• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

7 Keilekkere Konijn Recepten! Klaarmaken met pruimen, op grootmoeders wijze … of à la Jeroen Meus

Kostelijk konijn klaarmaken doe je makkelijk met 1 van deze 7 recepten: Met weinig werk genieten van heerlijke stoverij! +Tips om je vingers bij af te likken...

Onskookboek.be » Featured » 7 Keilekkere Konijn Recepten! Klaarmaken met pruimen, op grootmoeders wijze … of à la Jeroen Meus

Laat een Reactie achter

Wist je dat je lekker konijn met kriekbier kan maken?

Ik ook niet, tot ik het maakte met een grote fles Liefmans Kriek.

Weet je welke andere bieren nog lekkerder zijn bij konijn?

Of ben je op zoek naar een klassiek Vlaams recept zonder bier?

Je leest het hieronder!

+ 7 lekkere stoverij recepten (met pruimen, op grootmoeders wijze, op Vlaamse wijze)

+ extra tips om nog meer te genieten van konijn op je bord

+ 3 konijn recepten van Jeroen Meus met zijn nieuwste Konijn op Jagerswijze (Nieuw November 2020)

Konijn klaarmaken

Inhoud

  • 1 Hoe konijn klaarmaken
  • 2 Een aanrader! Konijn aanbraden in hoeveboter of spekvet
  • 3 Konijn stoven in: 1 of 2 potten?
  • 4 TIPS om Konijn recepten nog lekkerder te maken!
  • 5 Konijn met pruimen recept van Jeroen Meus
    • 5.1 Hoe konijn bereiden met Spéciale Belge en pruimen:
  • 6 Konijn van Jeroen Meus met Rodenbach bruin bier.
    • 6.1 Ingrediënten om Jeroen’s konijn met bruin bier te maken:
    • 6.2 Hoe Jeroen’s stoofpotje van konijn klaarmaken:
  • 7 NIEUW 2020: Jeroen Meus maakt Maltees konijn klaar op jagerswijze
    • 7.1 Recept
    • 7.2 Hoe konijn op jagerswijze klaarmaken
  • 8 Konijn op grootmoeders wijze
  • 9 Konijn op Vlaamse wijze
    • 9.1 Ingrediënten
    • 9.2 Bereiding
  • 10 Zeer makkelijk konijn recept met prei
    • 10.1 Ingrediënten
    • 10.2 Hoe konijn met prei stoven
  • 11 Meesterlijk makkelijk konijn recept met bier of wijn
    • 11.1 Ingrediënten
    • 11.2 Bereiding 

Hoe konijn klaarmaken

Konijn bereiden doe je op 2 manieren:

  1. ofwel in de oven (soms met ietwat droog resultaat),
  2. ofwel gegarandeerd mals en energiebewust in een stoofpot gaar stoven, zodat je er gratis een lekker saus bij zal serveren.

Deze stoverijsaus kan je dan lekker serveren met frieten, kroketten of gebakken aardappelen. Zowel uit de oven als gestoofd kan je er ook apart zelf gemaakte appelmoes bij serveren.

Een aanrader! Konijn aanbraden in hoeveboter of spekvet

In onderstaande recepten bevelen we hoeveboter aan.

Het leuke van te werken met echte boter in vergelijking met plantaardige oliën (die in allerhande diëten zoals bijvoorbeeld in het paleo dieet worden omschreven als gezonder dan echte hoeveboter… Maar dan moet je natuurlijk wel praten over plantaardige olie van eerste, koude persing zonder toegevoegde chemicaliën)…

Even de draad kwijt? Ik wel :-)

Waarom we liever vlees bruinen in hoeveboter in plaats van plantaardige olie?

Om volgende 2 redenen:

  1. de smaak, maar over smaken valt niet te twisten
  2. de mooiere, bruine kleur die je bij een correcte temperatuur alleen bij boter zal zien (uiteraard is aangebakken boter te zwart, dus met hoeveboter de pan niet op je grootste vuur zetten).

Konijn stoven in: 1 of 2 potten?

We werken liefst in 1 pot:

  • minder afwas!
  • alle smaken blijven in 1 en dezelfde pot.

Ideaal is een braadpot of braadpan met deksel. Dit is :

  • een zo breed mogelijke pot om alle stukken vlees liefst in 1 laag in te bruinen, en
  • verder niet te hoog: het is een stoofpot en geen soeppot of bouillonpot.

Soms werken we echter met een pan en een stoofpot:

  • in de stoofpot blijft het kookvocht steeds pruttelen,
  • terwijl we ingrediënten in de pan bakken en toevoegen.

Kwestie van het stoofvlees nooit te laten schrikken door er koude vloeistof over te gieten (dus bijvoorbeeld geen flesje bier uit je ijskast, direct over het bruin gebakken konijn gieten).

TIPS om Konijn recepten nog lekkerder te maken!

  1. Vetstof: We vermeldden het hierboven al… Over smaken niet valt te twisten.
    Ikzelf vind de lekkerste manier om de stukken vlees van 1 konijn te bruinen in 50 gram hoeveboter + 50 gram spek erbij.
  2. Konijn met bier: Wie bier wil gebruiken, moet kiezen voor een niet bitter bier.
    Met een te sterk gehopt, bitter bier zal na een uurtje stoven de bittere smaak in het vlees trekken.
    Een goedkope vervanger voor witte wijn in onderstaand recept is witbier (type Hoegaarden).
    Welke bieren dan wel?
    Traditionele konijn recepten met bier gebruiken bruin bier (type Rodenbach).
    Een abdijbier zoals Grimbergen of Westmalle zoals mijn grootouders het klaarmaakten (maar die kozen voor Westmalle trappistenbier omdat ze dichtbij Westmalle woonden…) kan ook, maar ze deden dan wel appels en bruine mee in de stoverij. Zoet zal bitter wat verdoezelen.
    Jeroen gebruikt in het eerste recept hieronder nog een ander soort bier, en veel extra zoet…
    Dus eerst proeven en smaakt je bier niet bitter, dan kan het lekker bij in je stoofpotje. Meer over welk bier bij konijn lees je in het volgende 2 recepten van Jeroen Meus (lees ze dus alle 2!).
  3. Konijn met champignons: champignons zijn ideal in stoverij, wegens veel smaak en veel vocht. Dus een aanrader voor wie anders naar een bouillonblokje wil grijpen.
  4. Konijn met fruit: In de Franse keuken wordt na het stoven van het konijn de stoofvleessaus op smaak gebracht met rode wijn en dragonazijn (op grootmoeders wijze).
    Logisch dat de Vlaamse keuken bier gaat toevoegen en de azijn vervangt met mosterd.
    Werd het allemaal een beetje te zuur, dan waren (herfst)appels de klassieke zoetmakers: gewoon mee in de stoofpot en de saus pureren na het stoven.
    Uiteraard kan je in plaats van appels ook (gedroogde) pruimen bij het konijn doen: 1 van de weinige warm fruit + vlees combinaties waar zelfs een Jeroen Meus boordevol van kan genieten. De (liefst ontpitte) gedroogde pruimen doe je bij in de pot na het bruinen van het vlees (en aanstoven van de ajuinen): dus wanneer je met vocht (bier, water, wijn) het konijn onder zet alvorens alles gaar te pruttelen.
  5. Meer kleur in je saus: Voor een weer ietwat andere smaak en mooi rode kleur van de saus, kan je wat tomatenpuree toevoegen aan de bouillon en het konijn van in het begin bijkruiden met paprikapoeder.
  6. Hoe lang moet konijn stoven? Tot het vlees gaar is logischerwijze. Dat zie je wanneer het vlees makkelijk loskomt van de beenderen. Wil met een klok wil werken, die rekent minstens een half uur. Voor wild konijn kan dat oplopen tot anderhalf uur. Dus steeds zelf testen of beginnen met je konijnverkoper om raad te vragen.

Konijn met pruimen recept van Jeroen Meus

Konijn met pruimen Jeroen Meus

Een oud recept uit Dagelijkse Kost met bier en mosterd.

“Welk bier bij konijn?”,vraag je…

Alles behalve bitter bier!

Konijn recept
Zeer lekker en makkelijk konijn recept met kriekbier in 1 pot klaargemaakt, zodat je met weinig werk en weinig afwas een lekkere maaltijd kan serveren.

3 keuzes:

  1. De beste keuze is Vlaams bruin bier.
  2. Spéciale Belge kan ook, maar je zal al gauw extra zoet willen toevoegen om de net iets bittere smaak de verdoezelen.
  3. Zure geuzebieren kunnen ook. Uiteraard ook hier opletten dat je niet te zuur of niet te bitter gaat. Rode wijn kan je soms gewoon vervangen door kriekbier. Laat je leiden door de smaak: dus proeven is de boodschap!

Jeroen gebruikt in zijn recept voor konijn met pruimen dus een Spéciale Belge. De bekendste Spéciale Belge bieren zijn:

  • Ginder-Ale,
  • Speciale Palm
  • Vieux Temps
  • Horse Ale (wat wij “een perdje” noemen) en
  • en De Koninck (wat wij een “Bolleke” noemen).

Welke mosterd bij konijn, vraag je?

Echte mosterd! (Dus mosterdzaadjes, azijn, water en zout). Een streekgebonden, pittige mosterd is steeds een aanrader. Maar gebruik gewoon degene die je lekker vindt. Zolang je maar geen bitter bier gebruikt, kan er weinig fout lopen.

Hoe konijn bereiden met Spéciale Belge en pruimen:

  1. Konijn met pruimen
    Op zoek naar een lekker en makkelijk recept voor konijn met pruimen? Ga dan aan de slag met dit recept met verder weinig ingrediënten: dus goedkoop.
    Heb je geen pruimen, vervang ze dan door enkele appels.

    Neem 4 konijnenbouten, kruid met peper en zout en bebloem.

  2. Smelt boter in een stoofpot en bruin er de konijnenbillen in aan – langs beide kanten – op een zacht vuurtje. Zorg ervoor dat de boter niet verbrandt, dus vuur niet te hoog zetten. Dankzij de bloem zal de bout makkelijker kleuren.
  3. Snijd ondertussen 4 uien fijn.
  4. Haal de gekleurde konijnenbouten uit de stoofpot en begin er de uien in te stoven. Wanneer de uien wat beginnen te kleuren, strooi je er 1 (Jeroen gebruikt er 2 maar zijn eindresultaat bleek te zoet) eetlepel bruine suiker over, zodat de uien nog wat meer kunnen karameliseren. Wel zo nu en dan omroeren wanneer je met suiker begint te koken.
  5. Ondertussen snijdt Jeroen 250 gram ontpitte, gedroogde pruimen in stukjes. Mag wel, moet niet.
  6. Wanneer de uien mooi gekarameliseerd zijn, leg je de konijnenbouten weer in de stoofpot.
  7. Kruid met tijm en laurier (Jeroen voegt ook 1 tot 2 kruidnagels toe voor de liefhebbers, ik eet het liever zonder kruidnagel wegens… De toch wel sterke smaak van kruidnagel is niet direct een oerdegelijk, klassiek Vlaams ingredient.)
  8. Hierover giet Jeroen 3 flesjes Spéciale Belge: recht uit de fles. Wij laten bier eerst koken alvorens bij het vlees van een stoverij te gieten.
  9. Daarboven een boterham met mosterd ingesmeerd.
  10. Laat op een zacht vuurtje rustig gaar pruttelen (test je vlees na een uurtje).
  11. Jeroen doet dit niet, maar wel een aanrader” proef na een 20 minuten van je saus. Is ze veel te zoet, voeg dan zure uitjes toe (geen zoet-zure, maar wel degelijk zure ajuintjes!).
  12. Wanneer het konijn gaar is (wanneer het vlees van het bot valt), roer je boterham door de rest van de saus. Proef en breng verder op smaak met peper, zout en… Jeroen gebruikt azijn van de Blauwe Hand om het teveel aan suiker te compenseren. Doe jezelf een plezier. Voeg een betere azijn toe zoals echte balsamico azijn. Heb je dat niet, voeg dan – zoals hierboven reeds vermeldt – zure ajuintjes toe.

Hoe maak jij konijn met pruimen? Laat het weten in een reactie!

Konijn van Jeroen Meus met Rodenbach bruin bier.

Konijn recept van Jeroen meus met Rodenbach

Een meer recent recept uit Dagelijkse Kost, en vooral de bierkeuze is verbeterd!

Dit recept bevalt ons beter dan Jeroen’s vorig recept wegens…

  1. Er gaat een gans konijn in. Klassiek, net zoals dat vroeger bij mijn grootouders het geval was. Een gans geslacht konijn stoven, kop incluis.
  2. De keuze van het meest geschikte bier. Bruin bier (Rodenbach in geval) in plaats van Spéciale Belge. Zo heb je al die extra suiker, zoete pruimen en dan weer zure azijn – zoals hierboven – niet echt nodig :-)

Trouwens Jeroen zegt het ook: “Rodenbach: 1 van mijn favoriete bieren!”.

Stoofvlees Jeroen Meus
Kies 1 van deze 17 bieren om het lekkerste stoofvlees van Jeroen Meus te maken. Met Vlaamse ingrediënten die je waarschijnlijk nog niet kent, zodat je klassiek Vlaams stoofvlees zal serveren, liefst met frieten.

Wat vind jij?

Ik vind bruin bier het lekkerste bier voor in stoofpotjes. KLIK HIER voor een lijstje van meer dan 10 bruine bieren (waar het woord ‘bruin’ niet in de naam zit), zodat je weet welk bier te kiezen voor bij je konijn.

Gouden raad van Piet Huysentruyt: proef eerst van je bier alvorens toe te voegen! Kwestie wat je niet lekker vindt, zal je na het stoven nog steeds niet lekker vinden… En wie geen echt bier lust, die heeft 3 mogelijkheden:

  1. vervang bier door wijn zoals in het omkaderd recept (nr.4) hieronder,
  2. vervang bier door tafelbier zoals in dit recept voor konijn op grootmoeders wijze van Sofie Dumont
  3. zonder bier: klik hier en lees grootmoeders recept om tam konijn te maken.

Wegens het betere bier, gebruikt Jeroen dus veel minder zoet om de bittere smaken te verdoezelen. 1 eetlepel Luikse stroop in plaats van 2 eetlepels bruine suiker + 250 gram pruimen. Hierdoor komt de smaak van het komijn veel beter op de voorgrond.

Verder gaat Jeroen deze keer eerst de stukken vlees aanbruinen en pas dan de bloem erbij doen (saingeren). De bouten uit zijn eerste recept, kan je nu eenmaal makkelijker bebloemen en aanbakken, dan sommige andere stukken van je konijn.

Wij gaan echter voor de oude, makkelijke, klassieke Vlaamse wijze om stoofsaus te binden: 2 boterhammen met mosterd als laatste bovenop de stoverij.

Welk vind jij de lekkerste manier om konijn klaar te maken?

Ingrediënten om Jeroen’s konijn met bruin bier te maken:

  • 250 gram spek, in stukjes gesneden
  • een klontje boter
  • 250 gram witte champignons
  • 1 konijn
  • 3 uien
  • 1 prei (Jeroen gebruikt hier 2 knoflookteentjes… Vroeger hadden we geen knoflook, dus om op Vlaamse wijze verder te gaan: gewoon een andere plant uit
    de uienfamilie in plaats van knoflook: prei).
  • 4 flesjes Rodenbach (Jeroen gebruikt er maar 3, maar kookt wel onder deksel)
  • 1 eetlepel Luikse stroop (of 2tal wortelen voor wie graag meer groenten heeft + toch wat extra zoet, zonder echt stroop te gebruiken zoals Jeroen)
  • Jeroen’s kruiden zoals hierboven: tijm, laurier en kruidnagel + peper en rotszout of zeezout
  • 2 sneden brood, besmeerd met pittige mosterd

Hoe Jeroen’s stoofpotje van konijn klaarmaken:

Konijn met prei
Makkelijk en lekker recept om konijn te maken met prei, afgewerkt met een snel mosterdsausje zodat je snel kan serveren met gekookte aardappelen voor een complete maaltijd.

Jeroen gebruikt spek, maar gaat het pas krokant bakken nadat hij het konijn heeft gebakken in een stoofpot.

Wij draaien gewoon de werkwijze om: eerst spek krokant bakken en in het spekvet het konijn bruinen als volgt:

Werk met 2 potten…

  1. In je beste stoofpot breng je je bier aan de kook. Zorg ervoor dat deze pot steeds blijft pruttelen.
  2. Snijd spek in stukjes en bak krokant met wat boter in een brede pan of andere stoofpot. Haal het krokante spek uit de pan en doe bij het bier. Breng aan de
    kook en laat verder pruttelen.
  3. 1 in stukken gesneden konijn goed kruiden met peper en zout en lichtjes bruinen in het spekvet op een niet te hoog vuur. Haal het gebruinde vlees uit de pan en doe bij de bierstoofpot. Breng aan de kook en laat verder pruttelen.
  4. Bak de uien bruin in de pan met het spekvet zonder het spekvet te laten verbranden en zonder de uien te laten aanbakken. Voeg ook in ringen gesneden prei toe. Wie wortelen gebruikt in plaats van de stroop van Jeroen, die snijd deze in stukjes en bakt nu mee aan. Voeg daarna toe aan de stoofpot.
  5. Tenslotte bak je de champignons in de pan. Van zodra het vocht vrijkomt, schraap je hiermee alle aanbaksels los (voeg indien nodig wat bier uit je stoofpot toe) en giet alles bij in de stoofpot.
  6. Roer er 1 eetlepel Luikse stroop door. Kruid met tijm, laurier en kruidnagel voor de liefhebbers. Ook peper en rotszout of zeezout toevoegen.
  7. Besmeer 2 sneden brood met mosterd en dek hiermee de stoverij af.
  8. Laat pruttelen tot het vlees gaar is. (reken een half uur tot een uur). Houd de dikte van de saus in’t oog: denk je dat de saus bijna dik genoeg is, zet dan een deksel op de pot en pruttel onder deksel verder)

NIEUW 2020: Jeroen Meus maakt Maltees konijn klaar op jagerswijze

Konijn op jagerswijze

Jeroen noemt het in Dagelijkse Kost “konijn op zijn jagers” of: ‘Coniglio alla cacciatora’. Alsof het om een recept zou gaan uit de Italiaanse keuken. Het gaat hier echter om het nationale gerecht uit het naast Italië gelegen eilandenstaatje Malta en noemt aldaar: ‘Stuffat tal-Fenek’. Ga je naar Malta, dan moet je het daar zeker eens bestellen!

Wil je het authentieke Maltese stoofpotje van konijn maken, dan:

  • laat je het konijn eerst een nachtje marineren in rode wijn alvorens aan te bruinen
  • in plaats van de saus in te dikken met bloem zoals Jeroen het doet, voeg je (4) aardappels toe
  • om de zure smaak (van wijn en tomaten) in evenwicht te brengen, voeg je wortels toe (1 winterwortel)
  • salieblaadjes is eerder uit de Engelse keuken, en kan je achterwege laten
  • serveer met spaghetti of met dik gesneden frieten (het eerste is Italiaans, het tweede verwijst naar de Engelsen die Malta tot 1964 bestuurden).

Het vlees van konijn is mager, dus een beetje spek erbij maakt het alleen maar beter. Jeroen kiest voor een dik stuk pancetta of buikspek, en gaat als volgt te werk:

Recept

  • 1 konijn
  • peper
  • zeezout
  • bloem
  • een flinke klont hoeveboter
  • 2 ajuinen
  • voor de liefhebbers: enkele teentjes knoflook
  • 1 dikke snede (1 cm) pancetta
  • 2 ansjovissen in olie
  • 2 bakjes champignons
  • 1/2 fles droge witte of droge rode wijn
  • opgebonden kruidentuiltje van rozemarijn, tijm, oregano, laurier – en salieblaadjes
  • 2 glazen bokalen gepelde tomaten
  • 1 blik tomatenstukjes
  • naar wens: olijven in olie (enkele eetlepels)
  • zilveruitjes
  • peper en zeezout

Hoe konijn op jagerswijze klaarmaken

  1. Kruid de stukken konijn met peper en zout. Doe wat bloem in een schotel. Paneer de gekruide stukken konijn met de bloem.
  2. Smelt boter in je breedste pot. Bruin er de stukken konijn in aan (in 1 laag) langs beide kanten.
  3. Ondertussen snijd de ajuinen in halve maantjes. Snijd knoflookteentjes fijn. Snijd ook de pancetta in dobbelsteentjes.
  4. Wanneer het konijn goed aangekorst is, haal je het weer uit de pot.
  5. Doe nu de pancetta in de pot en laat even bakken.
  6. Voeg de ui toe en laat mee bakken tot de ui goed aangestoofd is.
  7. Voeg dan indien gewenst knoflook toe.
  8. Snijd de ansjovissen fijn en voeg toe.
  9. Snijd de champignons in 4 en voeg ook toe.
  10. Overgiet met wijn, voeg het kruidentuiltje toe en laat bijna droog koken.
  11. Voeg dan de tomaten (spoel de bokalen en het blikje met wat water en voeg het water bij de wijn) en laat weer droog koken.
  12. Leg de stukken konijn weer in de pot, breng aan de kook en laat onder deksel een uurtje pruttelen.
  13. Spoel ondertussen de olie van de olijven en laat uitlekken.
  14. Wanneer het konijn gegaard is, voeg je de olijven toe.
  15. Voeg de zilveruitjes toe, proef en breng verder o smaak met zeezout en peper.

Konijn op grootmoeders wijze

Konijn op grootmoeders wijze

Konijn op grootmoeders wijze
Konijn maken in de oven, op grootnoeder’s wijze. Met een lekkere portosaus om te serveren tijdens de feestdagen! Of maak er nu gewoon een feest van!

De appels in de saus, kan je vervangen met 1/2 glas tafelbier. Je kan er dan apart appels in de pan bij bakken of serveer er apart appelmoes bij.

  1. 50 gram spekblokjes laten bruinen in 50 gram boter in een grote stoofpot.
  2. Voeg daarna 1 in ringen gesneden grote ui toe en laat glazig stoven.
  3. Voeg er dan 3 in stukken gesneden appels aan toe.
  4. De stukken van 1 konijn apart in een pan aanbraden en daarna in de stoofpot schikken.
  5. 1 eetlepel bloem erover strooien, omroeren en even laten stoven tot je een koekjesgeur begint te ruiken of totdat de bloem halsstarrig aan de bodem van je pot blijft plakken.
  6. Kruiden met peper, zout, tijm en laurier en er een kopje water (250 ml) over gieten. Alle aanbaksels terug in de stoofpot roeren met een houten lepel. Breng aan de kook.
  7. Zet een deksel op de pot en laat op een zeer laag vuurtje gaar sudderen zonder dat de pot droogkookt. Altijd makkelijk wanneer je een stoofpot hebt met glazen deksel.
  8. Voor het opdienen proeven, meer peper en zout toevoegen en indien de appels te zoet waren, compenseren met 1 tot 2 eetlepels dragonazijn.

Heb jij nog andere tips of een recept om lekker konijn te stoven of te braden in de oven? Laat het weten in een reactie!

Konijn op Vlaamse wijze

Konijn Recept

Zeer lekker en makkelijk konijn recept met bier en pruimen in 1 pot klaargemaakt, zodat je met weinig werk en weinig afwas een lekkere maaltijd kan serveren.

Serveer dit konijn gerecht simpelweg met brood, rijst of gekookte aardappelen en “konijnenvoedsel”…: frisse blaadjes sla dus :-)

Gebruik geen bitter bier: hoe langer het stoofpotje kookt, hoe meer de bittere smaak gaat doorwegen in het gerecht. Een blonde geuze is ideaal: het zuur wordt ‘geneutraliseerd’ met het zoet van de pruimen.

Gebruik pruimen met pit voor meer smaak.

Ingrediënten

  • 1 konijn van ongeveer anderhalve kilogram, in stukken van gelijke grootte gesneden
  • 250 gram spek, in stukken gesneden
  • 250 ml kippenbouillon
  • 1 flesje geuze of kriekengeuze
  • 20 gedroogde pruimen met pit (of appels of bruine suiker met wat balsamico azijn)
  • 2 grote uien, grof gesneden
  • 3 geplette teentjes knoflook
  • 6 eetlepels bloem
  • goed wat peper en zout naar smaak
  • olie om te bakken

Bereiding

  1. Kruid eerst de stukken konijn met peper en zout en rol de stukken dan door de bloem.
  2. Doe olie in een lage, brede braadpan en bruin het konijn aan alle kanten.
  3. Voeg nu pas het spek, uien en knoflook toe en laat wat verder bakken tot alle aroma’s vrijkomen.
  4. Blus de pan met de geuze en de kippenbouillon.
  5. Zet op een zeer laag vuur zonder deksel zodat het konijn zeer langzaam gaar kan koken. Laat anderhalf uur sudderen: het konijn is klaar als het vlees van het been loskomt.

Zeer makkelijk konijn recept met prei

Konijn met prei

Makkelijk en lekker recept om konijn te maken met prei, afgewerkt met een snel sausje zodat je snel kan serveren met gekookte aardappelen voor een complete maaltijd.

Voor 4 personen, klaar in 1 uur 45 minuten.

Stoven doe je deze keer met een deksel op de pot zodat je niet telkens moet gaan kijken of de pot is drooggekookt.

Stoven zonder deksel doe je om een dikkere saus te verkrijgen. In onderstaand recept maak je echter een snel roomsausje, extra gebonden door de bloem die je in het begin van het recept hebt toegevoegd!

Ingrediënten

  • 1 preibussel
  • 2 eetlepels olie
  • 20 gram hoeveboter
  • 1 konijn dat reeds versneden is
  • peper en zout
  • 1 eetlepel bloem
  • 300 ml witte wijn
  • 1 blokje bouillon van kip

Voor de saus:

  • 1 eetlepel graanmosterd (naar smaak)
  • 200 ml vette, verse room
  • 1 mespuntje saffraan
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • peper en zout (proeven -naar smaak)

Hoe konijn met prei stoven

  1. Snijd onderaan de wortels en bovenaan het groen van de prei, was de witte stengels en snijd ze in staafjes. Zet de staafjes even opzij.
  2. Neem een brede, lage stoofpot, verwarm er de olie en de hoeveboter in. Kruid de stukken vlees met peper en zout en braad ze aan in de stoofpot.
  3. Wanneer de stukken vlees overal een mooie braadkleur hebben, strooi je de bloem erover. Meng goed. (Schud goed met de pan zodat de bloem goed verdeeld wordt).
  4. Overgiet het vlees met de witte wijn, strooi er het verkruimeld bouillonblokje over en voeg de preistengeltjes toe. Breng dit aan de kook, zet dan het vuur zachter en plaats het deksel op de pan.
  5. Laat het vlees een uurtje op een zacht vuurt sudderen.
  6. Meng de mosterd met de room, de saffraan en de gehakte peterselie. Doe dit mengsel in de stoofpot en laat alles nog een vijftal minuten verder pruttelen.
  7. Proef, breng verder op smaak met peper, zout en/of mosterd en serveer met aardappels.

Meesterlijk makkelijk konijn recept met bier of wijn

https://www.OnsKookboek.be
Konijn klaarmaken doe je makkelijk met 1 van deze 7 recepten, zodat je met weinig werk zal genieten van heerlijk gestoofd konijn + saus om je vingers van af te likken.
4.67 from 3 votes
Print Recept Pin Recept
Prep Tijd 10 mins
Kook Tijd 2 hrs
Totaal 2 hrs 10 mins
Gerecht Stoofpot, stoverij
Keuken Klassiek
Servings 4

Ingrediënten

  • 1 konijn in stukken versneden bij de slager of poelier
  • rotszout en versgemalen zwarte peper
  • 2 eetlepels hoeveboter
  • 3 sneden gerookt spek, in stukjes gesneden
  • 200 gram sjalotten
  • 1 eetlepel bloem
  • 375 ml droge, witte wijn of 330 ml witbier of geuze
  • 100 ml groentebouillon
  • 2 wortels
  • 1 kruidentuiltje bv. laurierblad, tijmstengel, peterseliestengels
  • 300 gram bruine kastanjechampignons

Bereiding
 

  • Snijd het spek in dobbelsteentjes moest dit nog niet gebeurd zijn.
  • Kruid het konijn met peper en rotszout.
  • Smelt de boter in een brede braadpot en bruin hierin de stukken konijn (eerst 1 kant bruinen, dan pas omdraaien) samen met de spekblokjes.
  • Ondertussen schil je de sjalotten en snijd je de wortels in schijfjes.
  • Wanneer de stukken konijn langs alle kanten gebruind zijn (een 5 tot 10 minuten), haal je het konijn en de spekstukjes uit de braadpot en leg even apart.
  • Voeg de sjalotten en de wortelschijfjes toe en laat enkele minuten aanstoven.
  • Strooi er dan de bloem over, schud even met de braadpot en laat de bloem mee bruinen.
  • Giet de wijn of bier in de braadpot en schraap met een spatel of houten lepel alles wat aan de bodem van de pot plakt weer los.
  • Roer er dan de bouillon door.
  • Voeg het konijn en het spek weer toe aan de pot. Voeg ook het kruidentuiltje toe, breng aan de kook, zet een deksel op de pot en laat een half uur tot 1 uur sudderen.
  • Ondertussen kuis je de paddestoelen (snijd indien gewenst in 4 of in dikke schijfjes: hoe dunner gesneden, hoe later bij het vlees voegen).
  • Voeg ongeveer een 20 tal minuten voor het einde de champignons toe, dek opnieuw af en laat verder pruttelen (dus tot het konijn gaar is: al bij al in het totaal ergens tussen 1 en 2 uur: dus schrijf de juiste tijd op voor een volgende keer klaar te maken!).
  • Verwijder het kruidentuiltje, proef en breng je gestoofd konijn indien nodig verder op smaak met peper of rotszout.
Keyword Herfst, Kerst
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!

 

Filed Under: Vlees Gerechten

Reader Interactions

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

15 Allernieuwste Recepten

  • Stoofpot van hert met appelen en veenbessen
  • Vegetarische Hutsepot – Goedkoop met Wintergroeten
  • Zelf een heerlijk notenbrood bakken? Dat doe je zo
  • Verras je gasten met een heerlijke ijskoffie!
  • Appelcrumble: Simpel, snel én lekker
  • Eenvoudige appeltaart met bladerdeeg: klaar in 20 minuten…
  • Appelbeignets: altijd lekker – Voor jong én oud!
  • Butternutsoep met gember! Lekker soepje: klaar in 30 minuten
  • 4x appelmoes maken! Wie maakt de lekkerste: Jij, Jeroen Meus, Grootmoeder of Piet Huysentruyt?
  • Lekker Ontbijten met granola van Sandra Bekkari : makkelijk op voorhand klaargemaakt!
  • Witte chocolademousse zonder gelatine – Eens iets anders…
  • Salade Nicoise: Franse Topklassieker – Klaar in 30 minuten!
  • Topklassieker! Recept voor Appelcake: die ieder kan bakken
  • Heerlijke havermout pannenkoeken van Sandra Bekkari en Pascale Naessens: genieten met appel en honing
  • 7 verbazingwekkende Pannenkoek Recepten: heb je ‘t Jeroen Meus recept al geproefd?

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu
  • 17 Simpele Pasta Recepten: want ‘n bord pasta smaakt altijd!
  • 21 Lekkerste Salades
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen…

Ook lekker…

  • Chocolade Recepten
  • Lekker met kip – 12 heerlijke recepten om van te smullen
  • 12 lekkerste Koekjes Recepten
  • 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look… Hoe kuisen?
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download onze Kookboeken…
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2023 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!

OnsKookboek.be vraagt om uw toestemming om cookies te gebruiken voor het volgende: 1. Gepersonaliseerde advertenties en inhoud, advertentie- en inhoudsmeting, doelgroep inzichten en productontwikkeling. 2. Informatie op een apparaat opslaan en/of openen. JA - Toestemming!Geen toestemming gevenLees meer