Op zoek naar een lekker wortelpuree recept? Maak dan deze wortelpuree met alle ingrediënten in 1 pot zodat je weinig afwas hebt en veel smaak in je pot.
Een klassieke wortelstoemp (2 delen aardappel op 1 deel wortelen) serveer je bijvoorbeeld met apart gebakken varkenskotelet en mosterpickles. De smaak uit je vleespan ben je dan kwijt, tenzij je een saus maakt van de jus, wat dan weer extra werk geeft.
Hoe fijner je de wortelen snijd (zeker met winterwortelen), hoe sneller ze gaar zijn.
Gebruik een pot met zeer dikke bodem om aanbranden to voorkomen. Deze stamppot is ideaal in de winter, maar met verse wortelen en verse aardappelen ook best lekker en makkelijk tijdens de zomer.
Wortelpuree recept
Een typisch stamppot of stoemp recept bevat 2/3de aardappelen met 1/3de groenten en wordt traditioneel samen gekookt met spek of worst.
Voeg indien gewenst meer ander vlees toe of houd het goedkoop met alleen spek.
- 2/3 de jonge aardappelen of oude, bloemige aardappelen
- 1/3de (jonge) wortelen
- 2 ajuinen
- indien gewenst: varkensribbetjes of schapenvlees
- peper, zout en laurierblad
- (1 stuk) spek
Hoe wortelpuree maken
Groenten met harde delen of een sterke smaak, worden best vooraf half gaar gekookt of in zeer kleine stukjes gesneden.
- Zet de aardappelen op in kokend water. Laat 5 minuten koken en giet af. (dus niet volledig gaar koken, want je laat ze mee stoven met de wortelen).
- Laat het vlees lichtjes bruinen met het in dobbelsteentjes gesneden spek.
- Leg er de aardappelen, de wortelen en de gesneden ajuinen erop, voeg een beetje water toe en laat op een zeer zacht vuurtje onder deksel gaar stoven.
- Als alle groenten gaar zijn en het vlees mals is, snijd je het vlees in stukken, schik het in het midden van de schotel waarrond je de aardappelen en de wortelen schikt, bedekt met het kookvocht. Je kan het vlees ook gewoon uit de pot nemen en de rest van de groenten en het spek verwerken tot wortelpuree of wortelstoemp, die dan wel ietwat aan de natte kant zal zijn.
Een reactie achterlaten