De lekkerste appeltaart die je ooit zal proeven, maak je op grootmoeders wijze.
Met hazelnoten ‘uit den hof’…
Tijdens ’t bakken in de oven zal je al watertanden.
Inhoud
Tips en Weetjes
Werken met kruimeldeeg heeft zo zijn voor en nadelen.
Kruimels – het woord zegt het zelf – wijzen erop dat:
- het deeg niet goed aan elkaar hangt,
- makkelijk breekt en
- moeilijk uitrolt (dit deeg laat je om makkelijkst te werken wat rusten in de koelkast: zodat het makkelijker uitrolt). Maar…
Voordeel van kruimeldeeg is:
- dat dit deeg zeer snel en makkelijk te maken is en
- je ermee kan "boetseren"… Je kan het deeg als het ware met je handen in een deegvorm duwen, zo dik of zo dun je maar wilt. Gaatjes in het deeg "plak je dicht" door er wat meer deeg in te duwen.
Appeltaart op grootmoeders wijze: lekker en klassiek!
De lekkerste appeltaart die je ooit zal proeven, maak je op grootmoeders wijze. Met hazelnoten 'uit de hof'. Tijdens 't bakken in de oven zal je al watertanden.
Ingrediënten
Voor de appels:
- 6 mooie appels Boskoop
- 20 gram gesmolten boter
- poedersuiker
- kaneel
- kristalsuiker
Notenroom:
- 60 gram hazelnotenpoeder of zelf gemalen in een koffiemolen of blender (vervang met amandelpoeder indien geen hazelnoten bij de hand)
- 1 pakje vanillesuiker
- 60 gram poedersuiker
- 60 gram boter
- 1 ei
Voor het deeg:
- Een pak kruimeldeeg uit de winkel of zelf klaargemaakt met maak minstens 1/4de meer als je een deksel op je taart wil:
- 6 eetlepels bloem
- 6 eetlepels warm water
- 3/4 eetlepel zonnebloemolie
- 1 snuifje zout
Bereiding
- Als je het deeg niet kant en klaar hebt gekocht maak je het als volgt makkelijk zelf: giet de bloem, het zout, het water en de olie in een kom en meng voorzichtig met uw vingers of met een lepel.
- Oven voorverwarmen op 175°C.
- Klop de boter met de poedersuiker, vanillesuiker en het ei tot een gladde room.
- Appelen: Snijd de appels in vier, ontpit en snijd dan in dunne plakjes.
- Boter en bloem een taartvorm van ongeveer 30 cm in of nog makkelijker: leg een groot stuk bakpapier in de taartvorm.
- Spreid het deeg in de taartvorm en prik het deeg met een vork. Kruimeldeeg rolt slecht uit maar is makkelijk met de hand op de juiste plaats gedrukt in de vorm.
- Bestrooi het deeg met kaneel en kristalsuiker.
- Spreid de boterroom homogeen over de bodem van het deeg.
- Leg de schijfjes appel op de room en maak een zonnefiguur.
- Bestrijk met gesmolten boter en strooi er opnieuw wat poedersuiker over.
- Dek eventueel toe als je nog deeg over hebt: maak dunne plakjes deeg en plak ze bovenop de appels. Doe dit zo goed en zo kwaad dat gaat, tijdens het bakken gaat alles er toch nog beter uitzien.
- Bak de appeltaart voor een 45 tal minuten op 175°C.
- Serveer het appelgebak warm, indien mogelijk met vanille-ijs of roomijs met kaneel.
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!
Lieve zegt
Geachte, waar vind ik de recepten van Countrylife??
Mvg Lieve
Ons Kookboek zegt
Bedoel je deze Lieve?
Hanne De Ridder zegt
Dit deeg is absoluut geen kruimeldeeg, eerder een veel te nat pizzadeeg.
Broux Jacqueline zegt
boterroom