Kies uit deze 3 lekkere rijstpap recepten: klassiek op grootmoeders wijze, vernieuwend van Jeroen Meus en gezond volgens Sandra Bekkari. Dus 3x genieten van lekker, smeuïg dessert.
Wanneer je vindt dat je gare pap te hard aanvoelt, roer dan na het gaar koken van de dessertrijst wat melk, room of hoeveboter door de rijst.
Arseen in rijst
Heb je de bangelijke berichtgeving over arseen in rijst ook gelezen de laatste dagen (17 dec 2018)?
Het gaat hier over een studie van Mei 2017.
Vraag ik me onmiddellijk af waarom pas anderhalf jaar later dit in het nieuws komt zo voor de feestdagen?
Eerst even zeggen dat het geen studie is over de arsenicum die in jouw rijst zou zitten. Wel een vergelijking van moedermelk versus rijstdrink voor babies.
Welke van de 2 is het gezondst?
Dat kan zelfs mijn kat antwoorden :-)
Er wordt dus afgeraden babies teveel rijst te geven.
Bij VTM gaan ze zelfs een stap verder: Een kind dat enkel borstvoeding krijgt, krijgt amper arseen binnen. Zodra men overschakelt naar poedermelk, stijgt de arseeninname al sterk omdat arseen van nature ook in water zit.
Dus de rijst is niet het probleem, wel het drinkwater. dat toen ik klein was, nog lekker veilig te drinken was.
Verder even zeggen dat in de 5 landen waar de mensen het oudste worden, er 2 zijn waar rijst op het menu staat.
Dus zelf rijst of rijstpap eten, kan daar alvast geen kwaad.
Besluit: best rijst kopen zonder arseen en verder gevarieerd eten, zoals je al wel wist :-)
Vernieuwend recept: rijstpap van Jeroen Meus met kokospudding
Wat is er mis met het rijstpap recept van Jeroen Meus, zal je je afvragen? Wel… weinig! maar… Jeroen’s recept is eerder een oosterse rijstpap met kokosmelk. Duidelijk anders dan Maleisische tapiocapudding met kokosmelk, maar wel sterk gelijkend op het dessert waar de Maleisiërs hier toch wel gek op zijn. “Bubur gandum” noemt het: zoals rijstpap ook een pap dessert maar:
- met kokosmelk in plaats van gewone melk
- met pareltarwe in plaats van dessertrijst. Pareltarwe zijn voorgekookte, gedroogde en geschilde tarwekorrels waar je toch wel voor naar de Aziatische of bio-winkels moet op zoek gaan.
Jeroen gaat een kokospudding door zijn rijstpap roeren. Klinkt lekker met een heus vanillestokje, maar wat Jeroen mist is zelfgemaakte, verse kokosmelk. Je moet het echt geproefd hebben om het te weten, maar de smaak van zelfgemaakte verse kokosmelk is gewoon een categorie beter dan kokosmelk uit karton of blik.
Dus het rijstpap recept van Jeroen Meus: perfect gekookt en zeker lekker, maar het mist 1 authentiek ingredient om 10 op 10 te halen: verse kokosmelk:
- Jeroen brengt 750 ml melk aan de kook, voegt er 150 gram dessertrijst aan toe en roert zo nu en dan om zodat niets aanbakt. Na 3 kwartier is je rijst gaar.
- Ondertussen maakt hij kokospudding door 250 ml kokosmelk net aan de kook met de zaadjes en peulen van 1 vanillestokje.
- Apart mengt hij 3 eierdooiers met 2 eetlepels vanillesuiker, waar hij op het laatst nog 10 gram maïzena door roert. Hierbij gaat wat hete kokosmelk, roer goed om, voeg dan alles weer bij de kokosmelk op het vuur en blijf roeren tot de pudding indikt. Verwijder de vanillestokjes (kan je na te drogen in een pot met suiker doen om zo zelf je eigen vanillesuiker te maken).
- Roer er de gegaarde rijst door, breng verder op smaak met een beetje zout en wat suiker (2 eetlepels).
- Apart klopt Jeroen nog 150 ml room half op en spatelt door de rijstpap. Hij serveert mooi met fijngestampte speculaas.
Trouwens wat eierdooiers betreft is Jeroen zeker goed bezig: ook een gewone vanillepudding smaakt extra lekker met veel eieren: hoeft niet maar maakt alvast een feestelijk verschil.
Gezond rijstpap recept van Sandra Bekkari (15-10-2018)
Heb je verleden weekend ook in het Nieuwsblad.be gelezen hoe ze de nieuwe donuts van Sandra Bekkari’s in de vuilbak kieperden?
Want op het Nieuwsblad willen ze alleen maar vettige donuts eten…
En:
Sandra Bekkari kookt vetarm: dus geen vettige donuts :-)
…
Raar dat ze dat bij het Nieuwsblad nog steeds niet begrepen hebben. Zelfs niet na 5 van Sandra’s kookboeken: Nooit Meer Diëten 5 is net verschenen (en dus hierboven "getest" door Het Nieuwsblad).
Even herhalen: Sandra Bekkari steekt klassieke recepten in een nieuw jasje, met vooral meer groenten en minder klassieke ingrediënten.
Nu als je gaat bakken, dan zijn tarwebloemvervangers + extra groenten niet iets waar je als glimlachende donut-eter blij mee gaat zijn :-)
Logisch toch!
En… ik ben er zeker van dat nog niemand deze lekkere granola van Sandra Bekkari in de vuilbak heeft gesmeten, ook niet op de redactie van Het Nieuwsblad!
Wat verandert Sandra Bekkari aan het klassieke rijstpap recept?
- de rijst: geen dessert rijst maar zilvervliesrijst
- de melk: geen koemelk maar wel plantaardige melk: kokosmelk deze keer
- de suiker: geen bruine suiker maar honing
- de saffraan: echte saffraan + kurkuma
Voor en nadelen van die substituties?
Zilvervliesrijst heeft een vliesje… Waardoor de melk minder makkelijk in de korrel geraakt. En het zetmeel moeilijker uit de korrel geraakt. Dus net het tegengestelde van dessertrijst.
Hier heb je echter 3 mogelijkheden, om met zilvervliesrijst toch nog zo papperig mogelijke rijstpap te maken:
- veel langer koken: ale je rijst maar lang genoeg kookt ( 1 tot 3 uur), wordt het "congee" of heuse rijstebrij, zoals we al beschreven in dit avgolemono recept. Kwestie van zoveel mogelijk zetmeel uit de korrel in de pap te krijgen, zodat de pap lekker bindt.
- de rijstkorrels breken of malen: zodat het zetmeel niet meer door het vliesje gehinderd wordt om in de pap terecht te komen
- koop zilvervlies Arborio. Arborio is de rijst om risotto te maken, en wordt ook verkocht met zilvervlies.
Sandra’s andere 3 substituten (kokosmelk, honing en kurkuma) gaan eerder de smaak en kleur beïnvloeden.
Het geheim van goede rijstpap maken, zit hem echter in de keuze en bereiding van de rijst.
Hoe Sandra Bekkari’s rijstpap met saffraan nog beter maken?
Wat Jeroen kan, kan Sandra ook:- geen dessertrijst
- ook kokosmelk.
Wil je de lekkere rijstpap volgens onderstaand recept van Sandra Bekkari nog lekkerder maken?
- koop dan liefst Zilvervlies Arboriorijst
- en kook de rijst flink lang gaar in de kokosmelk, in plaats van een restje gekookte rijst te gebruiken.
- Breng 250 ml kokosmelk aan de kook met anderhalve eetlepel honing, 2 draadjes saffraan, een snuifje rotszout of zeezout en wat kurkuma.
- Roer hierin 125 gram reeds gekookte zilvervliesrijst (een restje van een vorige dag) en laat 5 minuten meekoken.
- Serveer met stukjes ananas (sinaasappel is er ook lekker bij, onze favoriet is echter mango, zoals in Mango Sticky Rice ofte “Khao Niao Mamuang”) en munt.
Klassiek: hoe grootmoeders rijstpap maken
Eerst en vooral beginnen met de beste ingrediënten te kopen:
- echte, volle melk van bij de boer, waar een laagje vet op komt wanneer je de melk in de ijskast zet (dus niet gehomogeniseerd en andere melkerijbewerkingen, laat staan al die toevoegstoffen die er tegenwoordig bij in een karton melk zitten). Moeder’s zus brengt dat al eens mee uit Limburg (toch weer een uurtje van huis). En nu we het toch over Limburg hebben: lees hier verder en geniet van het recept om de lekkerste Limburgse rijsttaart te maken.
- echte boter (dus geen margarine)
- echte biologische eieren van echte scharrelkippen (moeder heeft die nog in de tuin rondlopen!)
Je kan de rijstpap ook zonder de eierdooier maken, maar je merkte het al bij Jeroen Meus hierboven: de lekkerste pudding maak je met eierdooiers.
Klassieker: Grootmoeders Rijstpap maken, Beter dan Jeroen Meus en Sandra Bekkari
Ingrediënten
- 1 liter hoevemelk
- 150 gram rijst voor rijstpap dessertrijst
- 30 gram echte hoeveboter
- 75 gram kristalsuiker
- vanille
- 1 biologisch ei
Bereiding
- Begin met de rijst te wassen en laat uitlekken.
- Neem een pot met dikke bodem en spoel eerst volledig om met koud water.
- Smelt de hoeveboter en roer er dan de rijst in om.
- Voeg de melk en de vanille toe, breng aan de kook en laat op een zacht vuurtje garen.
- Na een half uur roer je de suiker door de rijst en laat een 10 minuten verder koken.
- Ondertussen scheid je het wit van de eierdooier en klop het eiwit tot sneeuw.
- Neem de pot van het vuur wanneer de rijst volledig gaar gekookt is en klop er de eierdooier onder en het eiwit.
- Giet je rijstpap in een serveerschotel en laat afkoelen. Dien op met echte, ongeraffineerde, bruine suiker.
dientje zegt
@ ons kookboek.
ik zie niet echt dingen die verbeterd moesten worden in je tekst.
ijskast is het juist nederlandse woord.
“van bij de boer” klopt ook, dat wil zeggen recht van bij de boer iets kopen, zonder tussenpersonen.
“bij in” wil dan weer zeggen dat er aan een karton melk dingen toegevoegd worden.
denk dat als jan ligthart geen goeie leraar nederlands zou zijn…
hij zou blij moeten zijn met een lekker recept, want daar gaat het hier om, ipv te Mierenneuken, ook wel muggenziften, chicaneren, haarkloven, kommaneuken, of spijkers op laag water zoeken (Van Dale) is het vitten op kleine foutjes en het actief zoeken naar de geringste aanleiding om kritiek te uiten. De etymologie van muggenziften moet in de Bijbel gezocht worden (Mattheus 23:24): Gij blinde leidslieden, die de mug uitzijgt, en den kemel doorzwelgt (Statenvertaling) of Blinde leiders zijn jullie, die uit hun drank de muggen ziften, maar een kameel wegslikken (Nieuwe Bijbelvertaling).
Jan Ligthart zegt
volle melk van bij de boer, waar een laagje vet op komt wanneer je de melk in de ijskast zet (dus niet gehomogeniseerd en andere melkerijbewerkingen, laat staan al die toevoegstoffen die er tegenwoordig bij in een karton melk zitten.
Even wat commentaar op het Nederlands in de receptuur.
…. van bij de boer = van de boer
Melk in de ijskast bevriest. Waarschijnlijk wordt de koelkast bedoeld.
….. bij in een karton melk = in een karton melk
Ons Kookboek zegt
Dank voor de verbeteringen Jan!