Ons Kookboek

Lekkere en makkelijke recepten die ieder kan maken

Vol au vent recept

3x ongelooflijk lekkere vol au vent van Jeroen Meus, Piet Huysentruyt en ‘t recept op grootmoeders wijze

  • ☃ KERST ⛄
  • A-Z-Index ☜
  • ☕ SOEP ☕
  • ♨ GEBAK
  •   Vlees
  • Makkelijk
  • Chocolade
  • Lekker
  • Paleo
  • Winter
  • ☘ Salade
  • ⛲ Smoothies
  • Privacy

Tapioca pudding

October 13, 2016 door Ons Kookboek

Kies uit 3 lekkere recepten om lekkere tapioca pudding te maken uit Maleisië of uit grootmoeders keuken, zodat je zal genieten van een makkelijk dessert.

Tapioca wordt in de klassieke westerse keukens vooral gebruikt als smaakloos bindmiddel voor soep.

“Smaakloos” maakt dat je er zelf allerhande smaakmakers aan kan toevoegen, wat maakt dat in Maleisië tapioca in allerhande desserts terug te vinden is:

Belgische tapioca pudding op grootmoeders wijze

Pudding maken

Tips om nog meer lekkere pudding te maken met allerhande verschillende smaken.

Maar we hoeven niet naar Maleisië te gaan, ook in de Lage Landen werd tapioca in desserten gebruikt. Grootmoeder serveerde ons behalve gewone pudding (niet met een zakje vanillepudding maar wel zelf gebonden met maïzena en extra lekker met eierdooiers) en griesmeelpudding, ook al eens een tapioca pudding als dessert voorschotelde. Het recept ging ongeveer als volgt:

Grootmoeders tapioca pudding ingrediënten:

  • 1 liter volle melk
  • 100 gram tapioca
  • 100 gram bruine suiker
  • 1 ei
  • vanille

Hoe grootmoeders tapioca pudding maken

  • Chocolade pudding

    Makkelijk, even snel maar veel lekkerder dan uit een pakje: lekker recept om zelf zeer gezonde chocolade pudding te maken.

    Was de tapioca en laat enkele uren weken.

  • Breng de melk met de vanille aan de kook.
  • Roer er de geweekte en uitgelekte tapioca door en laat ongeveer een kwartier meekoken.
  • Scheid de dooier van het eiwit.
  • Roer de bruine suiker door de eierdooier.
  • Klop het eiwit stijf en roer door de eierdooier.
  • Giet een deel van de tapioca-melk in een kom en roer er het ei door.
  • Van zodra het ei goed warm geworden is, roer je dit mengsel
    door de rest van de tapioca-melk en laat nog eens doorkoken.
  • Giet in een aardewerk – met water gespoelde – vorm en laat afkoelen.
  • Ontvorm en dien op met zelfgemaakt vruchtensap of vruchtensiroop.

Maleisische tapioca pudding

Sago pudding

In Maleisië kennen we een variant van bovenstaand dessert onder de naam “sago gula melaka” met 3 basis ingrediënten: tapioca, gula melaka en kokosroom.

Gula melaka is een traditioneel gewonnen kokossuiker (dus een niet geraffineerde, zeer smaakvolle bruine suiker). Voor dit pudding dessert ga je de 3 basisingrediënten echter apart koken en pas bij het serveren samen roeren:

  • Kip tandoori

    Lekker oosters makkelijk kip tandoori recept met makkelijk te vinden ingrediënten zodat je niet naar de toko noch Aziatische supermarkt moet en toch lekkere kip tandoori kan maken.

    De tapioca wordt met water gekookt tot de parels doorschijnend zijn.

  • Kokosmelk wordt met pandan bladeren gekookt zodat de kokosmelk de typische pandan aroma’s verkrijgt. Inderdaad worden hier dikwijls pandan bladeren gebruikt waar in de westerse keuken naar vanille wordt gegrepen. Maar de subtiele smaak van pandan vind je zowel terug in zoete als hartige oosterse recepten.
  • In plaats van vruchtensiroop uit de Lage landen, wordt siroop gekookt van gula melaka met wat water.

Onderstaand gemakkelijk dessert recept bevat opnieuw tapioca, kokos(rasp), pandan en gula melaka, maar de kooktechniek is volledig anders dan hierboven. Het sap van de pandan bladeren geeft de typisch groene kleur die je in vele andere Maleisische desserts ook zal terugvinden.

Smakelijk!

Tapioca pudding

Tapioca pudding
 
Bewaar Print
Werktijd
90 min
Kooktijd
30 min
Totaal
2 h
 
Kies uit 3 lekkere recepten om lekkere tapioca pudding te maken uit Maleisië of uit grootmoeders keuken, zodat je zal genieten van gemakkelijk dessert.
Website: https://www.onskookboek.be
Soort recept: Nagerecht, Dessert
Cuisine: Maleisië + België
Voor hoeveel personen: 4
Ingredienten
  • 280 gram tapioca
  • 50 gram bruine suiker
  • enkele druppels biologisch vanille extract
  • een snuifje rotszout
  • (3 eetlepels sap van) pandan bladeren (Engels: screwpine leaves) : de bladeren zijn te vinden in de Aziatische winkels: koop ze vers en vries wat je niet gebruikt in voor later gebruik.
  • 50 gram verse kokosrasp
Bereiding
  1. Week de tapioca voor een uur in water.
  2. Spoel de geweekte tapioca enkele keren tot het spoelwater helder blijft. Laat goed uitlekken.
  3. Ondertussen maak je pandan sap: doe enkele pandan bladeren in een blendertje en mix fijn. Pers dan met je handen het sap uit de gepureerde bladeren.
  4. Meng dan de tapioca met het rotszout, het pandan sap en het vanille extract in een schotel om te stomen.
  5. Zet de schotel in een grote pot met een bodem water en stoom op een hoog vuur voor een half uur.
  6. Laat afkoelen.
  7. Snijd de afgekoelde tapioca pudding in vierkanten van 2 tot 3 centimeter en rol ze door de kokosrasp alvorens als dessert of vieruurtje te serveren bij de koffie.
3.4.3177

 

Ga je dit recept Printen? Geef je dan je waardering en een dankjewel in een reactie hieronder? Dankuwel!

Elke Week Nieuwe OnsKookboek.be Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen +100.000 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste email adres in:

 

Na uw dubbel bevestigd inschrijven, gaat u akkoord met dit Privacy Beleid

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recepten Zoeken

7 Allernieuwste Recepten

  • 3x ongelooflijk lekkere vol au vent van Jeroen Meus, Piet Huysentruyt en ‘t recept op grootmoeders wijze
  • 5x ongelooflijk lekkere preisoep maken: met maar 3 ingrediënten…
  • 2x lekkere hete bliksem – Recept van Sandra Bekkari of klassieke ovenschotel met aardappel
  • 3x lekkere pastinaaksoep van Jeroen Meus, Piet Huysentruyt of: ongelooflijk oosters
  • 2x lekkere worstenbroodjes maken, met recept van Jeroen Meus
  • Klassieker: Grootmoeders Rijstpap maken, Beter dan Jeroen Meus en Sandra Bekkari
  • 2x Aioli Recept van Jeroen Meus of: lekker zonder staafmixer!

De Beste Recepten Van OnsKooboek.be

  • Heerlijke havermout pannenkoeken van Sandra Bekkari: genieten met appel en honing
  • Lekkere knolseldersoep soep - Je maakt ze makkelijk zo
  • Champignonsoep
  • 3 Lekkere broccolisoep recepten: Jeroen Meus, Sandra Bekkari paleo!, Piet Huysentruyt
  • Recept Appelcake
  • Hier is je Lekkerste Stoofvlees op grootmoeders wijze
  • Bereid je Beste Butternutsoep met (Groot)Moeder's Beproefd Recept
  • Hoe broccoli koken? Dat doe je 5x zo! + 2 lekkere Broccoli Recepten van Jeroen Meus
  • Alfabetische Recepten Index van A tot Z

7 Makkelijkste Recepten …

  • Witloof stoven: weet je wanneer je het lekkerste witloof kan kopen?
  • Lekker Ontbijten met granola van Sandra Bekkari : makkelijk op voorhand klaargemaakt!
  • Hoe broccoli koken? Dat doe je 5x zo! + 2 lekkere Broccoli Recepten van Jeroen Meus
  • 5 tips om je perfecte Knolselderpuree te maken: ongelooflijk lekker!
  • Aardappelgratin Piet Huysentruyt
  • Koolrabi recept
  • Spinazie Klaarmaken

Aanbevolen en Populair

Soep Recepten voor elke dag

Wie Wil Koekjes of Taart?

Taart recepten

Vlees | Wild | Kip | Curry

Vlees, Wild, Kip en Curry Recepten

Copyright © 2019 · Gezond Leven : Hoe Cholesterol Verlagen ·

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.OkLees meer