar op paleo kookboeken: maak elk soep recept paleo met onze tips.
Soep koken is de makkelijkste manier om paleo gerechten te koken: doe alleen paleo ingrediënten in een pot, kook tot ze gaar zijn – zonder daarom bij je pot te blijven, dus tijd om iets anders te doen – en serveer.
Van warme, gezellige soepen tot gepureerde soepen tot zuivelvrije, romige feestcreaties: kies uit onderstaande lijst van lekkere soep recepten,
zodat jij je lichaam en humeur zal aansterken tijdens koudere dagen.
Inhoud
- 1 Wat is het paleo dieet?
- 2 Paleo Voorbeeld: Ikzelf : Glutenintolerant + Te Hoge Cholesterol
- 3 Welke Ingrediënten gebruiken in Paleo Soep
- 4 Index van A tot Z : 31 Paleo Soep Recepten
- 4.1 Aspergesoep | 1
- 4.2 Avocadosoep | 2
- 4.3 Bospaddestoelensoep | 3
- 4.4 Broccolisoep maken in 20 minuten | 4
- 4.5 Champignonsoep | 5
- 4.6 Courgetteroomsoep | 6
- 4.7 Groene aspergesoep | 7
- 4.8 Groentebouillon | 8
- 4.9 Kippenbouillon om direct te serveren | 9
- 4.10 Kippensoep | 10
- 4.11 Knoflooksoep met broccoli | 11
- 4.12 Knolseldersoep | 12
- 4.13 Komkommersoep | 13
- 4.14 Lekker gekruide tomaten courgettesoep | 14
- 4.15 Ons Kookboek Paleo Pompoensoep | 15
- 4.16 Paleo bloemkoolsoep van Mia @ http://www.NeoPaleodieet.com | 16
- 4.17 Paprikasoep | 17
- 4.18 Pastinaaksoep | 18
- 4.19 Pompoensoep recept van Sofie Dumont | 19
- 4.20 Slasoep | 20
- 4.21 Spinaziesoep | 21
- 4.22 Spruitjessoep | 22
- 4.23 Thaise Garnalensoep (Tom Yum Soep) | 23
- 4.24 Thaise pompoensoep | 24
- 4.25 Tomatenroomsoep | 25
- 4.26 Tomatensoep met balletjes | 26
- 4.27 Venkelsoep | 27
- 4.28 Verse Italiaanse tomatensoep | 28
- 4.29 Waterkerssoep | 29
- 4.30 Witloofsoep met appel | 30
- 4.31 Wortelsoep | 31
- 5 Samenvatting: ingrediënten en tips om steeds lekkere en gezonde paleo soepen te maken
- 6 31 Paleo Soepen + Hoe klassieke recepten snel paleo maken
Wat is het paleo dieet?
Kort door de bocht ga je in het paleo dieet alleen dat eten wat onze voorouders ook al aten in het “oude stenen tijdperk”, wat een andere naam is voor het “paleolithische tijdperk”.
Waarom zou je gaan eten wat onze oerouders aten, hoor ik je vragen?
Omdat onze genen nog in het stenen tijdperk vertoeven… :
Gemiddeld kan je stellen dat de menselijke genen maar een halve percent evolueren op… 1 miljoen jaar!
De eerste biologische, duurzame landbouw ontstond slechts 10 duizend jaar geleden. Op 1 miljoen jaar is dat zeer kortbij. De overstap van onze oerouders van klungelige jager/verzamelaar naar eten zelf telen is op genetisch vlak dus volop aan de gang. Zo verteren de Aziaten nauwelijks melk maar de westerlingen al wel: dus de evolutie gaat verder, maar traag.
Nog geen 100 jaar geleden stapten we over:
- van duurzame landbouw naar giftige-chemische landbouw: zoute meststoffen, ondrinkbaar grondwater, dode rivieren…
- van echte producten (zoals hoeveboter en honing) naar chemisch bewerkte of chemisch bereide producten (zoals margarine en geraffineerde suiker).
Onze genen zijn na 100 jaar (dat zijn 2 generaties) duidelijk helemaal niet snel genoeg geëvolueerd, wat blijkt uit alle welvaartsziekten die de laatste jaren opduiken, zwaarlijvigheid, diabetes type 2, kanker…
Meer wetenschappelijk gefundeerde bevindingen waarom paleo gezond is kan je hier lezen. Paleo wat makkelijker uitgelegd voor mensen die zoals jij en ik in de 21ste eeuw leven, lees je makkelijk hier (of schrijf je in voor de gratis 7delige cursus).
Paleo Voorbeeld: Ikzelf : Glutenintolerant + Te Hoge Cholesterol
Ikzelf ben van kindsaf (40+tal jaar geleden) overgeschakeld van volkorenbrood + hoeveboter naar wit brood + margarine: dus wit brood en margarine is voor mijn genen 2 x een onbekend goedje.
Zo rond mijn 50ste is:
- mijn LDL cholesterol duidelijk te hoog en
- even later ontdek ik dat ik glutenintolerant ben.
Gluten zitten in… brood en is niet iets dat onze paleo voorouders aten. Wat dat betreft eet ik – zoals ook paleo voorschrijft, en wat mijn spijsvertering duidelijk zichtbaar ten goede komt – geen brood meer en zeker niets meer met geharde olieën: mijn spijsvertering is zo goed als nooit tevoren en mijn LDL is weer binnen de normale waarden.
Welke Ingrediënten gebruiken in Paleo Soep
- Alles wat duidelijk van een dier komt zonder “fabriekstussenkomst” BEHALVE zuivel: dus beenderen voor bouillon te trekken JA, bouillonblokjes uit de fabriek NEE
- Alles wat duidelijk van een plant komt zonder fabriekstussenkomst BEHALVE van aardappels, granen en peulvruchten: dus pompoensoep zonder aardappel en zonder tarwebloem JA, linzensoep NEE
Hoe snel een klassiek soep recept veranderen in een paleo soep recept:
- kies paleo vetstof: ghee, kokosolie, plantaardige olie (zolang het niet van granen – maïskiemolie – of peulvruchten – sojaolie en arachideolie – komt)
- kies groenten en fruit (een appel in een currysoep doet wonderen) van de duurzame, biologische landbouw: liefst ook oude of “vergeten” groenten, varieer zoveel mogelijk (dus elke dag een andere soep)
- maak zelf bouillon: groentebouillon is snel gemaakt, maar beenderbouillon zit boordevol gelatine (goed voor mooie nagels, huid, haar, beenderen en gewrichten) die je nooit in een bouillonblokje zal terugvinden
- maak zelf “melk” of “room” van noten: de snelste manier is 20 gram cashewnoten in een klein blendertje te mixen met 200 ml water (minstens 1 minuut) tot “melk” met ongeveer 5% vetgehalte. Minder water geeft dikkere melk of room. Andere noten (behalve Braziliaanse noten) laat je best een nachtje weken in water.
Meer gedetailleerde tips om elke soep recept paleo te maken kan je hier lezen.
Index van A tot Z : 31 Paleo Soep Recepten
Aspergesoep | 1
Klassiek gaat er koemelk of koeroom in de asperge(room)soep. Zuivel is niet paleo, dus je makkelijkste melkvervanger is hier zelf gemaakte cashewnotenmelk: 25 gram noten aangevuld met 200 ml water fijn mixen in een blendertje en je hebt mooie, smaakvolle witte vegetarische melk voor in deze soep. Kokosmelk kan ook, maar dan wel werken op smaak, zodat de kokosmelk de aspergesmaak niet gaat overheersen.
- Smelt 4 eetlepels ghee in een soeppot met dikke bodem en begin er 2 fijngesneden uien in te stoven.
- Snijd 1/2 de pastinaak of een kleine, witte zoete aardappel in kleine stukjes en stoof mee aan.
- Ondertussen kuis je 1 kg asperges: de punten blancheer je 3 minuten, afspoelen onder koud water en apart houden voor de garnering. De stengels in stukjes van 2.5 cm snijden om dan te 5 minuten te blancheren, ook afspoelen onder koud water.
- Maak een kruidentuiltje en voeg met anderhalve liter bouillon en de aspergestengels bij in de soeppot: breng aan de kook en laat minstens een 15 tal minuten pruttelen tot alle groenten gaar zijn.
- Verwijder het kruidentuiltje en pureer. Proef en kruid met peper en zout. Duw door een zeef voor een fluweelzachte soep.
- Breng net voor het serveren weer aan de kook en roer er naar smaak en wens de notenmelk door. Serveer met de aspergepunten in je bord, en vers gehakte peterselieblaadjes.
Avocadosoep | 2
Makkelijk voor in de blender, wie de soep warm wil, kookt alle BEHALVE de avocado eerst in de bouillon. Gekookte avocado smaakt niet lekker.
- Doe 2 komkommers met 1 lenteuitje, 125 ml bouillon, wat zout, peper en citroensap (1 tot 2 eetlepels) in de blender en mix fijn.
- Doe er net voor het serveren 1/2 avocado bij en mix opnieuw tot een smeuïg soepje. Naar smaak en dikte aanpassen met meer bouillon, peper, rotszout en citroensap.
Bospaddestoelensoep | 3
Paleo op zijn best: verzamel zelf je bospaddestoelen: heb je dat nog nooit gedaan, sluit je dan aan bij een ervaren wildplukker of … gebruik het seizoensaanbod van paddestoelen uit je supermarkt (varieer: dus geen gewone, witte champignons, want daar kan je hier het recept van lezen).
- Kuis je bospaddestoelen en snijd in grove stukken (snijd enkele zeer fijn voor de garnering en houd apart), snijd 2 knoflookteentjes en 2 uien fijn.
- Het is herfst, dus hopelijk heb je behalve paddestoelen ook walnoten of hazelnoten gevonden: maak er room van door 25 gram noten in een blendertje 1 minuut te mixen met 100 ml water.
- Misschien heeft de wildplukker je ook wel een kruidentuiltje laten plukken, zoniet maak je er zelf 1 met peterseliestengels, rozemarijn, tijm, laurierblad om maar een voorbeeld te geven.
- Verhit ghee in een soeppot en bak er de ui en het knoflook in aan onder voortdurend roeren (zorg ervoor dat je knoflook niet aanbakt, anders kan je weer opnieuw beginnen…).
- Voeg het kruidentuiltje toe, 1 liter kippenbouillon en je bospaddestoelen, breng aan de kook en laat 10 minuten onder deksel pruttelen.
- Pureer je bospaddestoelensoep met de notenroom en breng verder op smaak met peper en rotszout. Garneer met de fijngesneden bospaddestoelen en verse, groene tuinkruiden
Broccolisoep maken in 20 minuten | 4
- Breng 2 liter bouillon aan de kook.
- Snijd 500 gram broccoli fijn en kook gaar in de bouillon (7 tal minuten).
- Voeg peper, rotszout, nootmuskaat, 30 gram (2 eetlepels) tapiocabloem en 30 gram ghee toe en pureer de soep.
- Werk af met gistvlokken (een paleo kaasvervanger: uiteraard geen kaas maar wel een ietwat kaassmaak)
Champignonsoep | 5
- Smelt 3 eetlepels ghee in een soeppot met brede bodem en begin er op een klein vuurtje 1 fijngehakte ui en 250 gram witte, fijngesneden champignonnetjes in aan te stoven.
- Roer er 1 eetlepel fijngehakte peterselieblaadjes door, kruid met peper en rotszout en laat een kwartiertje stoven.
- Haal wat gestoofde champignonschijfjes uit de soep voor de garnering.
- Voeg dan 750 ml bouillon en 250 gram bloemkool toe, breng aan de kook en laat een 5tal minuten pruttelen tot de bloemkool gaar is.
- Pureer je soep met een staafmixer of in een grote, krachtige blender. Breng verder op smaak met peper, rotszout en citroensap en dik indien nodig verder in door wat tapiocabloem door de soep te mixen en dan een minuutje extra te laten koken.
Courgetteroomsoep | 6
Om snel te werken gebruik je dunne kokosmelk: wel opletten dat er alleen paleo ingrediënten in de kokosmelk zitten. Wie zeker wil zijn van wat hij eet, die maakt snel zelf cashewnotenroom door 40 gram cashewnoten (te weken in water, afspoelen en) te mengen met 400 ml water en in een blendertje minstens 1 minuut mixen tot de noten tot melk fijn-gemixt zijn.
- Stoof 1 fijngesneden ui en indien voorhanden 2 stengels selder een 7tal minuten in 2 eetlepels olijfolie.
- Ondertussen kan je al de courgette in stukken snijden (niet schillen).
- Roer 4 fijngehakte of geperste knoflookteentjes, 1 eetlepel kerriepoeder en indien gewenst 1 rode peper (zaadjes verwijderen voor flink wat minder pikante soep) door de gestoofde ui en laat even meestoven tot je de knoflook en de curry goed ruikt.
- Voeg 500 ml groentebouillon toe, breng aan de kook en laat pruttelen tot de courgette gegaard is (een 10tal minuten).
- Pureer je courgettesoep, roer er naar wens notenroom of kokosroom door en breng verder op smaak met peper en/of rotszout.
Groene aspergesoep | 7
- Neem 500 gram groene asperges, breek er de houtige onderkant van af en laat deze pruttelen in 750 ml bouillon, zodat je bouillon ene extra aspergesmaak zal hebben.
- Ondertussen stoof je (een 10 tal minuten) 1 fijngesneden ui met 2 fijngesneden selderstengels in een soeppot met 2 eetlepels olijfolie. Kruid met wat rotszout en zwarte peper.
- Snijd ondertussen de rest van de asperges in stukjes.
- Voeg deze aspergestukjes met 750 ml van je “aspergebouillon) bij de soepgroenten, breng alles aan de kook en laat een 5tal minuten pruttelen.
- Haal voor ieder persoon 1 aspergepunt uit de soeppot en pureer de rest van de soep met 1 eetlepel tapiocabloem. Laat nog even doorkoken, breng verder op smaak met peper en rotszout en serveer indien gewenst met een dot van deze zelfgemaakte paleo crème fraîche..
Groentebouillon | 8
Niets makkelijker dan allerlei groenten in een pot met koud water te doen, aan de kook te brengen en 1 uur later door een vergiet gieten om de groentebouillon van de groenten te scheiden.
Het wordt echter makkelijk veel lekkerder door je soepgroenten eerst te bruinen (lukt vooral goed met ui en wortel): dit doe je in een pot met ghee op een middelhoog vuur waar je de in stukken gesneden ui en wortel in begint te bakken: zo nu en dan omroeren zodat niets aanbakt maar wel aanbruint.
Misschien nog lekkerder en vooral zonder dat je er moet bijblijven: al je soepgroenten grof snijden, overgieten met olijfolie om te bakken en met je handen door elkaar mengen zodat alle groentestukjes met olie bedekt zijn. De soepgroenten 3 kwartier laten roosteren in een oven van 200 graden op een bakplaat bedekt met boterpapier (dus achteraf makkelijk in de afwas!)
Groentenkeuze voor groentebouillon:
- ui, sjalot, prei, knoflook
- wortel of pastinaak
- selderstengels (zonder blad, zeker wanneer je de selder wil roosteren of bruinen: de blaadjes zullen een te bittere smaak afgeven)
- paddestoelen (droge eerst even weken in gekookt water)
- rode of gele paprika (zeer lekker wanneer geroosterd)
- kruiden: vers kruidentuiltje en/of 20 tal zwarte peperbolletjes, laurierblad, 1 tot 2 kruidnagels, 1 steranijs
Groentebouillon maken:
- Neem je hoogste soeppot.
- Voeg soepgroenten (rauw, gebruind of geroosterd) en kruiden toe.
- Overgiet met water tot alle groenten onder staan.
- Breng aan de kook en laat zonder deksel zachtjes pruttelen (koken hoeft niet meer: denk warme thee waar de smaken ook zonder koken in het water terechtkomen).
- Zet het vuur na 1 uur uit, laat de pot afkoelen en scheidt de groentebouillon van de groenten door een vergiet. Druk met een pollepel zoveel mogelijk vocht uit de groenten door het vergiet in de bouillon.
- De overschot aan groenten zit boordevol gezonde vezels en kan je naar goede paleo traditie (onze oerouders hadden geen supersappig geteelde vruchtgewassen, dus aten flink meer vezels dan wij) nog eens pureren en daarmee saus of soep indikken!
Kippenbouillon om direct te serveren | 9
- Doe een ganse biologische soepkip met ook nek, poten en orgaanvlees (+ idealiter een karkas van geroosterde kip: uit de diepvries bijgehouden na het eten van kip aan het spit) in een grote, hoge pot (indien nodig in stukken snijden zodat alles beter in je pot past).
- Voeg er half doorgesneden wortelen (4), ui (1), wit van preistengels (2) en selderstengels zonder blaadjes (4) bij (of in meerdere stukken gesneden, zolang het maar in je pot past).
- Voeg er wat rotszout en 20 peperbolletjes aan toe. Overgiet met koud water en breng aan de kook.
- Zet het vuur lager, schuim af en laat zonder deksel verder pruttelen totdat het vlees makkelijk van de botten te halen is (1 tot 2 uur).
- Giet alles door een vergiet.
- Breng je bouillon verder op smaak met rotszout en vers gemalen zwarte peper.
- Pluk het vlees van de kip in beetklare stukjes, snijd de soepgroenten in beetklare stukjes, voeg alles terug bij de kippenbouillon en serveer.
Kippensoep | 10
Nadat je de eerste keer bouillon hebt getrokken van je kip, verwijder je al het vlees van het karkas en trek een tweede beenderbouillon van het karkas met opnieuw verse soepgroenten: laat enkele uren pruttelen zodat je een smaakvolle, gezonde bouillon zal trekken boordevol gelatine, dus goed voor botten, beenderen, huid, haar en nagels! En goedkoop: 2 bouillons met 1 soepkip!
- Trek bouillon van een soepkip in 2 liter koud water met 1 prei, 2 selderstengels, 1 ui, 2 wortels, 2 knoflookteentjes, 10 zwarte peperbolletjes, wat tijm en laurier: alles aan de kook brengen, 2 uur laten pruttelen door een zeef gieten, bouillon en kip behouden, soepgroenten weggooien.
- Kook alvast 1 hardgekookt ei (10 minuten in kokend water), laat afkoelen en snijd in schijfjes voor de garnering.
- Wanneer de kip koud is, pluk je het vlees in beetklare stukjes van het karkas.
- Smelt wat ghee in een brede, hoge pan en bak er 1 eetlepel currypoeder in tot de curryaroma’s goed vrijkomen.
- Voeg daar dan het kippenvlees bij en roer goed om zodat het vlees de smaak van de curry zal opnemen.
- Maak een papje van 1 tot 2 eetlepels tapiocabloem en wat bouillon in een kopje.
- Overgiet de kip kerrie met 1 liter van de kippenbouillon en breng aan de kook.
- Roer er het tapiocapapje door en breng aan de kook zodat de bouillon wat indikt.
- Is je kippensoep niet dik genoeg naar wens, neem dan de pot van het vuur en roer er een losgeklopt ei door.
- Serveer met schijfjes hardgekookt ei en vers gehakte groene tuinkruiden en indien gewenst wat kokosmelk.
Knoflooksoep met broccoli | 11
Broccoli is een ideale groente om een soep snel smaak en textuur te geven: gaar in 4 minuten en gepureerd maakt het je soep meer smeuïg. Bovendien een zeer lekkere groente voor in de soep (voor wie anders niet weet hoe broccoli te koken) en uitermate aangeprezen als kankervoorkomend superfood.
Knoflook is dan weer een ideaal ingredient om aioli mee te dikken en als je het dan toch over superfoods wil hebben: knoflook is een ingredient dat wordt gegeten in alle blauwe zones, dus daar waar de mensen op deze aardbol gezond 100 jaar worden. Let op: 1 bol rauwe knoflook in je gerecht is niet echt lekker, 1 knol gepofte knoflook (uit de oven dus), smaakt lekker zacht.
- Rooster eerst een bol knoflook door er een “hoed” van 1 cm van de top af te snijden, olijfolie, peper en zout over sprenkelen, de hoed weer op de bol, alles inpakken in aluminiumfolie en een 3 kwartier laten garen in een oven op 200 graden (dat doe je uiteraard wanneer je je oven al voor iets anders hebt aanstaan, anders zou het zonde zijn van de verbruikte energie).
- Stoof 1 fijngehakte ui in 1 eetlepel ghee + 1 eetlepel olijfolie.
- Snijd ondertussen 750 gram broccoli fijn. Voeg de broccoli met 1 liter bouillon bij de gestoofde ui, breng aan de kook en laat een 2 tal minuten pruttelen zonder deksel.
- Druk ondertussen de gegaarde knoflook met je handen uit de schil bij in de soeppot (gooi de schil weg), breng weer aan de kook en laat zonder deksel een 5tal minuten pruttelen, totdat de broccoli gaar is.
- Pureer je broccolisoep en breng verder op smaak met peper en rotszout. Voeg meer bouillon toe indien de soep te dik is.
Knolseldersoep | 12
Knolselder is een heerlijke paleo “aardappelvervanger” met seldersmaak: ideaal dus om te verwerken tot of in soep.
- Begin met 2 eetlepels ghee te smelten in een soeppot en snijd er vervolgens 1 ui, 1 prei en 1 knolselder in en begin aan te stoven. Doe er nog 2 geschilde knoflookteentjes bij (pletten mag, fijn snijden hoeft niet), kruid met wat peper en (selder)zout en laat een 10 tal minuten stoven. Wordt je pot wat te droog, voeg dan een extra eetlepel ghee toe.
- Voeg 750 ml bouillon toe, breng aan de kook en laat pruttelen onder deksel tot de knolselder gaar is (een 20 tal minuten).
- Pureer je knolseldersoep en breng verder op smaak met selderzout en peper.
Komkommersoep | 13
- Smelt 2 eetlepels ghee in een soeppot met dikke bodem en begin er een ui in aan te stoven. Overstrooi met 1 theelepel tijm.
- Ondertussen snijd je 4 biologische komkommers in stukjes en voeg bij de minstens glazig gestoofde ui. Roer om en laat 5 minuten verder stoven.
- Rasp er 2 knoflookteentjes over en laat 1 minuut mee stoven.
- Overgiet met 1 liter bouillon, breng aan de kook en laat een kwartier onder deksel pruttelen.
- Maak ondertussen notenmelk van 10 gram cashewnoten fijngemixt met 100 ml water tot melk (of gebruik kokosmelk naar smaak).
- Giet de melk bij de komkommersoep, pureer, en breng verder op smaak met peper, rotszout en wat vers geperst citroensap.
Lekker gekruide tomaten courgettesoep | 14
- Snijd 3 sjalotten en 3 knoflookteentjes fijn en begin aan te stoven in 1 eetlepel olijfolie tot de sjalot glazig kleurt.
- Snijd er 6 rode paprika’s bij en laat gaar stoven (5 tot 10 minuten).
- Ondertussen snijd je 3 courgettes (zonder zaadjes) en voeg toe, snijd 5 wortelen en voeg toe en snijd 4 tomaten en voeg toe.
- Laat ook dat enkele minuten stoven alvorens er 1 blik (425 ml) in stukjes gesneden tomaten (lees de verpakking dat er alleen paleo ingrediënten inzitten) en 1 liter water over te gieten.
- Kruid met 2 eetlepels paprikapoeder, 1 snuifje cayennepeper, 2 theelepels gedroogde basilicum, 1 theelepel gedroogde tijm, 1/4de theelepel zwarte peper en 1 theelepel rotszout.
- Breng aan de kook, zet een deksel op de pot en laat … 3 uur pruttelen! Na 150 minuten voeg je een 15tal droge, zongedroogde tomaten toe. Zorg ervoor dat je pot niet droog kookt en voeg indien nodig meer water toe.
- Pureer je soep, breng verder op smaak met peper en zout en dik indien gewenst verder in door langer te pruttelen of door een eetlepel tapiocabloem door je tomatensoep te mixen en 1 minuut te laten doorkoken.
Ons Kookboek Paleo Pompoensoep | 15
Lees hier Ons Kookboek’s tips om elk soep recept om te toveren in een paleo soep recept, dus:
- geen extra paleo kookboeken meer kopen en
- je geld spenderen aan de lekkerste paleo ingrediënten :-)
- Bak enkele sneden spek krokant in een brede pan.
- Haal het gebakken spek uit de pan en bak in het spekvet 2 fijngesneden uien.
- Snijd het vruchtvlees van 1 kg pompoen in stukjes en stoof mee aan met de uien, dus zo nu en dan goed omroeren. Stoof tot de pompoen en de ui gebruind zijn.
- Plet er 4 knoflookteentjes in en 2 eetlepels tomatenconcentraat en laat enkele minuten meestoven tot het tomatenaroma je keuken vult.
- Overgiet met 1,5 liter bouillon en een blik tomaten, breng aan de kook, zet een deksel op de pot en laat minstens 10 minuten gaar pruttelen.
- Pureer, breng verder op smaak met peper en rotszout en serveer met een schijfje citroen en uiteraard de gebakken spekjes.
Bonus voor wie graag kokosroom gebruikt: Glutenvrij, lactosevrij en lekker pikant butternut paleo pompoensoep recept met currypasta en kokosroom:
- Oven voorverwarmen op 190 graden.
- Kop en voet van een butternut snijden, de pompoen rechtop zetten en halveren met een koksmes. Zaadjes verwijderen met een lepel. Dus: de butternut pompoen niet schillen!
- Met de vlakke kant in een ovenschotel leggen, waarin je wat water giet. Laat 45 minuten garen in de oven.
- Ondertussen… 1 theelepel rode currypasta + 1 theelepel komijnpoeder in een sauspot een 4tal minuten droog koken tot de aroma’s goed vrijkomen.
- Voeg dan 1 blik kokosroom en 1 eetlepel verse, fijngehakte gemberwortel toe. Breng aan de kook en laat 13 tot 15 minuten sudderen.
- Ondertussen rasp je de zeste van 4 limoenen en pers je het limoensap uit.
- Ondertussen mix je 1 kopje pepitas (huidloze groene pompoenzaadjes : dus supersnel) fijnmalen in een grote blender.
- Neem de butternut pompoen uit de oven, laat wat afkoelen, schep het vruchtvlees uit de schil en doe in de blender met het limoensap, de kokossaus en de zeste van limoen en mix alles goed door elkaar. Indien de soep te dik is, voeg je water of beenderbouillon toe.
- Garneer met verse korianderblaadjes.
Bovenstaande video en recept van Brenda en Chad van http://www.thepaleosecret.com (jammer genoeg is het gratis kokosnoot kookboek, waar Brenda het over heeft in haar video, niet meer gratis te verkrijgen).
Paleo bloemkoolsoep van Mia @ http://www.NeoPaleodieet.com | 16
In plaats van soep met balletjes, ga je het gehakt mee mixen in de soep: lekker romig zonder room!!! Eigenlijk een idee om je overschotjes (met gehakt) nieuw leven in te blazen als soep:
- 500 gram gehakt mengen met 1 fijngesnipperde ui, 2 fijngesneden knoflookteentjes, verse peterselieblaadjes, kruiden zoals zwarte peper, oregano, komijnpoeder, paprika en rotszout.
- Al dan niet je gehakt een nachtje laten rusten alvorens te bakken in ghee tot het gehakt een mooi bruin korstje heeft.
- Apart de bloemkool gaar stomen of koken in een halve liter bouillon (nooit langer dan 10 minuten koken!) en door het gehakt roeren. Bijkruiden naar smaak met peper, rotszout, nootmuskaat en/of garam masala.
- Overgieten met de bouillon en met je sterkste blender of staafmixer pureren: indien de soep te dik is, meer bouillon toevoegen.
- Opnieuw aan de kook brengen, naar smaak bijkruiden en je romige bloemkoolsoep serveren met vers gehakte peterselieblaadjes.
Paprikasoep | 17
Het geheim van lekkere paprikasoep is eerste de paprika’s te roosteren tot het vel zwart kleurt en makkelijk te verwijderen is. Dit kan een 10tal minuten onder de gril of gewoon 1 voor 1 boven een gasvlam van je gasfornuis.
- Rooster 3 rode paprika’s, (of rode en gele paprika’s, maar geen groene!), 1 lange rode peper en 1 pikant rood pepertje: verwijder daarna het vel.
- Doe 1 eetlepel ghee in een pan en begin er 1 ui in aan te stoven.
- Snijd 2 wortels in stukjes en laat mee aanstoven.
- Snijd een zure appel (Granny Smith) in stukjes en laat mee aanstoven.
- Overgiet met 750 ml bouillon, voeg wat gedroogde oregano toe en 1 in
stukjes gesneden rijpe tomaat toe en breng aan de kook. - Voeg de geroosterde pepers en paprika’s toe en laat een 15 minuten zachtjes pruttelen.
- Pureer hier en daar je soep met de staafmixer (of doe de helft van de soep in een blender, pureer en voeg terug bij de rest in de soeppot). Proef en breng verder op smaak met peper en rotszout.
Pastinaaksoep | 18
Wie paleo zegt en evolutie zegt, die weet dat pastinaak de wortel bij uitstek was, die pas later door de aardappel werd vervangen. Dus aardappels niet vervangen met zoete aardappels, maar wel met pastinaak voor wie volgens de evolutieregels leeft en terugkijkt naar het verleden :-)
- Verwarm een scheut olijfolie in een brede soeppot en begin er een grote ui in aan te stoven. Klop 4 knoflookteentjes plat en laat mee aanstoven.
- Rasp een stuk verse gemberwortel van 2 cm bij de ui, strooi er 1 eetlepel garam masala over plus wat rotszout en laat een 8 tal minuten stoven… of net zolang je tijd nodig hebt om je pastinaken te verwerken :-)
- Schil 6 pastinaken, snijd in kleine stukjes en stoof een 5tal minuten mee aan.
- Overgiet met 1 liter bouillon en 1/2 liter kokosmelk, breng zachtjes aan de kook en laat de pastinaak een half uur gaar pruttelen. Pureer met de staafmixer en garneer met fijngesneden rode peper en korianderblaadjes… of gebakken spek.
Pompoensoep recept van Sofie Dumont | 19
- Stoof 1 ui aan in ghee of kokosolie.
- Voeg er 3 in stukjes gesneden wortelen aan toe en stoof verder aan.
- Kies een kleine, oranje pompoen, niet schillen (de oermens at immers veel meer vezels dan wij nu en vezels zitten vooral in de schil van je groenten en fruit), wel zaadjes verwijderen, in stukken snijden en mee aanstoven. Indien de pot te droog wordt, meer vetstof toevoegen.
- Voeg 2 tomaten toe (of wie geen verse tomaten heeft: 1 blik gepelde tomaten + 1 eetlepel tomatenconcentraat – lees op de verpakking of alles paleo is).
- Overgiet met anderhalve liter kippenbouillon, kruid met peper en rotszout en laat gaar pruttelen. Pureren en klaar.
Slasoep | 20
- Snijd 1 bussel lenteuitjes, enkele knoflookteentjes, 1 prei, 1 pastinaak (of 1 witte wortel of 1 witte, zoete aardappel), 1 stengel selder in stukken.
- Verwarm ghee in een brede soeppot en stoof er je soepgroenten in aan: strooi er een beetje peper, rotszout en tijm over.
- Na een 10 minuten stoven voeg je 1 kleine krop sla toe en stoof even verder tot de bladeren mals zijn.
- Overgiet met 2 liter bouillon en laat 15 minuten rustig pruttelen.
- Pureer de soep, laat opnieuw 1 minuut pruttelen. Neem van het vuur en roer en indien gewenst onmiddellijk een losgeslagen ei door.
Spinaziesoep | 21
- Smelt 50 gram ghee in een soeppot met dikke bodem en stoof er 1 fijngesneden ui en 2 knoflookteentjes in aan op een laag vuurtje tot de uien glazig kleuren en zacht worden.
- Mix ondertussen 50 gram cashewnoten met 500 ml tot notenmelk.
- Was ondertussen 450 gram spinazie en versnijd grof.
- Voeg bij de gestoofde uien 500 ml bouillon en de notenmelk. Breng aan de kook.
- Voeg de helft van de spinazie toe, rasp er de zeste van een halve citroen over en laat 15 minuten pruttelen.
- Voeg de rest van de spinazie toe + 1 eetlepel tapiocabloem en pureer met de staafmixer. Proef en kruid naar smaak met peper, zout en nootmuskaat. Laat nog 1 minuutje zachtjes koken en serveer onmiddellijk.
Spruitjessoep | 22
- Snijd 4 repen spek in blokjes, snijd 1 wortel in stukjes, kuis 250 gram of 20 spruitjes.
- Bak alles in een zeer brede pan in wat ghee tot het spek krokant gebakken is. Kruid al met wat peper, rotszout, nootmuskaat en een beetje tijm.
- Overgiet met 600 ml kippenbouillon, breng zo snel mogelijk aan de kook (het is de bedoeling dat je de spruitjes niet “plat kookt”, want dan komt er een vieze smaak vrij), proef (kruid verder indien nodig) en serveer onmiddellijk!
Thaise Garnalensoep (Tom Yum Soep) | 23
- Maak zelf kippenbouillon met extra veel citroengras. Of vertrek van de schalen en koppen van garnalen die je eerst roos bakt in ghee of kokosnootolie en gebruik als basis om er bouillon van te trekken.
- Wanneer je bouillon getrokken is, even door een zeef gieten.
- Breng 1 liter bouillon aan de kook en voeg een mespuntje gemberpoeder, 16 tijgergarnalen en 150 gram in stukjes gesneden champignons toe. Laat enkele minuten sudderen tot de garnalen gegaard zijn.
- Breng ondertussen verder op smaak met kokosamino’s (de paleo variant van sojasaus: 2 eetlepels), limoensap (van 2 limoenen) en serveer met fijngesneden korianderblaadjes.
Thaise pompoensoep | 24
Dit is een supersnelle soep voor wie een potje Thaise paleo currypasta in huis heeft. Zoniet kan je de currypasta ook zelf maken met 1 van deze 2 recepten, (in het tweede recept zorgen dat alle ingrediënten paleo zijn en de arachideolie uiteraard vervangen met olijfolie of kokosolie).
- Smelt 1 eetlepel ghee in een brede soeppot met dikke bodem en begin er een fijngesneden ui in aan te stoven.
- Rasp er 2,5 cm verse gemberwortel over en stoof mee aan.
- Kies een kleine, oranje pompoen van ongeveer 1 kg (liefst een butternut pompoen wegens die hoef je zeker niet te schillen), schil indien gewenst, verwijder de zaadjes en draadjes, snijd het vruchtvlees in stukken. Doe bij in de soeppot, voeg indien nodig meer ghee toe en laat de pompoen stoven tot deze hier en daar begint te bruinen.
- Rasp er dan 2 knoflookteentjes over en laat een minuutje meestoven.
- Overgiet met 1 liter groentebouillon, roer er 1 eetlepel Thaise currypasta door, breng aan de kook en laat sudderen tot de pompoen gaar is (een 10tal minuten).
- Pureer en voeg naar smaak rotszout, peper en kokosmelk toe.
Tomatenroomsoep | 25
- Snijd 1 ui fijn en begin aan te stoven in 1 eetlepel olijfolie.
- Hak ondertussen enkele knoflookteentjes fijn en indien voorhanden ook enkele grammen verse basilicumblaadjes.
- Snijd ondertussen ook 1 appel en 2 verse tomaten fijn.
- Voeg de knoflook en eventueel de basilicum bij de ui en laat 1 minuutje meestoven tot de look en basilicumaroma’s vrijkomen.
- Voeg er dan de verse tomaat en appel aan toe en laat enkele minuten verder stoven.
- Voeg er 2 blikken (425 ml elk) gehele tomaten (lees de verpakking dat er alleen paleo ingrediënten inzitten), 1/2 eetlepel echte balsamico azijn, wat peper en rotszout aan toe, breng aan de kook en laat 10 minuten pruttelen.
- Ondertussen maak je notenroom: mix 30 gram cashewnoten met 150 ml water in een blendertje minstens 1 minuut tot room.
- Heb je nog verse basilicumblaadjes, dan voeg je ze nu toe aan de soep, pureer met naar wens notenroom of kokosroom. Proef en pas de smaken aan: wie kokosroom gebruikt zal waarschijnlijk de zoete smaak van de kokosmelk in evenwicht willen brengen met wat zuur van balsamico azijn.
Tomatensoep met balletjes | 26
- Begin met 1 fijngesneden ui aan te stoven in ghee tot de stukjes glazig zijn.
- Snijd 2 wortelen fijn en stoof mee aan.
- Snijd 2 rode appels (niet schillen) in stukjes en stoof mee aan.
- Snijd dan 10 tomaten in stukjes, voeg toe en laat even mee pruttelen.
- Roer er dan 2 eetlepels tomatenconcentraat door (lees de verpakking zodat je er zeker van bent dat het blik alleen paleo ingrediënten bevat) en laat enkele minuten mee stoven.
- Overgiet met 1.5 liter bouillon, breng aan de kook en laat minstens een half uur zonder deksel op een zeer laag vuurtje pruttelen.
- Tijd genoeg om gehaktballetjes te maken van 300 gram half/half (half rundsvlees en half varkensgehakt) gekruid met wat peper en zout en nootmuskaat. Bak ze in een pan met een klein beetje ghee bruin, overgiet met wat bouillon van de soep en laat garen (kleine balletjes zijn na 5 minuten gaar: snijd een balletje open om zeker te zijn). Giet de bouillon terug bij de tomatensoep en houdt de balletjes apart.
- Pureer dan je tomatensoep, proef en breng verder op smaak met peper en rotszout. Voeg indien gewenst cashewnotenmelk toe (bijvoorbeeld 30 gram cashewnoten gemixt met 200 ml bouillon), voeg de balletjes toe, breng aan de kook en serveer.
Venkelsoep | 27
- Begin met 1 ui een 5tal minuten aan te stoven in 1 eetlepel ghee.
- Snijd ondertussen 1 venkelknol in stukjes en snijd apart ook het loof fijn.
- Voeg dan 2 knoflookteentjes en de fijngesneden venkelwortel toe en laat 5 minuten meestoven. Wordt de pot te droog, voeg dan een extra eetlepel ghee toe.
- Overgiet met (een halve liter) visbouillon tot alle groenten onder staan. Voeg 1/4 theelepel kurkuma (geelwortel), 1 eetlepel droge dragon, 1/2 theelepel zwarte peper en 1/2 theelepel rotszout toe. Breng aan de kook en laat een half uurtje pruttelen.
- Pureer, pas de kruiding aan en voeg indien gewenst naar smaak kokosmelk toe.
Verse Italiaanse tomatensoep | 28
Voor dit recept gebruiken we azijn: niet industrieel bereidt door De Blauwe Hand, maar wel een artisanaal product zoals appelazijn of sherryazijn, uiteraard zonder toevoegstoffen, dus lees de verpakking! Een echte, balsamico azijn geeft je tomatensoep direct meer “leeftijd”, zonder je tomaten uren te laten sudderen (wat ook een aanrader is voor een zeer lekkere tomatensoep of tomatensaus).
- Snijd 1500 gram rijpe, verse tomaten half door, haal er de zaadjes met wat daar rond zit uit en pureer dat door een passe-vite of duw door een zeef, zodat je zoveel mogelijk tomatensap zonder zaadjes overhoudt. De halve (uitgelepelde) tomaten gebruik je gewoon zoals ze zijn/
- Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een brede soeppot met dikke bodem en doe er 1 fijngesneden ui, 2 fijngesneden knoflookteentjes, 2 eetlepels tomatenpuree (lees de verpakking voor alleen paleo ingrediënten), 2 eetlepels balsamico azijn en alle halve tomaten bij. Roer tot het aroma van de knoflook en de tomatenpuree je keuken vullen, zet dan een deksel op de pot en laat 1 uur op een zeer laag vuurtje sudderen. Roer zo nu en dan om of schud alles om, zodat je je pot niet moet openen.
- Pureer wat in je soeppot zit tot tomatenpuree en duw door een zeef zodat de tomatenvelletjes in je zeef achterblijven. Doe je zelfgemaakte tomatenpuree terug in je soeppot.
- Roer 1 eetlepel tapiocabloem doorheen je zelfgemaakt tomatensap tot een papje en roer door je tomatenpuree. Voeg 1 laurierblad en 1 liter groentebouillon toe, breng aan de kook, proef en kruid naar smaak met rotszout, peper en indien gewenst een snuifje cayennepeper, en laat een half uurtje verder sudderen.
- Serveer je tomatensoep heet met verse basilicumblaadjes.
Waterkerssoep | 29
- Smelt 45 gram ghee in een soeppot en stoof er 2 bosjes waterkers in gaar.
- Voeg 500 ml kippenbouillon toe, breng aan de kook en laat enkele minuten pruttelen tot de waterkers zeker goed zacht is.
- Pureer de soep met de staafmixer, proef en voeg naar smaak rotszout toe (waterkers heeft van zichzelf reeds een pepersmaak).
- Serveer indien gewenst met gistvlokken naar smaak of een dot van deze zelfgemaakte paleo crème fraîche.
Witloofsoep met appel | 30
In paleo gebruiken we geen toegevoegde suikers. Een appel is een ideaal ingredient voor in je soep, want het brengt zowel extra zoet als extra zuur in je soep en… het is volledig paleo :-)
- Smelt ghee in een brede soeppot met dikke bodem en begin er 1 ui in aan te stoven
- Kuis anderhalve kilogram witloof, verwijder indien gewenst de bittere voet, hak fijn en stoof mee aan. Hoe langer je het witloof mee aanstooft, hoe meer bittere smaak in je soep.
- Snijd 1 preistengel in stukjes en stoof ook mee aan.
- Snijd een ongeschilde appel in stukjes (klokhuis uiteraard verwijderen) en stoof ook mee aan.
- Overgiet met anderhalve liter bouillon, breng aan de kook en laat een half uurtje pruttelen zonder deksel op een zeer laag vuurtje.
- Pureer de soep met een staafmixer en breng verder op smaak met peper en rotszout. Indien de soep te dik is, voeg je meer bouillon toe. Is je soep te dun, roer dan een eetlepel tapiocabloem met wat soep tot een papje, doe alles in de soeppot, mix met de staafmixer door de soep, breng waar aan de kook en laat je soep een minuutje verder indikken.
Wortelsoep | 31
- Begin met een fijngesneden ui te stoven in olijfolie.
- Snijd 1 preistengel in schijfjes en stoof mee aan.
- Snijd 9 wortelen in stukjes en stoof mee aan: voeg indien de bodem van je pot of pan te droog wordt meer olijfolie toe.
- Wanneer de ui op zijn minst glazig gekleurd is en je alle soepgroentenaroma’s goed kan ruiken, overgiet je de groenten met 2 liter groentebouillon en het sap van 2 sinaasappels. Breng alles aan de kook en laat een 3 kwartier sudderen.
- Voeg enkele draadjes saffraan toe, pureer de soep en breng verder op smaak met peper en rotszout. Garneer met verse, fijngeraspte wortel.
Samenvatting: ingrediënten en tips om steeds lekkere en gezonde paleo soepen te maken
31 Paleo Soepen + Hoe klassieke recepten snel paleo maken
Ingrediënten
- Vetstof: Plantaardige niet geraffineerde olieën (maar geen arachideolie), ghee (geklaarde boter) en zoals bij mijn grootouders: lekkere reuzel (varkensvet)
- Groenten: Alles behalve aardappels granen en peulvruchten, liefst van de duurzame, biologische land- en tuinbouw
- Vlees of vis, zeevruchten en eieren: alles wat leefde en eetbaar is. Uiteraard zonder toevoegstoffen, zonder E-nummers, en zeker geen "fabrieksvoedsel" wat als "vlees" verkocht wordt
- Melk en Room: Kokosmelk of: elke snel zelf gemixte "melk" van water en noten of na het koken en net voor het serveren een avocado door de soep pureren.
- Bouillon: zelf gemaakt van soepgroenten, vlees en vooral de minder gegeten stukken van een dier zoals organen, beenderen en merg
- Zoet: Zoete groenten zoals pompoen wortel, zoete aardappel of zoet fruit zoals sinaasappel, gewone appel of banaan
- Bloem om soep te dikken: Tapiocabloem of wie compleet geen producten uit een fabriek wil: voeg meer zetmeelrijke groenten toe en pureer (pastinaak, zoete aardappel, bloemkool...).
- Krokante Garnering: Fijngesneden zelf geroosterde noten, krokant gebakken spek, zelf gemaakte gehaktballetjes of fijngesneden, rauwe groenten
Bereiding
- De makkelijkste manier om een paleo soep te maken is alle ingrediënten onder water te zetten en gaar te koken in een pot, zoals dat met vele Chinese soepen gebeurt: soepvlees met soepgroenten en al dan niet Chinese kruiden laten pruttelen op een houtskoolvuurtje is wat mijn Chinese schoonvader (90++) nog bijna dagelijks klaarmaakt.
- Voor meer smaak in je soep kan je ingrediënten eerst aanstoven of bruinen of grillen of roosteren in de oven.
- Meer inspiratie zal je alvast opdoen met de 31 paleo soep recepten van hierboven: smakelijk!
Tips en Weetjes
Heb jij nog een paleo soep recept dat hier niet mag ontbreken?
Voeg het toe in een reactie! en
P.S. Vergeet Uw Waardering niet in de Reactie: 5 sterren is de max! Dankuwel!!!
Ons Kookboek zegt
Hartelijk dank voor je reactie en vraag Bea.
Zoals paleo bakker Mia zegt:
De lekkerste paleo pannenkoeken maak je met dit snoepsigaren recept zodat je onmiddellijk zal genieten van lekkerder dan gewone pannenkoeken en veel gezonder.
Wij wensen jou, je familie en vrienden een gezond en gelukkig 2017 toe zonder zorgen, Bea!
Bea Verstappen zegt
Dank!!! Dat is dus minstens tot Lichtmis elke dag alweer een ander soep recept.
En welke paleo pannenkoeken bak ik op Lichtmis voor de kids?