Ons Kookboek

Lekkere en makkelijke recepten die ieder kan maken

3x Irish Coffee: Verrassend van Jeroen Meus – Klassiek met Kick van SOS Piet

  • ☃ KERST ⛄
  • A-Z-Index ☜
  • ☕ SOEP ☕
  • ♨ GEBAK
  •   Vlees
  • Makkelijk
  • Chocolade
  • Lekker
  • Paleo
  • Winter
  • ☘ Salade
  • ⛲ Smoothies
  • Privacy

Moeder’s makkelijke taart maken…met whiskey!

April 12, 2016 door Ons Kookboek

Maak deze makkelijk taart wegens: lukt altijd, lekker, geen mixer nodig en snel klaar, volgens moeder’s beproefd recept met goedkope ingrediënten uit je keuken.

Mijn moeder belde me onlangs of ik geen recept had om een makkelijke taart te bakken, wegens ze had nog enkele vellen bladerdeeg over.

  • Een carrèke zei ik (bladerdeeg bestrijken met confituur, bedekken met reepjes deeg in ruitjespatroon, bakken klaar) of
  • een snelle appeltaart met bladerdeeg (in plaats van confituur, een verse appel op het deeg meebakken)

“Ok”, zei moeder, “je brengt me op een ideetje, zal binnen enkele uren de nieuwe foto met taart doorsturen en uiteraard… wanneer je trek hebt, je weet me wonen, de koffie staat al klaar”

… En schijnbaar ook nog 2 paaseitjes die klaar stonden, toen ik de foto doorgestuurd kreeg…

Kersentaart of kriekentaart?

Makkelijke taart

Uiteraard gaat moeder weer aan de slag met een recept dat ze ter plekke zal verzinnen met wat ze op dat moment in huis heeft:

  • kakelverse, biologische eieren van de kippen in de tuin (‘s zomers dus veel cakes en wafeltjes op het menu…)
  • allerlei soorten zelfgemaakte confituur en gelei in de kelder
  • enkele flessen sterke drank en likeur die nooit op raken… want behalve bier en wijn wordt er niet veel aan alcohol gedronken thuis, het kriekenbier moet wel om de haverklap aangevuld worden 🙂

En schijnbaar vond ze ook nog een potje maraskijn krieken die maar niet op raakten: deze zijn gewoon gekocht uit de winkel, gekonfijte maraschino kersen of “cocktail” kersen, die ook maar nooit op geraken, wegens zoals we hierboven al zegden: cocktails staan niet echt op het drankenmenu.

Moeder maak de taart met whisky, maar je kan uiteraard keizen voor een andere alcohol met smaak of een likeur. (Wie geen alcohol drinkt, kan proberen met essences, of gewoon de alcohol zonder meer weglaten). Voor de beste smaak laat je de taart graag nog 1 dag staan (als je aan die verleiding kan weerstaan): de volgende dag smaakt de taart echt dubbel zo lekker, dus ideaal wanneer je weet dat je bezoek gaat krijgen, kan je dus deze taart een dag vroeger al zelf gaan maken.

Frangipanetaart

Moeder’s Frangipanetaart : die ook jij zal (s)maken, snel klaar en lukt altijd!

In het recept vermeldt moeder “bedekgelei“. Waar ik dan weer vraag wat dat dan wel is, en moeder – net zoals “mijn vraag over uitroldeeg” in haar lekker en makkelijk frangipanetaart recept – verbaast opmerkt: “waarom begrijp jij niet dat bedekgelei, gelei is om een taart te bedekken?”

… Ok moeder 🙂

Dus gewone gelei aangelengd met wat water. Gelei is dan weer confituur van alleen het sap van een vrucht zoals bijvoorbeeld appelgelei, perengelei, kriekengelei of rabarbergelei. Je neemt dan een klein sauspannetje met een beetje water, voegt er wat gelei bij, zet op het vuur en roer goed om zodat de gelei in het beetje water oplost en je deze “afdekgelei” makkelijk met een borsteltje over je taart kan smeren.

Een lekkere kriekentaart dus, of beter gezegd kersentaart – want ze gebruikte kersenconfituur, zelf gemaakt uiteraard… lekker! – zonder dat je daarvoor een pot krieken of kersen voor bij de hand moet hebben.

Wie geen gekonfijte maraschino kersen in huis heeft, kan steeds wat rozijnen laten weken in alcohol, daarna fijnsnijden en mee verwerken in de vulling van je taart: smakelijk!

Moeder's makkelijke taart maken...met whiskey!
 
Bewaar Print
Werktijd
10 min
Kooktijd
40 min
Totaal
50 min
 
Maak deze makkelijk taart wegens: lukt altijd, lekker, geen mixer nodig en snel klaar, volgens moeder's beproefd recept met goedkope ingrediënten uit je keuken.
Website: Moeder @ https://www.onskookboek.be
Soort recept: Gebak, Taart
Cuisine: Makkelijke recepten, Op grootmoeders wijze
Voor hoeveel personen: 6
Ingredienten
  • taartvorm van 24 tot 26cm (ronde)
  • 230 gram bladerdeeg
  • een beetje chapeluur (paneermeel)
  • 150 gram confituur naar keuze (kersenconfituur)
  • hoeveboter om de taartvorm in te vetten
Voor de vulling van de taart:
  • 2 tot 3 eieren
  • 150 gram fijne suiker
  • 120 gram zelfrijzende bloem
  • 60 gram hoeveboter
  • 2 pakjes vanillesuiker
  • 75 gram gemalen amandelen
  • 2 tot 3 eetlepels volle melk
  • 2 tot 3 eetlepels maraskijn siroop
  • 3 eetlepels whiskey of kirsch of een likeur met amandelsmaak (of echte Maraschino likeur)
  • een 15 tal maraskijn krieken (Maraschino kers)
Voor de versiering indien gewenst:
  • afdekgelei (zie uitleg hierboven)
Bereiding
  1. Oven voorverwarmen op 200 graden.
  2. Afhankelijk van je taartvorm, boter je deze eerst in en indien nodig bebloem je hem ook (voor wie nog meer dan 50 jaar oude taartvormen gebruikt).
  3. Bekleed de vorm met bladerdeeg en doorprik met een vork.
  4. Bestrooi met een laagje chapeluur.
  5. Bestrijk met (kersen)confituur.
  6. Snijd de maraskijn krieken fijn en meng met alle andere ingrediënten voor de vulling. Giet dit over de laag confituur.
  7. Laat een 40 minuten gaar bakken in je oven: makkelijk toch!
  8. Haal je taart uit de oven, laat afkoelen, haal uit de vorm en versier/vernis met afdekgelei.
  9. Serveer met een lekker kopje koffie en paaseitjes dezer dagen: smakelijk!
3.4.3177
 

Share and Enjoy !

Elke Week Nieuwe OnsKookboek.be Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen +100.000 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste email adres in:

 

Na uw dubbel bevestigd inschrijven, gaat u akkoord met dit Privacy Beleid

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

AFVALLEN in 2021?

Tijdelijke aanbieding...KLIK HIER!

Recepten Zoeken

7 Allernieuwste Recepten

  • 3x Irish Coffee: Verrassend van Jeroen Meus – Klassiek met Kick van SOS Piet
  • 5x Wonderlijke Worstenbroodjes maken met bladerdeeg: Jeroen Meus, Jamie Oliver, Piet Huysentruyt…
  • Je Snelste Eierpunch recept: Nu maken = Nu drinken!
  • Warme winterse Gluhwein maken doe je snel zo!
  • 7 Keilekkere Konijn Recepten! Klaarmaken met pruimen, op grootmoeders wijze … of à la Jeroen Meus
  • Lekkere speculaas maken à la Jeroen Meus
  • 5x Rode kool met appeltjes – Altijd heerlijk huiselijke herfstkost!

De Beste Recepten Van OnsKooboek.be

  • Konijn klaarmaken
  • Spruitjes koken
  • 7 Broodpudding Recepten: 7 redenen om nooit nog oud brood weg te gooien!
  • Witloof stoven
  • Speculaas cookies
  • Worstenbroodjes Jeroen Meus

7 Makkelijkste Recepten …

  • Witloof stoven
  • Granola Sandra Bekkari
  • Broccoli stomen
  • Hoe maak je guacamole

Aanbevolen en Populair

Soep Recepten voor elke dag

Wie Wil Koekjes of Taart?

Taart recepten

Vlees | Wild | Kip | Curry

Vlees, Wild, Kip en Curry Recepten

Copyright © 2021 · Gezond Leven : Hoe Cholesterol Verlagen ·

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.OkLees meer