Maak deze makkelijk taart wegens: lukt altijd, lekker, geen mixer nodig en snel klaar, volgens moeder’s beproefd recept met goedkope ingrediënten uit je keuken.
Mijn moeder belde me onlangs of ik geen recept had om een makkelijke taart te bakken, wegens ze had nog enkele vellen bladerdeeg over.
- Een carrèke zei ik (bladerdeeg bestrijken met confituur, bedekken met reepjes deeg in ruitjespatroon, bakken klaar) of
- een snelle appeltaart met bladerdeeg (in plaats van confituur, een verse appel op het deeg meebakken)
“Ok”, zei moeder, “je brengt me op een ideetje, zal binnen enkele uren de nieuwe foto met taart doorsturen en uiteraard… wanneer je trek hebt, je weet me wonen, de koffie staat al klaar”
… En schijnbaar ook nog 2 paaseitjes die klaar stonden, toen ik de foto doorgestuurd kreeg…
Kersentaart of kriekentaart?
Uiteraard gaat moeder weer aan de slag met een recept dat ze ter plekke zal verzinnen met wat ze op dat moment in huis heeft:
- kakelverse, biologische eieren van de kippen in de tuin (’s zomers dus veel cakes en wafeltjes op het menu…)
- allerlei soorten zelfgemaakte confituur en gelei in de kelder
- enkele flessen sterke drank en likeur die nooit op raken… want behalve bier en wijn wordt er niet veel aan alcohol gedronken thuis, het kriekenbier moet wel om de haverklap aangevuld worden :)
En schijnbaar vond ze ook nog een potje maraskijn krieken die maar niet op raakten: deze zijn gewoon gekocht uit de winkel, gekonfijte maraschino kersen of “cocktail” kersen, die ook maar nooit op geraken, wegens zoals we hierboven al zegden: cocktails staan niet echt op het drankenmenu.
Moeder maak de taart met whisky, maar je kan uiteraard keizen voor een andere alcohol met smaak of een likeur. (Wie geen alcohol drinkt, kan proberen met essences, of gewoon de alcohol zonder meer weglaten). Voor de beste smaak laat je de taart graag nog 1 dag staan (als je aan die verleiding kan weerstaan): de volgende dag smaakt de taart echt dubbel zo lekker, dus ideaal wanneer je weet dat je bezoek gaat krijgen, kan je dus deze taart een dag vroeger al zelf gaan maken.
In het recept vermeldt moeder “bedekgelei“. Waar ik dan weer vraag wat dat dan wel is, en moeder – net zoals “mijn vraag over uitroldeeg” in haar lekker en makkelijk frangipanetaart recept – verbaast opmerkt: “waarom begrijp jij niet dat bedekgelei, gelei is om een taart te bedekken?”
… Ok moeder :-)
Dus gewone gelei aangelengd met wat water. Gelei is dan weer confituur van alleen het sap van een vrucht zoals bijvoorbeeld appelgelei, perengelei, kriekengelei of rabarbergelei. Je neemt dan een klein sauspannetje met een beetje water, voegt er wat gelei bij, zet op het vuur en roer goed om zodat de gelei in het beetje water oplost en je deze “afdekgelei” makkelijk met een borsteltje over je taart kan smeren.
Een lekkere kriekentaart dus, of beter gezegd kersentaart – want ze gebruikte kersenconfituur, zelf gemaakt uiteraard… lekker! – zonder dat je daarvoor een pot krieken of kersen voor bij de hand moet hebben.
Wie geen gekonfijte maraschino kersen in huis heeft, kan steeds wat rozijnen laten weken in alcohol, daarna fijnsnijden en mee verwerken in de vulling van je taart: smakelijk!
Moeder's makkelijke taart maken...met whiskey!
Ingrediënten
- taartvorm van 24 tot 26cm ronde
- 230 gram bladerdeeg
- een beetje chapeluur paneermeel
- 150 gram confituur naar keuze kersenconfituur
- hoeveboter om de taartvorm in te vetten
Voor de vulling van de taart:
- 2 tot 3 eieren
- 150 gram fijne suiker
- 120 gram zelfrijzende bloem
- 60 gram hoeveboter
- 2 pakjes vanillesuiker
- 75 gram gemalen amandelen
- 2 to t 3 eetlepels volle melk
- 2 to t 3 eetlepels maraskijn siroop
- 3 eetlepels whiskey of kirsch of een likeur met amandelsmaak of echte Maraschino likeur
- een 15 tal maraskijn krieken Maraschino kers
Voor de versiering indien gewenst:
- afdekgelei zie uitleg hierboven
Bereiding
- Oven voorverwarmen op 200 graden.
- Afhankelijk van je taartvorm, boter je deze eerst in en indien nodig bebloem je hem ook (voor wie nog meer dan 50 jaar oude taartvormen gebruikt).
- Bekleed de vorm met bladerdeeg en doorprik met een vork.
- Bestrooi met een laagje chapeluur.
- Bestrijk met (kersen)confituur.
- Snijd de maraskijn krieken fijn en meng met alle andere ingrediënten voor de vulling. Giet dit over de laag confituur.
- Laat een 40 minuten gaar bakken in je oven: makkelijk toch!
- Haal je taart uit de oven, laat afkoelen, haal uit de vorm en versier/vernis met afdekgelei.
- Serveer met een lekker kopje koffie en paaseitjes dezer dagen: smakelijk!
Een reactie achterlaten