Kies uit 3 lekkere recepten om lekkere tapioca pudding te maken uit Maleisië of uit grootmoeders keuken, zodat je zal genieten van een makkelijk dessert.
Tapioca wordt in de klassieke westerse keukens vooral gebruikt als smaakloos bindmiddel voor soep.
“Smaakloos” maakt dat je er zelf allerhande smaakmakers aan kan toevoegen, wat maakt dat in Maleisië tapioca in allerhande desserts terug te vinden is:
Belgische tapioca pudding op grootmoeders wijze
Maar we hoeven niet naar Maleisië te gaan, ook in de Lage Landen werd tapioca in desserten gebruikt. Grootmoeder serveerde ons behalve gewone pudding (niet met een zakje vanillepudding maar wel zelf gebonden met maïzena en extra lekker met eierdooiers) en griesmeelpudding, ook al eens een tapioca pudding als dessert voorschotelde. Het recept ging ongeveer als volgt:
Grootmoeders tapioca pudding ingrediënten:
- 1 liter volle melk
- 100 gram tapioca
- 100 gram bruine suiker
- 1 ei
- vanille
Hoe grootmoeders tapioca pudding maken
Was de tapioca en laat enkele uren weken.
- Breng de melk met de vanille aan de kook.
- Roer er de geweekte en uitgelekte tapioca door en laat ongeveer een kwartier meekoken.
- Scheid de dooier van het eiwit.
- Roer de bruine suiker door de eierdooier.
- Klop het eiwit stijf en roer door de eierdooier.
- Giet een deel van de tapioca-melk in een kom en roer er het ei door.
- Van zodra het ei goed warm geworden is, roer je dit mengsel
door de rest van de tapioca-melk en laat nog eens doorkoken. - Giet in een aardewerk – met water gespoelde – vorm en laat afkoelen.
- Ontvorm en dien op met zelfgemaakt vruchtensap of vruchtensiroop.
Maleisische tapioca pudding
In Maleisië kennen we een variant van bovenstaand dessert onder de naam “sago gula melaka” met 3 basis ingrediënten: tapioca, gula melaka en kokosroom.
Gula melaka is een traditioneel gewonnen kokossuiker (dus een niet geraffineerde, zeer smaakvolle bruine suiker). Voor dit pudding dessert ga je de 3 basisingrediënten echter apart koken en pas bij het serveren samen roeren:
De tapioca wordt met water gekookt tot de parels doorschijnend zijn.
- Kokosmelk wordt met pandan bladeren gekookt zodat de kokosmelk de typische pandan aroma’s verkrijgt. Inderdaad worden hier dikwijls pandan bladeren gebruikt waar in de westerse keuken naar vanille wordt gegrepen. Maar de subtiele smaak van pandan vind je zowel terug in zoete als hartige oosterse recepten.
- In plaats van vruchtensiroop uit de Lage landen, wordt siroop gekookt van gula melaka met wat water.
Onderstaand gemakkelijk dessert recept bevat opnieuw tapioca, kokos(rasp), pandan en gula melaka, maar de kooktechniek is volledig anders dan hierboven. Het sap van de pandan bladeren geeft de typisch groene kleur die je in vele andere Maleisische desserts ook zal terugvinden.
Smakelijk!
Tapioca pudding
Ingrediënten
- 280 gram tapioca
- 50 gram bruine suiker
- enkele druppels biologisch vanille extract
- een snuifje rotszout
- 3 eetlepels sap van pandan bladeren (Engels: screwpine leaves) : de bladeren zijn te vinden in de Aziatische winkels: koop ze vers en vries wat je niet gebruikt in voor later gebruik.)
- 50 gram verse kokosrasp
Bereiding
- Week de tapioca voor een uur in water.
- Spoel de geweekte tapioca enkele keren tot het spoelwater helder blijft. Laat goed uitlekken.
- Ondertussen maak je pandan sap: doe enkele pandan bladeren in een blendertje en mix fijn. Pers dan met je handen het sap uit de gepureerde bladeren.
- Meng dan de tapioca met het rotszout, het pandan sap en het vanille extract in een schotel om te stomen.
- Zet de schotel in een grote pot met een bodem water en stoom op een hoog vuur voor een half uur.
- Laat afkoelen.
- Snijd de afgekoelde tapioca pudding in vierkanten van 2 tot 3 centimeter en rol ze door de kokosrasp alvorens als dessert of vieruurtje te serveren bij de koffie.
Een reactie achterlaten