• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

Tapioca pudding

Kies uit 3 lekkere recepten om lekkere tapioca pudding te maken uit Maleisië of uit grootmoeders keuken, zodat je zal genieten van gemakkelijk dessert.

Onskookboek.be » Nagerechten » Tapioca pudding

Laat een Reactie achter

Kies uit 3 lekkere recepten om lekkere tapioca pudding te maken uit Maleisië of uit grootmoeders keuken, zodat je zal genieten van een makkelijk dessert.

Tapioca wordt in de klassieke westerse keukens vooral gebruikt als smaakloos bindmiddel voor soep.

“Smaakloos” maakt dat je er zelf allerhande smaakmakers aan kan toevoegen, wat maakt dat in Maleisië tapioca in allerhande desserts terug te vinden is:

Belgische tapioca pudding op grootmoeders wijze

Pudding maken
Tips om nog meer lekkere pudding te maken met allerhande verschillende smaken.

Maar we hoeven niet naar Maleisië te gaan, ook in de Lage Landen werd tapioca in desserten gebruikt. Grootmoeder serveerde ons behalve gewone pudding (niet met een zakje vanillepudding maar wel zelf gebonden met maïzena en extra lekker met eierdooiers) en griesmeelpudding, ook al eens een tapioca pudding als dessert voorschotelde. Het recept ging ongeveer als volgt:

Grootmoeders tapioca pudding ingrediënten:

  • 1 liter volle melk
  • 100 gram tapioca
  • 100 gram bruine suiker
  • 1 ei
  • vanille

Hoe grootmoeders tapioca pudding maken

  • Chocolade pudding
    Makkelijk, even snel maar veel lekkerder dan uit een pakje: lekker recept om zelf zeer gezonde chocolade pudding te maken.

    Was de tapioca en laat enkele uren weken.

  • Breng de melk met de vanille aan de kook.
  • Roer er de geweekte en uitgelekte tapioca door en laat ongeveer een kwartier meekoken.
  • Scheid de dooier van het eiwit.
  • Roer de bruine suiker door de eierdooier.
  • Klop het eiwit stijf en roer door de eierdooier.
  • Giet een deel van de tapioca-melk in een kom en roer er het ei door.
  • Van zodra het ei goed warm geworden is, roer je dit mengsel
    door de rest van de tapioca-melk en laat nog eens doorkoken.
  • Giet in een aardewerk – met water gespoelde – vorm en laat afkoelen.
  • Ontvorm en dien op met zelfgemaakt vruchtensap of vruchtensiroop.

Maleisische tapioca pudding

Sago pudding

In Maleisië kennen we een variant van bovenstaand dessert onder de naam “sago gula melaka” met 3 basis ingrediënten: tapioca, gula melaka en kokosroom.

Gula melaka is een traditioneel gewonnen kokossuiker (dus een niet geraffineerde, zeer smaakvolle bruine suiker). Voor dit pudding dessert ga je de 3 basisingrediënten echter apart koken en pas bij het serveren samen roeren:

  • Kip tandoori
    Lekker oosters makkelijk kip tandoori recept met makkelijk te vinden ingrediënten zodat je niet naar de toko noch Aziatische supermarkt moet en toch lekkere kip tandoori kan maken.

    De tapioca wordt met water gekookt tot de parels doorschijnend zijn.

  • Kokosmelk wordt met pandan bladeren gekookt zodat de kokosmelk de typische pandan aroma’s verkrijgt. Inderdaad worden hier dikwijls pandan bladeren gebruikt waar in de westerse keuken naar vanille wordt gegrepen. Maar de subtiele smaak van pandan vind je zowel terug in zoete als hartige oosterse recepten.
  • In plaats van vruchtensiroop uit de Lage landen, wordt siroop gekookt van gula melaka met wat water.

Onderstaand gemakkelijk dessert recept bevat opnieuw tapioca, kokos(rasp), pandan en gula melaka, maar de kooktechniek is volledig anders dan hierboven. Het sap van de pandan bladeren geeft de typisch groene kleur die je in vele andere Maleisische desserts ook zal terugvinden.

Smakelijk!

Tapioca pudding

Tapioca pudding

https://www.onskookboek.be
Kies uit 3 lekkere recepten om lekkere tapioca pudding te maken uit Maleisië of uit grootmoeders keuken, zodat je zal genieten van gemakkelijk dessert.
5 from 1 vote
Print Recept Pin Recept
Prep Tijd 1 hour hr 30 minutes mins
Kook Tijd 30 minutes mins
Totaal 2 hours hrs
Gerecht Dessert
Keuken Maleisië + België
Servings 4

Ingrediënten

  • 280 gram tapioca
  • 50 gram bruine suiker
  • enkele druppels biologisch vanille extract
  • een snuifje rotszout
  • 3 eetlepels sap van pandan bladeren (Engels: screwpine leaves) : de bladeren zijn te vinden in de Aziatische winkels: koop ze vers en vries wat je niet gebruikt in voor later gebruik.)
  • 50 gram verse kokosrasp

Bereiding
 

  • Week de tapioca voor een uur in water.
  • Spoel de geweekte tapioca enkele keren tot het spoelwater helder blijft. Laat goed uitlekken.
  • Ondertussen maak je pandan sap: doe enkele pandan bladeren in een blendertje en mix fijn. Pers dan met je handen het sap uit de gepureerde bladeren.
  • Meng dan de tapioca met het rotszout, het pandan sap en het vanille extract in een schotel om te stomen.
  • Zet de schotel in een grote pot met een bodem water en stoom op een hoog vuur voor een half uur.
  • Laat afkoelen.
  • Snijd de afgekoelde tapioca pudding in vierkanten van 2 tot 3 centimeter en rol ze door de kokosrasp alvorens als dessert of vieruurtje te serveren bij de koffie.
Keyword Nagerecht, Pandan, Pudding, Tapioca
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!

 

Filed Under: Dé 15 Populairste Nagerechten

Reader Interactions

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

15 Allernieuwste Recepten

  • Waarom je zeker eens zelf pasta moet maken
  • 3 lekkere, makkelijke, koude voorgerechten Jeroen Meus
  • Mokka ijs maken zonder ijsmachine: ‘n Koud Kunstje!
  • Stoofvlees? Maak je lekkerste Rendang Recept uit Maleisië
  • Saté: zo maak jij dit heerlijke gerecht 
  • Stoofpot van hert met appelen en veenbessen
  • Vegetarische Hutsepot – Goedkoop met Wintergroeten
  • Zelf een heerlijk notenbrood bakken? Dat doe je zo
  • Verras je gasten met een heerlijke ijskoffie!
  • Appelcrumble: Simpel, snel én lekker
  • Eenvoudige appeltaart met bladerdeeg: klaar in 20 minuten…
  • Appelbeignets: altijd lekker – Voor jong én oud!
  • Butternutsoep met gember! Lekker soepje: klaar in 30 minuten
  • 4x appelmoes maken! Wie maakt de lekkerste: Jij, Jeroen Meus, Grootmoeder of Piet Huysentruyt?
  • Lekker Ontbijten met granola van Sandra Bekkari : makkelijk op voorhand klaargemaakt!

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu
  • 17 Simpele Pasta Recepten: want ‘n bord pasta smaakt altijd!
  • 21 Lekkerste Salades
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen…

Ook lekker…

  • Chocolade Recepten
  • Lekker met kip – 12 heerlijke recepten om van te smullen
  • 12 lekkerste Koekjes Recepten
  • 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look… Hoe kuisen?
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download onze Kookboeken…
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2023 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!