Stoofvlees van Jeroen Meus met smaken die je nog nooit geproefd zal hebben
Kies 1 van deze 17 bieren om het lekkerste stoofvlees van Jeroen Meus te maken. Met Vlaamse ingrediënten die je waarschijnlijk nog niet kent, zodat je klassiek Vlaams stoofvlees zal serveren, liefst met frieten.
Kies 1 van deze 17 bieren om het lekkerste stoofvlees van Jeroen Meus te maken. Met Vlaamse ingrediënten die je waarschijnlijk nog niet kent, zodat je klassiek Vlaams stoofvlees zal serveren, liefst met frieten.
Vraag:
Hoelang laat je stoofvlees pruttelen?
Antwoord: tot het zacht is.
Proeven dus!!! En voelt het vlees nog niet mals, langzaam langer laten pruttelen op een zacht vuurtje.
Lees hieronder meer tips om stoofvlees zo mals mogelijk te maken en…
Lijst van 17 bieren zodat je geen bitter stoofvlees zal serveren.
10 Tips van Jeroen Meus om lekker mals stoofvlees met bier te maken
Stoofvlees op grootmoeders wijze! Generaties lang het meest beproefde stoofvlees recept van Vlaanderen: lekker, makkelijk en goedkoop!1 kleefpan om te bakken, 1 pot om te stoven!!!
Keuze van het rundsstoofvlees: zenuwstuk van de schouder, liefst met een nerf in’t midden.
Vlees in even grote stukken snijden:, zodat elk stuk vlees tegelijk gaar zal zijn.
Stoofvlees eerst kruiden met peper en rotszout.
Rundsstoofvlees eerst langs alle kanten goed laten bakken of beter gezegd toeschroeien, dan mee stoven met uien. Vlees dus pas draaien in de braadpan wanneer er een mooi korstje aan gebakken is.
Uien grof snijden wanner je na het lang pruttelen toch nog stukken ui in je saus wil zien.
Kokend bier (of kokende bouillon) over het gestoofde vlees gieten in plaats van koud bier of koude bouillon of koud water. De aanbaksels hierin losmaken met een houten lepel.
Donker zuurdesembrood erbij in plaats van smaakloos wit brood
Jeroen “knalt” zijn gietijzeren stoofpot met deksel 2 uur in een oven van 150 graden, maar het kan natuurlijk even goed op een zacht vuurtje gaar pruttelen. Zolang je het langzaam laat garen, zit je goed.
Deksel of geen deksel op de pot? Lijkt na een tijdje je saus te dun, doe dan het deksel van de pot en pruttel verder. Het teveel aan vocht zal verdampen en de saus zal binden. Is je saus dik genoeg, dan zet je het deksel weer op de pot.
Wie Vlaams stoofvlees maakt, gebruikt… Vlaamse ingrediënten
Leer hoe je zelf lekker stoofvlees kan maken, met tips voor de juiste keuze voor mals stoofvlees en een makkelijk recept voor Vlaamse stoverij.Vlaams bier: Jeroen kiest voor St Bernardus Abt 12: een abdijbier uit Westvleteren
Vlaamse mosterd (Jeroen kiest voor Mostaard Wostyn, een streekproduct uit Torhout
Een echte, Vlaamse zoetmaker boordevol smaken (vergeleken met geraffineerde witte suiker) : fruitstroop.
Alhoewel ieder Luikse siroop (de befaamde appelstroop ofte Sirop de Liège) kent, maken ze ook reeds jaren in Haspengouw stroop van appels en peren. Merknaam: Stroop van Vloringen. Keuze’s:
Perenstroop van 90% peren en 10% appelen
Appelstroop van 40% peren en 60% appelen
Fles lopende perenstroop 100% met peren.
Variaties van Jeroen Meus op zijn stoofvlees lekkerste recept
serveer met witloofsalade (met een flinke dot mayonaise en een scheutje azijn, peper en zout) en frieten uiteraard
vegetarisch stoofvlees van seitan. Seitan is een Japanse vleesvervanger en bestaat uit gekookte, gemarineerde tarwegluten. Bevat een 20 tot 25% eiwit en doet denken aan sponsachtig gehaktbrood. Voordeel: de seitan is al gegaard, dus je stoofvlees is klaar wanneer je saus gebonden is. Vééééééél sneller dus dan rundsstoofvlees garen en zelfs ook sneller dan varkensstoofvlees.
stoofvlees van everzwijn: met rode wijn
17 bieren om het lekkerste stoofvlees met bier te maken
Beproefd recept om lekker mals stoofvlees met bier te maken zodat je makkelijk met weinig afwas in 1 pot groenten en vlees kan serveren met knapperig brood.
In onderstaand recept kiest Jeroen voor St Bernardus Abt 12: een romig, moutig smakend donker bier van hoge gisting met restsuikers en fruitig boeket.
In Jeroen’s vegetarisch stoofvlees: Moinette Brune. Een bier van hoge gisting, hergist op de fles (8.5%) met zachte bitterheid en licht fruitige smaak.
In Met Meus en Vork koos Jeroen voor een half flesje trappist + 1/2 glas rode wijn (en bruine suiker in plaats van stroop) per kg stoofvlees.
Sofie Dumont kiest voor 1 fles donker tafelbier per kg stoofvlees (en een 10 tal fijngehakte jeneverbessen).
Toen Koen Crucke op bezoek kwam in de Keuken van Sofie gebruikten ze 1 fles (375 ml) 3 Fonteinen Oude Kriek en 2 flesjes Kasteel Donker (330 ml) + Gentse Tierenteyn mosterd op de sneden brood. Kasteelbier Donker is een Quadrupel bier (11%, dus sterker dan Tripel), ietwat bitterzoet met een toets van karamel, chocolade en koffie.
Kies je voor gegarandeerd niet bitter bier, kies dan voor een “Oud Bruin” of “Brune” bier. Dit zijn bieren zonder hop bitterheid. Wel komt er tijdens het lang gisten – traditioneel in eiken vaten – een ietwat zure smaak in het bier.
Doe daarbij de typisch rood-bruine kleur en je hebt een ideale, niet bittere wijnvervanger voor bij stoofvlees.
Behalve elk bier dat de naam “Oud Bruin” draagt is er ook:
Zeer makkelijk en lekker Belgisch recept om stoofvlees te maken voor 8, zodat je met een minimum aan ingrediënten en een minimum aan werk, goedkoop kan genieten van stoofvlees met frieten.Aardmonnik van De Struise Brouwers
alleen in Gemmenich (3 landenpunt) te vinden: 3 Schtèng en
zoals ze bij grootmoeder al in huis hadden en tegelijk mijn favoriete bier toentertijd: Rodenbach. Met als extra dezer dagen: Rodenbach Classic (zoet zuur kersenaroma) Rodenbach Alexander (2 jaar op vat met krieken), Rodenbach Caractère Rouge (2 jaar op vat met krieken, frambozen en veenbessen), Rodenbach Grand Cru (mengeling met in verhouding meer oud bier dan de gewone Rodenbach), Rodenbach Rosso (jong en oud bier mengeling met krieken, frambozen, veenbessen) en Rodenbach Vintage (uit 1 vat, 2 jaar gerijpt: dus gelimiteerde oplage)
2 lekkere, snelle stoofvlees recepten van Piet Huysentruyt uit SOS Piet en de perfecte keuken: uiterst mals en donkerbruin, heerlijk met aardappelpuree of knolselderpuree.
Tot slot gebruik Piet Huysentruyt evenveel Rodenbach plus Grimbergen Trappist. Die Grimbergen leek eerder uit beleefdheid… Omdat SOS Piet te gast was in een keuken in van een keukenprinses in Grimbergen. Piet zei duidelijk na het smaken van Grimbergen: “Hij kan erdoor, maar je moet in stoofvlees opletten met bier dat te bitter is“.
Conclusie: welk is het ideale bier om stoofvlees te maken?
Piet geeft een gouden tip mee:
Proef eerst van het bier! Is het bier bitter, dan drink je het gewoon verder zelf uit. Wegens anders zal je bitter stoofvlees klaarmaken.
Recept Vlaams stoofvlees met frieten van Jeroen Meus
Heerlijk met frietjes en pasta: zeer makkelijk Hongaars stoofvlees (goulash) van SOS Piet Huysentruyt
Goedkoop en makkelijk stoofvlees recept van Jeroen Meus: minder dan 1 euro per persoon inclusief lekker, donkerbruin abdijbier.
Jeroen gebruikt dus geen bruin bier maar een abdijbier! St. Bernardus Abdijbier 12. Proeven dus of je dit niet te bitter vindt! Want wat je nu smaakt aan bitter, zal je ook in je vlees smaken.
Opletten dus bij de keuze van het bier: kies een bier dat lekker smaakt. Grootmoeder gebruikte ofwel donker tafelbier, ofwel Trappist van Westmalle (want dat was nu eenmaal de dichtstbijzijnde abdij) ofwel Rodenbach “uit de Vlaanders”.
We herhalen. Voor mals stoofvlees is het belangrijk het vlees direct heet te maken en altijd heet te houden. Daarom net zoveel vlees stukken aanschroeien als er plaats is in de pan zodat de stukken naast elkaar liggen. Bovendien het bier koken in de pan waar je het vlees in gebakken hebt, alvorens het bier bij de stoofpot te voegen.
Daarna: langzaaaaaaaam gaar stoven op een klein vuurtje.
Rundsstoofvlees heeft minder smaak dan varkensstoofvlees, vandaar dat er extra smaken bij in de pot gaan, zoals flink wat ui en wij voegen er ook nog extra wortel aan toe.
Stoofvlees van Jeroen Meus met smaken die je nog nooit geproefd zal hebben
https://www.onskookboek.be
Kies 1 van deze 17 bieren om het lekkerste stoofvlees van Jeroen Meus te maken. Met Vlaamse ingrediënten die je waarschijnlijk nog niet kent, zodat je klassiek Vlaams stoofvlees zal serveren, liefst met frieten.
1kilo rundsstoofvleesin stukken van gelijke grootte gesneden
2 tot3 flesjes bruin bier
3witte uiengrof gesneden
2wortelen
naar smaak2 eetlepels appelstroop of perensiroop
2kruidnagels
2blaadjes laurier
enkele takjes verse tijm
enkele peterseliestengels
2eetlepels mosterd
een scheutje azijn
hoeveboter om te bakken
peper en rotszout
2kleinebruine boterhammen
Voor de frieten
1kilo frituuraardappelenfrutters zoals mijn moeder ze noemt
ossewit om te bakken
mayonaise
Bereiding
Doe wat hoeveboter in een stoofpot en stoof hierin de grof versneden ui in aan.
Kruid je vlees langs alle kanten met peper en rotszout.
Neem een kleefpan en warm goed op. Smelt boter in de pan, vul de bodem met vleesstukken en schroei langs alle kanten aan.
Voeg het langs alle kanten bruin gebakken vlees bij de uien, roer goed om (en bak meer stukken vlees in de pan, indien niet al het vlees in 1 laag in je pan paste).
Nadat al het geschroeide vlees in de stoofpot is, deglaceer (blus) je de schroeipan met het bier. Met een houten lepel de aanbaksels los schrapen, zodat alle lekkere smaken weer in het bier worden geroerd. Van zodra het bier kookt, over het vlees gieten in de stoofpot.
Maak een bouquet garni met de laurier, tijm en peterseliestengels en voeg toe. Voeg ook de appelsiroop en 2 kruidnagels toe. In Dagelijkse Kost gebruikte Jeroen Meus stroop uit Vrolingen, uit de ambachtelijke stroopmakerij van Ivo en Carine Bleus-Boonen uit 3830 Wellen (Steenweg op Vrolingen 45)
Smeer flink wat mosterd over 2 sneden brood en lege deze met de mosterd naar beneden over het vlees.
Laat nu pruttelen zonder deksel tot de saus naar wens ingedikt is en laat dan verder garen met deksel. Dikt de saus te snel in, voeg dan meer kokend water of gekookt bier toe.
Snijd frieten, was ze niet en bak voor in frituurvet.
Als het stoofvlees gaar is (voelen of proeven of het zacht genoeg is), breng je het verder op smaak met indien nodig wat azijn of meer appelsiroop of perensiroop, peper en rotszout. Jeroen serveert met krokant gebakken frieten en een flinke klad mayonaise.
Ik heb eens stoofvlees klaargemaakt met Gouden Carolus, misschien geen evidente keuze, maar ik heb er ook Gouden Carolus classic als drank bij geserveerd, uiteraard met frietjes, tomaatjes en sla uit onze tuin. Dat was heerlijk !!!
Gouden Carolus wordt gebrouwen in de brouwerij Het Anker in Mechelen.
Bedankt, enkele leuke tips, van kenners kan je altijd bijleren. Al diverse bieren gebruikt, en inderdaad er is verschil. Indien te wrange smaak, gebruik ik voor het zoete sowieso agavesiroop, kwestie van zo weinig mogelijk suiker erin te hebben.
OnsKookboek.be vraagt om uw toestemming om cookies te gebruiken voor het volgende: 1. Gepersonaliseerde advertenties en inhoud, advertentie- en inhoudsmeting, doelgroep inzichten en productontwikkeling. 2. Informatie op een apparaat opslaan en/of openen. JA - Toestemming!Geen toestemming gevenLees meer
Geuze Clos Renee, esdoornsiroop en wat balsamicoazijn .
Dank Marinella!
Geuze Cuvée René is een oude geuze van 1/3de 3 jaar op eiken vaten gerijpte en 2/3de 1 jaar gerijpte lambik. Genaamd naar brouwmeester René Lindemans.
De botteldatum staat ofwel gewoon leesbaar op het etiket, ofwel in code (wegens zulk een geuze kan je jarenlang in je kelder bewaren!):
LD04NGC = Lindemans Geuze Cuvée gebotteld op 4 april 2014
* L = Lindemans
* D = de 4de maand (A is de eerste maand…)
* 04 = de dag
* N = het jaar (A staat voor 2001…)
* GC = Geuze Cuvée
Bedankt
Graag gedaan Martin :-) Smakelijk!
Eind resultaat super lekker
Dank Iedereen!
Wie voegt nog haar/zijn favoriete stoofvlees-bier toe?
Waar en wanneer gaan de wortelen erin?
Wij doen de in net niet 1 cm schijfjes gesneden wortelen erbij met de appelsiroop.
Voeg je ze vroeger toe, dan stoof je ze mee aan en snijd je ze best in schijven van 2 cm.
Voeg je ze later toe, dan hebben ze meer beet.
Voor wie op zoek wil gaan naar de donkere Leffe van Manuela Simons,
Dit is het flesje met “Leffe Bruin”
Ik heb eens stoofvlees klaargemaakt met Gouden Carolus, misschien geen evidente keuze, maar ik heb er ook Gouden Carolus classic als drank bij geserveerd, uiteraard met frietjes, tomaatjes en sla uit onze tuin. Dat was heerlijk !!!
Gouden Carolus wordt gebrouwen in de brouwerij Het Anker in Mechelen.
Angela: welk van de Carolus bieren had je precies gebruikt in je stoofvlees?
De “Classic” of de wat mij betreft voor in stoofvlees nog meer lekker “Ambrio”?
… of toch nog een andere :-)
Dank voor je reactie Angela!
Bedankt, enkele leuke tips, van kenners kan je altijd bijleren.
Al diverse bieren gebruikt, en inderdaad er is verschil. Indien te wrange smaak, gebruik ik voor het zoete sowieso agavesiroop, kwestie van zo weinig mogelijk suiker erin te hebben.
Mijn favoriet bier voor bij stoofvlees: Duchesse de Bourgogne!!!
Zoals de naam al doet vermoeden: ideaal voor bij Boeuf Bourguignon… maar dan beter dan de Franse klassieker met rode wijn :-)