Kies uit deze 3 beproefde, makkelijke havermout pannenkoeken recepten zodat je zal genieten van gezond gebak, lekker geserveerd met banaan of confituur.
Wist je dat je gewoon havermoutpap kan bakken in de pan? Euhm… zonder ei? Nee dus, maar voeg er een ei aan toe, en je kan al havermoutflensjes gaan bakken.
Inhoud
Tips en Weetjes
![](https://www.onskookboek.be/wp-content/uploads/2018/02/havermout-pannenkoeken-sandra-bekkari-150x150.jpg)
Doe je dit niet, dan ben je eigenlijk omelet aan’t bakken met havermout en hoop je op de bindkracht van het ei om de omelet aan elkaar te houden. Weet dat haver niet zo goed bindt als tarwe, dus zonder weken zal je merken dat je pannenkoeken bij het omdraaien bijna altijd gaan breken (en met gebroken pannenkoeken zal je geen blije kok blijven achter je fornuis). Dus: havermoutpapje maken, laten rusten en dan pas pannenkoeken bakken!
Pannenkoeken met havermout
![Pannenkoeken Piet Huysentruyt](https://www.onskookboek.be/wp-content/uploads/2010/10/pannenkoeken-piet-huysentruyt-150x150.jpg)
Wil je havermout pannenkoeken voor de smaak en niet zozeer voor de gezondheid, dan vervang je gewoon de helft van de gewone tarwebloem met havermout. Ik vind zulke pannenkoek gewoon veel lekkerder net zoals ik een brood met haverzemelen veel lekkerder vindt dan met alleen tarwebloem.
Het recept gaat als volgt en we herhalen: laat de havermout eerst weken alvorens er pannenkoeken mee te maken!
- 100 gram havermout
- 100 gram tarwebloem
- 1 liter volle melk
- voor wie geen probleem heeft met suiker: 2 eetlepels suiker
- 50 gram vet
- 1 biologisch ei
- hoeveboter om te bakken
- 1 koekenpan
- Laat de havermout eerst weken in volle melk.
- Maak een ander deel van de melk (dus zonder de havermout) lauw in een sauspotje zodat je er de suiker in kan oplossen en het vet in kan smelten.
- Roer dan de tarwebloem door de geweekte havermout.
- Roer de tarwe-havermoutpap door de lauwe melk en roer goed door elkaar.
- Smeer je koekenpan in met wat hoeveboter (de ideale vetstof zodat je de temperatuur van je pan kent door de boter in het oog (en oor) te houden) en begin de flensjes te bakken
![Hartige pannenkoeken recept](https://www.onskookboek.be/wp-content/uploads/2011/08/hartige-pannenkoeken-recept-150x150.jpg)
Gezonde havermout pannenkoeken
Kies 3 gezonde ingrediënten en je zal gezonde pannenkoeken bakken:
- 1 biologisch ei
- 1 kopje havermout
- 1 kopje melk (volle melk of plantaardige melk – kokosmelk, zelf gemaakte notenmelk, sojamelk: wat je dieet je toelaat)
- Laat de havermout eerst goed weken in de melk.
- Roer er dan een ei door, meng en laat weer even rusten.
- Roer telkens voor je gaat bakken het beslag even om en bak in een koekenpan met wat gezonde vetstof.
Glutenvrije havermout pannenkoeken
Het 3 ingrediënten recept hierboven en het recept hieronder zijn glutenvrij: wel steeds zorgen dat je “glutenvrij” op de verpakking van de havermout ziet staan en is geïnspireerd op dit pannenkoeken recept.
Smakelijk!
![](https://www.onskookboek.be/wp-content/uploads/2016/12/havermout-pannenkoeken.jpg)
Havermout pannenkoeken
Ingrediënten
- 100 gram havermout
- 250 ml volle melk
- 100 gram yoghurt
- 2 to t 3 eieren
- vanille extract
- een snuif zeezout
- hoeveboter
Bereiding
- Doe de havermout in een blender en maal tot meel. Hoe fijner gemalen, hoe minder de pannenkoeken tijdens het bakken zullen breken en hoe meer vocht je aan het beslag zal moeten toevoegen, dus gebruikt de hoeveelheden hierboven als leidraad).
- Klop de eieren los, klop er de melk door, klop daar de yoghurt door met wat zout en het vanille extract.
- Giet je havermoutmeel bij de natte ingrediënten en roer tot het een pap wordt.
- Belangrijk: laat dit beslag rusten (zet bijvoorbeeld een kwartiertje in de ijskast).
- Daarna kan je je havermout pannenkoeken gaan bakken: neem je beste koekenpan, warm er wat boter in op en giet dat door je pannenkoekenbeslag. Je pan is nu warm, roer het beslag even goed om, giet uit in je pan en bak aan beide kanten goudbruin. Wel wachten tot de pannenkoek bovenaan volledig droog is, alvorens om te draaien, zodat ze niet breken.
- Serveer met banaan of zoals op de foto hierboven met fijngemalen nootjes, gebakken appel en Confituur zonder suiker.
Of… had je liever (9x) een ander pannenkoeken recept?
- Lekkere havermout pannenkoek : flinterdun en glutenvrij genieten!
- 7 verbazingwekkende Pannenkoek Recepten: heb je ‘t Jeroen Meus recept al geproefd?
- Je snelste Pannenkoeken Recept! – "Van den BoerinnenBond"
- 3x lekkere dikke Pannenkoeken van Jeroen Meus: smullen gegarandeerd!
- Grootmoeders klassieker: je lekkerste gistpannenkoeken!
- Glutenvrije pannenkoeken bakken: lekkerder dan gewone pannenkoeken!
- Wil je in 10 minuten lekkere pannenkoeken smullen van Piet Huysentruyt?
- Lekker flamberen en genieten met roomijs van Crêpes Suzette
- Heerlijke havermout pannenkoeken van Sandra Bekkari en Pascale Naessens: genieten met appel en honing
Een reactie achterlaten